Skocz do zawartości

Temat o kartach Radeon serii R9 3xx/4xx/5xx

Recommended Posts

Nawet nie zwróciłem na to uwagi, a co ciekawe nikt inny również. Czyżby AMD obniżało wydajność poprzednich generacji?

P.S.

Wiem, że to nie obniżanie poprzednich, a dopracowanie obecnych jednak ciekawe co powiedzą osoby, które dotychczas krytykowały nVidie za takie "praktyki".

• 2 tygodnie później...

Sklepy pewnie wyprzedały i czekają na modele 5XX , podobno 18 kwietnia mają być .

Dokładnie, też się przymierzam do MSI RX 480 Gaming X 8GB. Na początku kwietnia widziałem już za 1209 plnów, myślę poczekam pewnie przed premierą rx 5xx ceny polecą w dół, a tu taki niefart. Albo karta niedostępna, albo cena 1300+ 

Dokładnie, też się przymierzam do MSI RX 480 Gaming X 8GB. Na początku kwietnia widziałem już za 1209 plnów, myślę poczekam pewnie przed premierą rx 5xx ceny polecą w dół, a tu taki niefart. Albo karta niedostępna, albo cena 1300+ 

Ceny ostatnio to porażka, miałem kupować gdy MSI rx480 4GB był za 920 zł, przespałem a teraz widzę ceny w okolicach 1100 zł. Nie wiem skąd taki wzrost, ale sądzę że skończyły się karty u dystrybutora i dlatego podnieśli cenę. Na ceneo wymiotło połowę sklepów a na allegro tylko kilka aukcji.

To przecież stosunkowo nowe karty lol....

Stosunkowo nowe ale już nie produkowane od dawna ;)

W ich miejsce zostaną wprowadzone RX 570 i RX 580, które na rynek wejdą 18 kwietnia. 

Już teraz wiadomo, że nowa seria wprowadza kosmetyczne zmiany czyli lekko podbite taktowanie względem poprzedniej serii. 

Nie wierzcie w bajki, że nowa seria jest produkowana w lepszym procesie LPP bo stare RX 4xxx również były produkowane w LPP a nie LPE ;) 

Edytowane przez DjXbeat
  • Popieram 2

http://jisakutech.com/archives/2017/04/33003

W zeszłym roku AMD na prezentacji porównywało RX 480 do R9 380X a w tym roku porównują RX 580 również do R9 380X. 

Marketingowa zagrywka bo gdyby porównali RX 580 do RX 480 to by ich tam wyśmiali....  :rotfl:

Ale i tak na swojej karcie nie osiągnę 1500 mghz ;( A opłaca się zmieniać na rx 580 ?