Skocz do zawartości

Temat o kartach Radeon serii R9 3xx/4xx/5xx

Recommended Posts

• 2 tygodnie później...

Hardware Unboxed zamieścili porównanie całej obecnej generacji GPU (od Titan XP do RX 460) w różnych grach na tych samych ustawieniach grafiki (a także w dwóch rozdzielczościach - 1080p i 1440p) aby znormalizować różnice między szybkością poszczególnych kart:

Szkoda że nie dali RX 470 8GB...

http://orig03.deviantart.net/b421/f/2017/011/6/f/20170111_01_by_reznor666-dav1e0m.png

Edytowane przez ReznoR
  • Popieram 3
  • 2 tygodnie później...

Panowie mam r9 280x, planuję zamianę na rx 480 4GB.

Jak wygląda sprawa poboru prądu w wykonaniu obu kart ? Owszem rx 480 ma TDP niższe o 100W ale jak to się przekłada na realny pobór energii.

Niestety nigdzie nie mogę znaleźć sensownych porównań poza jednym gdzie zestaw z rx480x brał o prawie 30W więcej niż zbliżony zestaw z karta r9 280x.

Tutaj masz zbliżone wyniki:
Graphics-Cards-FullHD-Performance-Consum

Pamiętaj tylko, że przeważnie są to wyniki uśrednione, i na standardowo taktowanych kartach, bez fabrycznego OC.
UWAGA: wykres był robiony przez użytkownika reddit, i RX 470 8GB jest na nim "interpolowany" (brak testów na 3DCenter, poprostu wrzucił te same liczby z modelu RX 470 4GB)

Tutaj więcej kart i szczegółów: https://www.3dcenter.org/artikel/stromverbrauch-aktueller-und-vergangener-grafikkarten

Edytowane przez ReznoR
  • Popieram 1

Tutaj masz zbliżone wyniki:

Pamiętaj tylko, że przeważnie są to wyniki uśrednione, i na standardowo taktowanych kartach, bez fabrycznego OC.

Tutaj więcej kart i szczegółów: https://www.3dcenter.org/artikel/stromverbrauch-aktueller-und-vergangener-grafikkarten

Dzięki wielkie, właśnie o coś takiego mi chodziło.

• 2 tygodnie później...

Panowie, przy jakiejkolwiek próbie ingerencji w zegary. Nawet przy resecie ustawień. Dostaję artefakty na pulpicie lub czarny ekran. Artefakty typu rozdarcia. 

Trixx i MSI A.

Ktoś, coś?

Edytowane przez MiK

Panowie, przy jakiejkolwiek próbie ingerencji w zegary. Nawet przy resecie ustawień. Dostaję artefakty na pulpicie lub czarny ekran. Artefakty typu rozdarcia. Trixx i MSI A. Ktoś, coś?

Miałem wczoraj to samo.
Pomogło odinstalowanie sterowników i msi ab.

Po ponownej instalacji wszystko gra. To msi ab po ustawieniu na enable unofficial overclocking głupieje i dzieją się takie cudeńka.

• Popieram 1
Pomogło odinstalowanie sterowników i msi ab.

OK Stery przeinstalowane. MSI - wieczorem sprawdzę. THX za zainteresowanie. Poza tym nvidia in progress :) Przejadły mi się Radeony po 16 latach. 

Objawia się to tak:

Edytowane przez MiK

Od poniedziałku w moje ręce wpadła r9 390 od vtx3d.

Układ chłodzenia na tle czarno - czerwonych kart ASUS'a, ognistych smoków od MSI itd prezentuje się naprawdę ubogo.

Nie ma co się dziwić że ten model lądował w marketowych komputerach "dla graczy".

Pasta która została zaaplikowana na rdzeń to mieszanina błota i tak samo przewodzi ciepło. Momentalne skoki o 7-10st, masakra!

Dobre w tym wszystkim jest to że na chłodzeniu nie ma plomb. Odkręcamy 4 śrubki, zdejmujemy chłodzenie z backplate, czyścimy rdzeń i ładujemy mx-2. Efekt? Z 79st zrobiło się 60-63 i to po kilku godzinach mordowania karty w wiedzminie 3. Oczywiście układ chłodzenia pracuje dużo lepiej. Mniejsze obroty to także większa cisza, zwłaszcza że jest to staromodne aktywne chłodzenie, przeniesione bodajże z r9 290x x-edition.

Temperatury w spoczynku zbliżone do tych z Fury Nitro i jest to około 40st.

Całe VRM ma swój własny radiator, przez co temperatury sekcji zasilania to niecałe 60-70st.

Do podłączenia karty wymagane jest 6+2pin oraz 6pin.

Podkręcanie na tle kart NVIDIA jest stosunkowo biedne. Z bazowego 1000/1500mhz bez zmiany napięć udało się wykręcić stabilne 1120 i 1650mhz. Pamięć pewnie poszła by wyżej ale na to przyjdzie jeszcze czas. Temperatury po OC to raptem 3-4st więcej.

Cena - 800zł + przesyłka 35zł. Nowa sklepowa gwarancja 2 lata.

Od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad rx 480 8gb od msi. Jednak ceny rzędu 1200zł skutecznie mnie odstraszały. Wiem że można dostać g1 gaming za 1100zł jednak w życiu bym tyle za gigabyte nie dał.

Wydajność prawie identyczna. W zależności od gry i rozdzielczości. Pobór prądu, nie tak dużo większy, różnica w cenie nigdy by się nie zwróciła w oszczędności na rachunkach.

Czy nie lepiej teraz polować na wyprzedaże r9 390 które można kupić w cenie najtańszych rx 470 niż dopłacać 300-400zł do karty która jest nowsza i bierze tylko mniej prądu?

Rozumiem że AMD musiało wydać nowe układy. Jednak jaki był sens wydawać grube$$$$ i tworzyć polarisa który nie wnosi praktycznie nic. Czy nie lepiej było zainwestować te pieniądze w high-end ?

OK Stery przeinstalowane. MSI - wieczorem sprawdzę. THX za zainteresowanie. Poza tym nvidia in progress :) Przejadły mi się Radeony po 16 latach. 

Wywal msi/trixx łącznie z ustawieniami i co tam tylko masz zainstalowane do oc. Odinstaluj drivery.

Zainstaluj na nowo sterowniki i dopiero msi.U mnie pomogło:)

Edytowane przez Funkie

Wywal msi/trixx łącznie z ustawieniami i co tam tylko masz zainstalowane do oc. Odinstaluj drivery. Zainstaluj na nowo sterowniki i dopiero msi.U mnie pomogło:)

Na szczęście nie pomogło. Wymiana na nvidie w drodze. AMD jest dla konsolowego plebsu i tak.  

• Popieram 1

Wydajność prawie identyczna. W zależności od gry i rozdzielczości. Pobór prądu, nie tak dużo większy, różnica w cenie nigdy by się nie zwróciła w oszczędności na rachunkach.

Wydajność jest podobna ale pobór prądu R9 390 szczególnie po OC jest prawie 60% większy!

3 dni temu bawiłem się Asusem 390@ 1130/1720Mhz i względem mojego RX 480 @ 1338/2000Mhz pobór prądu jest większy o ~110W.  To nie tak dużo? :roll:

O kulturze pracy nie wspomnę:

Asus R9 390  - 80C i 2050rpm.

XFX RX 480 - 73C i 1350rpm.

Edytowane przez DjXbeat
  • Popieram 1