Skocz do zawartości

Problem z połączeniem 10Gbps - kabel cat7

Recommended Posts

A Dawno mnie nie było tutaj. Witam ponownie. 

Mam problem z kabelkiem. To już wiem na 100%. Obecny ma 50 metrów, cat 7, kupiłem z Amazona. Marka Ercielook. Opinie miał i ma dobre. Cena niewygórowana. Wybór w miarę prosty. Pierwsze podłączenie i morda się cieszy. Prędkość 2,5Gpps pobieranie, 1Gpps wysyłanie. Bajka. Sprawdzam właściwości połączenia - 5Gpps. Czemu? Nie wiem. W końcu zaczęły się pierwsze odłączenia. Tak jakbym całkowicie odłączył kabel. Dochodzi około 20 sekund oczekiwania na połączeniu po wejściu pulpitu. Wymieniłem kabel od routera dostawcy do GPON. Zero różnicy. Windows pokazał mi między moim PC a routerem 2500Gpps. Po jakimś czasie znowu 5000. Teraz pytanie. Wykluczam uszkodzenie kabla przez siebie. Sam go położyłem. Jest na wierzchu w plastikowych spinkach przyklejanych do ściany. Na końcu przy komputerze jakieś 17 metrów jest zwinięte w kółko. Jak w opakowaniu. Czy taki układ może powodować zakłócenia? Nie chce mi się kolekcjonować zestawu kabli, więc może ktoś podrzuci jakieś rozwiązanie. Może go skrócić? W ostateczności kupię cat8. 

20240505_195154.jpg

• Że co, proszę? 1

Jaki sprzęt - karta sieciowa, urządzenia sieciowe. Na pewno nie powinien być tak zwinięty, bo już sama długość też ma znaczenie, zakłóceń nie jestem pewien, ale bym nie wykluczał. Pomijam, że 10Gbps powinno już na Cat 6A śmigać.

Edytowane przez CrisPell

Kabel cenowo w tym samym zakresie co 6A. Karta PC integra Marvela na płycie z podpisu. Router dostawcy.

f3a15c7c-8501-4477-9623-d2d568fddab5.jpg

Poniżej zrzut z połączenia krótkim 3 metrowym cat8. Wygląda wszystko chyba tak, jak powinno być.

MTgCKAFG.jpg

PS. Powyżej zrobiłem błąd. Oczywiście 5000Mbps.

A gdzie jest napisane, że nie można użyć płaskiego? Gdybym wiedział, że się przewrócę, to bym się położył.  Poczytaj sobie o standardach wykonania i płaskich i okrągłych. Oba mają swoje wady i zalety. Jeśli będziemy rozpatrywać to pod kątem - HDMI za milion dolarów, czy za 10, to nie dojdziemy do niczego. Wziąłem to, co mi pasowało. Głównie o wygląd mi chodziło, bo kabel leci po klatce.

Pytam, co można z tym zrobić. Skrócić? Zmienić wtyczki? Czy wywalić na śmietnik? Na 30 metrach drugi tej samej firmy działa mi ok. Ale do prędkości 1Gbps. Więc musi działać. Potrzeba mi przy obecnym ułożeniu jakieś 33-35 metrów. A takiego nie mogę dostać. Bo albo 30, albo 40, albo 50. Przy połączeniu wcześniej na 1Gbps miałem przed samym kompem złączony łącznikiem 30 metrów i 3 metry do kompa. 

Moze byc tak ze ten kabel nie spelnia tej normy ale zeby sie upewnic na 100% ze tak jest to musialbys go potestowac testerem ktory kosztuje kilkdziesiat tysiecy zlotych.

Sprobuj rozwinac ten klebek tak zeby ten kabel nie byl poskrecany i nie zaklocal sygnalu, podlacz wszystko jeszcze raz, zrestartuj urzadzenia i sprawdz.

Godzinę temu, marko22 napisał:

Pytam, co można z tym zrobić. Skrócić? Zmienić wtyczki?

Nic nie zrobisz. Nie znam narzędzi do zarabiania płaskich kabli.

Płaski kabel jest fajny, ale na krótkie odległości. Przeczytaj temat:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3892881.html

Ps.

A tutaj sam producent pisze o własnych płaskich kablach:

W przypadku większych odległości jest on podatny na zakłócenia lub ma niższą prędkość niż inne typy kabli.

Edytowane przez wodego
Ps

Dzięki. Ok. Rozwinę ten kłębek. Wtyczki są też beznarzędziowe. Ale nie widzę typowo do płaskich kabli. Zresztą... Porządne wtyczki, to też gdzieś koszt 15 euro. Dokładam 30 i mam porządny cat8 nawet. Dzięki chłopaki za odpowiedzi. 

6 godzin temu, marko22 napisał:

A gdzie jest napisane, że nie można użyć płaskiego? Gdybym wiedział, że się przewrócę, to bym się położył.  Poczytaj sobie o standardach wykonania i płaskich i okrągłych. Oba mają swoje wady i zalety. Jeśli będziemy rozpatrywać to pod kątem - HDMI za milion dolarów, czy za 10, to nie dojdziemy do niczego. Wziąłem to, co mi pasowało. Głównie o wygląd mi chodziło, bo kabel leci po klatce.

Pytam, co można z tym zrobić. Skrócić? Zmienić wtyczki? Czy wywalić na śmietnik? Na 30 metrach drugi tej samej firmy działa mi ok. Ale do prędkości 1Gbps. Więc musi działać. Potrzeba mi przy obecnym ułożeniu jakieś 33-35 metrów. A takiego nie mogę dostać. Bo albo 30, albo 40, albo 50. Przy połączeniu wcześniej na 1Gbps miałem przed samym kompem złączony łącznikiem 30 metrów i 3 metry do kompa. 

A gdzie jest napisane że cat 7 może być zakończone RJ45? Bo napewno nie w opisie tego standardu.

@cooger.... Ja szukam rozwiązania, a nie ironicznych podśmie*ujek. Skoro masz status eksperta, to chyba do czegoś to zobowiązuje? Czy tylko szczycisz się kolorowym nickiem? 

1 godzinę temu, marko22 napisał:

@cooger.... Ja szukam rozwiązania, a nie ironicznych podśmie*ujek. Skoro masz status eksperta, to chyba do czegoś to zobowiązuje? Czy tylko szczycisz się kolorowym nickiem? 

Ja tylko odpowiadam na Twoje pytanie, sam napisałeś: "A gdzie jest napisane, że nie można użyć płaskiego? ".

Rozwiązaniem jest kupowanie odpowiedniego produktu i używanie go we właściwy sposób. 

Ja nawiązałem do Twojego wcześniejszego wpisu. Kupuję to, co mi odpowiada. I jeśli produkt ma informację, że jest do połączeń 10Gbps, to taki kupiłem. Nie jestem wróżką, żeby wiedzieć przed zakupem, że coś nie będzie działać. Więc daruj sobie moralizowanie. 

Bo gdzie np. użyłem go niewłaściwie? 

No ale przecież Cooger Ci odpowiedział w 100% na pytanie. Pytasz się co jest nie tak ze ślimaczkiem 50m kabla płaskiego "cat7" i dostałeś odpowiedź - wszystko. Płaski, za długi jak na płaski i oszukana kategoria, bo ze standardu cat7 wynika, że nie ma siły na rj45. Słowem g**** a nie kabel.

• Lubię to 2
  • Dzięki 2
  • 2 tygodnie później...

Wiesz co kolego....nawet Ci się nie chciało dokładnie przeczytać tego, co napisałem. W tzw. ślimaczku zwinięte było ok. 17 metrów, a nie 50. To raz. Dwa - nigdzie nie jest napisane, że nie można zwijać kabli, prowadząc je pomiędzy punktami. Szczerze? Nie ma takiej siły, żeby wszędzie wszystko szło po prostej. I na koniec - zwinięty kabel nie powoduje praktycznie żadnych problemów. Teoretycznie może. Ale od tego jest ekranowanie. To tyle, co wyszukałem w sieci. Więc nie powielajcie mitów, że zwijanie ethernetu jest be. Fakt. Dałem du*y, chcąc oszczędzić. Jak to się mówi - oszczędny traci dwa razy. 36 euro poszło w śmietnik. Zakupiłem prawdziwy cat7 okrągły 1000Mhz i szafa gra. Dziękuję za uwagę.

Zapomniałbym. Całość zakończona rj45. Więc proszę was....zacznijcie czytać i się uczyć. Nawet na błędach.

Godzinę temu, marko22 napisał:

Więc nie powielajcie mitów, że zwijanie ethernetu jest be

Zwinięta nadmiarowa skrętka, to nic złego w instalacjach. Często zostawia się trochę zwojów (mniej lub więcej) w razie jakiegoś późniejszego przemeblowania. Niczemu to nie szkodzi, bo żyły w skrętce są skręcone, by zmniejszyć wzajemne zakłócenia pomiędzy przewodami.

A jak jest z płaskim kablem? Przewody nie są skręcone, ekranowania nie ma, więc nawet sam producent pisze to co wyżej podałem. Czemu więc produkuje się takie długie płaskie kable? Odpowiedź jest prosta: bo się sprzedają. Ludzie mają potrzebę puścić kabel pod dywanem czy pod listewką, gdzie okrągły kabelek nie pasuje.

"Szczerze? Nie ma takiej siły, żeby wszędzie wszystko szło po prostej" - nie wiem gdzie wyczytałeś, że skrętka ma iść po prostej i nie wolno dowolnie jej kłaść. Tam nie płynie woda, tylko sygnał elektryczny.

Skrót myślowy. Oczywiste jest, że to nie idzie po prostej.

Akurat w tym, który kupiłem, ekranowanie jest. Każda para ma swój ekran. Tyle, że idą prosto w izolacji jeden obok drugiego. W dodatku druciki to włoski jak kota sierść. 

Podsumowanie tej całej historii

Kabel płaski nie ma szans spełnić norny przewidzianej dla CAT7 (on nawet nie spełnia norm dla 5e),  pomijam kwestię zakończeń w postaci RJ45 (kategoria nie przewiduje takich wtyków).
Te przewody to pięknie wyglądający chwyt marketingowy.

Teraz pewnie ktoś napiszę, "Ale u mnie działa"

No działa, bo na krótkich odcinkach to "da rade" i tyle. Z tym działaniem to jest loteria.

Chcesz mieć pewność że to będzie działać? Kup dobrej marki przewód CAT6A (okrągły, gdzie pary się wzajemnie ekranują), CU (nie CCA) i wszystko będzie stabilnie działać latami.

Kiedyś używałem płaski kabel (10m) na innej chacie, bo to był wynajem i szedł on przy ścianie pod wykładziną. Przy przeprowadzce zacząłem go zwijać, gdzieś się przyblokował, nie chciało mi się walczyć, więc obciąłem. Tak jak piszesz, druciki cieniutkie, o zarobieniu wtyczki nie było mowy i poszedł do śmieci. Używałem go do internetu o zawrotnej prędkości 12Mb/s (potem 150Mb), więc niczego nie ograniczał.

Tak jak wyżej napisane, krótkie odcinki, gdzie naprawdę płaski kabel potrzebny - nie ma problemu. Ale stosować go, bo ładnie wygląda, to już nie.