Skocz do zawartości

Windows 10 Temat zbiorczy. Wrażenia, wątpliwości porady

Recommended Posts

opowiem o moich odczuciach.....Wczoraj podszedłem do instalki, poprzez sciągnięcie uaktualnienia. Ściąagło się, zainstalowałem i bum....nią mam internetu.....panika bo co zrobić bez internetu.....więc powróciłem do 8.1....ale okazało się że podczas instalki W10, popsuły mi się stery do ethernet, i na 8.1 tez sieciówka mi nie działała......po kilku próbach udało mi sie doinstalować manualnie karte sieciową....

Więc stwierdziłem że skoro tak łatwo poszło to może ten problem da się łatwo naprawić w win10, więc ponownie zabrałem się za instalke......

Zainstalowałem i znowu karta sieciowa wysiadła, więc próbowałem doinstalować driver z cd dostarczonego z płytą główną, ale to niestety sie nie udawało. więc pobrałem stery z maja 2015 do win10, ze strony intela, zainstalowałem i wszystko zadziałało.

BitDefender tez nie działał, ale to tez udało się naprawić, bo dostarczyli update wczoraj na stronie oficialnej. 

I na tym skończyły sie moje problemy z systemem......

to co mi jest potrzebne to wszystko działa wyśmienicie....

tj. PS, Bat, LR, TS, Skype, Steam, Origin, i inne......

po 24h testów nie znalazłem nic innego co by mi nie działało...

Tak więc ja z czysty sumieniem mogę polecieć system.

p.s. do Windows 8.1 nie wracam.

Bawię się od kilku godzin w W10 i ogólnie fajnie to wygląda, taki mix Win7 i Win8.1. Jedna rzecz z jaką jak do tej pory nie mogę się uporać to wyszukiwanie plików itd. W W8 było to świetnie zrobione bo wystarczyło kliknąć na start i wklepać nazwę pliku i już było wszystko na liście a tutaj wpisuje nazwę programu a ten szuka mi głównie po sieci. :-> Trzeba ręcznie rozwijać appki i szukać programu... Jakieś porady?

Ludzie. Spory problem...
Zacznę od tego, że Windows mi się zainstalował od początku po portugalsku. Co z tego, że system miałem całkowicie po "naszemu"  :roll:

Jakoś dobrnąłem do końca, spolszczyłem co się dało, pobrałem paczki aktualizacji i jebudu. Wita mnie nadal wiele rzeczy w języku portugalczyków. 
Przykład: http://i.imgur.com/Rnst5NT.png

I tak w paru innych miejscach.
Da quaq?

Ja walczylem 2dni z aktualizacja potem instalacja na czysto ktora wkoncu ruszyla normalnie. Mam 8hdd i 2 napedy w tym dwie macierze wiec balem sie zeby mi wszystko nie trafilo ale wkoncu wszystko hula jak nalerzy "CHYBA" Czystainstalacja to podstawa oczywiscie pp meczarni z aktualizacja.

http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows-vista/how-do-i-change-the-behavior-of-the-user-account-control-message

Dałoby radę wprowadzić te zmiany przez rejestr w Windows 10? Chodzi mi głównie o "

Zmienianie zachowania komunikatu Kontroli konta użytkownika dla administratorów w trybie Zatwierdzenie administratora" 

Myślicie, że gdybym znów włączył kontrolę konta na minimalnym poziomie (żeby działały aplikacje metro)  + w jakiś cudowny sposób zmienił ten tryb zatwierdzania administratora (żeby nie musieć odpalać wszystkiego jako admin) to miałoby to prawo działać? 

EDIT: Niestety pudło. Znalazłem jak to ustawić w rejestrze, ale nie pomogło. 

Edytowane przez gothic1210

Windows 10 jest tak świetny, że aż nie da się w nim zmienić koloru obramówek okien, wielkości siatki ikon, odległości pomiędzy ikonami, a dodatkowo do zmiany koloru paska start nie ma pełnej palety RGB tylko kilkanaście wybranych przez M$ kolorów

Jakaś porażka po prostu, zawiodłem się na tym jakże rewelacyjnym systemie

No chyba, że jestem jakiś ślepy i nie potrafię znaleźć takich prostych ustawień?

Edytowane przez Ultimate99
  • Popieram 1

ak w paru innyc

Musisz zaznaczyć w dzwięk >> region >> administracyjne >>> tu musisz mienić wszystko na PL i zaznaczyć kopiuj na nowe konto i ekran powitalny.

Co do samego dźwięku, to jeszcze może być sprawa sterownika do karty dźwiękowej >> jeśli jest w innym języku, to dalsze spolszczanie Win10 i tak nie przyniesie Ci odpowiedniego rezultatu.

dx12 w działaniu - wcale jakoś nie widać szału z tą wydajnością.

https://www.youtube.com/watch?v=oMf3WCkWaEA

Są jakieś demka dx12 oprócz tego jednego wbudowanego w 3dmark?

Windows 10 jest tak świetny, że aż nie da się w nim zmienić koloru obramówek okien, wielkości siatki ikon, odległości pomiędzy ikonami, a dodatkowo do zmiany koloru paska start nie ma pełnej palety RGB tylko kilkanaście wybranych przez M$ kolorów

Da się, ale nie można tego zrobić w normalny cywilizowany sposób, tylko trzeba edytować wpisy w rejestrze, albo posiłkować się 3th party software - lipa jak ... !