Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

30 minut temu, Mst74 napisał:

ale moim zdaniem to bez sensu

Twoje zdanie jest takie ok, tylko do gier twierdziłeś ze na podstawie testu np pure wnioskujesz że słaby, gdzie sami twierdzą inaczej. Ja widzę że w grach ten proc ma sens jako ostatni kupiony na platformę am4.

Cytat

niektóre "redakcje" potrafią robić testy całkowicie z du*y

Dlatego się patrzy na wiele testów, generalnie jest zgoda wg najlepszych portali że to bardzo dobry procek do gier na poziomie gen 12 Intela, Twoje zdanie może być inne

Jak testowana z ramem na 3800 to jeszcze lepiej:

uJUYKcHoYUmhoUw57XJfkX-970-80.png.webp

720-FPS.png

720-Index-P1-Low.png

8 godzin temu, Mst74 napisał:

w zastosowaniach pro często przegrywa z 5800X, moim zdaniem ten procek jest kompletnie bez sensu i zakup 12600K będzie o wiele lepszym wyborem, nawet jak mamy płytę X370/X470.

Bo to typowa zabawka do gier, która w grach jednak wypluwa średnio więcej klatek niż 12gen co Pan @wrobel_krk już udowodnił. W zastosowaniach pro już gorzej bo mniej rdzeniów, mniej herców.

7 godzin temu, Mst74 napisał:

z testowaniem procków różnie bywa i niektóre "redakcje" potrafią robić testy całkowicie z du*y.  ;) 

Napisz do Tomshardware, Techspot, Guru3d i Techpowerup że ich procedury są do pupy, bo wszędzie tam 5800x3d wygrywa z 12900k. Dopiero 12900k z szybkimi (i cholernie drogimi) ddr5 albo 12900ks są w stanie się bronić.

10 godzin temu, wrobel_krk napisał:

Ja pewnie za rok zmienię 5800x

Jakby co to kontakt do mnie masz ;)

2 godziny temu, Rebelmind napisał:

12700k jest też bez sensu, wersja non-k (o ile faktycznie tańsza) nadal jest godna. 

Ale bardziej czy mniej bez sensu od tego 8/16 z powiększoną kaszą za 2.5 klocka?  :wariat:

Bo 12700k widywałem w outletach po 1700-1800, płyta też z outletu i za 2700 mamy naprawdę mocny zestaw, w dodatku z perspektywą osadzenia kolejnej generacji przy zachowaniu nadal DDR4 które spokojnie mogą walczyć z DDR5, szczególnie jak ktoś ma zestaw na b-die.
Często są też różne złote strzały w sklepach, gdzie cena spada poniżej 2k, jak już ktoś musi mieć koniecznie nówkę.  ;) 
Ale tak jak mówię, ja bym wybrał tego Intela gdybym miał kaprys zamiany mojego 5900X na coś innego, zbliżona często wydajność w multi przy jednocześnie wyższej wydajności single, ale ja to ja i jest to moje zdanie  ;) 

• Popieram 2
21 minut temu, Mst74 napisał:

Ale bardziej czy mniej bez sensu od tego 8/16 z powiększoną kaszą za 2.5 klocka?

No nie ma sensu, ale dla tych co kupowali 3900x czy innych co kasy nie liczą tylko do gier ma sens ten procek, który średnio wypluwa fps na poziomie 12900k /ks. Ja też go nie kupię, chyba że by kosztował 1500zł, ale raczej tyle nie będzie kosztował. 5800x mi starcza, 12600k będę testował bo do biura zamówiliśmy, pewnie kompilacja kodu spadnie z 5 minut do 4 w stosunku do 10700f:)

Godzinę temu, Rebelmind napisał:

No przeca dokładnie tak sam zrobiłem. 5900x + B550 Tomasz Hawk poszły do jude, wjechała Z690 + 12600kf (swoją drogą właśnie i5 robi wyjazd bo upolowalem 12700f za 280$).

Ponieważ potrzebna mi wysoka wydajność multi to wziąłbym raczej 12700K, ale nie ukrywam że długo się zastanawiałem nad tym co kupić, AMD wygrało tylko dlatego że trafiłem 5900X z outletu w takiej kasie że głupotą byłoby nie brać.  ;) 

Nie pomyliło Ci się, @r1023, tylko przecieki wprowadziły w błąd. W Q3 2022 będzie Ryzen 7000 Raphael, Zen4 z MRDNA2 ale bez 3D-cache... Zen4 z 3D-cache ma wyjść Q2 2023 i nie wiadomo, czy będzie to nadal Zen4 czy usprawniony Zen4+... 

• Lubię to 1

@Up no na lato wypadałoby.

Swoją drogą z kolejnej już strony słyszę, że szykuje się gruby problem na dalekim Wschodzie: Chińska Republika Ludowa ma zrobić na jesień wjazd na chatę tej mniej ludowej Republice Chińskiej...

Wtedy problem z niedoborem chipów do Gpu/Cpu to będzie pikuś :o

• Smutne 1
9 godzin temu, Rebelmind napisał:

Wtedy problem z niedoborem chipów do Gpu/Cpu to będzie pikuś :o

Przecież to by całkiem wywróciło światową gospodarkę do góry nogami. To co się dzieje obecnie, choć tuż za miedzą, to w porównaniu do wojny chińsko-chińskiej jest nic. Mam szczerą nadzieję że twoje źródła się mylą.

W jaką częstotliwość ramu celować jeśli chodzi o zen3, jaki jest sweet spot? Trafiam cały czas na informacje o 3600/3733/3800mhz + najniższe możliwe opóźnienia. Wcześniej miałem pamięci Goodram Irdm Pro 3600mhz cl17 (te czarno-złote), w których zdołałem zbić opóźnienia do cl15 i więcej się nie bawiłem. W czwartek przyszły mi jednak Vipery Steel 4400mhz cl19 na kościach b-die samsunga, bez problemu działają na profilu xmp 4400cl19, ale aktualnie je ustawiłem na stabilne 3800mhz cl14-14-14-28 CR1 1.5V i planuję się nadal z nimi bawić. :) 

Edytowane przez nexy95
3 godziny temu, wrobel_krk napisał:

Lepiej nie będzie:) Dalsze grzebanie to sztuka dal sztuki:)

Polać mu, nie ma co się męczyć, o ile twój silikon nie uciągnie 2000 1:1 to nie wiem co byś musiał mieć żeby zobaczyć różnicę między 14-14-14-28 a czymś tighter.

witam, napisalem temat z tym na innej kategorii ale tu tez zapytam moze wiecej ludzi zobaczy i odpowie :) 

mam komputer z ryzen 5 5700x na płycie x570-a pro i ram crucial ballistix 2x8gb podkrecony na 3800mhz 16-16-16-32 cr1 1.45v fclk/if ustawienie 1900mhz. Uzywam juz ten zestaw od 2 miesiecy bez problemow czasem nawet po sesje 12h w weekendy jakims cyberbugu 2077 czy innych grach bardziej/mniej wymagajacych. Wszystko jest stabilne i nic nie wywala, Prime95 wszystko stabilne nawet przez pare h. Jednak jak za sprawa znajomego pobralem hwinfo to sa widoczne troche bledow whea errors i czy sie tym przejmowac jak nie ma zadnych problemow innych? procesor ustawiony na 4,4ghz 1.2v i na auto jest to samo

komputer 100% do grania i internetu, karta graficzna rtx 2070 super na stock

1 godzinę temu, MrHelpless89 napisał:

witam, napisalem temat z tym na innej kategorii ale tu tez zapytam moze wiecej ludzi zobaczy i odpowie :) 

mam komputer z ryzen 5 5700x na płycie x570-a pro i ram crucial ballistix 2x8gb podkrecony na 3800mhz 16-16-16-32 cr1 1.45v fclk/if ustawienie 1900mhz. Uzywam juz ten zestaw od 2 miesiecy bez problemow czasem nawet po sesje 12h w weekendy jakims cyberbugu 2077 czy innych grach bardziej/mniej wymagajacych. Wszystko jest stabilne i nic nie wywala, Prime95 wszystko stabilne nawet przez pare h. Jednak jak za sprawa znajomego pobralem hwinfo to sa widoczne troche bledow whea errors i czy sie tym przejmowac jak nie ma zadnych problemow innych? procesor ustawiony na 4,4ghz 1.2v i na auto jest to samo

komputer 100% do grania i internetu, karta graficzna rtx 2070 super na stock

Jaka wersja biosu? Ja miałem to samo, jakieś WHEA errors, update biosu i teraz 0.

To jest MSI, więc pewnie ma bios flashback, który mega ułatwia całą sprawę.

• Popieram 1