r1023 866 Napisano 8 Maja 2023 Udostępnij Napisano 8 Maja 2023 23 godziny temu, zbiku90 napisał: Jak ktoś ma wywalone w RT/upscaling/CUDA/FG jak np. ja to już od dawna jest. Powiem więcej, od czasów GTX 1000 żadnej zielonej karty (no może oprócz 2070s) nawet nie brałem na poważnie pod uwagę do zakupu dla siebie. czyli jak wywalisz wszytkie nowe i użyteczne technologie , ech fanboje AMD Cytuj Link to post Share on other sites
emilstw 118 Napisano 8 Maja 2023 Udostępnij Napisano 8 Maja 2023 8 minut temu, r1023 napisał: czyli jak wywalisz wszytkie nowe i użyteczne technologie , ech fanboje AMD Z użytecznością RT można polemizować . No a DLSS/FSR z jednej strony się człowiek cieszy, że jest ale z drugiej położyło to kompletnie nacisk na optymalizację. Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 8 Maja 2023 Udostępnij Napisano 8 Maja 2023 5 minut temu, emilstw napisał: Z użytecznością RT można polemizować . No a DLSS/FSR z jednej strony się człowiek cieszy, że jest ale z drugiej położyło to kompletnie nacisk na optymalizację. Polemizuj. Chętnie poczytam jak rdzenie RT nie przydają się w pracy. CUDA też nie potrzebna czy może być ? Cytuj Link to post Share on other sites
emilstw 118 Napisano 8 Maja 2023 Udostępnij Napisano 8 Maja 2023 (edytowane) 13 minut temu, r1023 napisał: Polemizuj. Chętnie poczytam jak rdzenie RT nie przydają się w pracy. CUDA też nie potrzebna czy może być ? Nie powiesz mi, że RT w takim 3060 ma sens chyba. Imo jest to bardzo ciekawy ficzer, ale zażyna wydajność niewspółmiernie do efektów. Edit. Przykład Atomic Heart - chwalili się RT, gra miała być właściwie pokazówką RT, ale finalnie zostało to wycięte. Jeśli chodzi o odbicia to uważam, że samo SSR potrafi zrobić fajną robotę. Moim zdaniem: RT - gadka przyszłości, teraz użyteczna tylko w topowych kartach. W 4070 Ti już trzeba DLSS. DLSS/FSR - spoko opcja, ale rozleniwia developerów i ubija optymalizację. No i nie zapominajmy, że dziś masz RT, a zaraz wymyślą RT Extreme czy coś w ten deseń, ale działające tylko na najnowszej generacji. U jednych i drugich zgadzać ma się excel, a nie zadowolenie użytkowników. Edytowane 8 Maja 2023 przez emilstw 1 Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 8 Maja 2023 Udostępnij Napisano 8 Maja 2023 (edytowane) 16 minut temu, emilstw napisał: Nie powiesz mi, że RT w takim 3060 ma sens chyba. Imo jest to bardzo ciekawy ficzer, ale zażyna wydajność niewspółmiernie do efektów. Edit. Przykład Atomic Heart - chwalili się RT, gra miała być właściwie pokazówką RT, ale finalnie zostało to wycięte. Jeśli chodzi o odbicia to uważam, że samo SSR potrafi zrobić fajną robotę. Moim zdaniem: RT - gadka przyszłości, teraz użyteczna tylko w topowych kartach. W 4070 Ti już trzeba DLSS. DLSS/FSR - spoko opcja, ale rozleniwia developerów i ubija optymalizację. No i nie zapominajmy, że dziś masz RT, a zaraz wymyślą RT Extreme czy coś w ten deseń, ale działające tylko na najnowszej generacji. U jednych i drugich zgadzać ma się excel, a nie zadowolenie użytkowników. Pierwszy lepszy przykład z brzegu od wejscia rtx nawet na serii 20xx bardzo przyspiesza renderowanie więc nic nie zażyna ale grubo przyspiesza prace. W zasadzie każdy program do grafiki 3d czerpie z tego pełnymi garściami. Zejdz na ziemię gry to tylko dodatek. Edytowane 8 Maja 2023 przez r1023 Cytuj Link to post Share on other sites
emilstw 118 Napisano 8 Maja 2023 Udostępnij Napisano 8 Maja 2023 5 minut temu, r1023 napisał: każdy program do grafiki 3d czerpie z tego pełnymi garściami. Zejdz na ziemię gry to tylko dodatek. No w użytkowaniu innym niż gry zapewne i masz rację. Z drugą częścią to się chyba nawet Pan kurteczka nie zgodzi, bo jego slajdy celowane są głównie w graczy chyba. Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 8 Maja 2023 Udostępnij Napisano 8 Maja 2023 7 minut temu, emilstw napisał: No w użytkowaniu innym niż gry zapewne i masz rację. Z drugą częścią to się chyba nawet Pan kurteczka nie zgodzi, bo jego slajdy celowane są głównie w graczy chyba. Wcześniej koparki, teraz pewnie SI, myślę że niebawem gry to będzie już dla niego margines. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 8 Maja 2023 Udostępnij Napisano 8 Maja 2023 48 minut temu, r1023 napisał: Pierwszy lepszy przykład z brzegu od wejscia rtx nawet na serii 20xx bardzo przyspiesza renderowanie więc nic nie zażyna ale grubo przyspiesza prace. W zasadzie każdy program do grafiki 3d czerpie z tego pełnymi garściami. Przeglądając ostatnio fora i różne komentarze to można odnieść wrażenie że prawie połowa użytkowników to graficy 3D, inżynierzy, analitycy danych, montażyści filmowi itp. którym CUDA, RT i Tensory są niezbędne. Z jednej strony trochę mi smutno bo czuję się jakby mi pociąg odjechał a ja zostałem sam na stacji, z drugiej strony fajnie że naród się rozwija w stronę nowych technologii. Mimo wszystko lekkie zazdro, trzeba chyba pomyśleć o przebranżowieniu póki nie jest za późno. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3722 Napisano 8 Maja 2023 Udostępnij Napisano 8 Maja 2023 Nie łam się @zbiku90. Półtora roku toczyłem bój z żoną o kupno obecnego monitora (49", pogięło Cię? Na co tyle komu?! ILE TO KOSZTUJE?!?!? DO G-I-E-R?!!?!). Potem przyszła Korona party i moja kończąc doktorat wylądowała prawie na rok na bezrobociu. Zawsze chciała spróbować sił w kodzeniu, zapisała się więc na jakiś extensive kurs (Java, Python, C#, SQL & Oracle o ile pamiętam i Ruby jeszcze chyba) i nagle monitor 32:9 z trzema pełnymi oknami został dostrzeżony z zupełnie innej perspektywy Tyle że Covid się "skończył", robota w zawodzie się znalazła a monitor został już tylko do gier... 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 9 Maja 2023 Udostępnij Napisano 9 Maja 2023 13 godzin temu, zbiku90 napisał: Przeglądając ostatnio fora i różne komentarze to można odnieść wrażenie że prawie połowa użytkowników to graficy 3D, inżynierzy, analitycy danych, montażyści filmowi itp. którym CUDA, RT i Tensory są niezbędne. Z jednej strony trochę mi smutno bo czuję się jakby mi pociąg odjechał a ja zostałem sam na stacji, z drugiej strony fajnie że naród się rozwija w stronę nowych technologii. Mimo wszystko lekkie zazdro, trzeba chyba pomyśleć o przebranżowieniu póki nie jest za późno. byś się pewnie zdziwił ile mam lat i ile lat siedze w grafice Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3722 Napisano 9 Maja 2023 Udostępnij Napisano 9 Maja 2023 Ale na 4080 to jeszcze za długo nie siedzisz Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2748 Napisano 9 Maja 2023 Udostępnij Napisano 9 Maja 2023 W dniu 7.05.2023 o 20:30, zbiku90 napisał: Jak ktoś ma wywalone w RT/upscaling/CUDA/FG jak np. ja to już od dawna jest. Powiem więcej, od czasów GTX 1000 żadnej zielonej karty (no może oprócz 2070s) nawet nie brałem na poważnie pod uwagę do zakupu dla siebie. RT/upscaling jest już praktycznie w każdej nowej grze. Warto sobie odpalić np. Metro Exodus z RT off i RT on żeby uświadomić sobie różnicę w jakości obrazu. Dla mnie w niektórych grach to tak jakby zjechać z detalem na co najmniej medium. Można mieć "wywalone", tak samo można było gdy miałem circa 12-15 lat, rodziców technofobów którzy nigdy żadnego sprzętu mi nie kupili grać na low detalach w nienatywnej rozdzielczości. Ale czy będąc dorosłym dalej mamy w to brnąć, żałować sobie każdej złotówki? Po ciężkim dniu roboty pogranie sobie 2 godzinki to przynajmniej dla mnie solidny relaks. Ja tam raz/dwa razy do roku lekki upgrade blaszaka finansowo udźwignę i nie będę sobie wszystkiego żałował. Wracając do tematu - oferta AMD w departamencie kart graficznych to już nawet nie jest śmieszna. Czy ktoś na forum zakupił 7900XT/XTX zamiast 4070ti lub 4080? Nie bez powodu zresztą... Nagle też się okazuje że jeszcze zeszłoroczny TOP TOPÓFFFF 6950XT można sprzedać za kwotę 3000zł i przy tym wyjść na swoje... Pan kurteczka nie jest jedynym który wali klientów po kieszeni. Lisa robi dokładnie to samo, tylko nie bardzo w te karty graficzne umie. 8 godzin temu, r1023 napisał: byś się pewnie zdziwił ile mam lat i ile lat siedze w grafice Szczelam 37?? I od liceum Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 9 Maja 2023 Udostępnij Napisano 9 Maja 2023 Godzinę temu, joker5513 napisał: Warto sobie odpalić np. Metro Exodus z RT off i RT on żeby uświadomić sobie różnicę w jakości obrazu. Odpaliłem, w tej grze akurat RT wygląda fajnie, ale przeszedłem już wcześniej bez i nie mam zamiaru powtarzać tylko po to żeby zachwycać się grafiką. Godzinę temu, joker5513 napisał: Można mieć "wywalone", tak samo można było gdy miałem circa 12-15 lat, rodziców technofobów którzy nigdy żadnego sprzętu mi nie kupili grać na low detalach w nienatywnej rozdzielczości Miałem sporo mniej jak dostałem na komunię PS1 i pół osiedla przychodziło do mnie żeby zobaczyć jak gry w 3d wyglądają xD To też czas gdy przekonałem się że grafika to nie wszystko, bo wiele tytułów z Atari/NESa biło grywalnością te nowsze, "lepsze". Ale to temat na dłuższą opowieść, nie będę robił offtopu. Godzinę temu, joker5513 napisał: Nagle też się okazuje że jeszcze zeszłoroczny TOP TOPÓFFFF 6950XT można sprzedać za kwotę 3000zł i przy tym wyjść na swoje... Takie jeszcze 3 lata temu były ceny topowych GPU i nic w tym dziwnego. Krypto znowu zepsuło rynek, sam w 2021 sprzedałem 5700xt za 3800zł żeby za pół roku kupić 6600xt za 2700 xD Trzeba się cieszyć że ceny pomału wracają do normy 1 godzinę temu, joker5513 napisał: Pan kurteczka nie jest jedynym który wali klientów po kieszeni. Lisa robi dokładnie to samo, tylko nie bardzo w te karty graficzne umie. Są wycenione adekwatnie do konkurencji, przecież nie będą sprzedawać odpowiedników za pół ceny Trzymam osobiście mocno kciuki za Intela, bo z dopracowanymi sterownikami A750/A770 mają potencjał żeby pozamiatać segment low-mid. Może w następnej generacji zaatakują nawet pułap rx 7800/rtx 4070, co już byłoby dużym sukcesem. Przypomnę tylko że w 2016 najmocniejsze konsumenckie sprzęty od AMD to były RX 480 i A12 i nikt nie brał ich na poważnie jeśli chodzi o top. Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 12 godzin temu, joker5513 napisał: Szczelam 37?? I od liceum było by miło ale niestety latka leca. 13 godzin temu, Rebelmind napisał: Ale na 4080 to jeszcze za długo nie siedzisz Nawet teraz wcale nie mam, nawet wywaliłem ze stopki. Przeprosiłem Ampera. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3722 Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 1 godzinę temu, r1023 napisał: Nawet teraz wcale nie mam, nawet wywaliłem ze stopki. Przeprosiłem Ampera. O, a to jesli pisales to umknelo mi to. Cewki, czy cos innego? Wraca 3080? Dwa tygodnie do premiery a gdzieniegdzie juz w sklepach: https://www.purepc.pl/amd-radeon-rx-7600-8-gb-nowe-karty-graficzne-trafily-do-pierwszych-sklepow-premiera-jeszcze-w-tym-miesiacu RX 7600 XT za 259USD netto - moze znajda sie chetni, ale jak to ma byc ~6700 XT z mniejszym VRam'em to szalu nie ma Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 Teraz, Rebelmind napisał: O, a to jesli pisales to umknelo mi to. Cewki, czy cos innego? Wraca 3080? Cewki, teraz jest 3080 wyjęty z szuflady, for fun wymieniłem termopady i paste 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 1 godzinę temu, Rebelmind napisał: RX 7600 XT za 259USD netto - moze znajda sie chetni, ale jak to ma byc ~6700 XT z mniejszym VRam'em to szalu nie ma 249*, jeśli się potwierdzi to po obecnym kursie niecałe 1300zł. Jak będzie faktycznie wydajność 6750xt w cenie i z poborem 6650xt to nie będzie tragedii. Jakby dali 10GB pamięci na złączu x16 jak w 6700 to już w ogóle nie byłoby na co narzekać w tej cenie. 4060 raczej taniej niż 349$ nie będzie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2174 Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 Generalnie im tańsze karty tym AMD ma więcej sensu bo RT kuleje juz i zielonych więc w tej półce cenowej liczy się raczej czysty FPS. W poprzedniej generacji rx6600/6600xt/6700xt/6800 cena wydajność i pobór to na plus w stosunku do zielonych. Ciekawe jak teraz będzie. Zwłaszcza że ceny szybko czerwonym spadają Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2003 Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 1 godzinę temu, zbiku90 napisał: 249*, jeśli się potwierdzi to po obecnym kursie niecałe 1300zł. Jak będzie faktycznie wydajność 6750xt w cenie i z poborem 6650xt to nie będzie tragedii. Można zaryzykować stwierdzenie, że będzie to nawet bardzo dobry model dla osób z mniejszym budżetem. Przecież za 1300 zł to teraz chodzą używane Radeony RX 6700 XT. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2174 Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 16 godzin temu, zbiku90 napisał: Odpaliłem, w tej grze akurat RT wygląda fajnie, ale przeszedłem już wcześniej bez i nie mam zamiaru powtarzać tylko po to żeby zachwycać się grafiką. Ja rozumiem jeszcze w średniej półce jak Twoja rx6800 to można bez porządnego Rt żyć ale jak się już kupuje karty premium to wolę taka co ma wszystkie bajery. Nawet dla 1-2 gier warto. Bo poza tym w tej samej półce cenowej mniej więcej jest równy FPS w zależności od gry. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 45 minut temu, wrobel_krk napisał: Bo poza tym w tej samej półce cenowej mniej więcej jest równy FPS w zależności od gry. No właśnie nie jest, gdyby tak było to bez wahania wybierałbym RTXy. Poza tym gram sporo w starsze i mniej wymagające gierki. 6800 wziąłem żeby mieć zapas mocy na parę lat, jak wyjdzie coś nowego co mnie interesuje np. Hogwarts Legacy ostatnio. Którego swoją drogą przeszedłem z wyłączonym RT bo w tej grze to jakiś żart, dopiero zmodyfikowanie configa pomogło ale FPS poleciał na pysk i stwierdziłem że nie warto. Nie dziwie się ludziom co narzekają że gra jest brzydka jak domyślnie odbicia RT są renderowane w 40% rozdzielczości PS. AO miałem włączone bo wyglądało o wiele lepiej niż oryginalne a nie wpływało bardzo na wydajność. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2174 Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 6 minut temu, zbiku90 napisał: No właśnie nie jest, gdyby tak było to bez wahania wybierałbym RTXy. Ja mówiłem o górnej półce/premium czyli coś jak 4080/7900xtx 4070ti/7900xt itp - cena podobna, im cena niższa tym lepiej u czerwonych Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 4 godziny temu, wrobel_krk napisał: 4080/7900xtx 4070ti/7900xt Najtańsze oferty z ceneo: 4080 - 5700zł 7900xtx - 5000zł, 5% szybsza w 4k wg TPU 4070ti - 4000zł 7900xt - 3850zł, 11% szybsza w 4k 4070 - 2800zł 6950xt - 3000zł, 18% szybsza w 4k, 7% droższa. Tu akurat ciężki wybór bo spora różnica w poborze. Mam wymieniać dalej? Jak sam zauważyłeś 4 godziny temu, wrobel_krk napisał: im cena niższa tym lepiej u czerwonych Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2174 Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 (edytowane) Tylko jakoś i tak kupuje większość karty od zielonych. Na tpu z kilkoma grami rt jest 1% na plus dla AMD 4k i 0% różnicy w 1440p. Rynek pokazuje że większość woli dopłacić 700zl do kart Zielonych, w tej generacji AMD dodatkowo biorą więcej prądu ale na to niewielu ludzi patrzy raczej. Nie jestem fanem ani jednych ani drugich. Ale wolę mieć Rt i dlss2 bo dlss3 i fg mnie nie interesuje. Dlss nie jest brany pod uwagę na wykresach a czasem robi robotę lepsza niż natywne 4k np. Większość chyba uważa że dlss jest lepszy od fsr. Ja nie mogłem porównać samemu ale wg tego co czytałem to dlss jest dużo lepsze. O Dlss vs fsr tu jest:https://www.techspot.com/article/2665-dlss-vs-native-rendering/ Wklejam tpu do to Hardware Unboxed wielu uważa że siedza po czerwonej stronie mocy wiec raczej nie są stronniczy po zielonych. Generalnie bardzo dobrze że AMD robi konkurencjw ale cały czas brakuje czegoś jeszcze. Albo niższych jeszcze cen albo Rt/fsr na poziomie zielonych Dobre jest to że pod się od każdy coś wybierze teraz, przynajmniej od 4070ti wzwyż bo niżej już coraz gorzej Edytowane 10 Maja 2023 przez wrobel_krk Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 10 Maja 2023 Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 20 minut temu, zbiku90 napisał: Najtańsze oferty z ceneo: 4080 - 5700zł 7900xtx - 5000zł, 5% szybsza w 4k wg TPU 4070ti - 4000zł 7900xt - 3850zł, 11% szybsza w 4k 4070 - 2800zł 6950xt - 3000zł, 18% szybsza w 4k, 7% droższa. Tu akurat ciężki wybór bo spora różnica w poborze. Mam wymieniać dalej? Jak sam zauważyłeś Przy takich kwotach to lepiej dorzucić kilka stówek i mieć spokój, do tego działa wszystko, DLSS FG FSR GSYNC FREESYNC i co tam sobie wymyślisz. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts