Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

W dniu 17.06.2022 o 21:49, Rebelmind napisał:

Ryzen 7000 razem z płytami mają wjechać na pełnej już 15/9

Jakoś wyjątkowo nie czekam, już ceny 5000 na premierę były przegięte. Ciekawi mnie tylko jaka będzie wydajność desktopowych iGPU na RDNA2.

2 godziny temu, zbiku90 napisał:

Jakoś wyjątkowo nie czekam, już ceny 5000 na premierę były przegięte. Ciekawi mnie tylko jaka będzie wydajność desktopowych iGPU na RDNA2.

Deklarują, że znikoma, bo to ma być do debugu (sprawdzenia czy komp się bez normalnej grafy odpala), a nie do grania.

AMD nadal będzie wydawać osobne APU z porządniejszymi grafikami.

• Lubię to 1
  • Dzięki 1

Trochę nie w temacie jestem ostatnio ale gdzieś tak faktycznie czytałem. No to w sumie nie ma na co czekać. Może zanim wypuszczą wersje z 3d cache szybkie DDR6 i nowe płyty stanieją do akceptowalnego poziomu, wtedy może będzie miała sens przesiadka.

Witam mam pytanie od wielu lat jestem fanboyem niebieskich lecz ostatnio intel lekko mnie zawiódł swoimi produktami ;/ Posiadam 8700k i trochę zaczyna już nie domagać z rtx 3080. Chciałem zmienić platformę na amd i tu jest pytanie kupować np Ryzena 9 5900x czy czekać na nowe proce serii 7. Aktualne ceny ddr 5 są lekko mówiąc załamujące ;) . Posiadam w swoim pc corsairy 3000 mhz zastanawiam się czy one nie będą za słabe na amd??? Jak to jest amd wciąż jest bardziej zależne od predkości pamieci od intela czy coś się w tej kwestii zmieniło??. Posiada ktoś 5900x i może powiedzieć do ilu max boostuje mhz??? chłodzenie dark rock 4 pro podoła? dzieki

Do gier? 5800X3D zamiast 5900x lepszy, chyba że tak jak ja trafisz używkę w dobrej cenie. 

Mój 5900x robił SC boost do 4.9 GHz, miałem go jednak podkręconego na 4.6 GHz przy 1.225V. 

Zen3 rozwija skrzydła przy szybkim DDR4 w trybie synchronicznym. 4000 MHz robią wybrane sztuki, 3800 MHz większość, 3600 wszystkie więc na dobrą sprawę i tak czeka Cię wymiana Ramu. 

Jeśli masz przyzwoicie wentylowaną budę to DR4P w zupełności ogarnie - szczególnie jeśli tak jak ja zrobisz mu all core OC przy niższym napięciu. 

FYI: 5800X3D z warstwowym cachem ma zablokowane oc. 

17 minut temu, Joint21 napisał:

ten 5800x3d ma tylko 8 rdzeni a chciałbym już kupić coś ponad 10 żeby miało ;p czyli jednak zmiana ramu by mnie czekała , do września w sumie niedaleko może ddr 5 trochę stanieją i warto będzie w ryzen 7 wejść

Nie rzutuje, 5800x3d ma powaloną wydajność w grach. Nie wiem co oprócz grania chcesz robić, do grania starcza 6 rdzeni nawet, nie mówiąc o 8.

Jak AMD wyjdzie z generacją, co współpracuje tylko z DDR5, to DDR5 w bardzo szybkim tempie stanieją. Nie na premierę, nie w 2 miesiące, ale pół roku po premierze będziemy pływać w dobrych ddr5 w rozsądnej cenie. Alder lake nie wymagał DDR5, więc nie zmusił rynku do przeskoku, większość producentów lekko zamoczyła palec u stopy, a nie rzuciła się w wir nowej technologii, braki podzespołów w ostatnim czasie na pewno nie pomogły.

Jak chcesz coś na już, to 5800x3d, jak chcesz poczekać rok, to Zen4.
Kto wie, może nowe intele będą konkurencyjne, i się już na Zen4x3d załapiesz, bo AMD przyśpieszy premierę żeby walczyć na rynku. Żyjemy w dobrych czasach dla konsumentów CPU (jak tylko miną braki produkcyjne :p)

• 1 miesiąc temu...

Wykonywał ktoś lapping serii 5000? Mam doświadczenie tylko z i5-10400, gdzie ihs był wklęsły jak miska do zupy i sam lapping dał -5 stopni co jest zadowalającym wynikiem przy puszce itx zotac'a - zbox magnum z a'la boxowym coolerem (również przeszlifowanym, chociaż idzie do wymiany).

Jestem ciekaw jak wygląda ihs w przypadku ryzenów i czy jest to gra warta świeczki (nie patrząc przez pryzmat utraty gwarancji oczywiście).

4 godziny temu, nexy95 napisał:

Wykonywał ktoś lapping serii 5000? Mam doświadczenie tylko z i5-10400, gdzie ihs był wklęsły jak miska do zupy i sam lapping dał -5 stopni co jest zadowalającym wynikiem przy puszce itx zotac'a - zbox magnum z a'la boxowym coolerem (również przeszlifowanym, chociaż idzie do wymiany).

Jestem ciekaw jak wygląda ihs w przypadku ryzenów i czy jest to gra warta świeczki (nie patrząc przez pryzmat utraty gwarancji oczywiście).

Przypomnę, że Ryzeny 5000 są PGA, więc mają piny na procku, musiałbyś mieć jakieś dobre trzymadło, żeby ich nie pogiąć/pourywać. 

Z tego powodu w necie mało info o tym, a ci którzy twierdzą, że to zrobili standardowo mówią o 5 stopniach różnicy.

Jaka jest teraz najlepsza metoda OC lub optymalizacji TDP i osiągów? Ponoć tamtą fajną appkę do OC zastąpił jakiś "projekt Hydra".
Czy lepiej zostawić PBO i resztę bez kagańca i ew. pobawić się krzywą i negatywnym offsetem? Od roku prawie nie miałem żadnego Zen3 w łapie, same Intele 12gen. :x 

38 minut temu, Rebelmind napisał:

Imho najlepiej wyeliminować te póki VCore, ustawić deko niższy all core OC ze sztywnym napięciem (1.2-1.25V) i cieszyć się z nadal świetnych wyników oraz niskich temperatur. 

Ale beznadziejnym poborem prądu - a nie o to chodzi w tym buildzie. Szczególnie przy pracy biurowej 4-6h+ dziennie. :/ Raczej u mnie klasyczna szkoła sztywnych zegarów nie zda się na nic. Tym bardziej jak patrzyłem nie jest ani najwydajniejsza ani najtrudniejsza (gdzie tu wyzwanie :->). 

Wstępny plan to uV via PBO Curve, optymalizacja RAM'ów (zacieśnianie opóźnień ale nadal w ramach stock 1.35v) a potem ew. będę myślał.

Myślałem że pobawię się w końcu tym "cudownym" programem do OC Ryzenów a tu okazuje się że umarł i jakiś nowy wymysł project hydra jest. ;x 

Godzinę temu, Rebelmind napisał:

Imho najlepiej wyeliminować te póki VCore, ustawić deko niższy all core OC ze sztywnym napięciem (1.2-1.25V) i cieszyć się z nadal świetnych wyników oraz niskich temperatur. 

OK, i'll bite, w biosie ustawić sztywne all-core na sztywnym napięciu i tyle?

Teraz, mirai99 napisał:

OK, i'll bite, w biosie ustawić sztywne all-core na sztywnym napięciu i tyle?

Tylko że w ostatecznym rozrachunku wydajność może wypaść niż absolutny stock a tym bardziej stock z poluzowanymi limitami zależnie od tego np. jakie masz chłodzenie. W dodatku cała energooszczędność wychodzi przez drzwi i wiesza się na najbliższym drzewie. :< 

To się sprawdzało przy Zen1, Zen1+, Zen2 (szczególnie wersjach bez X) ale przy algorytmach Zen3 ma to zazwyczaj meh sens. 

@Revenant

Testowałem na 5600x, 5800x i 5900x PBO OC, Curve Optimizer i klasyczne OC (mnożnik do odcięcia, VCore dopóki tempy pozwalały). Najlepsze wyniki były przy tym ostatnim, ale kosztem temperatur + poboru mocy i chwilowych niestabilności. 

W efekcie, po ponad półtora roku testów skończyłem z opcją dla 24/7 jak napisałem 

2 godziny temu, Rebelmind napisał:

ustawić deko niższy all core OC ze sztywnym napięciem (1.2-1.25V) i cieszyć się z nadal świetnych wyników oraz niskich temperatur. 

5600x do 4500 MHz all core potrzebował VCore poniżej 1.2V (1.175? nie pamiętam dokładnie), wyniki w CB R20 nT oraz ogólnie BM w grach były minimalnie wyższe niż @ stock, ale temperatury za to sporo niższe (nie było pików napięcia ponad 1.4V). Ujemny offset na moim B550 Tomahawk niespecjalnie się sprawdzał, bo nawet przy "-200 mV" auto boost z racji dużego zapasu temperatur pompował napięcie i tak pod 1.4...

W profilu pod gry only można dowalić zegar wyżej, jak i dopompować VCore + LLC. 

Z resztą - widzę @EH_Gosujest w temacie - a on przerobił więcej Zen3 niż ja i bankowo wyciskał ze złomu siódme poty, więc jak pisze głupoty to zaraz mnie sprostuje.

Więcej niż samym OC pod sufit ugrasz ogarniając mem OC, szczególnie timingi 2 i 3 rząd.