Skocz do zawartości

Modding - temat ogólny

Recommended Posts

Nie miałem wcześniej SSD więc trudno mi ocenić jego ciężar ale naprowadziłeś mnie na rozwiązanie które miałem pod nosem :)  W pracy (sklep rtv) używam takich gumek/żelków do podklejania sprzętu do czujek zabezpieczających, nie zostawiają kleju jak to bywa z taśmą dwustronną a trzymają jak cholera :D muszę sobie przygarnąć kilka.

dokopałem się do wypowiedzi autora, trzeba czasem czytać a nie tylko oglądać obrazki :->

Dwustronna taśma piankowa. Cztery paski o wymiarach ok 4x8 mm, tak aby trzymały dysk i jednocześnie nie stawiały zbyt dużego oporu w przypadku jego demontażu

Ja jednak użyję gumek, które mam w pracy :menda:

Edytowane przez ellniko

albo na rzep: http://allegro.pl/opakowanie-rzep-samoprzylepnych-10-komp-czarnych-i4632311336.html

a jeśli chcesz często odklejać dysk to firmy Velcro, np: http://allegro.pl/rzep-samoprzylepny-czarny-marki-velcro-1m-x-20mm-i4606856725.html

Edytowane przez Vieworld

Pytanie jak przygotować chłodzenie procesora do malowania? Cooler fortis 1225. Jest mocno zakurzony, wystarczy sprężone powietrze? Czy lepiej go wsadzić pod kran i umyć? :) oczywiście chodzi o radiator, nie mam zamiar kąpać wentylatora.

Edytowane przez ellniko

Czy ktoś z Was liczył ile kosztuje własnoręczne wykonanie oplotów kabli zasilacza (zasilanie płyty i procesora, 2 dyski twarde, karta graficzna)? Mam małą budę bitfenix phenom m i nie mogę sobie pozwolić na kupienie przedłużek bo zrobi się wielki makaron, zostaje opleść kable od zasilacza (zasilacz jeszcze nie kupiony) dlatego rozważam wszystkie opcje, najchętniej wykonałbym custom kable dopasowane co do cm do tej budy, ale kłóci się to z założeniem jakie sobie przyjąłem czyli low cost:/

Rozważam też opcje kupienia całkiem modularnego zasilacza i kupieniu przedłużek gelida i zmiana jednej kostki żeńskiej na męską ale w sumie to chyba bez sensu bo i tak musiałbym kupić ekstraktor do pinów i kostki, czyli równie dobrze jak mam kupić takie narzędzia to równie dobrze mogę sobie kupić oploty i próbować zrobić to własnoręcznie ;)

Rozważam też opcje kupienia całkiem modularnego zasilacza i kupieniu przedłużek gelida i zmiana jednej kostki żeńskiej na męską

Pomijając różnicę w kształcie pinów, zasilacze nie koniecznie mają złączki 1:1 (np. SS ma ATX24 złożoną z 28pinów wychodzących z zasilacza).

• 1 miesiąc temu...

Chcę zamówić przedłużki w Bit-techu i chyba już się zdecydowałem na kolorystykę. Generalnie chciałem, żeby się ładnie spasowały z radiatorami na płycie głównej MSI Z97 Gaming 5 (4 czerwone paski). Zastanawiam się tylko czy EPS wziąć też z czerwonym czy cały czarny, żeby nie było za dużo czerwonego w tym rogu obudowy (zdjęcia w sygnaturze). Jak myślicie zmienić coś, czy tak już zostawić?

http://i59.tinypic.com/154zpra.jpg

• 3 tygodnie później...

zabawka nie zabawka.. 175W to już zawsze pewien zapas mocy jednak. Osobiście nie posiadam i się nie bawię, mam sąsiada majsterkowicza, który od lat bawi się różnymi rzeczami poza godzinami pracy. Sam posiada Proxxon FBS240 i w tym roku kilka razy mi mówił, że te 100W to mizerna sprawa... proxxon to marka sama w sobie no ale narzekał, że to zabawka i do dłuższego przesiadywania w garażu po nocach się nie nadaje z drugiej jednak strony posiada możliwość skręcenia obrotów do 5000... a ten właśnie dremel 4200 ma wyższą moc no i też można skręcić do 5k rpm - czego model "czysta" nie posiada

• Popieram 1