Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

Chodzi mi bardziej o wydajność. TDP w dużej mierze wynika z procesu 7nm. 

Co do optymalizacji oprogramowania to często liczy się SCP, ale Ryzeny 3000 chyba tutaj nie będą gorsze (trzeba zobaczyć testy).

Gdyby Intel wyprodukował cepa w 7nm TSMC i zestawić go z Zen2 to mogłoby się okazać że Intel ciągle ma jakąś przewagę (nie mówię że 30% albo hurr durr 100%). 

Owszem, tylko tą przewagę marnuje durnymi posunięciami "strategicznymi" którymi zraża do siebie użytkowników (a przynajmniej tą bardziej świadomą część)

Chodzi mi bardziej o wydajność. TDP w dużej mierze wynika z procesu 7nm. 

Pierwsza generacja Ryzenów jest w 14nm i na tle Inteli wypada lepiej mając przy tym 2 rdzenie/w wątki więcej.

Edytowane przez DjXbeat

Według tego, Ryzen @4,5GHz jest szybszy od coffe lake'a @5,0GHz w jednym wątku co daje jakieś +25% względem 2700X @4,3Ghz. 

Czyli wydajność i9 9900k za niemal pół ceny. Nieźle

nqcxnq8dgo031.jpg

Powodów braku 16 rdzeniowca może być kilka:

- czekają na odpowiedź Intela (widać że 9900ks to akt desperacji)

- nie chcą kanibalizować sprzedaży Threadripperów

- dawkują ilość rdzeni i za rok pokażą Ryzen 4000  16c/32t  Zen2+ (+200mhz)  na AM4

- uzysk ze sprawnych chipletów nie jest jeszcze najlepszy 

Według tego, Ryzen @4,5GHz jest szybszy od coffe lake'a @5,0GHz w jednym wątku co daje jakieś +25% względem 2700X @4,3Ghz. 

Czyli wydajność i9 9900k za niemal pół ceny. Nieźle

Powodów braku 16 rdzeniowca może być kilka:

- czekają na odpowiedź Intela (widać że 9900ks to akt desperacji)

- nie chcą kanibalizować sprzedaży Threadripperów

- dawkują ilość rdzeni i za rok pokażą Ryzen 4000  16c/32t  Zen2+ (+200mhz)  na AM4

Powód 1: Bardzo prawdopodobny. Powód 2 jeszcze bardziej prawdopodobny (ważniejszy). Powód 3 także realny i nie muszą martwić się o niesprawne układy (skoro mogą być 2x6 zamiast 2x8) a sprzedadzą za tyle samo - realne.

Co do tych testów nie znamy metodologii i platform. A nie ufam żadnym slajdom.  :D

Nie powiem, jaram się jak 9900k po OC na chłodzeniu powietrznym

A przecie w Kompiutroniku pisują, że Fera 3 to premium do 9900k i będzie gitarka.  :rotfl:

https://www.komputronik.pl/product/600892/komputronik-iem-2019-k001-.html

przy premierze Ryzen 2000 byly identyko slajdy i tam wzrost Zen1 do Zen1+ był deklarowany na poziomie 2-3% - i dokładnie tyle wykazały testy rzeczywiste.

Bo tak jest, rzeczywista różnica w wydajności pomiędzy 1 i 2gen to ~3% (jeśli taktowania ustawimy identyczne), wychodzi na to że tutaj ten skok będzie sporo większy. Ale nie chwalmy dnia przed zachodem słońca... 

Edytowane przez pendzel_3

Chyba wiem jaki będzie mój następny cpu:

AMD Ryzen 7 3700X

Ja chyba też  :menda:

Ciekawi mnie bardzo czy na obecnych płytach głównych z chipsetem B450 wspierających Ryzeny 3 generacji po włożeniu np. R7 3700X będzie można powalczyć o wyższe taktowanie pamięci ram czy do takiej zabawy będzie już konieczna zmiana chipsetu. 

Moje Flare X puszczone na 3466Mhz cl14 trochę się nudzą i wyżej na R7 1700 nie dają rady  :P

Co pokaz amd to ta sama historia, potem wiadomo jak to wygląda.

W przypadku pokazów z Ryzenami wszystko się sprawdziło w realnym zastosowaniu ;)

Edytowane przez DjXbeat

Tak już abstrahując - pamiętam jak dziś, że jeszcze jakiś czas temu Fanboye Intela powtarzali jak mantrę,  "8 rdzyniów i 16 wątków? W żadnym wypadku, a komu to potrzebne?". :D "masy były ciemne a umysły były jasne"

Ciekawi mnie bardzo czy na obecnych płytach głównych z chipsetem B450 wspierających Ryzeny 3 generacji po włożeniu np. R7 3700X będzie można powalczyć o wyższe taktowanie pamięci ram czy do takiej zabawy będzie już konieczna zmiana chipsetu. 

Moje Flare X puszczone na 3466Mhz cl14 trochę się nudzą i wyżej na R7 1700 nie dają rady  :P

Kontrolery pamięci są umieszczone w procesorach, jeśli producent mobo wyda odpowiednią aktualizację to chyba nic nie stoi na przeszkodzie aby na B450 puścić wyżej te ramy.

Kontrolery pamięci są umieszczone w procesorach, jeśli producent mobo wyda odpowiednią aktualizację to chyba nic nie stoi na przeszkodzie aby na B450 puścić wyżej te ramy.

Ja już mam wgrany Bios F40 z obsługą Ryzenów 3 generacji. Płyta Gigabyte B450M DS3H :P  

Jaram sie jak Fan AMD screenami :D

Co pokaz amd to ta sama historia, potem wiadomo jak to wygląda.

No to cofnijmy się w czasie do premiery Ryzen 1 gen. Niskie zegary, niska wydajność SC, nikomu niepotrzebne rdzenie w tym AMD - bierem 7600k + Z270, w grach niszczy Ryzena.

(rewind...., rok 2019) Odpalam tego i5 w nowym Assassins Creed, Battlefield, czy innym Metro no i... "wiadomo jak to wygląda" :D

(ale dobra, przypuśćmy że to się inaczej potoczyło...).

Wziąłem tego 7600k+Z270, przychodzi premiera Ryzen gen 2... Ale nie, mam s.1151 na płycie, kupię tego nowego i5-8400 (w grach niszczy Ryzena). Oh, wait - dobra, to wezmę też płytę Z370 (szybszy ram się przyda, chodzą słuchy że kolejna generacja intel pokaże 8-rdzeniowe procki).

(...) i9/i7 na Z370 — "wiadomo jak to wygląda" :D

• Popieram 3

Chodziło mi o ew. możliwości oc tego ramu na tej płycie z R7 3700X

Rozumiem tylko mnie ciekawi czy czasem chipset nie będzie również ograniczeniem. Nie ukrywam ale moje Flre X przy odpowiednich timingach 4000Mhz zrobią :P 

Edytowane przez DjXbeat

No to cofnijmy się w czasie do premiery Ryzen 1 gen. Niskie zegary, niska wydajność SC, nikomu niepotrzebne rdzenie w tym AMD - bierem 7600k + Z270, w grach niszczy Ryzena.

(rewind...., rok 2019) Odpalam tego i5 w nowym Assassins Creed, Battlefield, czy innym Metro no i... "wiadomo jak to wygląda" :D

(ale dobra, przypuśćmy że to się inaczej potoczyło...).

Wziąłem tego 7600k+Z270, przychodzi premiera Ryzen gen 2... Ale nie, mam s.1151 na płycie, kupię tego nowego i5-8400 (w grach niszczy Ryzena). Oh, wait - dobra, to wezmę też płytę Z370 (szybszy ram się przyda, chodzą słuchy że kolejna generacja intel pokaże 8-rdzeniowe procki).

(...) i9/i7 na Z370 — "wiadomo jak to wygląda" :D

znowu jakaś historia dla fanów AMD ;)

Mam jednego kolegę, który poszedł tą drogą.

i5-7600k + MSI Z270 Tomahawk => i5-8400 + Asrock Z370 Pro4 => i7-9700k + Asrock Z390 Taichi.

Mam też innego znajomego, który w podobnym czasie kupił R5-1500x + MSI B350 Gaming Pro Carbon. Dał za cepa 550, tydzień temu sprzedał go za 400 (miał brać R5 2600 ale się wstrzymał). Teraz mówi, że dopłaci te 200-300 PLN za R5 3600...

Ot, taka historia fana Intela i AMD :o

Edit: jednego kolegę, nie "jedynego"

Edytowane przez Rebelmind
  • Popieram 2

Rozumiem tylko mnie ciekawi czy czasem chipset nie będzie również ograniczeniem. Nie ukrywam ale moje Flre X przy odpowiednich timingach 4000Mhz zrobią

Dobre pytanie, twoja płyta wg. specyfikacji to max 3200 a jak widać idzie wyżej.

Nigdzie nie można znaleźć info na temat tego jakie są maksymalne przędności dla danego chipsetu. (chyba, że o czymś nie wiem )

Myślę ze najważniejsze są tutaj (poza ofc samymi pamięciami) kontroler w CPU oraz soft który to obdłuży.

Rozumiem tylko mnie ciekawi czy czasem chipset nie będzie również ograniczeniem. Nie ukrywam ale moje Flre X przy odpowiednich timingach 4000Mhz zrobią :P

Patrz płyty AM4 Biostara. Tam chyba poza BIOSEM oc pamięci ograniczał g0wniany lamitat mobo.