Skocz do zawartości

Retro wspomnienia, retro problemy, retro dziś.

Gość DANNY_79

Recommended Posts

No to jest właśnie dobry temat. Nie to co dzisiaj, wsadzasz, samo sie konfiguruje i jedyne co to musisz profil pamiątek ustawić.

Kiedyś trzeba było wiedzieć, że proc ma taką szynę i ustawić odpowiedni mnożnik do tego.

Do tego te nieszczęsne problemy z BX i pamięciami, też trzeba było dobrać odpowiednie.

To jest fajny temat do pobajrudzenia, że dzisiaj to jest luksus, bo nie musisz się totalnie znać nawet jak sam składasz kompa. Wszystko dzieje się bez większej wiedzy.

Można jeszcze napomknąć jak już będąc przy automatyzacji konfiguracji o przerwaniach i problemam z montażem kart. Trzeba czasami ręcznie coś ustawić, bo na takiej i takiej konfiguracji nie działa... bo tak! :P Dla przykładu u mnie kiedyś się tak Viba gryzła, że musiałem kupić pełnego SB16.

5 minut temu, cooger napisał:

Problemy z BX nie wynikają z chipsetu tylko użytkownika  :D Toz to jeden z najlepszych chipsetow ever.

Słyszę to od dawna, dlatego chciałem w "testbenchu" właśnie ten chipset. Dysk 40GB? A takiego wuja. Nie wiesz co się dzieje ze sprzętem, coś szwankuje i chcesz odpalić memtesta? Zapomnij :) Chcesz zrobić dualboota i zainstalować XP? Również zapomnij, instaluj sobie z poziomu win98 bo płyta nie chcę się bootować. Uważaj na pamięci bo nie wszystkie działają. Jednym słowem - reliabiliti, stejbiliti, pefformans

Plus taki że ten savage4 od diamonda co go już wywaliłem do pudła ze złomem okazał się być sprawny :P

A co do ciekawostek odnośnie samej płyty - trzyma ustawienia biosu bez baterii bo ma eprom, nigdy się z tym nie spotkałem

Edytowane przez dulu1
7 godzin temu, dulu1 napisał:

Słyszę to od dawna, dlatego chciałem w "testbenchu" właśnie ten chipset. Dysk 40GB? A takiego wuja. Nie wiesz co się dzieje ze sprzętem, coś szwankuje i chcesz odpalić memtesta? Zapomnij :) Chcesz zrobić dualboota i zainstalować XP? Również zapomnij, instaluj sobie z poziomu win98 bo płyta nie chcę się bootować. Uważaj na pamięci bo nie wszystkie działają. Jednym słowem - reliabiliti, stejbiliti, pefformans

Plus taki że ten savage4 od diamonda co go już wywaliłem do pudła ze złomem okazał się być sprawny :P

A co do ciekawostek odnośnie samej płyty - trzyma ustawienia biosu bez baterii bo ma eprom, nigdy się z tym nie spotkałem

Masz BX-a z pierwszej fali (czarne złącza) czyli jeszcze z czasów PII. Zatem nie wiem o co Ci chodzi :D Rozpoznawanie dysków to kwestia BIOS a nie chipsetu, co Ty tam masz Aopena? Nie dali nowszego BIOSu? Nieładnie z ich strony. Dlaczego nie możesz odpalić memtesta to nie wiem. Z pamięciami też nie ma problemu dopóki nie chcesz odpalać pamięci nie przeznaczonych do tego chipsetu. Windows XP na BX? Można, ale po jaką cholerę? Do XP możesz zbudować dużo mocniejszy build szczególnie, że porzucasz zgodność z DOS. Nie mniej w czym problem z tym dualboot? I jakoś nie wierzę, że to ma związek z samym chipsetem, pewnie znowu kwestia BIOS.

P.S. Dzikusa to Ty szanuj ]:>

P.S. Jak masz takie problemy z BX to SS7 lepiej nie ruszaj :D

1 minutę temu, buszi napisał:

Ale w sumie to jak teraz Memtesta chcesz odpalić? Przez USB? Zapomniej, na pierwszych płytach z USB nie da rady, nie wiem w sumie czemu ale tak jest dlatego zrobiłem sobie płytkę z HirensBoot kiedyś i z płyty bez problemu zabangla.

Z flopa Panie Prezesie, z flopa. Przecież to retro.

21 minut temu, buszi napisał:

Płyta CD jednak zdecydowanie tańsza i mniej awaryjna. Pozostanę przy swoim :P

No i mam gamę softu do różnych rzeczy.

Pod warunkiem, że płyta obsługuje bootowanie z CD. Zawsze można też położyć pieniążka i kupić Goteka.

18 godzin temu, cooger napisał:

Windows XP na BX? Można, ale po jaką cholerę?

Po to żeby mieć dualboota. Ta płyta ma mi służyć jako testbench na którym mogę potestować dosłownie wszystko, od voodoo, przez karty na ISA po geforce FX (bo serii 6xxx nie wsadzę). XP chciałem mieć żeby mieć awaryjny system jakby coś na w98 nie chciało działać. Przykład - Xonar D1, Niżej niż XP nie ma sterowników. Do tego, kiedy chcę sprawdzić jakąś dźwiękówkę to XP w większości przypadków sam instaluje sterowniki, nawet płyty nie trzeba wsadzać :)

6 godzin temu, cooger napisał:

Pod warunkiem, że płyta obsługuje bootowanie z CD.

Chyba każda płyta z tych czasów obsługuje bootowanie z cd, no bo jak inaczej zainstalować win9. :P A memtesta odpalałem oczywiście z płytki :)

Cześć

Mam problem z uruchomieniem zewnętrznego  modułu midi - roland MT-32 oraz jakiś korg i yamaha

Karta dźwiękowa w kompie to najróżniejsze sound blastery, od pro po awe64

Część gier typu space quest 5 i monkey island nie daje sensownego dzwięku na zewnętrzych midi, dotyczy to również modułu Wavetable.

Gry typu doom cz magic carpet działają  bezproblemowo

W dniu 11.09.2021 o 17:16, dulu1 napisał:

Po to żeby mieć dualboota. Ta płyta ma mi służyć jako testbench na którym mogę potestować dosłownie wszystko, od voodoo, przez karty na ISA po geforce FX (bo serii 6xxx nie wsadzę). XP chciałem mieć żeby mieć awaryjny system jakby coś na w98 nie chciało działać. Przykład - Xonar D1, Niżej niż XP nie ma sterowników. Do tego, kiedy chcę sprawdzić jakąś dźwiękówkę to XP w większości przypadków sam instaluje sterowniki, nawet płyty nie trzeba wsadzać :)

Chyba każda płyta z tych czasów obsługuje bootowanie z cd, no bo jak inaczej zainstalować win9. :P A memtesta odpalałem oczywiście z płytki :)

Ad 1. Rozumiem jednakoż BX to nie jest optymalny chipset pod XP. Lepiej mieć dwie platformy. Nie mniej jak pokombinujesz to pojedzie.

Ad 2. Pierwszy W95 był na dyskietkach. Bootowanie z CD nie jest potrzebne do instalacji - odpalasz kompa z dyskietki ze sterami do CD, przechodzisz na CD i odpalasz instalację. Wszystko ;)

Istniała w 1994-1996 wewnętrzna karta dźwiękowa która dorównałaby rolandowi sc-88? Może jakaś karta z tą dodatkową płytką córką? Nie mam na myśli jakości toru analogowego, ani tego że można było sobie sample podmieniać, tylko żeby te sample były na podobnym poziomie co w tym rolandzie