jakub1t 1684 Napisano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) Na suchym z reguły nie miałem problemów z trakcją , nawet na najtańszych oponach , ale różnice na mokrym za to były ogromne . Dlatego wybrałem uniroyale , dodatkowo cena była w miarę atrakcyjna , continentale to koszt w moim przypadku 50% większy był . Ps sprzedam fulda carat progresso 205/55/16 2szt 6mm data produkcji kilka postów wyżej Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Panowie, z racji cen na stacjach, które będą rosły, na w trakcie drogi na stację naszła mnie pewna myśl: może by tak zagazować strzałę. Problem jedynie w tym, że pojęcia o tym nie mam żadnego, jako że w rodzinie auta nikt nigdy nie gazował. Podstawowe pytanie: gdzie to zrobić, jaki to byłby orientacyjny koszt przy moim silniczku (wtrysk wielopunktowy) i z jakimi dodatkowymi kosztami musiałbym się liczyć po zagazowaniu oprócz droższych przeglądów i częstszej regulacji luzów zaworowych? No i przede wszystkim: czy jest to sens robić przy przebiegu rzędu 15 000 km rocznie, jeśli auto zamierzam mieć jeszcze jakieś 3-4 lata? Chętnie również poczytam jakąś literaturę na ten temat. Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 14022 Napisano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) 15kkm to jakieś 5600zł na PB95, licze 8l/100km i 4,70zł/l, gaz to minimalnie mniej niż połowa tych kosztów. Założenie instalacji lekko 2,5k może pod 3k. Przegląd +50zl wiec można pominąć, regulacja luzow nie mam pojęcia. Wnioski należy wyciągnąć samemu. Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez coco01 Cytuj Link to post Share on other sites
DjStar 25 Napisano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Ale trzeba doliczyć do tego szybciej zużywające się podzespoły w silniku typu świece, gniazda zaworowe, itp. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 (edytowane) 4 lata i 60 tys km to raczej luzów zaworów nie będziesz robił. Ewentualnie sprawdź koszt tej usługi i jak znosi twój silnik gaz. Ja zakładałem do 210 konnego merca gaz ostatnio na dobrych podzespołach kosztowało mnie to 2800zł. Jeśli jeździsz krótkie odcinki to w zimie prawie na gazie nie pojedziesz. Auto musi złapać temperaturę roboczą aby się przełączyć na gaz. Około 30, 35 stopni. W lato przełącza się od razu lub po kilkuset metrach. https://m.autocentrum.pl/kalkulatory/kalkulator-lpg/ Świece zużywają się 2 razy szybciej, ale to groszowa z reguły sprawa. Gniazda zaworów to już zależy od silnika, jednemu padną po 100tys km drugiemu po 400tys km. Ogolnie na LPG jeżdżę od mniej więcej 20 lat. Jeśli tylko mam auto na benzynę, od razu przerabiam. Bo nie widzę sensu przepłacać. Minusy to częstsze tankowanie, mniej miejsca w bagażniku. I to chyba tyle. Jeździ się jak na benzynie. Warunek to przyzwoita instalacja bez oszczędzania. Najważniejsze są wtryskiwacze, nie wolno oszczędzać bo potem to będą narzekania. A że rozrzut cenowy jest spory to ludzie zakładają najtańsze. W drugiej kolejności to zakład montujacy jest nie mniej ważny. Edytowane 14 Kwietnia 2018 przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Luzy na pewno będę robił, bo robię co 40 tysięcy - koszt jakieś 250 zł Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Otwarcie sezonu 7 Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Fajny gokart, nawet mocowanie pod parapety z możliwością zmiany kątów, fiu fiu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mejor 2848 Napisano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Mój brat zakładał gaz do megane 2.0 140 koni bodajże za jakieś 1900-2000zł, zrobił na razie 5k km i wszystko git. Marka KME bodajże. Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 8 Cytuj Link to post Share on other sites
mashide 28 Napisano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Widzieliście Panowie co dzieje się teraz na "rynku" obsługi klimatyzacji w samochodach? W zeszłym roku zamknąłem się z całym serwisem w 200zł, obecnie, nie jestem w stanie znaleźć człowieka, który nabije klime poniżej 450zł. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) Kurcze ja nigdy więcej jak 100 nie płaciłem , co prawda dawno temu to było , bo za często auta zmieniam . pierwsze co w google mi się wyświetliło jest troszkę tańsze niż 450 http://autoklimaczestochowa.pl/cennik/ Poszukaj a pewnie znajdziesz coś tańszego . Apropo seata chudego , ładny egzemplarz , kiedyś nawet mi się marzył 1.8t 4x4 lub nawet fwd, ale za duży jest popyt na nie i takie egzemplarze mają bardzo wysokie ceny . Na tyle wysokie że wolę coś innego . Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Widzieliście Panowie co dzieje się teraz na "rynku" obsługi klimatyzacji w samochodach? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 14022 Napisano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Wiosenny przegląd gruzu Elegancko kropelkuje 5 Cytuj Link to post Share on other sites
pawel123t 642 Napisano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Czas ogarnąć zapyziałego po zimie Lexa. Coraz intensywniej myślę nad zakupem mocniejszego, mniejszego japońca Przeprowadziłem serwis klimatyzacji i wyczyściłem wnętrze. Testy Funky Witch Mademoiselle pomyślne. Produkt jest genialny 4 Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Długo mnie nie było, sig ucierpiał. Najpierw lusterko aż i tylko bo mogło się gorzej skończyć a niedługo później zderzak mocno przetarty o pieprzony kamień/mały głaz które niemiaszki porozstawiali na "części zielonej" parkingu tuz obok miejsc aaa no i pękła skóra na załamaniu, skleiłem ale niestetysię rozeszło i jest 2-3 mm szpara miedzy krawędziami, będzie trzeba użyć wypełniacza. Poza tym spoko, od kilku miechów nowe amorki z tyłu, jednak jestem średnio zadowolony, trzeba było brać coś twardszego. No i naprawiłem CIM, tzn po ustawieniu zbieżności wsio się dotarło i żadne błędy nie wyskakują, może nawet parę uślizgów przy ostatnich mrozach w tym pomogło. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Francuz, francuz... czas na trzy tygodnie przerwy od Sporta, do mechaniora ledwo dojechałem na trzech garach Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Teraz tylko mieć nadzieję, że to nie jest poważna awaria 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mejor 2848 Napisano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 https://kartyratownicze.pl/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
bumbel123 3110 Napisano 1 Maja 2018 Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Pogoda ładna to i autko czyste 6 Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 2 Maja 2018 Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 (edytowane) http://www.francuskie.pl/pierwsze-alpine-a110-wydane-w-salonie-w-katowicach/ Ciekawy samochodzik. Edytowane 2 Maja 2018 przez CrisPell 2 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 3 Maja 2018 Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Ostatni się zafascynowałem bmw c evolution Najfajniejsze jest to że mozna prowadzić na kategorię B Tylko ta cena , zbyt droga fanaberia dla mnie Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 3 Maja 2018 Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Fajna sprawa, ale łututututu tym nie zrobisz Nie powiem, bo spoko opcja i gdybym już miał kupować skuter do jazdy po dużym mieście to zdecydowanie (pomijając cenę) byłby to numer jeden na liście zakupów. Z drugiej, mając kat A w życiu chyba bym skutera nie kupił (a miałem, żeby nie było) bo jest tyle świetnych motocykli które dają 2x tyle przyjemności z jazdy, że zwyczajnie szkoda by mi było miejsca w garażu, zakładając, że budżet jest nieograniczony. No bo jeżeli by był, to sory - ale za 60k zł kupisz prawie dowolny motocykl (nie licząc półki premium) albo dwa mniejsze nowe - czyli np crossa i sportową/turystyczną 600. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 3 Maja 2018 Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Zgadzam się , priorytetem skutera nie jest dawanie przyjemności z jazdy , on ma być praktyczny . Owiewki częściowo chroniące przed deszczem i wiatrem , schowki na różne rzeczy , automat itp . Ja akurat mam piaggio x8 125 ze względu na kat b i udało mi się tanio nabyć . Typowego motocykla nie chciałem ze względu na niewielką różnice w osiągach ,a praktyczność jednak gorsza . Jeszcze może zmienię kiedyś na jakieś supermoto 125 bo jednak lubię pojeździć też po bezdrożach . Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 3 Maja 2018 Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Zrób sobie A - zobaczysz jak poszerzają się horyzonty - nagle pojawia się tyle fajnych, często niedrogich sprzętów, że można co pół roku zmieniać a i tak ci życia nie starczy by wszystkiego spróbować. W 125 mimo wszystko jest ten problem, że są sprzęty lepsze i gorsze, ale to mimo wszystko budżetówka, gdzie ani hamulce, ani moc, ani zawieszenie nie zachwycają pomijając pojedyncze przykłady. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts