buszi 5545 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 No to jest właśnie dobry temat. Nie to co dzisiaj, wsadzasz, samo sie konfiguruje i jedyne co to musisz profil pamiątek ustawić. Kiedyś trzeba było wiedzieć, że proc ma taką szynę i ustawić odpowiedni mnożnik do tego. Do tego te nieszczęsne problemy z BX i pamięciami, też trzeba było dobrać odpowiednie. To jest fajny temat do pobajrudzenia, że dzisiaj to jest luksus, bo nie musisz się totalnie znać nawet jak sam składasz kompa. Wszystko dzieje się bez większej wiedzy. Można jeszcze napomknąć jak już będąc przy automatyzacji konfiguracji o przerwaniach i problemam z montażem kart. Trzeba czasami ręcznie coś ustawić, bo na takiej i takiej konfiguracji nie działa... bo tak! Dla przykładu u mnie kiedyś się tak Viba gryzła, że musiałem kupić pełnego SB16. Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 9 minut temu, buszi napisał: Do tego te nieszczęsne problemy z BX i pamięciami Z tym to na bx miałem najmniejszy problem ostatnio - wsadziłem 3 byle jakie i działa. Gorzej z resztą, strasznie ten chipset upierdliwy Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Kiedyś pół dnia uruchamiałem modem . Już myślałem , że się nie da . W końcu któraś konfiguracja zadziałała . Dla mnie manuale to były opisy na pcb . Głównie się używki zdobywało to coś takiego jak instrukcja to było marzeniem . Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Problemy z BX nie wynikają z chipsetu tylko użytkownika Toz to jeden z najlepszych chipsetow ever. Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 (edytowane) 5 minut temu, cooger napisał: Problemy z BX nie wynikają z chipsetu tylko użytkownika Toz to jeden z najlepszych chipsetow ever. Słyszę to od dawna, dlatego chciałem w "testbenchu" właśnie ten chipset. Dysk 40GB? A takiego wuja. Nie wiesz co się dzieje ze sprzętem, coś szwankuje i chcesz odpalić memtesta? Zapomnij Chcesz zrobić dualboota i zainstalować XP? Również zapomnij, instaluj sobie z poziomu win98 bo płyta nie chcę się bootować. Uważaj na pamięci bo nie wszystkie działają. Jednym słowem - reliabiliti, stejbiliti, pefformans Plus taki że ten savage4 od diamonda co go już wywaliłem do pudła ze złomem okazał się być sprawny A co do ciekawostek odnośnie samej płyty - trzyma ustawienia biosu bez baterii bo ma eprom, nigdy się z tym nie spotkałem Edytowane 10 Września 2021 przez dulu1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 7 godzin temu, dulu1 napisał: Słyszę to od dawna, dlatego chciałem w "testbenchu" właśnie ten chipset. Dysk 40GB? A takiego wuja. Nie wiesz co się dzieje ze sprzętem, coś szwankuje i chcesz odpalić memtesta? Zapomnij Chcesz zrobić dualboota i zainstalować XP? Również zapomnij, instaluj sobie z poziomu win98 bo płyta nie chcę się bootować. Uważaj na pamięci bo nie wszystkie działają. Jednym słowem - reliabiliti, stejbiliti, pefformans Plus taki że ten savage4 od diamonda co go już wywaliłem do pudła ze złomem okazał się być sprawny A co do ciekawostek odnośnie samej płyty - trzyma ustawienia biosu bez baterii bo ma eprom, nigdy się z tym nie spotkałem Masz BX-a z pierwszej fali (czarne złącza) czyli jeszcze z czasów PII. Zatem nie wiem o co Ci chodzi Rozpoznawanie dysków to kwestia BIOS a nie chipsetu, co Ty tam masz Aopena? Nie dali nowszego BIOSu? Nieładnie z ich strony. Dlaczego nie możesz odpalić memtesta to nie wiem. Z pamięciami też nie ma problemu dopóki nie chcesz odpalać pamięci nie przeznaczonych do tego chipsetu. Windows XP na BX? Można, ale po jaką cholerę? Do XP możesz zbudować dużo mocniejszy build szczególnie, że porzucasz zgodność z DOS. Nie mniej w czym problem z tym dualboot? I jakoś nie wierzę, że to ma związek z samym chipsetem, pewnie znowu kwestia BIOS. P.S. Dzikusa to Ty szanuj ]:> P.S. Jak masz takie problemy z BX to SS7 lepiej nie ruszaj Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 11 Września 2021 Udostępnij Napisano 11 Września 2021 11 godzin temu, cooger napisał: Masz BX-a z pierwszej fali (czarne złącza) Miał do wyboru taką samą z kolorowymi , to nie chciał 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 11 Września 2021 Udostępnij Napisano 11 Września 2021 Ale w sumie to jak teraz Memtesta chcesz odpalić? Przez USB? Zapomniej, na pierwszych płytach z USB nie da rady, nie wiem w sumie czemu ale tak jest dlatego zrobiłem sobie płytkę z HirensBoot kiedyś i z płyty bez problemu zabangla. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 11 Września 2021 Udostępnij Napisano 11 Września 2021 1 minutę temu, buszi napisał: Ale w sumie to jak teraz Memtesta chcesz odpalić? Przez USB? Zapomniej, na pierwszych płytach z USB nie da rady, nie wiem w sumie czemu ale tak jest dlatego zrobiłem sobie płytkę z HirensBoot kiedyś i z płyty bez problemu zabangla. Z flopa Panie Prezesie, z flopa. Przecież to retro. Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 11 Września 2021 Udostępnij Napisano 11 Września 2021 Płyta CD jednak zdecydowanie tańsza i mniej awaryjna. Pozostanę przy swoim No i mam gamę softu do różnych rzeczy. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 11 Września 2021 Udostępnij Napisano 11 Września 2021 21 minut temu, buszi napisał: Płyta CD jednak zdecydowanie tańsza i mniej awaryjna. Pozostanę przy swoim No i mam gamę softu do różnych rzeczy. Pod warunkiem, że płyta obsługuje bootowanie z CD. Zawsze można też położyć pieniążka i kupić Goteka. Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 11 Września 2021 Udostępnij Napisano 11 Września 2021 Do takich dinozaurów jeszcze nie doszedłem, żeby nie chciało z cedeka lecieć. Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 11 Września 2021 Udostępnij Napisano 11 Września 2021 18 godzin temu, cooger napisał: Windows XP na BX? Można, ale po jaką cholerę? Po to żeby mieć dualboota. Ta płyta ma mi służyć jako testbench na którym mogę potestować dosłownie wszystko, od voodoo, przez karty na ISA po geforce FX (bo serii 6xxx nie wsadzę). XP chciałem mieć żeby mieć awaryjny system jakby coś na w98 nie chciało działać. Przykład - Xonar D1, Niżej niż XP nie ma sterowników. Do tego, kiedy chcę sprawdzić jakąś dźwiękówkę to XP w większości przypadków sam instaluje sterowniki, nawet płyty nie trzeba wsadzać 6 godzin temu, cooger napisał: Pod warunkiem, że płyta obsługuje bootowanie z CD. Chyba każda płyta z tych czasów obsługuje bootowanie z cd, no bo jak inaczej zainstalować win9. A memtesta odpalałem oczywiście z płytki Cytuj Link to post Share on other sites
ciamcia 2 Napisano 13 Września 2021 Udostępnij Napisano 13 Września 2021 Cześć Mam problem z uruchomieniem zewnętrznego modułu midi - roland MT-32 oraz jakiś korg i yamaha Karta dźwiękowa w kompie to najróżniejsze sound blastery, od pro po awe64 Część gier typu space quest 5 i monkey island nie daje sensownego dzwięku na zewnętrzych midi, dotyczy to również modułu Wavetable. Gry typu doom cz magic carpet działają bezproblemowo Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 13 Września 2021 Udostępnij Napisano 13 Września 2021 W dniu 11.09.2021 o 17:16, dulu1 napisał: Po to żeby mieć dualboota. Ta płyta ma mi służyć jako testbench na którym mogę potestować dosłownie wszystko, od voodoo, przez karty na ISA po geforce FX (bo serii 6xxx nie wsadzę). XP chciałem mieć żeby mieć awaryjny system jakby coś na w98 nie chciało działać. Przykład - Xonar D1, Niżej niż XP nie ma sterowników. Do tego, kiedy chcę sprawdzić jakąś dźwiękówkę to XP w większości przypadków sam instaluje sterowniki, nawet płyty nie trzeba wsadzać Chyba każda płyta z tych czasów obsługuje bootowanie z cd, no bo jak inaczej zainstalować win9. A memtesta odpalałem oczywiście z płytki Ad 1. Rozumiem jednakoż BX to nie jest optymalny chipset pod XP. Lepiej mieć dwie platformy. Nie mniej jak pokombinujesz to pojedzie. Ad 2. Pierwszy W95 był na dyskietkach. Bootowanie z CD nie jest potrzebne do instalacji - odpalasz kompa z dyskietki ze sterami do CD, przechodzisz na CD i odpalasz instalację. Wszystko Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 15 Września 2021 Udostępnij Napisano 15 Września 2021 Istniała w 1994-1996 wewnętrzna karta dźwiękowa która dorównałaby rolandowi sc-88? Może jakaś karta z tą dodatkową płytką córką? Nie mam na myśli jakości toru analogowego, ani tego że można było sobie sample podmieniać, tylko żeby te sample były na podobnym poziomie co w tym rolandzie Cytuj Link to post Share on other sites
spiro 9 Napisano 18 Września 2021 Udostępnij Napisano 18 Września 2021 (edytowane) Kiedy rzeczy z 2010 będą retro? Spoiler Edytowane 18 Września 2021 przez spiro 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 18 Września 2021 Udostępnij Napisano 18 Września 2021 dlaczego na plakacie z modelkami w bikini jest adres benchmarka? Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 18 Września 2021 Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Kalendarz z adminkami 2 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 18 Września 2021 Udostępnij Napisano 18 Września 2021 I narzędziami do banowania 3 Cytuj Link to post Share on other sites
spiro 9 Napisano 18 Września 2021 Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Ponieważ nie mogę już edytować więc podeprę się tym linkiem https://www.benchmark.pl/aktualnosci/kalendarz-benchmark-pl-na-rok-2010.html 1 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17835 Napisano 19 Września 2021 Udostępnij Napisano 19 Września 2021 Już na miniaturkach widać, że panie tak wygładzone w PS że hej. Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 19 Września 2021 Udostępnij Napisano 19 Września 2021 To portal technologiczny, a nie o uprawianiu ziemniorów więc nie mogły być upaprane w oborniku Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 19 Września 2021 Udostępnij Napisano 19 Września 2021 Widać, że komp, który obrabiał te zdjęcia retro nie był Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 W dniu 19.09.2021 o 10:41, worm napisał: już na miniaturkach widać, że panie tak wygładzone w PS że hej. ooo widzę że Pan od razu kliknął w zdjęcie +18. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts