Mst74 154 Napisano 10 Maja 2016 Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Takie to nadeszły czasy, że jak coś nie jest gorsze, ale jest nowsze, to już jest super . Byś podziałał na DOS'ie to byś 10-tkę prosto menu Start cmoknął Na systemach Microsoftu działam już około 25 lat, bywały wyboje ale ogólnie całość idzie do przodu. Mam gdzieś czy jest nowsze czy nie, jak mi się podoba to to mówię, jakby się nie podobało też bym powiedział. Nie lubię takiego zawodowego kontestowania rzeczywistości pod hasłem "a kiedyś to było...", szczególnie jak ktoś ma circa 20 lat. Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 10 Maja 2016 Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 (edytowane) Byś podziałał na DOS'ie to byś 10-tkę prosto menu Start cmoknął Na systemach Microsoftu działam już około 25 lat, bywały wyboje ale ogólnie całość idzie do przodu. Mam gdzieś czy jest nowsze czy nie, jak mi się podoba to to mówię, jakby się nie podobało też bym powiedział. Nie lubię takiego zawodowego kontestowania rzeczywistości pod hasłem "a kiedyś to było...", szczególnie jak ktoś ma circa 20 lat. Słabo trafiłeś, bo przygodę z PC zaczynałem od MS-DOS 5.0 . To były czasy, kiedy na Wing Commandera chodziło się do kumpla, bo miał 2 MB RAM i 386SX, a ja tylko 1MB i 286 16 Mhz . Miałem DOS-a, Win 3.1, Win95, Win98, XP, Vistę, 7, 8 i 10 (na różnych kompach, prywatnie bym kasy na Vistę ani 8 nie wydał). I chociaż 8 jest znaczącym krokiem w porównaniu do 10, to jego funkcjonalność w porównaniu do 7 wypada słabo. Jeden fajny i autentycznie przydatny pomysł (prawy przycisk na przycisk Start) został przysypany stertą udziwnień, które tylko drażnią. Edytowane 10 Maja 2016 przez radosuaf Cytuj Link to post Share on other sites
Mst74 154 Napisano 10 Maja 2016 Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Windows 3.1 to była tylko nakładka więc nie ma sensu jej wyliczać w tej litanii, ale Ty to oczywiście wiesz mając takie doświadczenie Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 10 Maja 2016 Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Nakładka nakładką, ale byli tacy, co go mieli wpisanego w autoexec.bat . Wymieniłem go, bo to była moja pierwsza styczność z oknami. I nadal wtedy nie rozumiałem, o co chodzi, skoro DOS + Norton Commander były lepsze . Cytuj Link to post Share on other sites
OneSecond 2 Napisano 10 Maja 2016 Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Ja korzystam z Windows 10 praktycznie od premiery po przejściu z Windowsa 7. System wysypał mi się raz ale to była raczej moja wina Ogólnie jestem zadowolony, denerwują mnie tylko czasami lagujący Start... A co uważacie o tym, że od końca lipca aktualizacja do Windows 10 ma kosztować ponad 500zł? Nie wiem czy to zmotywuje użytkowników to zaktualizowania, moich kilku znajomych np. się uparło, że nie zaktualizuj,ą nawet za darmo bo tego nie potrzebują... Cytuj Link to post Share on other sites
Mst74 154 Napisano 10 Maja 2016 Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Nie wiem czy to zmotywuje użytkowników to zaktualizowania, moich kilku znajomych np. się uparło, że nie zaktualizuj,ą nawet za darmo bo tego nie potrzebują... Cena jak cena, aktualnie za wersję OEM Windows 7 Pro w Morelach wołają ponad 600 zł. Do czasu Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 10 Maja 2016 Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Nie wiadomo, czy nie skończy się tym, że dla użytkowników indywidualnych będzie za darmo bez ograniczeń czasowych... Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
Balrogos 207 Napisano 10 Maja 2016 Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Mam wylaczone te uslugi telemetrii i reszte syfu spindownuje 3 dyski HDD z ktorych nie jest uruchomiony ani jeden program, nie ma tez zaplanowanej zadnej defragmentacji a jak ide spac to po 5-10 minutach od nieruszania PC zaczyna mi windows skrobac cos na dyskach i lampka sie swieci non stop... Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 11 Maja 2016 Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 (edytowane) Urocze . EDIT: Znalazłem coś pięknego przed chwilą - "darmowy" system operacyjny : http://www.forum.alfaholicy.org/images/imported/2016/05/243.jpg Edytowane 11 Maja 2016 przez radosuaf Cytuj Link to post Share on other sites
kapela201 0 Napisano 11 Maja 2016 Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Mam zamiar przesiadać się z windowsa 7 na 10, chcę zgrać go na pendriva, i teraz mam pytania, czy przy instalacji mam wpisać klucz z siódemki (mam wersję oem) i czy jest taka opcja jak przy windowsie 7 że podczas instalacji wybieram partycje i je formatuję? Bo po to chcę zainstalować 10 z pena żebym mógł od razu sformatować cały dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
F0rfrey 810 Napisano 11 Maja 2016 Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Tak, jest taka opcja. Cytuj Link to post Share on other sites
Eftar 51 Napisano 23 Maja 2016 Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 (edytowane) Witajcie. Przymieram się do zakupu 10. Niestety wchodzi tylko opcja Home. Wiem, że można wykastrować windowsa z potencjalnych szpiegów i tutaj pytanie bardziej skierowane do osób, które coś takiego zrobiły. Czy system sam w sobie nadaje się do pracy po takim zabiegu? Miło byłoby usłyszeć też opinie posiadaczy tej wersji bez jakiejkolwiek modyfikacji. Edytowane 23 Maja 2016 przez Eftar Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3759 Napisano 24 Maja 2016 Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Ha ha.... http://m.pclab.pl/news69808.html Cytuj Link to post Share on other sites
Clark K. 34 Napisano 24 Maja 2016 Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Genialna strategia. Najpierw "zachęcają" cię do aktualizacji do Windows 10 na każdy możliwy sposób, a jak już zainstalujesz nowy OS to mogą cię zespamować reklamami płatnych produktów. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość paprykarz Napisano 25 Maja 2016 Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Dali darmo i jeszcze źle. Na czymś muszą zarobić, pomijam że system pomimo tylu wersji dalej wygląda jak produkt wczesno-rozwojowy. Cud malina ale nie bujcie zaraz jakiś developer się tym zajmie i adblocka zapoda. Tak jak z tym anty szpiegowskim syfem sobie poradzili tak reklamy się wyłączy. Badziew się usprawni DX12 uruchomi i będzie chulać. O ile się developerzy nie wypną bo muszą cudować non stop bo ile to już bujldów tego cudacznego systemu już naliczyłem - ponad 30. Ale mam używam wszystko bangla lepiej i szybciej a info o podniesionych wymaganiach odnośnie ramu dla systemów 32 bitowych nastraja optymistycznie. Poczekajmy na popremierowe płatne zamulacze jak już nikt nie będzie myślał o cofaniu się do starszych wersji. Zadowolonym mam darmoche na 2 kompach i tablecie. Niestety system na moim roboczym kompie zostaje bez zmian. Już wcześniej kupię Maca lub na linuxy wsiąde. Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 25 Maja 2016 Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Dali darmo i jeszcze źle. Jest różnica między "dawać" a "wciskać". Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 25 Maja 2016 Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Proponuję zachować spokój i rozwagę. Jak ktoś się boi "szpiegowania" to używa systemu,w którym nie będzie "szpiegowany". Po pierwsze ,czego się boi ewentualny "szpiegowany" ? Po drugie,gdyby to robił sąsiad,to może i bym był zaniepokojony,zawstydzony itp.Ponieważ robi to Microsoft to mi to lotto równo.Po trzecie,jeśli ktoś myśli,że poprzednie systemy są bardziej dyskretne,to jest w błędzie.Po czwarte dzisiejsza władza ma takie uprawnienia,że mogą się dowiedzieć w jakich godzinach puszczasz bąki i co w związku z tym? Przestaniesz pierdzieć...? Po piąte cały internetowy świat pracuje bez przerwy,nad zabezpieczaniem prywatności,więc nie narzekajcie tylko poświęćcie naprawdę niewiele czasu,na przegląd internetu w tym temacie.I to na razie wszystko... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Eftar 51 Napisano 25 Maja 2016 Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 (edytowane) I znowu ktoś wyjeżdża z pseudo-moralnym bełkotem. Nie ma i nie będzie sytemu, który nie będzie śledził użytkownika. Chyba że te archaiczne i początkowe, ale nie nadające się już do użytku. Poprzednie wersje też się kastrowało, jeżeli miało się na to ochotę. Powód?Punkt 3. Nie trzeba się bać, aby nie chcieć robić za darmowe dane statystyczne. Nie wiem, po co ta wstawka o polityce skoro masz w nosie kto i jak cię "szpieguje", ale raczej większość danych na swój temat udostępniasz dobrowolnie. Chyba to, że zapłaciłem już wystarczy, prawda? Edytowane 25 Maja 2016 przez Eftar Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 25 Maja 2016 Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 @up - to odnośnie mojej wypowiedzi...? Cytuj Link to post Share on other sites
Eftar 51 Napisano 25 Maja 2016 Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 @up - to odnośnie mojej wypowiedzi...? I tak, i nie. Mogłem i raczej na pewno zareagowałem zbyt pochopnie i impulsywnie za co przepraszam. Moją myślą miało być, że skoro mogę, to chcę zablokować to i owo. A takie zachowanie nie musi być napędzane jakimiś obawami. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 25 Maja 2016 Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 No to przecież ja myślę tak samo.Napisałem "Po piąte cały internetowy świat pracuje bez przerwy,nad zabezpieczaniem prywatności,więc nie narzekajcie tylko poświęćcie naprawdę niewiele czasu,na przegląd internetu w tym temacie." Wiem również doskonale,że mój wiek i przeżycia,pozwalają to szpiegowanie olać.Mimo to rozumiem tych,którzy wolą zostać anonimowi i nie mam nic przeciwko temu... Cytuj Link to post Share on other sites
Balrogos 207 Napisano 26 Maja 2016 Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 przychodze rano do domu windows zawieszony odpalam ponownie video_tdr_failure 30 restartow potem nadal czarny ekran, siedze na integrze windows nie wykrywa mi sound blastera Z na zadnym z portow PCieX kto ma pomysl? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 26 Maja 2016 Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Pomysłu nie mam ale w przeszłości ,w podobnych,zagadkowych sytuacjach,odpiąłem wszystko co się dało (prawie do naga),złożyłem jeszcze raz i problem zniknął. Niestety dalej nie wiedziałem co się stało... Cytuj Link to post Share on other sites
Arekko 23 Napisano 27 Maja 2016 Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Witam Zapewne podobne pytanie już padło , ale jakoś nie mogłem się doszukać. Mam Windows 10 który otrzymałem jak większość ludzi na zasadzie upgrade z Win 8.1 , system posiada wygenerowany klucz OEM zależny od ID komputera . W przyszłym tygodniu planuje wymiane płyty głównej ( ten sam chip i platforma ale inny producent ) , czym zapewne spowoduję wywalenie aktywacji systemu. Moje pytanie brzmi czy po skontaktowaniu się z MS będe w stanie reaktywować Win 10 ? A może system reaktywuje się sam ? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 27 Maja 2016 Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 (edytowane) Jeśli chodzi o przepisy Microsoft,to nic nie możesz zrobić,tylko kupić nowy system. Ja jakiś czas temu,miałem dokładnie taki sam przypadek i pomogła mi rozmowa telefoniczna.Omijając prawdę,powiedziałem im,że była awaria prądu w domu i spaliła mi się płyta główna.Pomogli i aktywowałem OEM na nowej. Pamiętaj,że te "opowieści dziwnej treści" pochodzą tylko ode mnie i nie wiem jak radzą sobie inni... Edit A taką rozsądną płytę masz (ja Z87). Ja z Gigabyte jestem bardzo zadowolony... Edytowane 27 Maja 2016 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts