orbik 1417 Napisano 13 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 @BlackCoffe powinnaś też zrobić zdjęcie lampy z abażurem to też retro w tych czasach 3 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 13 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 15 godzin temu, BlackCoffe napisał: Pierwsze wyjście z mroku! I konkret zasilacz 22 minuty temu, buszi napisał: Stacja była kiedyś droga i dziś też dalej jest. Lepiej już kupić Kung Fu Flash i mieć problem z głowy. Też swoje kosztuje ale ogarnia chyba wszystko co możliwe. I stacja w C64 jest ekstremalnie wolna, mimo, że jest sama w sobie drugim komputerem 3 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 13 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Godzinę temu, worm napisał: "Jedziesz" z magnetofonu? Nie masz stacji dysków? ahh to ustawianie głowicy. Jaki masz cartridge? Tak, jadę z magnetofonu Co do cartridge'a mam BlackBox'a 4.0. 35 minut temu, orbik napisał: @BlackCoffe powinnaś też zrobić zdjęcie lampy z abażurem to też retro w tych czasach Jest więcej retro 1 Cytuj Link to post Share on other sites
luk1999 189 Napisano 13 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 7 godzin temu, orbik napisał: @BlackCoffe powinnaś też zrobić zdjęcie lampy z abażurem to też retro w tych czasach No i zdjęcie powinno być zrobione co najwyżej Nokią 7650. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 14 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 (edytowane) 21 godzin temu, BlackCoffe napisał: Tak, jadę z magnetofonu Co do cartridge'a mam BlackBox'a 4.0. Jest więcej retro Wrzucaj:D przypomni mi się dzieciństwo Edytowane 14 Lipca 2023 przez orbik 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 (edytowane) @BlackCoffe - nie wierzę, serio kupiłaś Commodora? A dlaczego nie wierzę? Bo ja też go kupiłem parę dni temu. Choć Twoje zdjęcie zobaczyłem dopiero teraz. Taki sam model, z takim samym magnetofonem Jeszcze do mnie nie dojechał, czekam na niego. Będzie pracował z telewizorem crt. Chciałem magnetofon zamiast dyskietek, bo komputer na dyskietki już mam, a kaset z grami nigdy nie używałem, więc chciałem mieć taki komputerek. Jedyne czego szkoda, to że nie udało mi się dorwać pierwszego modelu (z czarnymi klawiszami i tęczą w logo), tylko ten model C64C z bodajże 1986 roku, ale dobre i to - różnica w cenie między tymi modelami jest niestety dość zabójcza. Ile dałaś za cały zestaw? Ja trafiłem za 500 zł cały komplet plus stówa za 6 kaset. Z tą różnicą, że ja mam jeszcze oryginalny zasilacz. Wszystko od faceta z serwisu, który przetestował całość dokładnie, podobno nic nie grzebane w środku i w pełni sprawne. Edytowane 17 Sierpnia 2023 przez kamiledi15 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 Nie kupiłam, to mój C64 z czasów jak byłam dzieckiem Jedyną nową rzeczą jest zasilacz bo oryginalne kiepsko się starzały (nazwa cegła śmierci coś o tym świadczy) i dlatego wolałam kupić nowy. Cytuj Link to post Share on other sites
Navier 373 Napisano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 Stacja była kiedyś droga i dziś też dalej jest. Lepiej już kupić Kung Fu Flash i mieć problem z głowy. Też swoje kosztuje ale ogarnia chyba wszystko co możliwe.Nie wszystko. BlackCoffee wspomniała, że stacja to w zasadzie druga komoda z prockiem, i niektóre gry/dema ten procek wykorzystują (fastloadery, przerzucenie obliczeń do stacji), a KFF czy SD2IEC tego nie obsługują. Ultimate 1541 lub (dużo tańszy) pi1541wgra wszystko. Do tego emu cartridge'a RetroReplay lub Final III i/lub JiffyDOS i programy wczytują się kilka sekund. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 Zależy co chcesz mieć, bo sprzętu co odpala wszystko w 100% nie ma. Albo się bierze coś taniego albo pod konkretne zastosowania. KFF chyba jest gdzieś pośrodku. Cytuj Link to post Share on other sites
Tymianek 81 Napisano 10 Września 2023 Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Dla rozrywki wrzucam parę fotek z modyfikacji komputerka. Parę lat temu zamieściłem worklog z budowy podobnego wynalazku. Sprzętowo regres, muzycznie progres. Retro połączone z oldschoolem do słuchania muzyki, przeglądania netu. Jak zawsze moc dostarczam z kostki pico psu + zewnętrzny zasilacz dell da2 po modyfikacjach. CPU to i5 3750K podkręcony do 4ghz, miał być i5 2500K, ale z powodu słabszego gpu trafi do innego mini komputera z kartą graficzną. OTL - zewnętrzna karta audio w klimatach retro he he 5 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 10 Września 2023 Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Ale śliczny Te lampy! Cytuj Link to post Share on other sites
Tymianek 81 Napisano 26 Maja Udostępnij Napisano 26 Maja Nie mogłem się powstrzymać i nabyłem x7dwa-n w wersji pudełkowej żeby mieć zapas na ciężkie czasy. Mały i ostatni upgrade Chiefteca - dwa xeony X5460 z OC na 3600Mhz. Zmieniłem grafikę (poprzednio fx3800 PCIe 2.0 x16) na nowsze wydanie quadro k4200 (PCIe 2.0 x16) - retro to to nie jest - żeby sprawdzić czy jest sens wstawiania nowych kart graficznych do tak wiekowej konfiguracji. Karty w SLI. Test 3dmark06. Słabo. Łączenie Lga771/775 z nowszą generacją gpu nie ma sensu...zostaje retro. 2 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Tymianek 81 Napisano 13 Października Udostępnij Napisano 13 Października Wrzucam dla rozrywki :P. Alternatywa dla soundblasterów i innych retro wynalazków - karty DIY na złączu PCI do mojego starego komputerka miniITX :D. Zbudowane na legendarnych, oldskulowych przetwornikach R2R AD1860 i AD1865 - kto słuchał ten wie, co to są za kości i jaki mają potencjał muzyczny. Te moje wynalazki służą tylko do przetwarzania plików audio czyli trochę taki CD player w audiofilskim retro :P wydaniu. 3 3 Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 18 Października Udostępnij Napisano 18 Października To są zlecone komuś płytki PCB? Rozumiem że zielona karta to stereo a pomarańczowa to dual-mono? Cytuj Link to post Share on other sites
Tymianek 81 Napisano 18 Października Udostępnij Napisano 18 Października Godzinę temu, dulu1 napisał: Rozumiem że zielona karta to stereo a pomarańczowa to dual-mono? Tak jest. Godzinę temu, dulu1 napisał: To są zlecone komuś płytki PCB? W jakim sensie - produkcji płytek czy samego projektu? Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 22 Października Udostępnij Napisano 22 Października no czy ty te płytki rysowałeś w cadzie, czy ktoś inny to rysował a ty zleciłeś Cytuj Link to post Share on other sites
Tymianek 81 Napisano 22 Października Udostępnij Napisano 22 Października Projekty własne - od pomysłu po realizację. Nikomu nie zlecam, płytki od wielu lat projektuję w Eaglu, a gerbery pcb wysyłam do fabryki PCBWAY. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts