Skocz do zawartości

"Złote myśli" forum ;)

Recommended Posts

@Gwynnbleidd I właśnie tego samego oczekujemy, a bardziej oczekuje Salem od moderatora. Każdy może mieć swoją opinię i co najwyżej się uśmiechnąć bądź walnąć facepalma, a nie ukrócać tego typu postępowanie przez swoje widzimisię.

Może śledzić każdego użytkownika czy odprowadza podatek bo sprzedał coś przed upływem 6 miesięcy a w dodatku drożej niż kupił. I wtedy kasować wszystkie jego tematy...

Brawa dla moderatorów. Tak nędzne postawy należy momentalnie ukrócać i tyle ;)

Nie mogłem się powstrzymać...  :D

Możesz również zesrać się w gacie i jeździć tak przez cały dzień komunikacją miejską. Nie ma przepisów, które by tego zabraniały. Jednak gdy ja po ciężkim dniu trafiam na śmierdzącego żula w MZK, to bez zbędnych ceregieli proszę go o opuszczenie pojazdu, bo psuje atmosferę. Ty się zesrałeś i próbujesz wszystkim wmówić, że plama na twoim tyłku to lody czekoladowe...

Już kompletnie abstrahując od tego, że sama odsprzedaż kluczy jest nielegalna.

Osoba która znałaby źródło tych kluczy, poszłaby kupić je sama - w tańszej cenie.
Natomiast w sytuacji gdzie źródło jest zatajone, aby wcisnąć osobie niezorientowanej gry z przebitką cenową, jest bezpośrednim działaniem na jego niekorzyść, jest oszustwem, a tego zabrania i nasz regulamin.

Więc niestety, ani główny marudzący ani jego obrońca nic tu nie wskórają, zwłaszcza że ta decyzja to nie "widzimisie" a decyzja konsultowana z grupą innych moderatorów. 
Takich działań nie będziemy popierać, mając na uwadze dobro i bezpieczeństwo osób niezorientowanych, tak jak robimy to w działach tematycznych karcąc za niekompetencje przy rozdysponowywaniu czyichś pieniędzy na sprzęt, tak będziemy też gonić batem wszystkich cwanych dorobkiewiczów wykorzystujących takie okazje do naciągania innych forumowiczów.

Nawet jakby ukradł te kody dziecku razem z lizakiem to i tak wam nic do tego. W regulaminie nie ma zapisu który zabraniałby takiej sprzedaży więc o co chodzi? Bo godzi to w moralność moderatora?

Nie dość, że popierasz osobę, która chce się nielegalnie wzbogacić, w dodatku wykorzystując niewiedzę innych, to w dodatku podałeś niesamowicie idiotyczny argument.

Możesz również zesrać się w gacie i jeździć tak przez cały dzień komunikacją miejską. Nie ma przepisów, które by tego zabraniały. Jednak gdy ja po ciężkim dniu trafiam na śmierdzącego żula w MZK, to bez zbędnych ceregieli proszę go o opuszczenie pojazdu, bo psuje atmosferę. Ty się zesrałeś i próbujesz wszystkim wmówić, że plama na twoim tyłku to lody czekoladowe...

Oj kolega mylisz się. Jeżdżenie komunikacją miejską z odrażającym zapachem również podlega regulaminowi.

Takie paragrafy pojawiły się już w wielu miastach: Lublin, Łódź, Warszawa i są wprowadzane w pozostałych.

Przykładowo przepisy porządkowe MPK Łódź:

§12. 1. W pojeździe zabrania się:

1) utrudniania kierującemu pojazdem jego prowadzenia;

2) rozmowy z kierującym pojazdem;

3) nieuzasadnionego sygnalizowania odjazdu lub zatrzymania się;

4) przewożenia zwierząt i rzeczy w sposób utrudniający podróż innym pasażerom;

5) przebywania osobom, które poprzez swój wygląd lub zachowanie są uciążliwe dla podróżnych, w szczególności:

a) osobom zachowującym się agresywnie,

b) osobom o brudnym, niechlujnym wyglądzie lub odrażającym zapachu,

Taka mała ciekawostka 

W Bydzi jest jedynie paragraf regulaminu, który mówi o uciążliwości dla innych podróżujących, ale nie jest sprecyzowane, co autor miał na myśli. Ja bym pod to podciągnął, poza śmierdzielami, również wszelkiej maści domorosłych dj'ów, których nie stać na słuchawki.

domorosłych dj'ów, których nie stać na słuchawki

Takiego to nawet ostatnio w Lidlu spotkałem - pracownik (!), w lidlowym wdzianku wykładał towar na półki krzywo zerkając na każdego wyrażającego niewerbalne zdziwienie związane z jego rapującą komórkową radiostacją w kieszeni.

Już kompletnie abstrahując od tego, że sama odsprzedaż kluczy jest nielegalna.

Osoba która znałaby źródło tych kluczy, poszłaby kupić je sama - w tańszej cenie.

Natomiast w sytuacji gdzie źródło jest zatajone, aby wcisnąć osobie niezorientowanej gry z przebitką cenową, jest bezpośrednim działaniem na jego niekorzyść, jest oszustwem, a tego zabrania i nasz regulamin.

Mam sklep, mam ustalone jakieś ceny ale od hurtownika ściągam ten sprzęt 50% taniej. Oczywiście nigdzie nie jest napisane skąd mam ten sprzęt, wszystko sygnuję moją nazwą. Czy jest to oszukiwanie, bo zataiłem źródło, a może powinienem każdemu dać mapkę gdzie może sobie kupić sprzęt 50% taniej ale nie ode mnie?

Oczywiście @Kubbak jak zwykle wyjaśnił wszystko, ale wcześniej ten argument się nie pojawił więc moderator ot tak sobie usunął ten temat.

Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka

@@Klikacz, lecz hurtownie nie zabraniają sprzedaży dalej z dodaną marżą, HB już tak (dopuszcza się jedynie ofiarowanie całego pakietu w formie giftu) więc to porównanie było totalnie nietrafione. Jest tu zastosowany zupełnie inny model sprzedaży.

A zarabianie na rzeczach zabronionych regulaminem powinno być karane tak jak w tym przypadku.

Ja wiem, że hurtownie nie zabraniają ustalania wysokości marży, ale zauważ, że sklep, który nakłada tak wysoką marżę na produkty momentalnie zostanie wykończony przez konkurencję, poprzez obniżenie cen swoich produktów jeszcze bardziej niż wcześniej (normalne prawo rynku, tak z reguły wielkie firmy wykańczają małe firmy, które ledwo co weszły na rynek).