Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prawda jest taka że trzeba poczekać do nowego roku,bo teraz nawet jak się pojawiają jakieś karty to pojedyncze sztuki a do tego ceny z kosmosu :) Myślę że luty,marzec wszystko będzie jak powinno być :)

Godzinę temu, BuNcOL5s napisał:

Dostępność 3090 wynika raczej z tego, że oferuje za mało wydajności względem 3080, a kosztuje sporo więcej.

Racja 100% :) Wydajność większa rzędu 15% a kosztuje jeszcze raz tyle,pod gry zakup totalnie nieopłacalny :)

• Dzięki 1

Wy rozpatrujecie 3090 i jego cenę tylko w kontekście wydajności w grach a prawda jest taka, że jest to karta uniwersalna zarówno do pracy jak i rozrywki. 

Uwzględniając gry jest to najwydajniejsza, dostępna na rynku karta graficzna natomiast w pracy przy zabawie i edycji materiałów w 4K/8K czy renderowaniu złożonych scen 3D 3090 spisuje się znacznie lepiej od 3080 i tutaj widać znaczącą przewagę 24GB vs 10GB. 

• Dzięki 1

Ile jest takich osób co kupi RTX3090 do pracy, przynajmniej w Polsce, jak widać nie ma dużo chętnych, bo pewnie też 2x tyle niż za 3080 mało kto chce wydać za 24 vs 10 gb ramu.

A prawdziwa profesjonalna karta RTX A6000 z 48gb ramu ecc to już 18.000zł:

https://www.ceneo.pl/78875563

9 minut temu, wrobel_krk napisał:

Ile jest takich osób co kupi RTX3090 do pracy, przynajmniej w Polsce, jak widać nie ma dużo chętnych, bo pewnie też 2x tyle niż za 3080 mało kto chce wydać za 24 vs 10 gb ramu.

Zwróć uwagę co napisałem - 3090 to karta uniwersalna ;) 

Na RTX A6000 nie pograsz. 

Do pracy w zastosowaniach które wymieniłem 10GB to straszna bieda i praca przy niektórych projektach potrafi wydłużyć się nawet 2-3 krotnie względem tego co jesteś w stanie zrobić na 3090. 

• Dzięki 1
2 godziny temu, wrobel_krk napisał:

Od groma, w zasadzie do stacji roboczych tylko RTX 3090 chcą obecnie, RTX 3080 sporadycznie rozpatrywany. Problem to dostępność, więc ludzie czekają i jak trafi się 3080 to biorą z zamysłem możliwie jak najszybszej zmiany na RTX 3090. Dla tych którzy potrzebowali solidnej ilości VRAM do tej pory TITAN RTX był wyborem optymalnym (o ile do zastosowań danego konfigu Quadro nie było niezbędne), a teraz RTX 3090 w znacznie niższej cenie i w renderze nawet dwukrotnie szybszy od TITAN RTX (V-Ray 1.08 przykładowo render sceny na TITAN RTX 42 sekundy, render na RTX 3090 21 sekund) także 3090ki schodzą zanim realnie trafią do disti ;-)

Edytowane przez EH_Gosu
  • Lubię to 1

No i dolutować SM nieco w rdzeniu, bo 68 vs 82 to jednak różnica jest. Generalnie z 3090 jest tak, że na wodzie przy zegarach trzymanych w zakresie 2085-2100 i mem na 20604 efektywnego dobija się do okolic + 20% większej wydajności niż 3090 na def. Już z 5x RTX 3090 STRIX przerabiałem i podobnie się kręcą, a woda dodaje im skrzydeł (warto trzymać temp GPU poniżej 46C). W  wypadku RTX 3090  (chociaż  przy RTX 3080 tutaj też to bardzo istotne) jest niezwykle ważne to, żeby dorwać model pozwalający na OC sensowne, czyli limit TDP wysoki, sekcja i pcb należyte. Wtedy to lata po prostu pięknie :) W kontekście gier to chociażby do "Cyberpunka 2077" osobiście dla siebie nic poniżej dodatkowo ręcznie kręconego RTX 3090 STRIX / FTW3 / AORUS Xtreme bym nie brał. W 3440x1440p maksowanym + DXR na maksa i DLSS Quality, wydajność takiego 3090 i tak jest dla mnie na styk, ale gra się za to rewelacyjnie (bo tak, grafika i płynność mają również ogromne znaczenie dla immersji), 3080 odpada (mam w drugim konfigu) i to po prostu nie to.

• Haha 2

Bawiłem się trochę w podkręcanie mojego Vision rtx 3080

Niezbyt się orientuje czym ta architektura się wyróżnia  OC bieda napięcia zablokowane. core 55+ memory +500  karta dobija max do 2080 nie wiem czy to dobrze.

tempy nie przekraczają 70 stopni max jaki miałem to 68  

19 minut temu, Adek221 napisał:

OC bieda

Jak większość nowoczesnych sprzętów, to już nie te czasy że za darmo + >10% wydajności (no może z wyjątkiem Strixów itp bo zaraz jakiś właściciel przyleci się kłócić :D) Obecnie procesory i grafiki są fabrycznie tak wyżyłowane że potencjał OC jest prawie żaden bez głębszej ingerencji - wodowanie, modyfikacja bios itd.

Ktoś z komputronika na 99% właśnie zajumał mojego 3080 Strix OC.
12/23 udało mi się trafić na ich stronie, dostałem potwierdzenie zamówienia, dostałem potwierdzenie spakowania - paczka czeka na kuriera. 
Dzisiaj telefon że im się zdublowały zamówienia "nie mamy pana płaszcza i co pan nam zrobi" i że mogą mi jakiegoś aorusa wysłać.

Edytowane przez mirai99
moje -> mojego
  • Smutne 1
  • Że co, proszę? 2
  • Haha 1
  • Popieram 1
33 minuty temu, jozek23 napisał:

Nie sądzę, bo 23go mi ją spakowali i potwierdzili, to jakiś pracownik co nie było go przed świętami musiał dzisiaj przyjść i zajumać. Pozatym to był Białystok galeria jakaś, a to ogłoszenie jest z pod wrocławia.

6 godzin temu, Adek221 napisał:

Niezbyt się orientuje czym ta architektura się wyróżnia  OC bieda napięcia zablokowane.

Vision ma biede PL i napięcie sie obniża a nie podwyzsza.Cała seria ampere ma symboliczne oc w okolicy 100mhz

https://www.komputronik.pl/product/709672/asus-geforce-rtx-3080-strix-white-10gb-oc.html

Biały strixx

https://videocardz.com/newz/nvidia-ad102-lovelace-gpu-rumored-to-offer-up-to-18432-cuda-cores

o.0