Skocz do zawartości

Czym sie rozbijasz?

Recommended Posts

No tak żeby sprzęgła nie spalić :D

A tak na serio to subaru ogólnie dało ciała z tym dieslem.

Padające sprzęgło (można było wstawić od STI ale wtedy trzeba by uczyć kierowców jak działa włącznik napędu), pękające wały, pękające bloki, korby które potrafiły się ukrecić i wyjść bokiem.

Nie wiem jak wyglądała sprawa w tamtym Subaru. Wiem tylko jak wygląda sprawa w Imprezach i innych VAGach z Quattro.

A tak serio, to jeździłem trochę autem awd i doskonale wiem jak inni użytkownicy potrafią załatwić te sprzegła.

Edytowane przez Courius

Ogolnie to sprzeglo w Subaru nie powinno tak szybko padac. Ale to nie jest tak ze firma wypuscila samochod bez jakiegokolwiek przetestowania go. Wszystkie tzw. typowe usterki w wiekszosci spowodowane sa wlasnie "z winy kierowcy" lub obslugi serwisowej . Kazdy jezdzi inaczej i w pewnych sytuacjach jakis styl jazdy ujawnia ta slabosc ktorej doswiadczony kierowca testowy nigdy nie sprowokowal. 

Czytalem wypowiedzi na roznych forach i jedni sie dziwia bo robia na takim samym sprzegle grubo ponad 100kkm, a inny koles mial dwie awarie w odstepie 2kkm. 

Sprzeglo w subaru dostaje po tylku bo to staly 4x4 (nawet nie wszystkie quattro sa stalym napedem, roznia sie w zaleznosci od modelu,nawet ten sam rocznik) , silnik jest wzdluznie, no i diesel, sporo aut ma ogranicznik momentu dla pierwszego biegu, nawet o tym nie wiadomo oficjalnie. 

Ja nie jezdze na co dzien stalym 4x4 i jak wspomnialem wczesniej zdarza mi sie przypalic sprzeglo w Subaru i to nawet benzynie. Jak sie teraz zastanowie to w zasadzie tylko w Subaru.

Dla firmy to zaden interes wypuscic auto co psuje sie jeszcze na gwarancji. 

Edytowane przez keczu
  • Popieram 1

Mam przed domem WRX 2002r., legacy 2.0R 06' i imprezę ej16 97'.

A ja GTR'a R34 :P

Poza tym temat sprzęgła dotyczy Diesla a że ten w subaru okrył się niesławą za sprawą właśnie palenia tarczy to jakoś tak wyszło.

Dodatkowo @@keczu, który robi jako mechanik jest raczej bardziej wiarygodnym źródłem informacji.

• Popieram 2