Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

@wojciechu15 @r1023

To, że 8700k był za 1400 nie oznacza że po tyle one cały czas stały. Wg cenowarki na początku kosztowały 1599 z peakami do 2k przez pierwsze 2mies. Później w 3 mies. stabilizacja ~1600, a w 4-5m zjechały do 1400zł, wówczas złotówka była najmocniejsza względem dolara 3,40zł/USD przez ost. 5lat. Po 6miesiącu zaczęły ceny rosnąć, im później tym gorzej. Ogólnie gz, że po tyle go brałeś, było to najlepsze okienko ;D. Szkoda, że wówczas ddr kosztowały b. dużo xP

Podobnie było nawet podczas letniego release 5700 i zen2. Początek lipca Dolar 3.80 a w sierpniu 4.00, jak wychodziły radki AiB. Dlatego były droższe niż np 2060s przez miesiąc, dwa. Niby to nic, ale 20gr na $ przy 2k zł to 80zł.

Edytowane przez dragzor

Tu nie chodziło nawet tyle o to, ile konkretnie kosztował 8700k, ale o to, że nie był wiele (o ile w ogóle) droższy niż 2700x w tym samym czasie  i że wiele osób wtedy pisało by brać obiektywnie słabszego nie licząc kilku specyficznych pro zastosowań 2700x bo to taka "przyszłościowa opcja". Ostatecznie wyszło na to, że niektórzy zrobili upgrade z 2700x na 3600/3700x a dopiero teraz znowu robiąc upgrade na 5600x (którego następca już w AM4 nie podejdzie) wyprzedzili tego "nieperspektywicznego" 8700k w grach. 

Mi nie chodziło w tych wywodach o tyle by opowiadać, że ryzeny są kiepskie, bo tak nie uważam - sam kupiłem rok temu 2700 do jednego zestawu (ale za 600zł a nie za 1400) i ogólnie uważam, że 5600x fajnie skoczyły z wydajnością. Ale tak jak 2 lata brałem przez pół te opowieści o przyszłościowej platformie AM4 w kontekście średniej-wysokiej półki tak dzisiaj z perspektywy czasu zwyczajnie mnie one śmieszą, podobnie jak jaranie się wydajnością w grach procka ledwo mocniejszego niż 8700k, w sytuacji kiedy jego sklepowa cena jest wyższa niż cena tego 8700k dwa lata temu.

Edytowane przez wojciechu15
  • Popieram 1

Ja rok temu na premierę Ryzena 3600, nie miałem nic innego do wyboru. i5 9400/9600 mnie nie interesowało, bo to 6/6, 8700(k) w cenie tego co dałem za płytę procka i ram, Ryzen 3600 nagle nie przestał działać, nagle nie "nie nadaje się do grania", ja nawet nie zamierzam wymieniać- zresztą nawet jakby mi przyszło do głowy, to bym poczekał na obniżkę i celowałbym w coś 8/16, a w tej cenie mam chyba 10700 jak się nie mylę, ale mi się nie chce zmieniać pół kompa.
Gdyby intel wydał rok temu zapewne wziąłbym intela 10400, wystarczyłby mi, a tak Ryzen był "jedynie do wyboru"

Każdy kupuje co mu potrzeba, ale obecne Ryzeny są "źle wycenione" na pewno nie warte, szczególnie, że biosy "beta" itp.
Ja wybierałem między Ryzen 2600, 2700 a 3600, wybrałem mocniejszy wątek i chyba dobrze zrobiłem.
Teraz, ale zapewne dopiero w 2021r wymienię grafę na coś pokroju rtx 3060(Ti) i starczy na kilka lat.

• Popieram 3

ZU9UQoh.jpg

Rysiu 5600x OC 4800 MHz @ 1,4VCore, IF 2000 1:1:1 z memkami 4000 19-19-19-39-1T, bios z Agesa 1.1.0.0 Patch C. Na razie nie walczyłem jeszcze z dokręceniem timingów ale 16-16-16-36 wstają i trzeba będzie potestować.  

Wskoczyłem też do TOP15 w CPUz :D

https://valid.x86.fr/daybib

Coś mi do łba strzeliło, że jednak za mało pasty nałożyłem (miałem resztkę Kryonauta), bo warstwa pasty była dosłownie przezroczysta więc starłem i wrzuciłem mojego rezerwowego no-name'a... Efekt? +7C i skok z 88C na 95C+ co równa się throttling :/ Jeszcze się nie poddałem z OC, bo Ryś wstaje z 4900 MHz @ 1,45V (i nawet przechodzi test w CB R20 1T!) ale w nT jest szybko piekarnik...

Słyszałem, że do @Erna towarzysze z zaprzyjaźnionego NRD podali już pekydź z suplami więc czekamy na update. 

Jeszcze wyniki z Aida64 przy 4000 16-16-16-36-1T:

lDfY2ip.jpg

• Popieram 3

Rysiu 5600x OC 4800 MHz @ 1,4VCore, IF 2000 1:1:1 z memkami 4000 19-19-19-39-1T, bios z Agesa 1.1.0.0 Patch C. Na razie nie walczyłem 

Ile błędów i ostrzeżeń WHEA CI wywala przy tych ustawieniach? 

Pokaż podgląd zdarzeń ;)

i7 10700K/F vs R7 5800X

https://www.purepc.pl/test-procesorow-amd-ryzen-7-5800x-vs-intel-core-i7-10700k?page=0,53

Tak jak już wcześniej wiele razy napisałem - cena tego procesora to pomyłka a opłacalność zakupy jest zerowa. 

O ile w aplikacjach robi rzeź z i7 10700k tak w grach te procesory oferują tą samą wydajność tylko cena 2299zł vs 1600zł :/ Uwzględniając same gry to za cenę samego R7 5800X można kupić i7 10700KF + MSI Z490 A-Pro a jak ktoś działa a w aplikacjach to w cenie R7 5800X jest i9 10850k, który w tych zastosowaniach jest wydajniejszy. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Popieram 1

"Recenzowany procesor tradycyjnie okazuje się znacznie wydajniejszy w programach, aczkolwiek różnice w grach komputerowych trudno nazwać druzgocącymi, chociaż nie brakuje kilku produkcji gdzie AMD ładnie odskoczyło (Shadow of the Tomb Raider, Wiedźmin 3, Total War). Intel wprawdzie nie wszędzie przegrywa, jednak można już powiedzieć, że stracił ostatni bastion, a walka jest bardzo wyrównana. Overclocking Core i7-10700K do wartości 5100 MHz na wszystkich rdzeniach pozwala odrobinę zmniejszyć dystans, wyrównać rywalizację na niektórych polach lub wyeksponować niewielką przewagę w kilku grach komputerowych. Mimo wszystko, AMD Ryzen 7 5800X nawet pomimo symbolicznego potencjału podkręcania, okazuje się procesorem szybszym w programach oraz przynajmniej porównywalnym w grach (zależnie od tytułu). Dodatkowo mówimy o jednostce charakteryzującej się mniejszym poborem mocy, niższymi temperaturami oraz kontrolerem PCI-Express 4.0.

Jeśli potrzebujecie procesora nie tylko do rozrywki, bo robicie na komputerze sporo innych rzeczy, decyzja wydaje się oczywista. W innym przypadku po prostu nareszcie macie wybór."

@UP

Zapomniałeś skopiować reszty ;)

"Końcowe ceny Vermeerów wyraźnie wzrosły względem poprzedników, dlatego pomimo świetnych wyników AMD Rzyen 7 5800X, wszystko będzie rozbijać się o opłacalność. Procesor kosztuje bowiem 2299 złotych, co jest kwotą nieznacznie wyższą od dziesięcio-rdzeniowego Intel Core i9-10900KF (~2200 zł), nawet nie wspominając o ośmio-rdzeniowym Intel Core i7-10700KF (~1600 zł). Kiedy przeliczymy różnice w wydajności na różnice cenowe sytuacja nie wygląda kolorowo - AMD Ryzen 7 5800X kosztuje porównywalne pieniądze do Intel Core i7-10700KF razem z przyzwoitą płytą główną na chipsecie Z490 (MSI Z490-A PRO). Piekło zamarzło, ponieważ Intel jest wolniejszy lecz odczuwalnie tańszy, a dodatkowo platforma LGA 1200 pozwoli niebawem na wsadzenie procesorów Rocket Lake (jednak maksymalnie ośmio-rdzeniowych), kiedy AM4 kolejnych jednostek na nowej architekturze raczej nie zobaczy. AMD Ryzen 7 5800X jest naprawdę kozackim procesorem, szkoda że ponad 800 złotych droższym od Ryzen 7 3800X."

Edytowane przez DjXbeat

Gdyby taki R5 5600x kosztował chociaż tyle, co dzisiejszy 3600 XT(1150 zł), byłby murowanym hitem. A tak wg. mnie za drogo i Intel na ten moment wygrywa ceną(nie wierzę w to co piszę).

Swoją drogą AMD nie kłamało mówiąc, że ZEN 3 będzie większym skokiem wydajnościowym niż ZEN 2. Ciekawe czy podobnym skokiem wydajnościowym będzie ZEN 4 na AM5. Żeby nie okazały się nowym buldożerem, który IPC miał na niewiele lepszym poziomie niż Phenomy(o ile miał lepszy).

Edytowane przez JanuszTracz

Ludzi którzy kupili Z270 + 7700K są chyba odmiennego zdania. Do grania się wciąż nadaje oczywiście ale raczej nic ponad to. No ale forum mnie uświadamia ostatnio że chyba większość osób na PC to gra tylko.

ten okres przespałem na 4790k na którym z powodzeniem pracowałem przez lata, mam jeszcze drugi komputer z 8700 na którym też dobrze mi się pracuje, Przykładowo jak czasem montuje scenę w Cinema4d to wynik cinebencha nie ma dla mnie żadnej wartości z prostej przyczyny że w tym sofcie jako rendera używam Octane. Myślę że do pracy ten 7700k również by się nadawał wszystko zależy co się na nim robi. Co do reszty tematu to @Wojciechu15 parę postów wyżej (  #7428 ) chyba wyczerpał temat bo w sumie dokładnie o to samo mi chodziło.

@r1023

Każdy wybiera procka pod swoje zastosowania, ale AMD z Ryzen 5000 przeskakując Intela w wydajności na jednym wątku, pokonuje go teraz nawet w tych zastosowaniach gdzie Intel królował, jak np Photoshop:

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/AMD-Ryzen-5000-Series-CPU-Review-Roundup-1962/#UnrealEngine

ten okres przespałem na 4790k

Bo praktycznie przez 4 lata do 9th generacji nie było potrzeby zmieniać, taki dynamiczny wzrost wydajności nam prezentował Intel

• Popieram 1

Wrzuciłem tylko ten fragment, który Ty wydajesz się pomijać, bo o cenie wypowiedziałeś się już x razy. 

Umiesz czytać? 

Napisałem: 

O ile w aplikacjach robi rzeź z i7 10700k tak w grach te procesory oferują tą samą wydajność tylko cena 2299zł vs 1600zł :/ Uwzględniając same gry to za cenę samego R7 5800X można kupić i7 10700KF + MSI Z490 A-Pro a jak ktoś działa a w aplikacjach to w cenie R7 5800X jest i9 10850k, który w tych zastosowaniach jest wydajniejszy.

Absurdalnym jest analizować wszystko przez pryzmat fps.

Ja patrzę przez pryzmat cena/wydajność i R7 5800X jest kompletnie nie opłacalny. Czemu? 

Bo w grach masz to samo za 700zł mniej a w aplikacjach wydajniejszy jest i9 10900KF, który kosztuje tyle samo.

w aplikacjach wydajniejszy jest i9 10900KF, który kosztuje tyle samo

Biorąc średnią wydajność z aplikacji użytkowych przetestowanych przez PPC (z wyłączeniem CB20), 5800X jest 2% wydajniejszy od 10900K (przy cenie  2100 vs 2500).

5800X kupisz za 2100pln. Najtańszy 10900KF to 2200 pln.

https://www.proshop.pl/Procesor/AMD-Ryzen-7-5800X-Procesor-8-rdzeni-38-GHz-AMD-AM4-Procesor-AMD-w-pudelku-bez-radiatorawentylatora/2884171

Edytowane przez kingisdead

Bo w grach masz to samo za 700zł mniej a w aplikacjach wydajniejszy jest i9 10900KF, który kosztuje tyle samo.

Intel upada po raz 3 pod AMD:), padł ostatni bastion - wydajność na 1 rdzeniu, jak np Photoshop:

Pomijając że raczej do profesjonalnego użycia, nawet w domu, każdy wybierze minimum 5900x

Raczej średnio jest lepszy,5800x vs 10900k:

Content Creation 106% AMD

CPu Rendering Preformance 103%

Photommetry 102%

programowanie już wrzucałem, też lepszy 5800x

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/AMD-Ryzen-5000-Series-CPU-Review-Roundup-1962/#AdobePhotoshop

Biorąc średnią wydajność z aplikacji użytkowych przetestowanych przez PPC (z wyłączeniem CB20), 5800X jest 2% wydajniejszy od 10900K (przy cenie  2100 vs 2500).

R7 5800X jest potrafi być wydajniejszy w aplikacjach gdzie istotna jest wydajność pojedynczego wątku a nie multi. W renderingu, konwertowaniu czy pracach stricte graficznych i9 10900k jest wydajniejszy.

Intel upada po raz 3 pod AMD:), padł ostatni bastion - wydajność na 1 rdzeniu, jak np Photoshop:

Jak najbardziej się z tym zgadzam. 

Niestety dobre chiplety muszą swoje kosztować 

To jest golenie frajerów tak samo jak było golenie przy i5 10600k za 1500zł ;) 

Panie ja wrzucam linki i testy, a Ty pewnie przetestowałeś 5800x i 10900kf w domu i z głowy podajesz informacje:)

Przecież dokładnie to odzwierciedla co napisałem wcześniej W aplikacjach, które leżą na pojedynczym wątku R7 5800X jest wydajniejszy ale już w aplikacjach do renderingu, konwertowania i grafiki korzystającej w wielowątkowości wydajniejszy jest i9 10900k. 

Gdybym miał wybrać procesor do 2200zł uwzględniając w tym gry i pracę to zamiast R7 5800X wybrał bym R9 3900X. 

Edytowane przez DjXbeat

Tylko często, gęsto nie korzysta się z jednego programu, jeśli to jest dodatkowe zajęcie poza grami,więc uśredniając to można powiedzieć są na równo, a 8rdzieni/16 wątków na poziomie top CPU10/20 Intela, a jak ktoś profesjonalnie się czymś zajmie to i tak już weźmie 5900x czy 5950x.

Ja pracuje w Unity3d/Androidzie i akurat mi nie potrzebne wiele mocy, taki 3700x jest spoko, ale czasem jeden wątek też robi różnicę.

Tylko niech mi wypuszczą 5700x, bo naprawdę nie ma sensu cena 5800x:)

• Popieram 1

I ja coś dodam od siebie.

Człowiek wszystko potrafi wytłumaczyć.

Serio.

Zajmowałem się postprodukcją (obecnie traktuje to jako coś dorywczego - inna robota). Dziubałem wszystko na 4790K w tandemie z GTX (CUDA) i nawet 16 GB pamięci podręcznej nie przeszkadzało.

Wszystko potrafiłem sobie wytłumaczyć, aby nie zmieniać sprzętu bo się "nie opłacało", bo jest "wydajnie"...

Również kręciłem nosem jak wielu tu piszących.

Usprawiedliwiałem samego siebie, przed samym sobą. Mimo kolejnych testów lepszych jednostek czy kart. Ot wielka różnica czy zostawię materiał na noc i skończy mi o 5 nad ranem czy ładnie zamknie się projekt przed północą. Było mi to wszystko jedno z naciskiem - to co mam jest OK. Nie widzę sensu zmiany ot posiedzę 2 godziny dłużej - to mnie nie zabije.
Aż przyszedł kryzys - raz organizm wyłączył się (myślę że ćwiczenia sprawnościowe też przyłożyły do tego rękę). Tydzień ostrego zapierdolu do 2 nad ranem z oczami wlepionymi w monitor. Tylko po to aby skończyć w terminie. Ostatniego dnia przycinałem materiał na słuch - tak oczy chciały odpocząć...

Wstaje sobie zgodnie z alarmem 6... Idą odłożyć telefon... po czym osuwam się na ziemię a ciało ogarniają drgawki - układ nerwowo nie wytrzymał. Bałem się że to jakaś padaczka czy ch. wie co. Zrobiłem sobie wolne, przebadałem się i wiem że cebulowanie na poprzednim PC było błędem. Szczególnie że zarabiał na siebie. Ale kasę wolałem wywalać na głupoty...

Tak więc zrobicie co chcecie, ale nie usprawiedliwiajcie się w oczach innych że kupiliście to a nie co innego. Oni "nie będą podnosić was z ziemi".

• Popieram 1