Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

znowu jakaś historia dla fanów AMD ;)

to nie historia tylko fakty...

Przykład z tego forum,  gdzie użytkownik zrobił oc i wszystko działało bajecznie, ale pewnego pięknego dnia jego cep zrzucił takty do fabryki... założył tutaj temat i wiesz co?...

Okazało się że intel przemycił razem z nową poprawką do windy mikrokod który blokuje oc (ofc w ramach "bezpieczeństwa"  :rotfl:  - ale chyba stanu konta intela).. wiec użytkownik ten nie może już cieszyć się dotychczasową wydajnością która to widocznie była dla niego kluczowa ( nie wiem może miał wtedy magiczne 60fps w ulubionej grze) - trzeba iść po nowy set, część pójdzie i kupi a część wypnie tyłek na intela, ot taka historyjka.
  • Popieram 1

Patrz płyty AM4 Biostara. Tam chyba poza BIOSEM oc pamięci ograniczał g0wniany lamitat mobo. 

Przed zakupem płyty myślałem właśnie na Biostarem X370GT7 ale czytałem o problemach z oc pamięci i dałem sobie z tą płytą spokój. Ostatecznie wybór padł na tanią, budżetową konstrukcję Gigabyte B450M DS3H za 269zł i płyta mnie pozytywnie zaskoczyła ;) 

Mam jednego kolegę, który poszedł tą drogą.

i5-7600k + MSI Z270 Tomahawk => i5-8400 + Asrock Z370 Pro4 => i7-9700k + Asrock Z390 Taichi.

Mam też innego znajomego, który w podobnym czasie kupił R5-1500x + MSI B350 Gaming Pro Carbon. Dał za cepa 550, tydzień temu sprzedał go za 400 (miał brać R5 2600 ale się wstrzymał). Teraz mówi, że dopłaci te 200-300 PLN za R5 3600...

Ot, taka historia fana Intela i AMD :o

Edit: jednego kolegę, nie "jedynego"

I czego to dowodzi ? Że kolega z AMD długo siedział na słabym sprzęcie a teraz jest bez kompa :D. Kolega od intela dał ciała było brać od razu 8700k i miałby spokój, ktoś mu kiepsko doradził.

Nie twierdze że te ryzeny bedą kiepskie ale raczej rewelacji bym nie upatrywał, Amd zrobiło testy pod siebie do tego widzimy cinebench który nijak ma sie do gier, pewnie dogonią intela po 8 miesiącach od premiery i9, jeżeli przegonią super ale Panowie nie dajmy się zwiariować, szał by był gdyby wyprzedzili intela o jakieś 30%.

I czego to dowodzi ? Że kolega z AMD długo siedział na słabym sprzęcie a teraz jest bez kompa

ma moją logikę tego że wydał w tym czasie 3x mniej na sprzęt niż ten pierwszy, a skoro nie zmieniał go po drodze to znaczy, że na jego potrzeby był ok i wydaje mi się że to chciał przekazać tutaj@@Rebelmind. Ale co ja tam wiem.

Popatrz jaki hajs jeden i drugi wpakowali obaj w swoje komputery na przestrzeni czasu. Poza tym ten 1500x z ramem 2993 MHz całkiem dawał radę - w parze z gtx 1060 różnica między Summit Ridge a Sky/Kebabem jest ale jak spora?

Tutaj przy teście na gtx 1080 OC tj ~40 klatek:

https://www.purepc.pl/procesory/test_procesorow_amd_ryzen_5_1500x_vs_intel_core_i57500?page=0,11

Ile by było przy gtx 1060? 20?

Wybór padł na tanią, budżetową konstrukcję Gigabyte B450M DS3H za 269zł i płyta mnie pozytywnie zaskoczyła ;)

Oczywiście, że zaskoczyła. Ma taką samą sekcję zasilania co wszystkie Aorusy B450 (w tym mój).

ma moją logikę tego że wydał w tym czasie 3x mniej na sprzęt niż ten pierwszy, a skoro nie zmieniał go po drodze to znaczy, że na jego potrzeby był ok i wydaje mi się że to chciał przekazać tutaj@@Rebelmind. Ale co ja tam wiem.

i co z tego ile wydał? Jak mu taki słaby sprzęt wystarczył to po co zmienia i dlaczego czekał ;)

Popatrz jaki hajs jeden i drugi wpakowali obaj w swoje komputery na przestrzeni czasu. Poza tym ten 1500x z ramem 2993 MHz całkiem dawał radę - w parze z gtx 1060 różnica między Summit Ridge a Sky/Kebabem jest ale jak spora?

Tutaj przy teście na gtx 1080 OC tj ~40 klatek:

https://www.purepc.pl/procesory/test_procesorow_amd_ryzen_5_1500x_vs_intel_core_i57500?page=0,11

Ile by było przy gtx 1060? 20?

gtx 1060 i 1500x przecież on nie jest targetem dla i7 i i9.

Patrząc po cenach, to jak najbardziej jest targetem dla takiego R5 3600.

Edit: miss click.

Człowiek z budżetem 600-800 PLN jakie ma perspektywy po stronie Intela? 9400f?

Edytowane przez Rebelmind
Kolega od intela dał ciała było brać od razu 8700k i miałby spokój,

Intel w high endzie nie ma konkurencji więc dają ceny z kosmosu a ludzie i tak kupują i chwalą na forach.  Możliwe że gdyby nie Ryzeny, to do dziś miałbyś 4 rdzenie w mainstreamie za 900zł. 

szał by był gdyby wyprzedzili intela o jakieś 30%.

już ryzeny 2000 niemalże zrównały się wydajnością zegar w zegar z intelem (2600 vs 8400 ) Niebiescy wygrywali głównie wyższym zegarom.

cbr15-ipc-comparison-3ghz-scores.png

Tu masz przeszkok wydajności o ok. 25% w tym 15% IPC z generacji na generację. Intel stoi w miejscu od czasów broadwella i przez 4 lata wycisnęli z niego marne 8%. 

Cinebench dość dobrze oddaje różnicę w grach choć tam strata do Intela jest nieco większa i wynosi ok 30-35%  (i9 9900k 5Ghz vs 2700X 4,2GHz). Co prawda nowe Ryzeny prawdopodobnie nie pokonają i7 / i9 w grach ale będzie to najwyżej kilka % różnicy przy czym Ryzen będzie zauważalnie tańszy 

/

Widać różnice... AMD w ciągu tych 3lat ogarnął wzrost +18% IPC, zegary +500MHz, z 8 do 16 rdzeni i to wszystko na 1 platformie. Nieźle jak na underdoga;p
 A Intel w międzyczasie przeskok z 4 na 6 rdzeni ale ups... niestety nowe procki wymagają nowej płyty :D

i co z tego ile wydał?

:rotfl:  no tak...  zapomniałem że jak się rozmawia o intelu cena się nie liczy a +10% wydajność za +100% ceny to uczciwa propozycja obozu niebieskich.

jak mu taki słaby sprzęt wystarczył to po co zmienia i dlaczego czekał  

Bo dopiero teraz odczuł potrzebę zmiany? to takie trudne?

A po pierwsze to nie taki słaby skoro dopiero teraz.... dlaczego zadajesz tak oczywiste pytania.

• Popieram 1

Patrząc po cenach, to jak najbardziej jest targetem dla takiego R5 3600.

Edit: miss click.

Człowiek z budżetem 600-800 PLN jakie ma perspektywy po stronie Intela? 9400f?

Zwyczajnie nie róbmy objawienia z ryzenów 3gen bo taka wydajność jest już dawno dostępna na rynku a to że teraz bedzie bardziej dostępna nie oznacza że sprzęt intela jest do bani bo jest droższy. Każdemu według potrzeb i portfela, hobby sie nie przelicza kase tylko na przyjemność z niego plynącą.

@Igoruss porównywanie zegar w zegar jest bez sensu chyba że oba procesory osiągnęly by taki sam najwyższy zegar. Bo Amd nigdy zegarów intela nie dogodniło czyli było duzo mniej wydajne.

Pytanie czy to że różnica nowych procesorów AMD względem intela jest znikoma jest celowym zabiegiem ? Czy to jest max ich możliwości na tą chwilę ?

Edytowane przez r1023
Zwyczajnie nie róbmy objawienia z ryzenów 3gen bo taka wydajność jest już dawno dostępna na rynku a to że teraz bedzie bardziej dostępna nie oznacza że sprzęt intela jest do bani bo jest droższy

Nie jest do bani, Oznacza to tylko tyle, że jest po prostu nieopłacalny.

Każdemu według potrzeb i portfela, hobby sie nie przelicza kase tylko na przyjemność z niego plynącą.

Zgoda, ja potrafię wydać kupę kasy na sprzęt wędkarski bo mam taki hobby, ale wiesz co? jak inny wędkarz obok złowi większą rybę na wędkę za 50zł to problemu z tego nie robię ;)

No chyba że ktoś łowi na mojej miejscówce "pęczakiem nęconej"....  :rotfl:

https://www.youtube.com/watch?v=VvRwAD9zqmg

Edytowane przez pendzel_3

Nie no, dyskusje o AMD zaczęli my od tego, że AMD obiecuje niby złote góry na slajdach a później rzeczywistość przykro to weryfikuje podczas gdy ja starałem Ci się pokazać, że z generacji na generacje czerwoni gonią Intela ostro - i to gonią dając więcej za mniej.

Jeżeli dla Ciebie jest "wporzo" np to co się stało z cenami 8400/8600k/8700/8700k tuż przed przed premierą CLR to chyba nie ma o czym gadać.

Poza tym można być hobbystą i jednocześnie chcieć wydać jak najlepiej swoje pieniądze, nie przeplacając.

• Popieram 3

Poza tym można być hobbystą i jednocześnie chcieć wydać jak najlepiej swoje pieniądze, nie przeplacając.

Można, ale można też być hobbystą i entuzjastą który za kilka % wydajności jest w stanie zapłacić relatywnie więcej - ja szanuję wybór i jednych i drugich, ale w temacie relacji cena/wydajność intel przegrał już z czerwonymi jakiś czas temu, a jeśli teraz rzeczywiście wydajnościowo to się wszystko zrówna to ja nie widzę argumentów które mógłby jeszcze za nim przemawiać, do tego dochodzi "antyprokonsumenckie" podejście do tematu.

Tak naprawę to na rynku CPU/GPU brakuje przynajmniej jeszcze jednego gracza, zrobiłoby się ciekawiej.

• Popieram 1

"Wporzo" byłoby gdyby wydajność względem intela była wyższa a nie praktycznie taka sama, co pewnie jeszcze bedzie zweryfikwone normalnymi testami, oby nie bylo jak w przypadku RVII, bo na slajdach to niestety koloryzują. Zastanawia mnie czy to faktycznie wszystko mają czy zwyczajna zagrywka żeby za bardzo nie odskoczyć i więcej zarobić.

Witajcie. Zgłosiłem się do was bo mam pewną zagwozdkę.

Wiecie dobrze, że Ryzen wprowadza nowe procesory już w lipcu kolejną nowa ofensywę. Faktem jest to, że zastanawiałem się nad kupnem Ryzeny 3600 lecz dziś po oficjalnej już specyfikacji są one inne od tego co było w plotach. I teraz do czego zmierzam Skoro Ryzen 5 2600 ma 6 rdzeni 12 wątków tryb turbo do 3,9 o koszcie minimum 620 zł a ten nowy 3600 też ma 6 rdzeni 12 wątków tryb turbo większy tylko o 0,3 (4,2) ma kosztować po już podatku koło 950 zł to jak to ma być opłacalne? Nie wiem może ta cena jest spadnie ale w takim układzie raczej zostanę na Ryzenie 5 2600 A wy jak te modele i różnice widzicie

Amd nigdy zegarów intela nie dogodniło
 Vishera z 2012 roku miała 5GHz :D żałosna wydajność to już inna sprawa ;)

Każdemu według potrzeb i portfela, hobby sie nie przelicza kase tylko na przyjemność z niego plynącą.
O tak, moim największym hobby jest bycie łupanym na kasę przez ogromną korporację...

Dwa lata temu Ryzen za 1600zł na mainstremowej podstawce dorównał HEDT Intela (4000zł procek + 1000zł mb) w wydajności wielowątkowej.

Teraz taką samą wydajność możesz mieć za 600zł. Dało się? Trzeba być ignorantem żeby nie widzieć w jakim stopniu Ryzeny zmieniły rynek CPU.  

srednia_app.png

• Popieram 6

Również poczekam na realne testy, nie ma co się pchać przed linię i opowiadać bujdy, jak dobrze zrobią to wymienię tego i5 3rd gen wreszcie, bo już czuć brak "dostepnych" rdzeni przy odpaleniu kilku za dużo programów na raz. Cieszę się że wreszcie coś normalizują z tym IPC i rdzeniami, prowadzą rynek coraz bardziej do przodu w pozytywny sposób, niż zalewając użytkowników przez 7 generacji tym samym szrotem