Skocz do zawartości

Co ostatnio kupiliście?

Recommended Posts

Taka listwa w trakcie burzy pójdzie z dymem puszczając całe napięcie za siebie. Nie jest ona żadnym zabezpieczeniem.

Za podłączanie uziemienia do zera lub odwrotni jak kto woli palce powinny być ucinane.

Jak porządnie je***e to i listwa za 500zł nie pomoże. Sprawdzone :)

Wszystko zależy od głównego zabezpieczenia.

A zerowanie to faktycznie zły pomysł :P

Edytowane przez SKOME

Szkielet powiększa przestrzeń

rozpusta. ;)

btw. wiem jak w środku wygląda ten SSD:

http://bi.gazeta.pl/im/4/10067/z10067004Q,Wnetrze-Kaplicy-Czaszek.jpg

• Popieram 5

Można w gniazdku bolec uziemienia połączyć z przewodem zerowym / neutralnym, ale jest to dość problematyczne.

Dawniej dość często tak robili i działa do dziś, tylko trzeba uważać...

http://www.hdtv.com.pl/forum/images/smilies/blagam.gif Dzięki, tego nie znałem. Tylko muszę zaopatrzyć się w jakiś próbnik fazowy, czy może istnieje jakaś sztuczka z ziemniakiem? %-)

Edytowane przez d i l

Węszysz okazję żeby kupić za 15zł do naprawy?

W jednym z tematów napisałem w jaki sposób z listwy za 20-30zł zrobić cud-miód-malinkę za 300pln.

Dzięki, tego nie znałem. Tylko muszę zaopatrzyć się w jakiś próbnik fazowy, czy może istnieje jakaś sztuczka z ziemniakiem?

Podłącz uziemienie do zera. Słuchaj takich rad a zobaczysz jaki będzie efekt końcowy.

W najlepszym wypadku wywali różnicówkę, w najgorszym ubije kogoś pod prysznicem po włączeniu pralki.

@up

A to niby czemu Panie elektryk?

Znam kilka osób, które mieszkają w starszych domach w których nie ma uziemienia w gniazdkach i stosują tą metodę już od lat.

Wszyscy żyją i mają się dobrze. Napisałem, że trzeba przy tym uważać i nie powinno się tego robić samemu jak nie ma się o tym zielonego pojęcia. Największe ryzyko może wystąpić jak ktoś zacznie grzebać w puszkach i pozamienia fazę z neutralnym.

W ogóle ingerencja w elektrykę bez uprawnień a przede wszystkim odpowiedniej wiedzy jest ryzykowna i może się skończyć tragicznie.

W skrajnych przypadkach można stracić życie i puścić z dymem np. dom...  

Przepraszam za OT.

• Popieram 2
Podłącz uziemienie do zera. Słuchaj takich rad a zobaczysz jaki będzie efekt końcowy.

W najlepszym wypadku wywali różnicówkę, w najgorszym ubije kogoś pod prysznicem po włączeniu pralki.

To chyba tylko jakbym podłączył uziemienie z fazą? To lepiej zostawić jak jest - listwa wtedy mi nic nie daje?

Dla ścisłości tylko zrobiłbym to w dwóch gniazdkach - komp, tv. Elektryka mogę ściągnąć, ale bez przesady - takim próbnikiem też znajdę fazę, przewodu też nie muszę dorabiać, bo tyle wystaje. Wolę to od spalenia całego sprzętu przy feralnej burzy.

Edytowane przez d i l

To tylko chyba tylko jakbym podłączył uziemienie z fazą?

Ty podłączysz neutralny do bolca i będzie OK a jeśli ktoś będzie grzebał przy instalacji i pozamienia np. w puszkach fazę z neutralnym nie wiedząc, że ty zerowałeś gniazdko, to będzie problem.

Jak się nie znasz, to nie tykaj!

• Popieram 5
Jak się nie znasz, to nie tykaj

By każdy miał takie podejście:D 

Akurat montaż kontaktu z uziemieniem to pikuś dla ludzi,którzy boją się "popieszczenia" wystarczy wyłączyć zasilenie.Ja to robiłem na "żywo"

Żeby nie było OT

Kupiłem:

1 l. Smirnoff Black na grilla

1 kg. giętej(czyt. kiełbasy grillowej) od Sokołowa

8 kaszanek

folie aluminiową i trochę warzywniaka 

Weekend Let's Begin !!!!!!!!

http://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/keep-calm-and-let-the-weekend-begin.png

Edytowane przez BattleCrit

Wolę to od spalenia całego sprzętu przy feralnej burzy.

W skrócie. gó**o Ci to da.

JEDYNE ZABEZPIECZENIE W TRAKCIE BURZY TO ODŁĄCZENIE SPRZĘTU!!!