zbiku90 3659 Napisano 17 Września 2020 Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Komunizm nie jest instytucją, a ustrojem. Ideologia chyba będzie odpowiednim określeniem na jedno i drugie. Obecny papież coś wspomniał o JPII i ukrywaniu pedofilii... Możliwe, Franciszek ma dość liberalne poglądy a nie śledzę tematu na bieżąco Cytuj Link to post Share on other sites
xbk123 818 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Ideologia chyba będzie odpowiednim określeniem na jedno i drugie. No nie, sam kościół jest instytucją. To co sprzedaje możesz nazywać ideologią. Chociaż u nas zwie się to nauką. Dokonanie apostazji wymaga sporej odwagi w kraju, w którym na ścianie każdej instytucji wisi krzyżyk, a poza tym można zostać ubezwłasnowolnionym i adoptowanym przez żołnierzy Chrystusa ; - ) 3 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Nigdy nie widziałam by słowo "adoptowany" użyć w sensie wpierd*l. Tak czy siak, nikomu do tego w co kto wierzy i czy w ogóle wierzy. Dlatego dostaliśmy wolną wolę by samemu o tym decydować. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 żołnierzy Chrystusa Chrystus gdyby był i widział kto i w jaki sposób wyciera sobie gębę jego imieniem, to jakby wyjął nogę z nieba, a kopnął w te łyse tępe łby ... ... ale nie zrobi, bo go nie ma. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Chrystus gdyby był i widział kto i w jaki sposób wyciera sobie gębę jego imieniem, to jakby wyjął nogę z nieba, a kopnął w te łyse tępe łby ... W jaki sposób sobie wyciera ? Co dzień jesteś coraz bliżej Pana Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Black, spora część wierzących, nie bardzo ma pojęcie co to "wolna wola"... Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Dopóki pamięć w narodzie o JP2 żywa i poparcie dla rządu płynie z ambon to raczej prędko się nie zmieni nic. Ale widać od dawna tendencję spadkową, jeszcze myślę że max z 2-3 pokolenia i będzie po wszystkim. W Europie i Ameryce masz stagnacje ale ogólnoświatowa liczba wiernych wzrosła o 10% dane chyba 2010-2017r Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Pewnie tylko dlatego, że urodziło się więcej ludzi niż zmarło. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Black, spora część wierzących, nie bardzo ma pojęcie co to "wolna wola"...Jak mogłam o tym zapomnieć 1 Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Pewnie tylko dlatego, że urodziło się więcej ludzi niż zmarło. Pewnie dlatego że przybywa ich w Afryce,Oceanii, Azji, itd; Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Żeby wszystkie te nawrócenia były z własnej woli a nie tylko część... Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Myślę że z lufą przy skroni Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 A jaką ma "wolną wolę" chrzczony niemowlak? 3 Cytuj Link to post Share on other sites
xbk123 818 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 W jaki sposób sobie wyciera ? A co to jest Gott mit uns albo Bóg z nami? Matka Boska z Częstochowy? Jezus Chrystus królem Polski? Jeszcze komiczniej to wygląda jak grupy o poglądach rasistowskich, antysemickich, ksenofobicznych paradują z Jezusem na ustach. Ludzie od zarania dziejów próbują zawłaszczyć sobie Boga i jego syna dla siebie. Albo nawalają się w wojnach i próbują go wciągnąć w konflikt na swoją korzyść. Przecież jak chłop faktycznie tam siedzi w górze to on już nawet siwy nie jest. Raczej nie ma włosów, obgryza paznokcie i chodzi na terapię. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 (edytowane) A jaką ma "wolną wolę" chrzczony niemowlak? Bardzo dobre pytanie. Oraz jaką ma "wolną wolę", jak jest wychowywany w rodzinie, która za jadaną prawdę uważa to, co ten w czarnej sukience mówi. Nikt nie pyta młodego człowieka, czy chce być katolikiem, islamistą, satanistą ... Wbija mu się "prawdy" do głowy, pokazuje jakiegoś umęczonego, konającego, przybitego do dwóch desek faceta - to jest normalne? Straszy się dziecko od małego piekłem i innymi stworami. Wbija mu się do głowy poczucie winy - jakiej ku**a winy? że żyje, że jest na tym świecie? Tak - bo wiara katolicka już samo to, że ktoś z du*y na świat wylezie uznaje za grzech. A po co, aby zniewolić, dopisać do grupy, aby straszyć, aby wywołać posłuszeństwo itd... Co dostajecie od tej wiary w życiu? Jaką cenę płacicie przez życie i co dostajecie w zamian? Edytowane 18 Września 2020 przez Succubus 1 Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 To teraz masz pretensje do rodziców swoich że nie mieli wolnej woli i cię na siłę chrzcili bez pytania, zniewoleni byli, bali się tego w czarnej sukience? Może postąpili tak jak uważali za słuszne, wiedząc że jak trochę podrośniesz i tak zrobisz jak będziesz chciał no bo przecież masz wolną wolę i możesz być katolikiem, islamistą, satanistą, wybór jest Duży. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Ja tak sobie myślę, że oczywiście rodzice wychowują jak uważają, ale chęć chrztu i przystąpienia do jakiejś wiary, powinien podejmować człowiek pełnoletni... Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 19 Września 2020 Udostępnij Napisano 19 Września 2020 I masz taką możliwość, nie musisz chrzcić swojego dziecka jeżeli uważasz że poprzednio twoi rodzice zrobili błąd a ty nie chcesz go powielać. Każdy z was może wychowywać swoje dzieci wedle swojego uznania, to nie jest wiedza tajemna. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 19 Września 2020 Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Ruler, oczywiście masz rację i ja to wiem. Powiedz to natomiast w pewnych środowiskach czy społecznościach, a zostaniesz "antychrystem", przeciwnikiem wiary itd.... Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 19 Września 2020 Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Nie te czasy, pamiętam kolegę z klasy szkoła podstawowa ojca miał sekretarza gminy, do komunii nie przystępował do bierzmowania też nie w tamtych czasach nikt go palcami nie wytykał. Ale kilkadziesiąt lat później ślub kościelny brał a ojciec miał pogrzeb w kościele. Ja to nie łykam już takich rzeczy że ktoś kogoś palcem wytyka za brak chrztu czy niechodzenie na religie w czasach ogólnego przyzwolenia na wszelkie tęczowe spaczenia. Są tacy co walczą o życie dla norek a skrobią się na potęgę, lepiej walić chłopa w pawie oko niż żyć z kobietą a ty się przejmujesz ze ktoś małe dziecko chrzci. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 19 Września 2020 Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Ja się nie przejmuję, bo jak napisałeś decydują o tym rodzice. Z resztą Twojego tekstu nie dyskutuję... Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 19 Września 2020 Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Gdyby tak każdy zrobił w zgodzie z własnym sumieniem, to może kościół zacząłby działać tylko za swoje i swoich wiernych pieniądze, czego mu z całego serca życzę. Statystyki statystykami, kościół tak czy siak otrzymuje co roku setki miliardów PLN z budżetu państwa, czyli z podatków każdego z nas Polaków, czy tego chcemy czy nie. Chociaż z drugiej strony, może i faktycznie jakiś tam sens w tym jest. Jakby tak odeszło choćby 5% "wiernych", to już by nie mogli wciskać, że 99,99999% Polaków to katolicy… Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 19 Września 2020 Udostępnij Napisano 19 Września 2020 I jeszcze raz chciałbym zaznaczyć, że ja nie mam pretensji do ludzi wierzących, tylko do kościoła i państwa... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 19 Września 2020 Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Co do apostazji to z 10 lat temu miałem dosyć spore parcie wraz z kumplem i jego dziewczyną. Skończyło się na tym, że nikt tego nie zrobił i to nawet nie dlatego, że machnęliśmy na to ręką ale obrzyda mnie fakt, że to ja muszę się przed kims tłumaczyć, prosić i jeszcze łazić z tym. W normalnym kraju to wysyłam pismo i tyle. U nas tego i za 100 lat pewnie nie będzie. Czarna mafia trzyma tłuszczę za mordy, a oni jeszcze im się kłaniają. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 20 Września 2020 Udostępnij Napisano 20 Września 2020 (edytowane) @up, Właśnie takie same mam odczucia w tej kwestii. Jak pomyślę, że miałbym gdzieś tam łazić z jakimiś papierami, coś podpisywać, wypełniać, wysyłać, jakichś świadków powoływać i tłumaczyć się przed obcymi ludźmi ze swoich osobistych decyzji i poglądów, no to sorry bardzo, ale w moim mniemaniu jest to po prostu upokarzające. Jestem w stanie zrozumieć, dlaczego mało kto się tej procedury podejmuje. Edytowane 20 Września 2020 przez 030366 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts