Skocz do zawartości

Temat o polityce - wchodzisz na własne ryzyko

Recommended Posts

@kbrbabzbtb

Kongres Nowej Prawicy jest dokładnie za tym co napisałeś. Jest za wolnością wyznania, brakiem przymusu, nie finansowaniem nauki w szkołach i ogólnie wolnością. Nie wiem czemu tak uparłeś się na Twój Ruch skoro KNP ma bardzo podobne podejście w wielu sprawach(ale inaczej je prezentuje).

@kbrbabzbtb

1. Co do cudów to nie wiedzę sensu spierać się z osobą nietolerancyjną, która obraża każdego w nie wierzącego uznając tą wiarę za "idiotyczne zachowanie i wiarę w hokus pokus". Nikt nikogo nie zrobił świętym na podstawie rozjaśnienia nieba. Jak chcesz się dowiedzieć więcej to zasięgnij trochę głębiej informacji dot. procesu kanonizacyjnego. TR nie jest najlepszym źródłem wiedzy o tego typu sprawach.

2. Skoro wiara to kwestia indywidualna dlaczego jest tak bardzo publicznie poruszana przez TR? Dlaczego w sposób jawny Ryfiński szydzi ze znaku krzyża oraz intonuje dodatkowo w rytm "kościelnej melodii". Przecież on to robi celowo i wie skąd zapożycza te gesty.

Gdzie tolerancja dla czyjegoś wyboru? Jak nazwę przebierankę Grodzkiego "idiotycznym zachowaniem", a wiarę w wybór płci za "nielogiczne bzdury" to jestem wg. TR nietolerancyjny. Gdy oni wyszydzają czyjąś wiarę, to o tej całej tolerancji jakoś zapominają.

3. Kościół w ramach komisji majątkowej odzyskiwał majątki lub ich ekwiwalent, które zostały zagarnięte wbrew prawu przez komunę. Nie wiem co w tym złego. 

4. W ramach obecnego ustroju Państwa godzimy się na pewne wydatki, nawet takie z którymi się nie zgadzamy. Są to m.in. wydatki na miejsca zabytkowe, a do takich należą w sporej ilości miejsca sakralne. Wydatki na miejsca kultu religijnego to przeważnie wydatki na zabytkowe kościoły i katedry. Podobnie ratowane są synagogi, muzea, skanseny itd. 

Skąd masz informacje, że KK jest 2-gim co do wielkości beneficjentem środków UE?

Podobnie skąd masz informacje, że szkoły katolickie są w jakiś sposób faworyzowane jeśli chodzi o finansowanie?

Argument religii w szkole byłby zasadny gdyby większość społeczeństwa faktycznie jej tam nie chciała. Każdy sondaż w tej sprawie wykazuje ponad 75% poparcia dla religii w szkołach, finansowanej z budżetu państwa. Skoro ludzie chcą religii w szkole, to dlaczego miałaby ona zniknąć? Bo te 10% przeciwników tego chce? 

Podobnie krzyże w urzędach. Prawie 90% społeczeństwa krzyże te nie przeszkadzają. Dlaczego lewica tak walczy z tak nieistotnym problemem? Od 20 lat sobie wiszą i nikomu nie przeszkadzają, a TR robi jakąś krucjatę.

Jako płacący podatki chcę aby moje pieniądze szły m.in. na renowację zabytkowych kościołów i naukę religii w szkole. Nie zgadzam się z finansowaniem invitro, ale jakoś żyję z faktem że metoda ta będzie finansowana z budżetu. Nie zgadzam się podobnie jak większość polaków na wprowadzanie genderowskich koncepcji do szkół i mimo to takie procesy mają miejsce.

Wszystkim nie dogodzisz, ale wypadałoby prowadzić Państwo przyjazne obywatelowi, a nie stawianie spraw w opozycji do społeczeństwa.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dopóki żyjemy w takim a nie innym kraju podatki powinny być wydatkowane w miarę zgodnie z wolą społeczeństwa, a nie wbrew. Oczywiście najlepszą sytuacją byłoby "tanie państwo" zajmujące się tylko ustawodawstwem, wojskiem, gwarantujące bezpieczeństwo.

Wtedy płaciłbym na taki kościół jaki sobie chcę, albo nie płaciłbym na żaden. Płaciłbym na te zabytki które uznaję za tego godne. Płaciłbym za taką szkołę jaką chcę. Sam płaciłbym na lekcje które chciałbym aby moje dziecko poznało. Nie płaciłbym za czyjeś invitro i szkołę dewiacji gender. Żyłbym w wolnym kraju. Taką wizję z wszystkich partii oferuje jedynie Kongres Nowej Prawicy Janusza Korwin Mikkego

Edytowane przez gregotsw
  • Popieram 1

@wojo12

Nie jestem wiernym wyznawcą TR, wcale nie jest powiedziane, że na nich zagłosuję. Generalnie mam zdanie, że Palikot w wielu sprawach ma dobre intencje ale czasem zachowuje się jak połamany. W niektórych rzeczach, które chce przepchnąć nie chodzi o kasę o zasady świeckości Państwa.

Może KNP i TR powinny połączyć siły? Zmodyfikujemy tylko lekko nazwę, dwa pierwsze człony - Kongres Nowej - zostaną, a "Prawicy" zmienimy na "Lewicy"...?

Edytowane przez kbrbabzbtb

@kbrbabzbtb

KNP jest po prostu za wolnością, której po prostu cały czas w Polsce nie ma. Antyklerykał musi płacić na kościół, a katol na gender. Katolik musi płacić na remont gejowskiej tęczy, a gej na kościół walczący z propagowaniem homoseksualizmu.

Gdyby u władzy było KNP, każdy sam decydowałby na co przeznacza swoje pieniądze, sam decydowałby jak wychować swoje dziecko, do jakiej szkoły posłać. Jakie ruchy wspierać, a przeciw jakim demonstrować. WOLNOŚĆ.

Twój Ruch jest przeciwny wolności, przeciwny tezie "chcącemu nie dzieje się krzywda". Dopóki się to nie zmieni nie ma żadnych szans na jakąkolwiek, chociaż rozmowę o koalicji.

Edytowane przez gregotsw
  • Popieram 2

1.  TR nie jest najlepszym źródłem wiedzy o tego typu sprawach.

Nie jestem wyznawcą TR, nie wiem co u nich i jakie dowody mają przeciw kanonizacji. Działam tu we własnym imieniu ; - |

Gdzie tolerancja dla czyjegoś wyboru? Jak nazwę przebierankę Grodzkiego "idiotycznym zachowaniem", a wiarę w wybór płci za "nielogiczne bzdury" to jestem wg. TR nietolerancyjny. Gdy oni wyszydzają czyjąś wiarę, to o tej całej tolerancji jakoś zapominają.

Wygląd Grodzkiej może być zabawny dla kogoś ale w przeciwieństwie do wiary w hokus pokus to są fakty, ileś osób z takim problem się rodzi na świecie i tyle. Czemu? Błąd natury, zwarcie w genach. Możemy ich wrzucać ze skały jak spartanie.

3. Kościół w ramach komisji majątkowej odzyskiwał majątki lub ich ekwiwalent, które zostały zagarnięte wbrew prawu przez komunę. Nie wiem co w tym złego.

Jak prześledzisz sprawę tej lipnej komisji to znajdziesz informacje, że to nie było w ramach rekompensaty za czasy przejęcia mienia kościelnego tylko oszustwo na wielką skalę. Z tego co wiem przekazywanie majątku w ramach rekompenstaty toczyło się od lat i chyba zakończyło? Chyba, że zastosują kościelny kalkulator, z którego wyniknie, że będziemy spłacać dopóki ziemia się kręci. A tak wogóle w tej kwestii, to jeszcze wcześniej jak Kościół wszedł w posiadanie tego majątku na przestrzeni wielu lat? Może lepiej nie drążyć bo coś mi się zdaje, że odbyło się to kosztem zwykłych ludzi.

Argument religii w szkole byłby zasadny gdyby większość społeczeństwa faktycznie jej tam nie chciała. Każdy sondaż w tej sprawie wykazuje ponad 75% poparcia dla religii w szkołach, finansowanej z budżetu państwa. Skoro ludzie chcą religii w szkole, to dlaczego miałaby ona zniknąć? Bo te 10% przeciwników tego chce?

Tych tematów już nie chcę drążyć bo trochę mnie śmieszą. Przypomina to kłótnię czy ta szklanka jest do połowy pełna czy do połowy pusta. Jak PO i PIS mają 70% paparcia to nie jest ok bo ludzie są ogłupieni, a poza tym sondaże manipulują. A wyżej widać, że sondaże są miarodajne, a głos większosci trzeba szanować.

Co do gender to jest to tylko teoria naukowa, wcale nie głupia. Nie dziwi mnie, że malowana na potwora w Polsce bo dość odważna. Nie śledziłem tego tematu, nie wiem np. co może mieć gender wspólnego ze szkołami podstawowymi. Do dyskusji na studiach to co innego. Dla miłośników gatunku.

• Popieram 1

@kbrbabzbtb

1. W takim wypadku tak czy owak zmień źródła informacji dot. procesu kanonizacyjnego. Nie jest to taka prosta sprawa jak Ci się wydaje.

2. Wygląd Grodzkiej i wmawianie ludziom, że to coś normalnego to zwykłe propagowanie dewiacji i zboczeń.(tak tego typu osoby i zachowania są pojmowane przez większość społeczeństwa) Rozumiem, że rodzi się jakiś procent ludzi zboczonych, część psychicznych skrzywień nabywa w dzieciństwie. Jednak nie rozumiem robienia z tego 0,05% odmieńców zjawiska normalnego. 

Co do rzucania ze skały, to lewica promuje "darmowe" aborcje i usuwanie z tego świata dzieci z wadami. Czymże różni się to od spartańskiego zrzucania ze skały? 

3. Jeśli były jakieś nieprawidłowości w sprawie komisji majątkowej to na pewno nie z winy Kościoła Katolickiego. Strukturę i zasady funkcjonowania tej komisji ustalało Państwo. Przedstawiciele KK stanowili w tej komisji maksymalnie 50%.

4. PO i PiS nie mają 70% ponieważ co najmniej 50% ludzi w Polsce mających prawa wyborcze nie ma preferencji politycznych, a partie polityczne są im obojętne. Wyniki sondaży na reprezentatywnej grupie należy szanować, ale tylko gdy właściwie je interpretujemy. Jeśli w sondażu PO ma 35% i PiS 35% to nie oznacza, że te partie maja poparcie 70%, skoro tylko 38% osób deklaruje chęć wzięcia udziału w wyborach. Nigdy nie negowałem wartości sondaży.

5. Gender to zwykła ideologia, wyznawana przez środowiska feministyczne. 

Edytowane przez gregotsw
  • Popieram 1

se7enfiy

Przepraszam Cię ale zamknąłem za sobą drzwi i starałem się nimi nie trzaskać. JKM jest cholernie inteligentnym facetem i wiem co miał na myśli mówiąc to co mówił.Pozwól mi,bez obrazy,nie odpowiadać....

...

Nie bo nie....

JKM to mała cząstka KNP :)

JEsli "olałeś KNP" ze względu na korwina to ......wymiękam....

Mam wrażenie, że nawet nie wiesz co ta partia "głosi"

Nie oczekuje odpowiedzi bo widze nie masz ochoty na wymiane argumentów. Wolisz widać monologi....niż dyskusje.

PZdro.

JKM to KNP. Nie ma KNP, przynajmniej na obecną chwilę bez JKM. Pisanie o tym, że JKM jest tylko małą cząstką KNP to nieprawda.

jarrino ma taki, a nie inny pogląd na tą partię i tyle. Wyrobił go sobie po tym co JKM wypowiada. KNP nie jest partią dla każdego. 

Państwo w wizji KNP i JKM nie będzie wspierać osób niepełnosprawnych. Nie wynika to z awersji do inwalidztwa, lecz po prostu z prawicowych i europejskich zasad. Być może to jest to, czego obawia się wiele osób dotkniętych tym problemem. Warto jednak zrozumieć, że ludzie z natury posiadają empatię i w sposób naturalny powinni sobie nawzajem pomagać bez podatkowego / składkowego przymusu. Dodatkowo przezorny zawsze ubezpieczony. To też ważna zasada, o której dzięki państwu opiekuńczemu wielu zapomina.

To oczywiście nie oznacza, że KNP nie ma nic do zaoferowania osobom niepełnosprawnym. W normalnym kraju, każdy powinien mieć prawo dobrowolnie się ubezpieczyć. Z tego dobrowolnego ubezpieczenia powinny być wypłacane odpowiednie pieniądze na utrzymanie, aktywizację zawodową itd. Z podkreśleniem na dobrowolność ubezpieczeń. Jak ktoś się nie ubezpieczy albo w inny sposób nie zabezpieczy na wypadek losowych zdażeń będzie zdany na łaskę ludzi, ale będzie to wynik jego życiowych wyborów.

Edytowane przez gregotsw

Krótka historia dla tych,którzy myślą,że bronię tego co jest bo mi tak wygodnie:

W 1986 rojku podjąłem pracę jako gajowy w nadleśnictwie państwowym.Biorąc pod uwagę moje wykształcenie miałem szansę na dość szybki awans na podleśniczego.Niestety miesiąc po rozpoczęciu pracy mój leśniczy ze mną i trzema robotnikami ,wjechał Ułazem pod pociąg na przejeździe leśnym.Zginęły dwie osoby a ja byłem 5 dni nieprzytomny.Wskutek odniesionych,poważnych obrażeń o trwałych skutkach,po dwóch latach prób wyleczenia dostałem 2-gą grupę inwalidzką.Z moich obserwacji w tamtym czasie,na wielu komisjach lekarskich wynika,że ok 60-70% niepełnosprawnych to pełnosprawni ludzie.Może nawet trochę więcej.3-cią grupę to dawali chyba za ból głowy na kacu.Po wielu latach życia bardzo ale to bardzo skromnego,takiego na granicy przetrwania postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce.Nie walczyłem z państwem bo nie miałem szans.Jako pasażer podlegałem ubezpieczeniu komunikacyjnemu w PZU (już wtedy nie państwowe). Proces trwał 10 lat i udało mi się przekonać sąd co straciłem i że ubezpieczyciel powinien mi to zapewnić.Także nie wyciągam od państwa i pośrednio od was wiele bo na dzień dzisiejszy to 850 renty.I gdyby mi JKM zabrał te 850 to też bym dał radę ale myślę,że nie zabrałby.

Na te i kilka innych spraw mam naprawdę poglądy zbliżone przynajmniej trochę do JKM.Jakieś tam pretensje to mam do niego o formę i sposób przekazywania pewnych treści.Nie podejrzewam go,że chce strącać kalekie dzieci ze skały choć czasami to tak brzmi. Potrzeba paru pokoleń by zmienić choć trochę świadomość społeczeństwa.Jak się wypuści wilka urodzonego i wychowanego w ZOO to marne ma szanse odnalezienia się w naturze.Mnie się udało ale wielu,wielu tysiącom nie i one chcą do ZOO.To minie.Mnie już nie będzie,Was niestety chyba też ale może to spotka Wasze dzieci czy wnuki,czego wszystkim szczerze życzę.No i patrzcie.Mówiłem,że wychodzę.Wróciłem tylko na chwilę i tylko po to abyście nie patrzyli na mnie jak na starego popaprańca,wyliniałego wilka z ZOO...

Edytowane przez jarrino
  • Popieram 3

JKM nikomu nic nie chce zabierać. Jeśli ktoś odkładał pieniądze na ZUS - renta mu się należy(umów trzeba dotrzymywać - płaciłeś składki właśnie dlatego, aby się zabezpieczyć), podobnie jak emerytura. Co więcej JKM jest zdania, że pieniądze zagrabione przez reformy emerytalne rządu PO powinny zostać zwrócone wraz z odsetkami, a emerytury i renty normalnie wypłacane.

Nastąpić ma likwidacja obowiązku składkowania i dopiero te osoby które dobrowolnie ze składek zrezygnują nie będą objęte rentami i emeryturami. Osoby które już wpłaciły pieniądze powinny albo je odzyskać albo mieć możliwość ich wypłat w formie dotychczasowej(renta, emerytura) bo taką, a nie inną umowę zawarli z państwem.

Każdy kto będzie chciał się dalej ubezpieczać powinien mieć możliwość przekazania zebranych do tej pory środków na konto prywatnej firmy ubezpieczeniowej. Firmę którą sam wybierze i która to będzie odpowiadała za zabezpieczenie przyszłości składkującego na warunkach zawartych w umowie.

W internecie jest sporo materiałów podejmujących ten temat. JKM jest często atakowany, że pozabiera ludziom należne świadczenia. Jest to nieprawda, a JKM na każdym kroku podkreśla, że umów się dotrzymuje. Ktoś zawarł umowę, że będzie odkładał pieniądze na ZUS, to powinien otrzymywać wszelkie świadczenia które państwo mu obiecało.

Edytowane przez gregotsw

JKM nikomu nic nie chce zabierać. Wręcz przeciwnie. To tylko media manipulują by go zdyskredywotować tak samo jak z osobami niepełnosprawnymi....

Korwin chce dać wybór czy ktoś chce płacićskładki na emeryture czy nie. Po prostu całą kase dostaniesz do  łapy, nikt Ci na żadne składki nic nie zabierze i zrobisz co zechcesz.

Przecież systemu emerytalny ZUS to jedna wielka dziura bez dna która okrada swoich uczestników.

To co słyszysz w mediach odbieraj z dużym dystansem bo to wszystko gra polityczna a jak wiadomo Jaśnie Panujący szczególnie upodobali sobie politykę czarnego pijaru. Pisałem o tym wczesniej.

Obecnie panująca załoga jest pozbawiona kręgosłupa moralnego.

Edytowane przez Synergia
  • Popieram 1

JKM nikomu nic nie chce zabierać. Wręcz przeciwnie. To tylko media manipulują by go zdyskredywotować tak samo jak z osobami niepełnosprawnymi....

Korwin chce dać wybór czy ktoś chce płacićskładki na emeryture czy nie. Po prostu całą kase dostaniesz do  łapy, nikt Ci na żadne składki nic nie zabierze i zrobisz co zechcesz.

Przecież systemu emerytalny ZUS to jedna wielka dziura bez dna która okrada swoich uczestników.

To co słyszysz w mediach odbieraj z dużym dystansem bo to wszystko gra polityczna a jak wiadomo Jaśnie Panujący szczególnie upodobali sobie politykę czarnego pijaru. Pisałem o tym wczesniej.

Obecnie panująca załoga jest pozbawiona kręgosłupa moralnego.

A kto ci zagwarantuje, że dostaniesz różnicę do ręki? W Polsce prawie same cwaniaki mieszkają. Różnicę weźmie sobie przedsiębiorca, a zwykły pracownik guzik z tego będzie miał. Z Polski najlepiej wyjechać, bo to, co tu jest, nadaje się tylko do zaorania i posypania solą.

Edytowane przez Saiya-jin

@Saiya-jin

Całej nie dostałby do ręki gdyby obniżenie podatku i składek nie pociągało za sobą innych wydarzeń. Skoro będzie mniej podatków... to i koszty produkcji, oraz ceny produktów spadną - wydaje się, że powinien nawet zarabiać mniej....  Jednak na pewno dostanie tą kasę do ręki, bo pracownik będzie musiał we własnym zakresie zabezpieczyć się na przyszłość, opłacić ubezpieczenie itd.

Pracodawca nie będzie mógł wziąć tej różnicy dla siebie bo po prostu straci pracownika, który wybierze konkurencję... Nie trzeba być szczególnie bystrym aby stwierdzić, że firma nie posiadająca wykwalifikowanej kadry szybko zbankrutuje. Który więc właściciel takiej firmy dążył by do unicestwienia własnej firmy?

Edytowane przez gregotsw
Gość t.luk

Ja powiem tak - dopóki nie przetoczy się całe post-komunistyczna generacja i nie przebije się pokolenie myślące w szerszej perspektywie niż tylko w perspektywie kadencji, to w Polsce lepiej nie będzie...

• Popieram 2