Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

Czy chcąc powalczyć o klatki, przesiadać się 2600 > 3700x(1330pln)? ew 100pln drożej 3800x.

Gram w FPS'y + 240hz (a fpsów ~200, valorant)

Nie mam wielkiej potrzeby i ciśnienia, ale było by miło. Ale jeżeli ta cena jest sensowna i nie będę żałował w przeciągu roku to bym się skusił (Na ile może być sensowna w sytuacji walki o zaledwie 11% według userbenchmark, i 23% w csie).

A wątpię żebym żałował patrząc na XT i ceny. Thougts? ;)

Poczekaj na 4000 jak nie masz cisnienia.

Stock Ryzen 3600 vs stock Ryzen 2600 oferuje naprawdę solidny przyrost FPS. Przynajmniej w Fortnite gra mi się znacznie przyjemniej na 3600. 

Zdecydowanie tak. Jak trafi na dobrą sztukę...? Moim zdaniem nie warto tylko do grania dopłacać do 3700x czy 3800x. Jak się nie pali to faktycznie lepiej poczekać na 4000, znowu premierowe jednostki...? To już znamy.

Potwierdzam dobre rady @Up. Jeżeli nie masz ciśnienia to czekasz na R5 4600. Jeżeli bardzo chcesz to polujesz na świeży Batch R5 3600 i kręcisz w okolice 4.5 GHz. Kupno 3700/3800/XT pod gierki 240 Hz (pisze to były posiadacz 3700x) to wywalenie pieniędzy w błoto (zbyt mała różnica w wydajności żeby uzasadnić różnicę w cenie).

• Popieram 1

A jak myślicie, nowe Ryzeny 4000 będą miały podobną cenę do premierowych cen 3000 czy może jednak większą? Bo ja obawiam się, że może być tak jak z płytami b550 tzn, że będą chcieli zrównać się cenami z drogim yntelem i podniosą ceny :( 

A jak myślicie, nowe Ryzeny 4000 będą miały podobną cenę do premierowych cen 3000 czy może jednak większą? Bo ja obawiam się, że może być tak jak z płytami b550 tzn, że będą chcieli zrównać się cenami z drogim yntelem i podniosą ceny :(

Tez mi się tak wydaje, zobaczymy

@up wydaje się to oczywiste, a jednak nie wiedzieć dlaczego cały czas trzeba o tym przypominać. Niektórzy myśleli, że AMD to dobry wujek co to w prezencie rozdaje sprzęt za pół ceny.

Ale tak czy siak moim zdaniem warto zaczekać, bo na tę chwilę kosmicznego przyrostu nie będzie, a jak pokazuje sytuacja z cenami 1XXX i 2XXX po premierze nowej generacji, kompatybilność nowych ryzenów ze "starymi" płytami i zauważalne przyrosty wydajności powodują spory wysyp używek i generalnie ze względu na te spore przyrosty poprzednie generacje są dosyć szybko mocno przeceniane by w ogóle komukolwiek kalkulowało się je kupować. Tak, że nawet jeżeli 4600 nie będzie atrakcyjny cenowo, to 3600 powinien sporo stanieć. Wystarczy przypomnieć, że kiedy 3600 był po 850zł to na czarny piątek starszego, ale jak by nie patrzeć wyższego segmentowo 2700 kupowałem bez wielkiej łaski za 620zł. 

Edytowane przez wojciechu15

Dzięki panowie. Myślę, że nie tracę wiele nie mając stałych 240fps, po prostu efekt końcowy taki, że jadę na 200hz skoro mam w tych okolicach fpsy. Teraz nie chciałbym kupować 3600 ponieważ mogłem go wziąć wcześniej - żałuję, że sięgnąłem z 9 miesiacy temu po 2600 za 500zl niż 3600 za 830zł, ale do teraz nie widziałem `problemu` :)

Z pewnością większą, już po samej potrzebie wzięcia poprawki na inflację. Jeszcze nigdy nie wydrukowano tyle pieniędzy aby 'ratować gospodarkę' i to się na nas odbije - jeszcze tego tak intensywnie nie widać. Pamiętajcie o tym, bo ignorowanie wydarzeń, biegu czasu i inflacji właśnie podczas pisania komentarzy, że kiedyś to były ceny mija się z logiką mtsk tylko przypominam :)

@up wydaje się to oczywiste, a jednak nie wiedzieć dlaczego cały czas trzeba o tym przypominać. Niektórzy myśleli, że AMD to dobry wujek co to w prezencie rozdaje sprzęt za pół ceny.

https://www.pcworld.pl/news/AMD-z-AM2-co-z-tego-wyszlo-i-czy-warto-bylo-czekac,93590.html?utm_campaign=similar&utm_source=scroll&utm_medium=more&utm_content=93590&utm_term=scroll-undefined

Naszym zdaniem procesor Athlon 64 X2 5000+ jest bardzo ciekawym produktem. Oczywiście ze względu na cenę trafi do nielicznych komputerów, jednak porównując go z o wiele droższym modelem FX-62 nie sposób nie dostrzec, że cechuje go bardzo dobry stosunek wydajności do ceny. Nie bez znaczenia jest także to, że od FX-62 o wiele mniej się nagrzewa. Niestety, przynajmniej nasz egzemplarz nie pozwalał na przetaktowanie, co sprawia, że dla miłośników ekstremalnego tuningu pecetów wersja FX-62 może okazać się atrakcyjniejsza.

Parametry

Podstawka: Socket AM2

Taktowanie: 13 x 200 MHz

Technologia wykonania: 90 nm

L2 cache: 2 x 0,5 MB

Cena: 3500 zł

amd przed c2d w czasach  gdy zarabialo sie  po 1000zl .Słabszy zawsze ma niższe ceny

Edytowane przez janek20

https://www.pcworld.pl/news/AMD-z-AM2-co-z-tego-wyszlo-i-czy-warto-bylo-czekac,93590.html?utm_campaign=similar&utm_source=scroll&utm_medium=more&utm_content=93590&utm_term=scroll-undefined

Naszym zdaniem procesor Athlon 64 X2 5000+ jest bardzo ciekawym produktem. Oczywiście ze względu na cenę trafi do nielicznych komputerów, jednak porównując go z o wiele droższym modelem FX-62 nie sposób nie dostrzec, że cechuje go bardzo dobry stosunek wydajności do ceny. Nie bez znaczenia jest także to, że od FX-62 o wiele mniej się nagrzewa. Niestety, przynajmniej nasz egzemplarz nie pozwalał na przetaktowanie, co sprawia, że dla miłośników ekstremalnego tuningu pecetów wersja FX-62 może okazać się atrakcyjniejsza.

Parametry

Podstawka: Socket AM2

Taktowanie: 13 x 200 MHz

Technologia wykonania: 90 nm

L2 cache: 2 x 0,5 MB

Cena: 3500 zł

amd przed c2d w czasach  gdy zarabialo sie  po 1000zl .Słabszy zawsze ma niższe ceny

tak, tylko, że wtedy wszystko opierało się na procesorze a nie jak teraz większość obliczeń robi karta. To podobne porównanie co kopanie bitcoina w 2009 roku - dla nielicznych na te czasy

tak, tylko, że wtedy wszystko opierało się na procesorze a nie jak teraz większość obliczeń robi karta. To podobne porównanie co kopanie bitcoina w 2009 roku - dla nielicznych na te czasy

nie porównuj kart graficznych w 2009  roku .

amd w topie miala 250 mm gpu a dolar byl po  2 zl

Co do procesorow w tamtych latch to dla użytkowników benchmarka mialy mniejsze znaczenie niz gpu a dzisiaj jest odwrotnie