kubbak 10135 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Monitorów -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Monitory_studyjne Nie ma się w końcu co dziwić, w końcu za tą jakość zapłaciłeś sporo kasy. Cytuj Link to post Share on other sites
Stasiek_Zabojca 29 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Oh,dowiedziałem się czegoś nowego Dzięki chłopaki. Cytuj Link to post Share on other sites
_Gość_ 157 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) Ja bym się bardziej skłaniał ku nazwie, głośniki aktywne Edytowane 3 Listopada 2014 przez _Gość_ Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 To super. Szkoda że to są głośniki pasywne Cytuj Link to post Share on other sites
_Gość_ 157 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Zaćmienie, mój błąd Cytuj Link to post Share on other sites
Popularne posty Vieworld 2608 Napisano 8 Listopada 2014 Autor Popularne posty Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 (edytowane) Nie ma się w końcu co dziwić, w końcu za tą jakość zapłaciłeś sporo kasy. 800pln (no dobra normalnie 1800zł) to nie tak dużo jak za prawie nówki.. odkrywam płyty na nowo a gitary akustyczne brzmią tutaj jakbym miał w pokoju 4.0 a nie 2.0... chyba słuchawki AKG K550 lub DT 770/880 sobie jeszcze długo poczekają na kupno bo te monitorki byłem przekonany, że nie zabrzmią dobrze na cichym słuchaniu wieczorem w domu a tu niespodzianka - aż bas muszę zdejmować we wzmaku przy takim słuchaniu. Jedynie chcę kupić kartą AIM SC808, była w przedsprzedaży po 439zł jeszcze tydzień temu i już nic nie ma a to jedyny sklep w PL, który oferuje ten produkt. Mam nadzieję, że na gwiazdkę uda mi się ją zdobyć jako prezencik dla siebie.. a jak nie to będę czekał aż będzie.. EDIT: Jest odpowiedź ze sklepu Audeos w sprawie SC808 Witam. Dostawa przewidziana jest w granicach najbliższych 2-4 tygodni. --- ZDJĘCIA #08/11/2014 Wybaczcie za zwłokę ale ostatnio sporo zdjęć do wykonania było i ich obróbki.. stąd brak czasu na zdjęcia stanowiska i monitorków ale już wszystko mam, więc zaczynamy! Na start poszło odsunięcie komody i przygotowania okablowania za nią. Do tego celu wykorzystałem te złączki samoprzylepne... okazało się jednak, że moja płyta wiórowa jest na tyle zasyfiona, że nawet jej oczyszczenie wstępne nie pomogło i każde mocniejsze szarpnięcie = odklejenie się taśmy piankowej... 2 sztuki poszły na straty, myślę jednak kupić jakiś mocny klej i przykleić to na stałe. Następnie wziąłem się za przyklejenie listwy pionowo pod biurkiem na taśmę rzepową i tutaj pojawił się problem bo po paru godzinach pół taśmy odkleiło się i od listwy i od laminatu biurka, mogłem nie kupować tej taśmy i kupić coś porządniejsze tak jak chciałem na początku... teraz już zeszła mi ochota na kupowanie tego drugi raz = zakończę to przykręceniem na dwie śruby i problem z głowy z czasem jeszcze dojdzie zakup drugiej listwy tym razem na 8 wtyczek i będę miał wszystko podłączone z zerem kabli na wierzchu. Dodatkowe okrągłe złączki przykleiłem jeszcze za biurkiem dzięki czemu poprawdziłem tam kable od monitorów, lampki i monitora. Canton GLE 436 grają niebiańsko! Jedyne czego brakuje mi jednak przy głośnym słuchaniu to korektora w mojej wieży... basu przy mocniejszej muzyce jest zbyt mało w stosunku to wyższy partii.. jedyne co mam to standard czyli 2 gałki od wysokich/niskich tonów + podbicie basów (to ostatnio z tym modelem kończy się zamknięciem dźwięku głównie w basie i nie da się tego słuchać). Obcięcie wysokich a podniesienie niskich pomaga lecz to nadal nie jest to co bym chciał - EQualizer teraz kupować to szkoda mi gotówki, poczekam na zakup karty dźwiękowej i zobaczę jak to ruszy przez komputer bo przez CDka jest z tym różnie... co ciekawe nowe zremasterowane płyty brzmią na tych kolumnach dużo lepiej w porównaniu np. do Iron Maider z 1986 roku płyty która jest dosyć "cichą" płytą i tam pojawią się największy problem z jakością tonów - niby rzecz normalna i trzeba z tym żyć, ale jednak chciałoby się móc skontrolować dźwięk przez EQ... poczekamy na k.dźwiękową + FLAC.. powinna wtedy ta płytka Maidenów pójść na lepszej jakości. Stanowisko jak stanowisko... na parapecie drukarka IP4500, która czeka na zrobienie zdjęć i wystawienie na sprzedaż na allegro, w komodzie będzie cała reszta sprzętu, czyli drukarka, NAS, dysk + router (obecny to livebox, trzeba wreszcie to coś wymienić na jakiegoś netgeara)... całość kablami ze środka poprowadzę przez ściankę i powinno ładnie chulać, jeśli jednak router będzie słabo działać to no cóż albo go wystawię na komodzie albo zrobię mu psikusa i z tyłu komody przmocouję go do plecków... tam z tyłu jest sporo miejsca "za tacką" bo komoda jest odsunięta o 9cm od ściany żeby był dostęp do kabli chociażby. ...na koniec małe pytanie o ustawienia biosu dla pracy 4500@1,2V gdzie temperatura przy wentylatorach ustawionych na 2x600rpm (h110) i 4x900rpm konczy się temperaturami ~65*C podczas pracy w photoshopie na zdjęciach nawet do 70*C podczas exportu zdjęć z lightrooma to Tiff 16bit... skąd takie duże temperatury to ja nie wiem.. Prime95 też przy ostatnim teście pokazał pokolei na rdzeniach 89/91/88/81 stopni co mnie troszkę przeraziło.... być może mam coś źle poustawiane - nie znam się aż tak na O/C bo jestem w tym temacie jakieś 6 lat w plecy Edytowane 8 Listopada 2014 przez Vieworld 21 Cytuj Link to post Share on other sites
Karol1701 2379 Napisano 8 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Bardzo ładnie i schludnie!P.S. Fajna podłoga. To są szare panele? Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 (edytowane) @up - dzięki. Co do podłogi to są panele Tarkett, które są głównie szare ale miejscami przechodzą a to w brąz, a to w taki delikatny zielonkawy, seledynowy... bardzo nieregularna podłoga - dlatego je wybrałem. więcej tutaj: http://forum.benchmark.pl/topic/141801-vieworld-blackred-design/page-3?do=findComment&comment=1611673 Edytowane 8 Listopada 2014 przez Vieworld 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Karol1701 2379 Napisano 8 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Wow, jest naprawdę świetna! Muszę pokazać Pięknej, bo prawdopodobnie niedługo będziemy urządzać własny kącik (koniec z wynajmowaniem!) Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 8 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Niższy bas w monitorach na pewno zmniejszyłeś poprzez dosunięcie kolumn do ściany, tym samym podbijając lekko wyższy. Nie wiem czy zmiana wzmacniacza coś tutaj zmieni na lepsze. Podłoga jest brzydka, lubię normalne drewno ale jak tobie się podoba to ja nie mam nic tutaj do gadania . Ogólnie jest ciekawie i pewnie będzie tylko lepiej . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
szefuncio 331 Napisano 8 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Wygląd pokoju i stanowiska hymm ... oszałamiający, coś pięknego I te Canton'y A te uchwyty czarne to te o których pisałeś na PW?? Cytuj Link to post Share on other sites
luk9400 288 Napisano 8 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Ten pecet tak daleko od stanowiska wygląda na niechcianego 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 (edytowane) @Szarik - Co do basu to gdy je odsunę na około 30cm od ściany to czuć różnicę bardzo małą. Sporo opini czytałem w internecie, że te monitorki mogą być ustawione i 5cm od ściany bo nie tracą praktycznie nic w porównaniu do standardowego odsunięcia o 20-30cm od ściany. A panele... dokładnie, jedym się podoba innym wcale nie musi. Miała być deska w bardzo jasnej szarości z fugami bo widziałem na promocji -50% za 60zł/m2 lecz była zbyt gruba (1,3cm) co zakończyłoby się przycinaniem drzwi o 0,5cm.. nie chciałem znów pożyczać auta i z nimi jechać na przycinanie 20km stąd te panelki. Za 2-3 lata będzie wymiana wszystkich mebli na coś jaśniejszego.. najchętniej jakiś Dąb Szary. http://www.viko-meble.pl/dane/full/bbe793bdfd124d8e8ef185143e260385.jpg @szefuncio - tak to te zabawki właśnie. - Opaska zaciskowa otwierana 125mm x20szt | 7zł - Uchwyt samoprzylepny otwierana x15szt | 17,90zł - Taśma rzepowa samoprzylepna 25mm | 15zł/1,5m | do przymocowania listwy pod biurkiem - Wieszak na słuchawki | 13zł | pokryty gumą - super cena w leroy merlin, znalazłem przypadkiem na półce z systemem mocowań różnych wieszaków do rowerów, opon, itd.. Cena jaką zapaciłem to 3-4x taniej niż podobne rzeczy dostępne w internecie pod hasłem "do słuchawek". @luk9400 - wydaje się być daleko, komoda ma tylko 100cm szerokości. Wieżyczkę będę chciał z czasem przenieść na lewo od biurka by zrobić sobie dużo więcej miejsca na komodzie i jednocześnie będzie widać całą szybkę. Do wzmaka i cdka znalazłem mini komódkę lecz jak zobaczyłem cenę za wymiar 40x40x40cm prawie 250zł z przesyłką to stwierdziłem... aż tak mnie nie powaliło by wydać tyle kasy na kawałek płyty... będę chciał stoliczek zrobić samemu z metalu i pomaluję na czarno o wysokości jakieś 30-40cm - ale to najwcześniej na wiosnę.. tuż przed zamówieniem paru rzeczy do poprawy estetyki wewnątrz kompa. Edytowane 8 Listopada 2014 przez Vieworld 1 Cytuj Link to post Share on other sites
szefuncio 331 Napisano 8 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Jeśli chodzi o meble z płyt to wybór jest ogromny wręcz np. Dąb Carmen, Dąb Cortona, Dąb Ancona z szarych. Będziesz miał nad czym rozmyślać Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 (edytowane) TESTY #11/11/2014 ...i jednak moje tridenty na 2400/9 nie pójdą, nie chciało mi się już bawić z nimi na 2666/10 więc póki co pozostały na 2400/10 jedyna zmiana to zmieniłem z CR2 na CR1... co do CL9 to nadal będę się w przyszłości bawił bo docelowo chciałem je zrobić na 9-11-11-31.. ale taka bajka z tą sztuką się nie uda. ...co do procka starałem się zjechać z nim jak najniżej, ale tutaj pojawił się problem z Cachem... szukałem, szukałem, szukałem... nic nie znalazłem informacji odnośnie tego jakie napięcie dla niego ustawić i jakie taktowanie więc porobiłem na czuja... tak porobiłem, że po którymś restarcie niechcący ustawiłem taktowanie 4500 + napięcie 1.85V... nie mogłem pojąć dlaczego w idle mam 40 stopni a pod małym obciążeniem pika, że 90*C osiągnęło... małe porównania: OCCT 4500@1,180V | Cache 4000@1,20V | 4x120@900 + H110@780 4500@1,185V | Cache 4000@1,18V | 4x120@900 + H110@560 ---nie przeszedł testu--- Prime95 4500@1,180V | Cache 4000@1,20V | 4x120@900 + H110@780 4500@1,185V | Cache 4000@1,18V | 4x120@900 + H110@560 Intel Burn Test 4500@1,180V | Cache 4000@1,20V | 4x120@900 + H110@780 4500@1,185V | Cache 4000@1,18V | 4x120@900 + H110@560 4500@1,200V | Cache 4000@1,20V | 4x120@1500 (MAX) + H110@1000 (MAX) 4500@1,200V | Cache 4000@1,20V | 4x120@600 + H110@600 Jak będzie jakiś wolny dzień to zapuszczę 4500@1,18V na kilka godzin testu w OCCT, bo niby przeszedł test lecz 2-3 stopnie więcej i by nic z tego nie było. Inna sprawa zastanawiam się czy moje ustawienia biosu są w ogóle poprawne. Poniżej raz jeszcze tabelka - jedyna zmiana to obecnie 1,18 napięcie zamiast 1,20 (akurat to jednego pola i tak przeoczyłem robiąc screeny)... jakieś pomysły? Edytowane 12 Listopada 2014 przez Vieworld 2 Cytuj Link to post Share on other sites
19Szumi10 1507 Napisano 11 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 niechcący ustawiłem taktowanie 4500 + napięcie 1.85V i tak dobrze, że nadal działa, ten gościu nie miał tyle szczęścia --> https://www.facebook.com/photo.php?fbid=878570635486583&set=o.162236020510911&type=1&permPage=1 Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 (edytowane) ...mój Asrock Professional mnie chyba tylko uratował Przy exporcie tiffów 16 bitowych w Ligtroomie temperatury spadły o ponad 10 stopni w porównaniu do poprzedniego ustawienia na 4500@1,20V... niesamowite ile zmiana napięcia -0,2V i lekkie podbicie wentyli może zdziałać! Edytowane 12 Listopada 2014 przez Vieworld Cytuj Link to post Share on other sites
Darkknur 27 Napisano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Co to za szmetnics ? Widzę, która seria, ale co dokładnie za model ? Kolumny no cóż, można było kupić tańsze MX-140 DIY. Equalizery daruj, to kiepsko działa, zacznij od właśnie od wymiany źródła i napędu, bo ta zmieniarka czy co to tam jest to nie jakość zdecydowanie. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Darkknur Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) miałem 2 pary kolumn STX i nigdy więcej tego nie kupie, po 1 support kuleje (a raczej go brak), a po 2 obie pary się rozkleiły.. teraz u mnie za ścianą są STXy ale to nie moje i nawet jak coś z nimi się stanie to cena je uratuje... można było, można było wszystko kupić nawet Dynaudio, ale po co? skoro zapłaciłem za 2 sztuki niemal nowych swoich Cantonów tyle co 1 sztuka kosztuje STX czy Zensorów a taką promocję ciężko czymkolwiek przebić - poza tym STX MX-140 nie odpowiadają mi po 1 wyglądałem po 2 ilością basu. "Zmieniarka" jak to nazwałeś to odtwarzacz CD i akurat w tym modelu nie mam co narzekać na laser użyty w nim bo działa świetnie i wychwyca wiele szczegółów mimo swojego wieku... Zasilacz swoje przeżył i kiedyś nastanie czas wymienić ten sprzęt na coś innego od Oppo/NAD/Denona ale to kiedyś. Póki co mam inne wydatki a wśród nich ciągła myśl o kontynuowaniu prac nad Lianką, zanim jednak się do tego wezmę trzeba odłożyć na kartę graficzną + dźwiękową i inne dodatki.. mam nadzieję ruszyć z tym w lato... a po drodze jeszcze wystawa nie jedna mnie czeka a to kolejne wydatki.. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Vieworld Cytuj Link to post Share on other sites
Leesiuu 538 Napisano 6 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 ja pierdziu. Jakość zdjeć, pomysł, wykonanie, a szczególnie dobranie tego wszystkiego do siebie! Mistrzostwo! PS1. Ładne panele PS2. Ładny komp, ale ja i tak zamiast H100 poszedłbym w jakiegoś Cryorig'a R1 czy Megahalemsa czy innego NH-D14 na Twoim miejscu Załączam podląd! Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 H110 nie H100 ...początkowo myślałem o Phankteksie, R1 ale H110 nie ustępuje im wydajnością, no to potem pomyślałem, że zrobię Megahalemsa, pomaluję go, trochę "czapkę" mu zmodyfikuję no i jakieś dorzucę wentyle... ale tak patrząc na obudowy gdzie te cegły przyćmiewają kawałek środka postanowiłem pójścia w AiO.. miał być Swiftech H220x ale nie mogłem się doczekać, poza tym chciałem mieć AiO by zobaczyć jak to właściwie w środku wygląda, czy węże mi się spodobają itd... taka mini przymiarka do przyszłego wodowania jak już zakupię (i wybiorę) grafikę... miał być 970... ale 3,5GB to mało dla mnie, nawet 4GB zbyt mało... czekałem na wersje 8GB ale może poczekam jeszcze na 980Ti... jak wyjdzie za rok to może odrazu przejdę na 5930k/5960x (jeśli ktoś wystawi używaną tę drugą w dobrej cenie) i miałbym sprzęt już na parę lat z głowy do grafiki podsłuch można dawać, ale tak jak pisałem kilka razy, trzeba będzie jeszcze poczekać z pół roku.... a zdjęcia mnie nie powalają, wrzuciłbym to pudełko do studia, ale najpierw zrobię większość założeń a potem będę fotografował... PS: chyba napisze jednak do Lian Li, że pokrywa się nie domyka i czy jest możliwość zakupu topu poprawionego o 5mm...szybkie rozwiązanie to zamontować chłodnicę odwrotnie ale węże na lewo mi się nie podobają (trzeba by je skrócić).. Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 3 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 (edytowane) UPDATE #03/07/2015 ...jeszcze nie wszystko, a obecne części dopiero w trakcie oklejania, ale muszę się pochwalić robotą Sławka już dziś, no to zaczynamy: 1. Jakiś czas temu kupiłem kartę dźwiękową AiM SC808 na promocji w komputroniku, karta bardzo ładnie wykonana lecz jeszcze nie przetestowana, po raz pierwszy wyjęta z pudełka i wsadzona do płyty głównej w dzień oddania komputera u Sławka. W taki oto sposób będzie miała backplate, póki co srebrny, ostatecznie w czarnej szczotce: http://audiofanatyk.pl/wp-content/uploads/2014/sc808/aim_sc808_03.jpg http://abload.de/img/p1420274etru6.jpg 2. Od samego początku wkurzała mnie dyskoteka naklejek na panelu I/O, nie chciałem zrywać naklejek bo i tak wszystko tam jest srebne i przydałoby się obkleić lub pomalować, więc poszło i to pod młotek: http://abload.de/img/p1420272dpr6h.jpg 3. Nie wiem po co to komu, ale w tej obudowie można zmieścić chyba 10 dysków, każdy oczywiście mocowany na fajnych półeczkach wygłuszanych, fajnie to wygląda ale pozostawia spore dziurawe prostokąty, od początku nawet przy zgaszonym świetle o tym myślałem pomimo braku oświetlenia w budzie. Dodatkowo od początku podobały mi się dyski pokazywane pionowo, na początku chciałem przymocować je na taśmę rzepową, potem wpadłem na pomysł zrobienia 'deseczek' mocowanych do obudowy tak by nie kleić nic do dysków i kilka innych pomysłów aż wreszcie to wszystko złożyliśmy do kupy, Sławek dorzucił do pieca w jaki sposób mocować dyski beznarzędziowo i z możliwością w każdej chwili ich wyjęcia i tak powstało takie cudo: http://abload.de/img/p1420242ozq3t.jpghttp://abload.de/img/p1420306ltqba.jpghttp://abload.de/img/p14203198arqd.jpg 4. Problem się pojawił co zrobić z twardzielem 3,5" służącym za export. Na czas przejściowy zanim wymienię oba moje SSD na 2x512 lub 4x512 to zapożyczyliśmy podwieszaną półeczką od LL i spadła ona na dno obudowy przymocowana na piankach dla wytłumienia: http://abload.de/img/p1420290bmqgz.jpg 5. Pisałem do LianLi, wymieniłem z 10 maili z dwiema osobami, chciałem kupić drugi front lub same zaślepki, nie szło się z nimi dogadać - szkoda nerwów na opowiadanie. Pojechałem z problemem do Sławka a ten wpadł na najprostrze pomysł bez użycia siekiery... a ja tyle kombinowałem, czyli zaślepki przymocowane do frontu bez żadnego wyginania (moje wymysły poprzednie) przy pomocy zwykłych pianek, proste i genialne, brawo Sławek raz jeszcze! http://abload.de/img/p14203403krsw.jpg 6. Po co to wszystko? Aby dostać się do filtra dla trzeciego frontowego wentylatora trzeba najpierw odkręcić 6 śrub aby zdjąć zaślepki a następnie kolejne 4szt od filtra. O to też pytałem support LianLi ale nie odważyli się skomentować ich 'genialnego' inżyniera który to wymyślił... Filtr teraz trzyma się tulejkach, problem wyimaginowanej opcji zdejmowania poprzez przekręcenia rozwiązany, po zdjęciu filta wentylator dalej się trzyma (bo oczywiście nie dało się go zdjąć bez 'upadku' wentylatora do środka) i można go teraz zdejmować beznarzędziowo a dzięki długim tulejkom wentylator nie spada - powinni Sławka zatrudnić w LL!http://abload.de/img/p1420331eco94.jpg 7. Z pozostałym nowości będą oczywiście też rzeczy naklejane, przykład takiej:http://abload.de/img/p14202950mri7.jpg Edytowane 3 Lipca 2015 przez Vieworld 6 Cytuj Link to post Share on other sites
Leesiuu 538 Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Kimkolwiek jest Sławek... Podrzuć mi go! Świetna robota! Wszystko wyglada profesjonalnie a przede wszystkim - ładnie! Powiedz mi, jak chcesz uzyskać z blachy szczotkowaną czerń? Będziesz oklejał czy jak? Cytuj Link to post Share on other sites
szefuncio 331 Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Coś ruszyło u Ciebie . Zaebiście, Mr. Sławek wykonał świetną robotę. Czekamy na więcej Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Vieworld genialnie to wygląda! Bacplate na AIMie będzie jakoś mocowany? Kimkolwiek jest Sławek... Podrzuć mi go! @elder Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts