Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

Myślę @Revenant, że 4080 poniżej 5000 PLN tj kwestia max pół roku, jeśli już teraz trafiają się promocje 5200-5300 - przy czym to nadal przegięta cena, bo nie widzę żadnego uzasadnienia żeby następca 3080 kosztował więcej niż ~4500 PLN (poza chciwością Jensena). 

7900XT już teraz regularnie trafia się w okolicach 3600 PLN (przynajmniej takie ceny widuję u mnie na parafii). 

O ile przesiadka na 7800X3D z AM4 może być nieopłacalna jeśli gramy na wysokich ustawieniach w wysokich rozdzielczościach gdzie bottleneckiem i tak jest GPU, o tyle np. u mnie w 1080P są wzrosty na poziomie kilkudziesięciu procent przy ustawieniach pod granie online (względem podkręconego 12600K z memkami 3600 CL16). Do takiego grania to killer (o ile akurat nie wybuchnie). 

• Że co, proszę? 1
  • Haha 1

Moim skromnym zdaniem podkręcanie nie powinno wpływać na gwarancję, z drugiej strony ustawienia powinny być zablokowane na takim poziomie żeby uniemożliwić uszkodzenie sprzętu w tym okresie 2-3 lat. W przypadku kart graficznych tak jest już od dłuższego czasu i myślę że się sprawdza, chcesz ominąć limity to trzeba modyfikować bios, jak karta padnie ze zmodowanym biosem no to sorry Gregory, radź sobie sam. Analogicznie powinno być z płytami głównymi, wyjmujesz z pudełka, przesuwasz wszystkie suwaki w prawo do końca i co najwyżej BSODa dostaniesz. Chcesz się pobawić coś więcej to wgrywasz odblokowany BIOS, ale w razie awarii sklep i producent umywają ręce. Teraz to jest przegięcie w drugą stronę, przykład: włączanie Eco-mode w Ryzenie. Żeby to zrobić trzeba albo dostać się do sekcji OC w UEFI, albo zainstalować Ryzen Master. W obydwu przypadkach DRUKOWANYMI LITERAMI napisane ostrzeżenia że robisz to na własną odpowiedzialność, WARRANTY VOID itp. itd. A ja chcę tylko kaganiec na procka założyć żeby się nie grzał niepotrzebnie, notabene przedłużając mu żywotność :D Podejście typu, patrz, dajemy ci tyle opcji do pozmieniania ale tak na prawdę to najlepiej by było żebyś nic nie ruszał, absurd. U Intela było jeszcze śmieszniej, dopłacanie do literek K i Z żeby cokolwiek podkręcić plus dodatkowo płatne ubezpieczenie na wypadek jakbyś coś zepsuł :D A zablokowanie UV ostatnio to już w ogóle wisienka na torcie.

Jako jeden z testerów AM5 mogę powiedzieć, że trochę gorący jest ten 7800x3d. W idlu i w biurowym zastosowaniu między 40-50 stopni z krakenem x62 (2x140mm) w trybie performence. Ciekawe jak to będzie z grami. Mam płytę od Asusa w wersji x670e-a gaming wifi i chyba ciulowy BT tam dali. Buda pod biurkiem i same problemy z połączeniem słuchawek ATH-ANC700BT. Chociaż mam nadzieję, że to kwestia przeszkód i ewentualnie samych słuchawek. Jako pierwsze wrażenie samego procesora to nie jest źle.

Edytowane przez Eftar
szczególiki
  • Lubię to 1

Odświeże trochę i rzucę dwoma zdjęciami. Może mało profesjonalnie, ale coś. :P Buda 7000D Airflow, 3x140mm na przodzie, 1x140mm na tyle i kraken z 2x140mm na topie. Po godzinnej sesji w Shadow of the Tomb Raider: Definitive Edition temperatury prezentowały się jak na załączonym zdjęciu:

cam.png

Coś więcej może powiedzieć zdjęcie z HWMonitor: 

ryzen.png

Wydaje mi się, że minimum te 360mm AIO jednak potrzebne jest.

Edytowane przez Eftar
estetyka
  • Lubię to 1
13 godzin temu, Eftar napisał:

Wydaje mi się, że minimum te 360mm AIO jednak potrzebne jest.

W sensie że głośno na 280? Temperatury bardzo dobre, tylko nie widać RPM pod obciążeniem. No i polecam przesiadkę na hwinfo64, bo HWMonitor to bieda.

• Lubię to 1
  • Dzięki 1

@zbiku90, dokładnie tak. Na AIO mam SW3 w cichej wersji - do 1000 obrotów. Jednak mam też dostarczane przez Corsair wentylatory obudowy podpięte do chłodzenia i trochę to wyje. Stąd też wynik RPM pod obciążeniem będę miał przekłamany. Google podpowiada mi, że są to Corsair AirGuide 140 mm... A te mogą wydawać już 30 decybeli.

• 3 tygodnie później...
15 godzin temu, Rebelmind napisał:

Biorąc pod uwagę, że zmieniam wszystko (bo mam konkuter z 2014) i zgodnie z tradycją nie ruszam nic przez kolejnych 7-8 lat, to jednak wolę AM5.

Tylko niech w końcu, urwał nać, wypuszczą 7700(XT) i 7800(XT)...

8 godzin temu, Nuratar napisał:

Tylko niech w końcu, urwał nać, wypuszczą 7700(XT) i 7800(XT)...

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/procesory/procesor-amd-ryzen-7-7700

A 7800 XT już przecież jest w sprzedaży - nazywa się 6950 XT dla niepoznaki, kosztuje 2999 PLN i po lekkim UV i OC pamięci będziesz miał 7800 XT! 

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-xfx-radeon-rx-6950-xt-speedster-merc-319-16gb

7700 XT też już jest na rynku, tylko tutaj nazwali go RX 6800, kosztuje 2400 PLN - z UV i OC patrz wyżej ;)

https://www.krsystem.pl/sapphitre_pulse_amd_radeon_rx_6800_gaming_16gb_256bit_gddr6_hd-item-68525.html

Rebel - dzięki, niby to wiem, ale jako Poznaniak chciałem troche "waty" urwać z ich wymagań prądowych. ;)

Ale tak na serio, czy poza (strzelam, bo nie bardzo się tym interesiłem) obsługą AV1, czy innych takich i większą ilością prądu na standardowych ustawieniach wiele traci się pomiędzy RDNA2 i 3?

2 godziny temu, Nuratar napisał:

Ale tak na serio, czy poza (strzelam, bo nie bardzo się tym interesiłem) obsługą AV1, czy innych takich i większą ilością prądu na standardowych ustawieniach wiele traci się pomiędzy RDNA2 i 3?

Zobacz sobie na różnice pomiędzy 7600 i 6650xt i sam sobie odpowiedz na to pytanie ;)

@Up dokladnie.

W dniu 12.06.2023 o 16:19, Nuratar napisał:

Jak na razie nie widziałem żadnej nowinki od AMD, która wymuszała na klientach upgrade GPU (soft działający jedynie na nextgen).

7900 XT kosztuje obecnie najtańszy 3799 PLN (link)

6950 XT kosztuje obecnie najtańszy 3099 PLN (link) i jest 10% wolniejszy średnio w 1440p

6900 XT kosztuje obecnie najtańszy 2719 PLN (link) i jest 20% wolniejszy

6800 XT kosztuje obecnie najtańszy 2500 PLN (link) i jest 27% wolniejszy

6800 kosztuje obecnie najtańszy 2345 PLB (link) i jest 42% wolniejszy 

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...

Fajny teścik, aż bym szarpnął takiego Gigabyte B650 Aorus Elite AX, ale... no niech te śmietniki w końcu wydają tego CS2, bo już cały chodzę żeby zrobić (lub nie) upgrade :D

A tu jeszcze jakieś ploty o 5600x3d... człowiek ze spokojnym sumieniem kasy wydać nie może :D

13 godzin temu, wrobel_krk napisał:

35 płyt b650 przetestowanych, tylko 3 nie dały rady z 1h stresu 7950x:

Ogółem to ostatnio wszędzie się poprawiło chłodzenie. Wydaje mi się że na B550 z 5950x wyszłoby gorzej. O B660 i i9 nawet nie wspominając, intele z literką K biorą śmiało ponad 200W na fabrycznych nastawach.

13 godzin temu, wid3l3c napisał:

A tu jeszcze jakieś ploty o 5600x3d... człowiek ze spokojnym sumieniem kasy wydać nie może :D

Ty jesteś z tych, którzy chcą mieć po zakupie spokój na lata, tak samo jak miałeś z 4790k o ile dobrze pamiętam. W związku z tym na wątpliwe półśrodki w postaci 5600X3D nie masz nawet co patrzeć. 

Praktycznie wszystkie duże przecieki wskazywały na wjazd patcha z CS2 na serwery w ostatni weekend lipca. Tyle że podobno jest poślizg, bo nie wszystkie mapy zdążyli ogarnąć. 

W związku z powyższym czekasz na premierę -> czekasz na testy (będzie od za*rania) -> polujesz na okazję na najbardziej opłacalny sprzęt. W ciemno w tej chwili mogę Ci powiedzieć, że 7800X3D + Asus TUF B650 + Patriot viper venom to na pewno be będzie zły sprzęt pod CS2 ;) Secundo - z moich doświadczeń z bety wynika, że bardzo podobnie jak w CSGo eCores intelowe nie mają żadnego znaczenia.

Jedynymi nieznanym pozostaje jak bardzo w Raptor Refresh (premiera listopad 2023) Intel wykręci rdzenie. Jednakże i tak najrozsądniejszym minimum na lata nadal będzie 14700k (z racji 8P), a ten powinien być droższy niż 7800X3D. 

5 godzin temu, Rebelmind napisał:

Ty jesteś z tych, którzy chcą mieć po zakupie spokój na lata

Nie ;)

Wymieniam tylko wtedy gdy jest to ekonomicznie uzasadnione, a 7800x3d względem choćby 7600 lub 5800x3d totalnie nie jest ;)

I inne takie tam zmienne które muszą zagrać się razem - 4790k wymiana wyszła mnie w zasadzie darmo, może ze 100 zł.
Teraz tego powtórzyć się nie da, ale cena proca za cenę całej platformy to eee nierozsądne jest :D

Poza grami esportowymi nie ma nic co wymagałoby dużego framerate, więc wyścigi po 100-150-200-250 FPS to głupota totalna jest, a ja w żadne mocno siedzące gry na procku poza CSGO nie gram, ani gry ładne - bo one zwykle nudne na 1h grania są :D

Więc tutaj w sumie patrzę na powolnie acz systematycznie spadające ceny i... zaraz zaczynam 2 tygodnie urlopu bez kompa i się może coś wykluje co mnie zauroczy :D 

Edytowane przez wid3l3c
  • Haha 1