Skocz do zawartości

Temat o polityce - wchodzisz na własne ryzyko

Recommended Posts

Te wszystkie pojęcia, "wolny rynek", "wolność gospodarcza" itp. itd. mogą i są tak różnie interpretowane, że same wyrażenia bardzo mało mówią. Myślę, że koncepcje Miltona Friedmana i jego obraz wolności gospodarczej jest najbliższy KNP.

Milton Friedman uznawał z kolei, że państwo powinno zajmować się bezpieczeństwem zewnętrznym i wewnętrznym, kontrolowaniem cen monopolistycznych i przestrzeganiem praw antymonopolowych, ochroną wolnego handlu (minimalizacja ceł, ograniczanie monopoli technicznych), wsparciem prywatnej dobroczynności, ochroną wolnego rynku i konkurencji oraz ochroną własności prywatnej.

wikipedia

Edytowane przez gregotsw

To może jeszcze jedna ciekawostka: Korwin znał Friedmana osobiście i korespondował z nim. Milton pisze o nim w swoich wspomnieniach z pobytu w Warszawie, gdzie poświęcił mu więcej miejsca niż Lechowi Wałęsie, z którym również się wtedy spotkał.

PAre cytatów:

Janusz Korwin-Mikke, z którym korespondowałem, był aktywny przed '89 w drugim obiegu. Wydał ''Kapitalizm i wolność'', ''Drogę do zniewolenia'' Hayeka, oraz inną literaturę libertariańską (...) W czasie, kiedy byliśmy w Warszawie jego partia mieściła się w dawnym mieszkaniu, które było dosłownie labiryntem małych biur, wypełnionych młodymi ludźmi, aktywnie pracującymi nad szerzeniem libertariańskiej ewangelii. Toczyliśmy z nimi wiele dobrych i żywych dyskusji.
A tutaj Korwin trochę więcej:

Miltona Friedmana poznałem w 1986 na zjeździe Mont-Pèlerin Society (stowarzyszenia wolno-rynkowców, o którym warto napisać osobno) i nawiązałem bliższą znajomość. Dwukroć bylem u Niego w USA, a raz, korzystając z tego, że kolejna konferencja Mont-Pèlerin Society była w 1990 roku w Monachium (brylował na niej p.Wacław Klaus, obecny prezydent Czech i Moraw) zaprosiłem Go z Żoną, p.Różą, do Polski. Wizyta Laureata Nobla została jednak przez reżymowe media zgodnie przemilczana. Udało mi się tylko załatwić audiencję u p.Lecha Wałęsy, który raczył przyjąć Go na chwilę i wygłosić uwagi, jak to chce On urządzić Polskę. Był nieco rozżalony, że nikt Go tu nie słucha – dzwonił kiedyś do mnie z Kalifornii à propos pewnej naszej dyskusji z tryumfalnym: „Mówiłem: w Malezji podatek jest o 1% niższy, niż na Tajwanie – i rozwój gospodarczy Malezji JEST wyraźnie szybszy!”.

Podczas pobytu w Polsce Milton Friedman udzielił nam kilku ważnych przestróg: „Macie mieć nie taki ustrój, jakie bogate państwa Zachodu mają teraz – lecz taki, jakie miały wtedy, gdy były tak biedne, jak Wy teraz” – co jest, oczywiście kompletnie lekceważone. Ostrzegał nas również przez agenturami międzynarodowego socjalizmu, jak to EWG, Bank Światowy czy Międzynarodowy Fundusz Walutowy. Z tymi instytucjami (obecnie WE, nie EWG)- wojował do końca życia, choć złagodził Swoja pierwotnie b. ostrą krytykę wprowadzenia €uro.

Edytowane przez Synergia
  • Popieram 2

Lionelsq, jak w Szwecji dziecka 2 razy w roku nie wyślesz na kontrolę uzębienia to możesz stracić prawa rodzicielskie. Nawet jeśli dziecko ma nienaganne uzębienie. 

10353470_775327799174462_842438473551240

http://www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/katarzyna-szymanska-borginion/blogi/news-wojna-lobbingowa-w-brukseli-zamieszani-polscy-europoslowie,nId,1034820?f=a&filter=4

Edytowane przez se7enfiy

eh Wczorajsza "kropka nad i" z Olejnik, korwinem i kowalem.... istna żenada

Olejnik wyciąga jakieś bzdurne pytania nie mającego najmniejszego sensu. Korwin niepotrzebnie na nei odpowiada, ba ani kowal ani Olenik nie dają mu dokończyć. Kowal jak zacięta płyta cały czas ta sama gadka i sam nic konkretnego nie powiedział. Zwykły figurant bez wiedzy. Pomijam, jużfakt, że zapewne przed programem olejnik podeszłą do kowala i dała mu karteczke z cytatami ... Komiczna sytuacja.....

Pod koniec programu chyba sobie zdała sprawe z głupoty własnej i westchnęla ....

Podsumowując SHITSTORM

Minus dla JKM, że tak inteligentny człowiek dał się wciągnąć w taką farsę

Edytowane przez Synergia

Niby dał się wciągnąć w farsę... ale stracą na tym tylko Ci którzy go w to wciągnęli. Jaki Korwin jest wszyscy jego wyborcy wiedzą, że jest "nerwusem" i często puszczają mu nerwy.(część elektoratu właśnie dla tego na niego głosuje, a nie na "miękką kluchę" Gowina) IMO na ostatniej prostej warto umacniać elektorat, a takie wystąpienie może mieć takie efekty. 

Już chyba nikt, kto wahał się między PRJG a KNP nie zagłosuje na PRJG. Chyba, że kogoś ciągnie do umacniania TVN'owego przekazu i partii "niby prawicowych", które po dojściu do władzy magicznie zamienią się w PO/PiS v.2. Głosowanie na PRJG to głos na zwykłą szachową roszadę, na te same gęby co od ponad 20 lat. Układ z TVN i Olejnikową to tylko jedne z wielu elementów które na to wskazują.

Nie lubię socjalizmu, nie lubię obecnego establishmentu, ale najbardziej wk..ia mnie okłamywanie ludzi, że jest się partią prawicową i nie powiązaną z obecnym systemem. Taki właśnie jest Gowin.

Dobrze, że hipokryzja i zakłamanie gowinowców wychodzi teraz - przed wyborami... Na dodatek nie wskutek ataków KNP i JKM. 

Dla przykładu:

J. Gowin - luty 2014:

Przykładem obietnicy PiS-u, która jest taką przysłowiową gruszką na wierzbie jest to, żeby każda rodzina na drugie dziecko dostawała 500zł miesięcznie. To jest całkowicie nierealne.

PRJG obecnie:

Drugi element to bon wychowawczy o wartości 600 zł; rodzice  mogliby podjąć decyzję, czy chcą zapłacić nim za przedszkole, wynająć nianię czy też otrzyma te pieniądze jedno z rodziców, które postanowiło zostać w domu i zająć się wychowaniem dziecka. 

Trzecią propozycją jest bon edukacyjny, który umożliwiłby zapewnienie dziecku odpowiedniego wykształcenia. Według Gowina, uruchamiałby on mechanizm konkurencji między szkołami i dzięki temu gwarantowałby wyższy niż do tej pory poziom polskiej oświaty.

Uważamy, że polityka parorodzinna w Polsce powinna podlegać zdecydowanie większemu zainteresowaniu – dodaje Cieślak. Na co zaoszczędzone pieniądze miałyby iść? - Między innymi na żłobki, przedszkola, czy opiekę w domu. Proponujemy też miesięczne ulgi podatkowe na każde dziecko. Na pierwsze dziecko byłoby to 100 złotych, na drugie 200, a na trzecie 300 – kończy świętokrzyski kandydat do Europarlamentu.

link
Edytowane przez gregotsw

Ja mam wrażenie, że ten cały Gowin to taka delegatura. Już wyjasniam. Dopiero co był w PO. Zapewne Tusek go delegował by stworzyli stonowaną i pseudo prawicową partię. Po co ? By odebrać częściowo prawicowy elektorat Korwinowi, który nigdy by nie zagłosował na święta 4 obecnie panujących no więc znaleźli inny sposób na osłabienie. Nie obserwowałem Gowina i jego działaności politycznej więc to taka moja spekulacja w tej kwestii

Edytowane przez Synergia

@up

ehh.. te media

Na 99% wiedział o Holocauście ale nie ma na to dowodów. Teoretycznie rzecz biorąc nie mógłby zostać skazany bo nie ma dowodów. Himmler wydał rozkaz ale nie ma dowodów że Hitler o tym wiedział. Rozumiesz?

Hahahaha, Korwin mówił, że pewnie Hitler wiedział, ale dowodów nie ma i musiałby zostać w sądzie uniewinniony. Czasem się zastanawiam czy ludzie w mediach są specjalnie tak ignoranccy czy rzeczywiście głupi.

10404201_10152077399727060_320112139211210394582_10152077426077060_4282605460541|
Panowie się solidaryzowali z JKM jak nie zarejestrował list w całej Polsce, rok 2011 ;)

Z tego co wiem to Hitler nic nie wiedział o jakiejś wojnie, czy coś....

O tym, że Kiszczak wydawał rozkazy też wszyscy wiedzą... No ale niezawisły sąd uznał go za niewinnego z powodu braku wystarczających dowodów. Za to ci którzy strzelali zostali skazani. O dziwo za wykonywanie rozkazów - bo to, że wykonywali rozkazy dla sądu było pewne i była to okoliczność łagodząca. Wydający te rozkazy do dzisiaj nie ponieśli konsekwencji.

Powszechne przekonanie o winie to za mało aby sąd kogoś skazał. Mikke zresztą stwierdził, że jest na 75% pewny, że Hitler o tym wiedział.(są relacje, że Hitler wydawał rozkazy ustnie) 

Mikke dobrze powiedział, coś w ten deseń: "Jeśli PRJG przedstawi dowód na to, że Hitler bez wątpienia wiedział o holokauście jestem gotów przeprosić i zmienić zdanie".

Historycy, którzy od lat badają III Rzeszę mają wątpliwości w tej kwestii, a pewni są jednego: "Nie można z pełnym przekonaniem określić jak było naprawdę". PRJG musiałaby przez co najmniej 60 lat ukrywać asa w rękawie, aby teraz ujawnić go w kampanii.

Edytowane przez gregotsw

@up

Ja sobie tylko myślę,że Korwin czasem przekracza pewne granice,które może w młodych umysłach są troszkę niedojrzałe,nieukształtowane.Nie wiem czy to dobre czy złe.Naprawdę nie wiem.A teraz zacytuję Ciebie, tylko proszę nie traktuj tego jako złośliwość.Nie ma jej we mnie.Cytat ze zmianami:

"Ludzie od lat badają,szukają dowodów na istnienie boga i mają wątpliwości w tej kwestii,a pewni są jednego.Nie można z pełnym przekonaniem określić czy jest naprawdę.Dla wielu pozostaje as w rękawie czyli wiara...." To tyle i pozdrawiam

• Popieram 1

No dokładnie. Wiara w Boga jest wiarą, nikt nie powie z pełnym przekonaniem że Bóg istnieje i ma na to dowód. Podobnie jest w sprawie wiedzy Hitlera nt holokaustu.

Janusz Korwin Mikke mówi z 75% przekonaniem, że Hitler nie tylko wiedział o holokauście ale i wydawał rozkazy w tej sprawie. Nie wiem jak scena polityczna może się tym tak ekscytować i bulwersować.

Gdyby nie tego typu zagrywki i kontrowersyjne, a dla niektórych szokujące wypowiedzi o KNP dzisiaj nikt by nie wiedział. KNP nie ma funduszy na kampanię, więc aby dopchać się do mediów(poza jeszcze wolnym internetem, gdzie Mikke i KNP bije rekordy popularności) opanowanych na dodatek przez establishment potrzebuje od czasu do czasu "wbić kij w mrowisko". Są to działania celowe i każdy kto myśli, że JKM daje się wprowadzać w maliny jest wg mnie w błędzie. Nie ma innej metody rozbicia tego zbrojonego betonu.

Edytowane przez gregotsw
  • Popieram 1

Wy chyba chcecie mnie rozbawić. Porównywanie wiary w Boga z wiarą w to, czy Hitler wiedział o Holokauście... no comment. To trochę jakby porównywanie wiary w to czy miśki ze star wars istnieją naprawdę z wiarą w to czy, powiedzmy... papież wiedział o pedofilii? W pierwszym przypadku za tą wiarą nic nie przemawia lub mało i naciągane, w drugim bardzo dużo i logicznie poukładane.

Korwin sobie sam strzela gola głupkowatymi wypowiedziamy typu... opór u kobiety jest normalny zawsze ale należy go przełamywać, byle bez przesady bo wyjdzie z tego gwałt, a ta granica jest tak delikatna, że kobieta niech się najpierw 3x zastanowi zanim zgłosi gwałt. Albo.... kobiety są mniej inteligentne od facetów i dlatego zawsze szukają tej inteligencji u partnera. Ludzie to interpretują tak, że stadionowy jełop będzie zawsze inteligentniejszy od każdej kobiety bo w sumie tak to brzmi. Dziwi się później, że go krzyżują w mediach. Korwin ma już swoje lata, w niektórych sprawach ma sporo racji ale w innych myślę, że wiek mu nieco miesza w głowie.

• Popieram 1

Co do tego, że mężczyźni mają średnio wyższy iloraz inteligencji, to potwierdzają to po prostu naukowe badania:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0191886994900302

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160289604000492

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1348/000712605X53542/abstract;jsessionid=8904133AFD9201563665CCFD23D0FF80.d04t04

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160289606000250

@kbrbabzbtb

Skoro jesteś taki mądry w kwestii prawdy historycznej to przedstaw ten ukrywany 60 lat dowód na to, że hitler wiedział o holokauście. Myślisz, że ludzie za to faktycznie odpowiedzialni nie zacierali za sobą śladów? Dlaczego hitler wydawał rozkazy ustne? 

Po co ten atak na kościół i papieża? To może pójdziesz dalej jak Palikot?

A te lewackie oszczerstwa Palikociarni, wypluwane bez jakichkolwiek dowodów, wynikające po prostu z nieludzkiej nienawiści i potrzeby zbijania politycznego kapitału, pod adresem papieża, biskupów itd.

Cytat z Paliktota:

A pan się nie widział z Hoserem? A pan się nie widział z Michalikiem? A pan się nie widział z Rydzykiem? A pan się nie widział ze Sławojem Głodziem? To są księża pedofile!

Z tym też się utożsamiasz? To może rzucanie bezpodstawnych inwektyw jest dzisiaj normalne? Chciałbyś aby ktoś Ciebie tak obrzucał łajnem?

Dyskusja o gwałtach i subtelnych granicach które nie powinny być przekraczane, gdzie człowiek o niskiej wrażliwości jak Mikke często się daje podpuścić i dlatego jest w takie dyskusje wciągany. to nic w porównaniu do opluwania niewinnych ludzi oskarżeniami o chyba najbardziej obrzydliwą zbrodnię jakiej można dokonać. Oskarżanie z pełną świadomością i bez żadnego nacisku i podpuszczania. Plucie jadem wynikające z chęci przekroczenia 5%.

Co do wypowiedzi o gwałcie i czym jest, to jest to tak delikatna sprawa, tak indywidualna że nie powinno się na ten temat dyskutować w trakcie debaty przedwyborczej. Zresztą Korwin wielokrotnie w takich rozmowach mówił, że nie przyszedł tutaj na takie tematy rozmawiać.:

http://youtu.be/XdWZrGebueI?t=1m14s

http://youtu.be/XdWZrGebueI?t=4m4s

http://youtu.be/XdWZrGebueI?t=4m30s

Edytowane przez gregotsw

Ty nie martw się o Kościół, Kościół sobie poradzi. To ogromna instytucja, która zbija majątek na ludzkiej głupocie i często stawia siebie ponad prawem. To nie jest żaden atak na Kościół i papieża. To, że pedofilia była w tej instytucji tematem tabu, a duchowni dopuszczacjący się czynów pedofilskich nie stawali nigdy przed sądem tylko byli przenoszeni do innych parafii to fakt. W przeciwieństwie do istnienia Boga, którego istnienie opiera się wyłączenie na wierze. Niedawno był nawet w mediach omawiany przypadek księdza z wyrokiem w zawieszeniu za pedofilię, który nadal robił swoje i pracował z dzieciakami, a jego przełożeni nie widzieli w tym nic złego. Co do Biskupów to Michalik za swoje słowa na temat przypadków pedofilii powinien być nie tylko sponiewierany medialnie ale i kopa w du.e zarobić bo z nich jasno wynika, że dzieciak jest winny, a dorosły ksiądz jest ofiarą. Niemniej nie nazwę go pedofilem bo nie ma argumentów za tym. Mogę tylko oceniać jego wspomnianą wypowiedź. Ale tak jak oglądam TV ostatnio to zgodzę się z Tobą, że media robią wszystko żeby oczernić JKM w oczach społeczeństwa i do tego celu wyciągają określone tematy.

• Popieram 1

To jeżeli nie chciał o tym rozmawiać, to po co się wypowiadał. Ponoć Korwin Mikke jest taki inteligentny, a ostatnio takie głupoty wygaduje. Jako stary wyjadacz polityczny powinien wiedzieć, że media właśnie zwracają uwagę na takie "kwiatki".

@kbrbabzbtb

Kto odpowiada za ściganie przestępstw seksualnych? Prokuratura. Pedofilia jako przestępstwo ścigane z urzędu jest właśnie takim przestępstwem, podobnie jak zacieranie śladów tych przestępstw.

Czyli w Twojej opinii, jeśli ksiądz "A" zgwałci dziecko, a prokuratura i policja przygotuje materiał dowodowy wystarczy zmienić księdzu parafię i sprawa zamknięta? Przecież policja, prokuratura i sądy działają niezależnie od Kościoła.

Kolejna rzecz. Kiedy np. do biskupa docierają sygnały(nie podparte dowodami), że ksiądz "B" w jakiś sposób narusza prawo, to jaką władzę ma w tym momencie biskup? Przecież prokuratura na podstawie pomówień nie może wszcząć postępowania, takie sprawy są zgłaszane i umarzane. Rozumiem, że w takim wypadku biskup powinien powołać Sąd Kościelny, założyć więzienie i osadzać w nim skazywanych bez procesu dowodowego księży? Ma skazać księdza bo "wierzy w jego winę"?

Jeśli niezawisła prokuratura nie złożyła wniosku, albo sąd kogoś uniewinnia to jak można mówić o winie? Jak możesz pisać, że Kościół stawia siebie ponad prawem, skoro to nie ma żadnego przełożenia na fakty. Sądy, prokuratura, policja są niezależne i to w ich gestii leży ściganie przestępców, przygotowywanie aktów oskarżenia i skazywanie. To, że osoba skazana za pedofilię nie otrzymała dożywotniego zakazu pracy z dziećmi to błąd wymiaru sprawiedliwości, a nie Kościoła. Takie przypadki, gdy nauczyciel pedofil wraca do pracy z dziećmi są tak samo częste. Czy może powinno wyglądać to tak, że księża powinni być surowiej karani niż nauczyciele czy, opiekunowie itp.? Gdzie zasada równości wobec prawa?

@Level00

Ludzie w nerwach, zwłaszcza mężczyźni czasem coś chlapną. Zwłaszcza, gdy są atakowani zarówno przez gospodarza jak i oponentów. Jaki Krowin jest wszyscy wiedzą, a pytania w trakcie debaty o zdanie JKM na tematy prywatne jest obniżaniem poziomu takiej debaty. Właśnie dlatego frekwencja w Polsce jest tak niska. Ludzie chcą w takich debatach chociaż trochę "liznąć" programu partii, a dostają celebryckie ataki osobowe. Potem nie idą głosować, bo nie wiedzą na kogo. Zauważ też, że Mikke mówi cały czas o delikatnej granicy, kiedy zaczyna się gwałt oraz o tym, że nie jest to temat na debatę wyborczą. Jego wypowiedź została wycięta z kontekstu i zmanipulowana. Jednak jedynym kto na tym zyska będzie nie PRJG, nie TVN a właśnie KNP - które na finiszu kampanii nie musi robić spotów, aby było o niej głośno.

Sprawa z hitlerem i holokaustem to sprawa sprzed roku, którą wyciągnęli dziennikarze na wespół z gowinowcami. Ubierają Korwina w narodowo-socjalistyczne "ciuszki", chociaż dobrze wiedzą że JKM na każdym kroku tępi socjalizm i krytykuje hitlera.(który zresztą podobnie jak dzisiejsza lewica miał poglądy socjalistyczne)

Prezes Kongresu Nowej Prawicy Janusz Korwin-Mikke nie musi prostować swojej wypowiedzi, że nie ma dowodu, iż Adolf Hitler wiedział o Holokauście - orzekł Sąd Okręgowy w Warszawie, który oddalił pozew złożony przez Polskę Razem w trybie wyborczym.

Edytowane przez gregotsw
  • Popieram 1

Dosyc czesto slowa Korwina zostaja wyciete z kontekstu i zmanipulowane.. A potem tlumaczenie, on mowil o czyms innym, a wszyscy to idioci bo go nie zrozumieli.

Swoja droga jestem ciekaw ile jego zwolennikow glosowalo na Korwina w wyborach prezydenckich? Albo na UPR? Ja glosowalem dwa razy ale teraz  Janusz stracil moje poparcie. Z biegiem lat ten pan mowi coraz dziwniejsze rzeczy. Chociaz prawaczki i tak mi powiedza ze on od 40 lat mowi to samo..Jednak nie przypominam sobie zeby w okresie gdy kandydowal na prezydenta mowil cos o ograniczaniu praw kobiet, zmianie systemu, nazywaniu niepelnosprawnych debilami albo o tym ze gej mu sie z gównem kojarzy..Pomijajac juz te jego pomysly o gospodarce..

Ja bede w zblizajacych sie wyborach do euro parlamentu glosowac na...

Rafala Depczynskiego :D Kandydata Twojego Ruchu.