skymad 11 Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 dokladnie szkoda karty i pradu, wiem ze jak ktos gra godzine dziennie to rachunki za prad nie wzrosna duzo, ale jak ktos gra zalozmy 5h dziennie to w skali roku robi sie to juz porzadna kwota dlatego ja zostawiam 340W i nie podkrecam wcale bo szkoda zachodu dla 1% wydajnosci ++ U mnie na 3080 TUF OC różnica w Time Spy pomiędzy PL 100 a 110% to 1-1.5% wydajności w zamian za 10% TDP. Bez sensu. Może w weekend pokombinuję z UV, żeby znaleźć złoty środek. Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 ja zamawiałem 3090 - ale tak, ma plomby na śrubach przy rdzeniu No tak miałem pisać 90*, ale i tak bez różnicy jak 90'tki dostały plombę to 80'tki też ją będą mieć ta sama seria = to ta sama polityka z plombami, ok dzięki za info! *A tak swoją drogą to już prawie wszyscy producenci RTXów 3000 się chyba uwzięli na osoby wodujące grafiki, tak jak by ściągniecie tej przeklętej papierowej plomby oznaczało jakiś wyrok w trybie automatycznym, nawet jeśli by pamięci padły same z siebie z powodu wady fabrycznej (tak jak to miało miejsce w RTX'ach 2000) TO WTEDY BĘDZIE MOJA WINA bo ściągnąłem plombę, i oczywiście gwarancją mi się nie należy. Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 (edytowane) Przez chwile myślałem, że GPU na RMA poleci, boot nie przechodził. Odłączyłem riser, podłączyłem wszystko jeszcze raz - jest git. Na pewno na weekend będę jakiś UV robił, na stocku wentylatory jak suszarka chodzą pod obciążeniem, chociaż może to kwestia dopasowania ich prędkości, ale raczej wolę target temp ustawić na 75, UV, i mieć bezgłośne GPU. Przynajmniej już nie będzie takich sytuacji, które występowały codziennie: Tak przy okazji, porównanie rozmiaru do stockowej 2080s i 2080s z chłodzeniem morpheus II: Ledwo mi do obudowy weszła (proszę się nie śmiać, dopiero prototyp xD): W spoczynku karta ma około 30 stopni. Trochę się zdziwiłem - myślałem, że będzie można ustawić wentyle na 0, a tutaj tylko 30%, ale w sumie ich nie słychać nawet. Prawie do 2GHz się podbijała, ale poziom hałasu wtedy nieakceptowalny dla mnie. Edytowane 6 Listopada 2020 przez vandam 2 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2787 Napisano 6 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Co Ty masz za obudowę ? Czemu karta odwrotnie? Pewnie przez to głośna jak cholera... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lexus404 121 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 (edytowane) Przez chwile myślałem, że GPU na RMA poleci, boot nie przechodził. Odłączyłem riser, podłączyłem wszystko jeszcze raz - jest git. Na pewno na weekend będę jakiś UV robił, na stocku wentylatory jak suszarka chodzą pod obciążeniem, chociaż może to kwestia dopasowania ich prędkości, ale raczej wolę target temp ustawić na 75, UV, i mieć bezgłośne GPU. Przynajmniej już nie będzie takich sytuacji, które występowały codziennie: Tak przy okazji, porównanie rozmiaru do stockowej 2080s i 2080s z chłodzeniem morpheus II: Ledwo mi do obudowy weszła (proszę się nie śmiać, dopiero prototyp xD): W spoczynku karta ma około 30 stopni. Trochę się zdziwiłem - myślałem, że będzie można ustawić wentyle na 0, a tutaj tylko 30%, ale w sumie ich nie słychać nawet. Prawie do 2GHz się podbijała, ale poziom hałasu wtedy nieakceptowalny dla mnie. ta obudowa jest stanowczo za mala do tego configu.. przemysl to stary / nie cytuj całych postów i zdjęć / worm Edytowane 6 Listopada 2020 przez worm Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 @Lexus404 Nie cytuj zdjęć panie prawniku! Przypominam, nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania! 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Marucins 87 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 GOSU, kiedy dasz porządnego łupnia z RTX 3090/3080 w tandemie z 1090K vs 5950X? Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 (edytowane) obudowa taka z kilku względów - mam podnoszone biurko, obudowa musi stać na blacie. Wcześniej miałem MOBO pełny EATX, tylko do full towerów to wchodziło, mega mnie wkurzała taka duża skrzynka na blacie. Chciałem to zminimalizować i pod monitor wcisnąć, a że nie mogłem znaleźć żadnej obudowy, która spełniała kryteria, postanowiłem - sam sobie zrobię. Nie rozumiem stwierdzenia - ta obudowa za mała do tego configu, ludzie pakują mocniejszy sprzęt do ITXa. Karta ostatecznie normalnie jest zamontowana w mobo, była poziomo ponieważ z 2080s miałem paranoję że radiatorki poodpadają z GPU - przy montowaniu morpheusa dużo trzeba ich ponakładać a klej pozostawia wiele do życzenia. Co do głośności - jak wymienię HDDki na SSD to jest prawie bezgłośna, ale to raczej nie jest temat na tą dyskusję Edytowane 6 Listopada 2020 przez vandam Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 GOSU, kiedy dasz porządnego łupnia z RTX 3090/3080 w tandemie z 1090K vs 5950X? Jak zrobię testy na R9 5950X, najpierw muszę dobrze poznać możliwości procka. Nie bawię się w testy z niskimi taktami mem i nieskalibrowanymi jak najprecyzyjniej 2nd/3rd. Praktyki jakie mają miejsce na Polskim Portalu Cebuli (naczelny dezinformator mi podpadł ostatnio bardzo), budzą we mnie obrzydzenie ;-) Powiem tak, najbliższy miech to będzie miech pod znakiem orania trzech platform w celach edukacyjnych i wydajnościowych. Kończę montować materiał z testami GPU i potem na i9-10900K oraz R9 5950X osobno robię teściory na RTX 3090 STRIX tak by na maksa te proce się pociły, i9-7960X albo i9-7980XE również to samo czeka. Chce porównać pełen potencjał Z490 / X570 / X299 w kontekście napędzenia RTX 3090 bez kagańca. Czarnym koniem jest tu właśnie R9 5950X wraz z memkami ustawionymi tak żeby go nie dusić. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ciomasta 70 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 (edytowane) Porobiłem testy w Time Test .Pierwszy filmik nie wiem jak innaczej powiedziec , boostował mi zegary na 2030-2070 więc powiem że spoko .Póżniej następne filmiki tzn 2 fillmy to Test graficzny i tutaj już miałem od 1940 do 1970 zegar .Zapodam zdjęcia . nr 1 , nr 2 Oc 1. Stara grafa 1070 ti vs nowa 3080 2. Oc 3080 , Core clock 90 i memory 400 Myślicie że mogło być więcej punktów tzn score Graphic ? Edytowane 6 Listopada 2020 przez ciomasta Cytuj Link to post Share on other sites
Marucins 87 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Jak zrobię testy na R9 5950X, najpierw muszę dobrze poznać możliwości procka. Nie bawię się w testy z niskimi taktami mem i nieskalibrowanymi jak najprecyzyjniej 2nd/3rd. Praktyki jakie mają miejsce na Polskim Portalu Cebuli (naczelny dezinformator mi podpadł ostatnio bardzo), budzą we mnie obrzydzenie ;-) Powiem tak, najbliższy miech to będzie miech pod znakiem orania trzech platform w celach edukacyjnych i wydajnościowych. Kończę montować materiał z testami GPU i potem na i9-10900K oraz R9 5950X osobno robię teściory na RTX 3090 STRIX tak by na maksa te proce się pociły, i9-7960X albo i9-7980XE również to samo czeka. Chce porównać pełen potencjał Z490 / X570 / X299 w kontekście napędzenia RTX 3090 bez kagańca. Czarnym koniem jest tu właśnie R9 5950X wraz z memkami ustawionymi tak żeby go nie dusić. Panie to w ch. roboty przed tobą Wyniki nowych Ryśków są różne - w zależności jaki tytuł, jakie miejsce itd... do tego te specyficzne OC. Domyślam się o jakim portalu mówisz, przypadkowo widziałem rozmowę do której nawet Piotr się dołączył... Ale wracając od przyjemniejszych rzeczy. Czytałem że tym razem z pamięciami można celować w 4000 MHz / IF 2000. Zobaczymy jak to z tym będzie i do tego dobrać fajne timingi - jak mówiłem... Oj Czeka cię dużo pracy, ale pamiętaj, nie zwlekaj i wypuszczaj filmy regularnie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 (edytowane) Roboty dużo, ale jak się coś lubi robić i serducho w to wkłada to sama przyjemność, a nie robota. Także pozytywnie Co do testów Ryśków, to szczyty ignorancji Anadtech pobił. https://www.anandtech.com/show/16214/amd-zen-3-ryzen-deep-dive-review-5950x-5900x-5800x-and-5700x-tested Istni mistrzowie patologicznych ustawień pamięci zarówno dla AMD jak i Intela, to jakby bolidy testować na parkingu. Im człowiek więcej czasu siedzi konkretnie w tematyce sprzętowej, im więcej czasu poświęca na testy wszelakie tym bardziej szlag trafia jak się widzi takie podejście do tematu. Wracając na chwilę jeszcze do Portalu Polskiej Cebuli, szkoda gadać i szkoda czas marnować na komentowanie tam czegokolwiek bo wszystko niezgodne z narracją naczelnego (realnie chłop jak się okazuje ma wiedzę nieco bardziej zaawansowanego niż przeciętny użytkownik forum IT) czy wiarą pewnej grupy fanatyków - jest be. Merytorycznie nie idzie pogadać bo to jak grochem o ścianę albo po prostu unikanie odpowiedzi, ewentualnie kasowanie postów na które odpowiedzieć nie potrafi. Plus taki, że coraz więcej osób się poznaje na tym co tam się wyrabia więc tracić będą czytelników, sami sobie są winni. Kiedyś był to dla mnie portal który szanowałem, od około ponad roku to portal satyryczny z perspektywy osoby która się zajmuje sprzętem profesjonalnie, a nie klecąc byle co i byle jak na kolanie. Sieją mity, ludzi w błąd wprowadzają i potem niektórzy mniej sprytni absurdy przekazują dalej. Szkodniki i tyle w temacie. No ale dość off topa z mojej strony, olać i tyle Jak zasiądę do R9 5950X to w temacie o prockach AMD będę info podrzucał w kwestii wniosków. Edytowane 6 Listopada 2020 przez EH_Gosu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Anandtech ma "Deep Dive" bez temperatur Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 (edytowane) CPU stock, GPU stock (wentyle puszczone na 100%). Papu to nieźle ta karta ciągnie xD Nie wiem na ile wiarygodne są pomiary z GPU-Z, ale 350W board power pokazuje pod pełnym obciążeniem. Ja sobie na taki hałas jednak nie pozwolę, jestem w stanie akceptować wentylatory do 60%, ponad to już za głośno. Może mi się wydaje - poprzednie GPU miałem wszystkie bardzo ciche, 2080s na morpheusie miała na sztywno ustawione obroty na 50% (2x ULN Noctua), nigdy GPU nie słyszałem. Co prawda mogła się karta do 80 stopni nagrzać, ale nie przeszkadzało mi to. Prawdę mówiąc - trochę więcej się spodziewałem po PNY. Aktualnie ustawiłem target temp na 85, wentylatory do 60%, power target na 85%, mem +200 - przy takich ustawieniach, pod pełnym obciążeniem, utrzymuje taktowania około 1650 MHz, board power draw pokazuje do 280W. Bez tych limitów utrzymuje 1800MHz. Pobawię się jeszcze w małe OC, bez zwiększania napięć nawet +200 na rdzeniu łykała, ale to do przetestowania. Nie wiem też jaki wpływ mają sterowniki Studio vs Game, ale wątpię żeby to było super dużo. Edytowane 6 Listopada 2020 przez vandam Cytuj Link to post Share on other sites
ciomasta 70 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 vandam 3090 i 3 fps wiecej od mojego 3080 ?? i tyle samo punktów gpu score ? hm cos faktycznie slabo Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 strzelam - różnica taktowania, OC CPU, sterowniki Game vs Studio Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3091 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Gdyby ktoś potrzebował Strix 3080 za 4500 https://www.olx.pl/oferta/asus-rog-strix-geforce-rtx-3080-oc-10gb-gddr6x-graphics-card-CID99-IDHfnWD.html#afb26deed8 Cytuj Link to post Share on other sites
BuNcOL5s 215 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Biorąc pod uwagę, że niektórzy sprzedają w tej cenie 3070 to nie jest najgorsza oferta. Cytuj Link to post Share on other sites
dragzor 149 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 @EH_Gosu Dobrze, że przeszedłeś trening 3700x - 3950x Testowanie zajmie trochę czasu na pewno, wiem ile same timingi czasu zajmują i badanie ich pod obciążeniem. Szczególnie gry multi z anti-cheatami są wyjątkowo wybredne:P Co do IF, oby trafiły się dobre sztuki... jak nie, to trzeba liczyć na patch amd co ma ponoć poprawić sytuację. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
7ym0n 41 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 We wrzuconym wyżej ogłoszeniu są dwa zdania klucze: 1. Na gwarancji producenta- między wierszami migam się od rękojmi i jeśli coś się wywali to możecie mnie cmoknąć. 2. "(...) za pobraniem dopiero po kaucji."- co oznacza, że po wpłacie kaucji tyle ją widziałeś, a karty nie zobaczysz w ogóle. Nie dajcie się łapać na coś takiego. Cytuj Link to post Share on other sites
xGatki 28 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 No bo allegro nie współpracuje xD Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 zgooglujcie zdjęcie i zapewne będzie miało innego właściciela Cytuj Link to post Share on other sites
xGatki 28 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 nie znalazło innych tych samych obrazów Cytuj Link to post Share on other sites
Lexus404 121 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 @Lexus404 Nie cytuj zdjęć panie prawniku! Przypominam, nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania! przepraszam ciagle o tym zapominam wie ktos czy obecne rtxy 3080 w x-kom to wszystkie ktore istnieja, czy sa jakies wersje ktorych u nas w PL jeszcze nie ma?? Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 txy 3080 w x-kom to wszystkie ktore istnieja, Ale one nie istnieją Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts