Skocz do zawartości

Temat o kartach graficznych NAVI 3 / RDNA3

Recommended Posts

17 minut temu, wojciech spychała napisał:

Patrząc na ceny RTX 4080 coraz bardziej atakujące równe 6000 zł to nowe Radeony powinny szybciutko stanieć - zwłaszcza XT który realnie dobrą kartą będzie za mniej niż 4000 zł... 

Gdzieś mi się obiło o uszy, że potencjał nowych kart, a dokładniej modelu 7900XTX nie jest wykorzystany w pełni ze względu na słabe sterowniki, czy jako ekspert możesz odnieść się do tej tezy?

Czy teoretyczna wydajność na podstawie ilości jednostek wykonawczych, przepustowości pamięci itd. wskazuje na możliwy wzrost wydajności względem konkurencji w przyszłości?

24 minuty temu, Silver Arrow napisał:

Gdzieś mi się obiło o uszy, że potencjał nowych kart, a dokładniej modelu 7900XTX nie jest wykorzystany w pełni ze względu na słabe sterowniki, czy jako ekspert możesz odnieść się do tej tezy?

Czy teoretyczna wydajność na podstawie ilości jednostek wykonawczych, przepustowości pamięci itd. wskazuje na możliwy wzrost wydajności względem konkurencji w przyszłości?

Historia faktycznie pokazuje, że karty AMD w ciągu 6-12 miesięcy od premiery potrafią znacznie zyskać w stosunku do swoich premierowych odpowiedników cenowych. Przynajmniej w rasteryzacji. Nowe Radeony też dają takie wrażenie, choć nie spodziewałbym się cudów w przypadku śledzenie promieni - tu zwyczajnie baza jaką ogólnie jest architektura RDNA (z jednostkami RT wewnątrz bloku CU) za słabo się skaluje i w nowej generacji, pomimo poczynionych optymalizacji, wzrost tej wydajności jest mniejszy niż na kartach NVIDII (na RTX 4000 względem RTX 3000), a dodatkowo karty NV nadal jeszcze nie korzystają z ich nowej technologii "SER" (co dodatkowo, we wspierających to grach, zdystansuje je od Radeonów). 

Innymi słowy - czysta wydajność obliczeniowa sugeruje, że Radeony powinny z czasem nieco jeszcze zyskać w renderowaniu grafiki "w starej technologii", ale w nowszych grach korzystających intensywniej z RT lepiej już nie będzie, a wręcz różnica może się pogorszyć (choć tu oczywiście wystarczy zejść na średnie ustawienia czyli wyłączyć Ray Tracing i mieć znacznie wyższą wydajność - co kto lubi). 

PS.

To nie jest tak że to są "słabe sterowniki" tylko tak wygląda proces optymalizacji - większość gier jest optymalizowana w procesie tworzenia pod karty NV, jako że większość osób na świecie właśnie z nich korzysta. AMD musi następnie swoje karty (ich sterowniki) pod to dostosowywać, dlatego z czasem zyskują w tych wcześniej wydanych grach. 

• Dzięki 1
  • Popieram 2

Doświadczenia z wcześniejszymi generacjami RDNA1 oraz RDNA2, jak również z Vegą pozwalają przypuszczać, że wraz z dalszym rozwojem sterowników seria 7000 powinna poprawiać swoje wyniki. Co więcej, wyższe zużycie energii w prostszych trybach pracy występowało również po premierzy Rdna1 i zostało wyeliminowane nowszymi sterownikami. 

• Popieram 1
37 minut temu, wojciech spychała napisał:

Historia faktycznie pokazuje, że karty AMD w ciągu 6-12 miesięcy od premiery potrafią znacznie zyskać w stosunku do swoich premierowych odpowiedników cenowych. Przynajmniej w rasteryzacji. Nowe Radeony też dają takie wrażenie, choć nie spodziewałbym się cudów w przypadku śledzenie promieni - tu zwyczajnie baza jaką ogólnie jest architektura RDNA (z jednostkami RT wewnątrz bloku CU) za słabo się skaluje i w nowej generacji, pomimo poczynionych optymalizacji, wzrost tej wydajności jest mniejszy niż na kartach NVIDII (na RTX 4000 względem RTX 3000), a dodatkowo karty NV nadal jeszcze nie korzystają z ich nowej technologii "SER" (co dodatkowo, we wspierających to grach, zdystansuje je od Radeonów). 

Innymi słowy - czysta wydajność obliczeniowa sugeruje, że Radeony powinny z czasem nieco jeszcze zyskać w renderowaniu grafiki "w starej technologii", ale w nowszych grach korzystających intensywniej z RT lepiej już nie będzie, a wręcz różnica może się pogorszyć (choć tu oczywiście wystarczy zejść na średnie ustawienia czyli wyłączyć Ray Tracing i mieć znacznie wyższą wydajność - co kto lubi). 

PS.

To nie jest tak że to są "słabe sterowniki" tylko tak wygląda proces optymalizacji - większość gier jest optymalizowana w procesie tworzenia pod karty NV, jako że większość osób na świecie właśnie z nich korzysta. AMD musi następnie swoje karty (ich sterowniki) pod to dostosowywać, dlatego z czasem zyskują w tych wcześniej wydanych grach. 

A to nie jest teraz tak że większość gier w pierwszej kolejności jest optymalizowana pod konsole gdzie siedzi amd?

Teraz, ODIN85 napisał:

A to nie jest teraz tak że większość gier w pierwszej kolejności jest optymalizowana pod konsole gdzie siedzi amd?

Tak miało być... ale jednak to nie takie proste, bo optymalizacja konkretnie pod konsole nie sprawdzi się na PC i na PC i tak port trzeba osobno optymalizować.

Oczywiście są od tej zasady wyjątki i część nawet dużych gier jest tworzona we wspołpracy z AMD (ostatnio np. The Callisto Protocol) i w nich karty AMD od razu ofertują wydajność adekwatną do ich teoretycznej mocy :)

• Dzięki 1
1 godzinę temu, Silver Arrow napisał:

AMD 7900 XTX RTX 4080
Pixel Rate 479.8 GPixel/s 280.6 GPixel/s
Texture Rate 959.6 GTexel/s 761.5 GTexel/s
FP16 Perf 122.8 TFLOPS 48.74 TFLOPS

FP32 Perf

61.42 TFLOPS 48.74 TFLOPS
FP64 Perf 3.838 TFLOPS 761.5 GFLOPS
Memory Bandwith 960.0 GB/s 716.8 GB/s
Cache (L2+L3) 102 MB 64 MB
TDP 355W 320W

Na szybko zrobiłem zestawienie jak to wygląda "na papierze". Na ogólną wydajność składają się jeszcze sterowniki, optymalizacja, rdzenie Tensor, o wiele bardziej zaawansowane rdzenie RT po stronie NV. Teoretycznie czerwony odpowiednik jest "lepszy" sprzętowo (z pominięciem Tensorów i RT ofc), ale tak jak Wojtek napisał, tradycyjnie sterowniki AMD dopracuje dopiero za jakiś czas. Historia zna przypadki gdy Radeony wygrywały wydajnościowo z GeForce'ami po 1-2 latach, podczas gdy na premierę miały słabsze wyniki (FineWineTM). W super-samplingu czy ray-tracingu nie ma szans na równą rywalizację póki co, bo po prostu brak odpowiedniego wsparcia sprzętowego.

Źródła:

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-rx-7900-xtx.c3941

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-4080.c3888

Godzinę temu, ODIN85 napisał:

W current-genach siedzi customowy Zen2+RDNA2, ale nie ma to praktycznie żadnego przełożenia na PC. Po prostu CPU i GPU zostały tam zoptymalizowane pod kątem taktowania i zużycia prądu i nie mają żadnych bezpośrednich odpowiedników w przypadku desktopów czy laptopów

Jeśli chodzi o XSX to najbliżej mu bebechami w przybliżeniu do R7 3700X + 6700XT, ale nie można i nie należy ich porównywać bezpośrednio. No i na korzyść konsoli dochodzi jeszcze optymalizacja pod konkretny, niepowtarzalny hardware.

• Lubię to 1
  • Dzięki 3
1 godzinę temu, zbiku90 napisał:

Historia zna przypadki gdy Radeony wygrywały wydajnościowo z GeForce'ami po 1-2 latach

Chociażby taka Veganka 64. Na premierę przegrywała lekko z gtx 1080, był po kilku latach zrównanać się w niektórych przypadkach z 1080 Ti (gdzie na premierę te karty dzieliła przepaść). 

• Popieram 1
2 godziny temu, zbiku90 napisał:

Na szybko zrobiłem zestawienie jak to wygląda "na papierze".

I tak to też wygląda w profesjonalnych zastosowaniach, w których nie ma optymalizacji pod CUDA :) W samej mocy obliczeniowej RNDA jest mocno do przodu, ale to niestety od dawna nie przekłada się na osiągi w grach.

Pamiętajmy jeszcze, że to nie jest tak, że za 2 lata w nowych grach (które za 2 lata będą wychodzić) Radeony nagle okażą się znacznie szybsze od swoich odpowiedników od NVIDII - ten proces dotyczy tych już wypuszczonych wcześniej gier, które miały czas dojrzeć wraz ze sterownikami. 

Jednocześnie nikt nie wie jak dokładnie będzie wyglądać przyszłość, a obecnie raczej wiedzę przełamywanie tego trendu i sterownik AMD wychodzą często na czas w kontekście premier (z kilkoma niechlubnymi wyjątkami gier robionych w ostatnim czasie pod patronatem NVIDII...). Więc możliwe, że faktycznie w tej generacji to "wino" nie będzie tak długo dojrzewać ;) 

25 minut temu, Rebelmind napisał:

by po kilku latach zrównać się w niektórych przypadkach z 1080 Ti

Nie ma na to najmniejszych szans.

Innymi słowy - karty AMD należy kupować po dwóch latach od premiery, ponieważ dopiero wtedy oferują swoją docelową wydajność. 

• Haha 1
2 minuty temu, r1023 napisał:

dwa lata od premiery to sie kupuje kolejną gen od NV ;), AMD zawsze w tyle

Jak ktoś chce mieć topkę aktualną to od ponad 10 lat nie ma innej opcji.

34 minuty temu, wojciech spychała napisał:

Pamiętajmy jeszcze, że to nie jest tak, że za 2 lata w nowych grach (które za 2 lata będą wychodzić) Radeony nagle okażą się znacznie szybsze od swoich odpowiedników od NVIDII - ten proces dotyczy tych już wypuszczonych wcześniej gier, które miały czas dojrzeć wraz ze sterownikami. 

No tak to mniej więcej wygląda. I prędko się nie zmieni, bo dział software AMD jest chyba lekko niedoinwestowany. No i NV ma przewagę na rynku, więc znowu - optymalizacja.

3 minuty temu, zbiku90 napisał:

Jak ktoś chce mieć topkę aktualną to od ponad 10 lat nie ma innej opcji.

No tak to mniej więcej wygląda. I prędko się nie zmieni, bo dział software AMD jest chyba lekko niedoinwestowany. No i NV ma przewagę na rynku, więc znowu - optymalizacja.

Kiedyś dawali rade, pamiętam jak miałem ati 9700 pro albo np x800 gto2 :)

@r1023 Na szybko znalazłem taki wykres. AMD ostatnio miało przewagę na rynku w 2005, od tamtej pory wykres się mniej lub bardziej rozjeżdża. Od czasu wprowadzenia RTX coraz bardziej na korzyść NV.

E: W sumie to okazuje się że Maxwell był najbardziej przełomową serią, ale to raczej ze względu na stagnację Radków. Z tego okresu też wzięło się stwierdzenie że wszystko co z AMD to grzałki, niektórzy tak się zrazili od tej pory że nie chcą już u siebie nic czerwonego i wciąż powtarzają w kółko te same bzdury.

https://aqzrxtxcxr.cloudimg.io/www.hardwaretimes.com/wp-content/uploads/2022/11/FiftmMfakAA5r6A.png

Edytowane przez zbiku90
3 godziny temu, zbiku90 napisał:

@r1023 

Z tego okresu też wzięło się stwierdzenie że wszystko co z AMD to grzałki, niektórzy tak się zrazili od tej pory że nie chcą już u siebie nic czerwonego i wciąż powtarzają w kółko te same bzdury.

To nie tak, bo każdy kto trochę poczyta widzi jak jest. Po prostu w sklepach i reklamach od lat było "procesor intel(kij, że i3) i grafika nvidia!" i tak 90% społeczności sobie to zapamiętało tak jak buldożery. Pozostałem 10% dzielimy na 5% tych co nie wiedzą ale spytają np. na forum 4%tych domowych amatorów i 1% entuzjastów.

Ja tam zrobiłem upg. Trochę wtopa bo jednak ceny jeszcze zeszły. Ale z ciekawością czekam na jakieś testy nowych radków np. przez Gosu.

I to nie, że tylko czerwoni bo może to tak wyglądać :D Widzę i nie przeczę, że są Intele czy RTX lepsze. Tylko mając względnie zbliżony wybór to nie popieram polityki NIebieskich czy Zielonych. Co prawda Niebiescy przyciśnięci do muru zmienili podejście i nawet szuflada z pomysłami pokazała małe rdzenie. Ale wcześniej jakie było moje zdziwienie mając w lapku I7 4/8, że Ojciec miał 3generacje do przodu I7 o wydajności mojego bo ten "nowsz/lepszy" był 2/4 także no.

Żeby nie było dodam miałem chwilkę w październiku RTX 3060 ale zanim odpakowałem to w tej samej cenie kupiłem RX 6750XT uważam na +.

I tak, niestety należę do tych co nie widzą specjalnej różnicy między 60-120hz, promieni jeszcze nie sprawdzałem, chociaż teraz mogę tak z ciekawości. Ale ja prosty człowiek, byle była dobra fabuła czy zabawa i płynnie ;)

26 minut temu, HegemoN napisał:

Ja tam zrobiłem upg. Trochę wtopa bo jednak ceny jeszcze zeszły.

W normalnych warunkach elektronika wciąż tanieje, więc nie ma się co przejmować. Z takim podejściem nikt by nie robił apgrejdów, bo przecież za rok to samo będzie taniej więc poczekamTM i tak w kółko ;)

30 minut temu, HegemoN napisał:

Tylko mając względnie zbliżony wybór to nie popieram polityki NIebieskich czy Zielonych.

O to to. Sam miałem jeszcze kilka lat temu Intela i GTXa, ale miarka się przebrała. Mógłbym napisać cały elaborat o tym co mnie wkurza i boli w ich decyzjach w ostatnich latach, ale zaraz kładę się spać i mi się nie chce :P Fakt że pierwsze Ryzeny pozamiatały rynek cenowo też był mocnym argumentem do przesiadki ;)

40 minut temu, HegemoN napisał:

Żeby nie było dodam miałem chwilkę w październiku RTX 3060 ale zanim odpakowałem to w tej samej cenie kupiłem RX 6750XT uważam na +.

No raczej nie masz co narzekać, tym bardziej że widzę że masz Merca.

• Lubię to 2
6 godzin temu, HegemoN napisał:

To nie tak, bo każdy kto trochę poczyta widzi jak jest. Po prostu w sklepach i reklamach od lat było "procesor intel(kij, że i3) i grafika nvidia!" i tak 90% społeczności sobie to zapamiętało tak jak buldożery. Pozostałem 10% dzielimy na 5% tych co nie wiedzą ale spytają np. na forum 4%tych domowych amatorów i 1% entuzjastów.

Ja tam zrobiłem upg. Trochę wtopa bo jednak ceny jeszcze zeszły. Ale z ciekawością czekam na jakieś testy nowych radków np. przez Gosu.

I to nie, że tylko czerwoni bo może to tak wyglądać :D Widzę i nie przeczę, że są Intele czy RTX lepsze. Tylko mając względnie zbliżony wybór to nie popieram polityki NIebieskich czy Zielonych. Co prawda Niebiescy przyciśnięci do muru zmienili podejście i nawet szuflada z pomysłami pokazała małe rdzenie. Ale wcześniej jakie było moje zdziwienie mając w lapku I7 4/8, że Ojciec miał 3generacje do przodu I7 o wydajności mojego bo ten "nowsz/lepszy" był 2/4 także no.

I tak, niestety należę do tych co nie widzą specjalnej różnicy między 60-120hz, promieni jeszcze nie sprawdzałem, chociaż teraz mogę tak z ciekawości. Ale ja prosty człowiek, byle była dobra fabuła czy zabawa i płynnie ;)

Pamiętam to trochę inaczej. Do Phenoma II panowało połączenie amd+nvidia. Dopiero od 2500k intel+nvidia.

Przynajmniej tak było u mnie i w gronie znajomych.

• Popieram 1

A jak jest ze sterownikami i wydajnością w warzone 2.0 na Radeonach ? Bo streowniki nvidii wołają o pomstę do nieba, tragedia :[.  Musiałem wrócić do starszych sterowników aby wogóle dało się jakoś grać, ale gliczy dalej pełno tylko crashy trochę mniej. 

7 minut temu, Kawabonga napisał:

A jak jest ze sterownikami i wydajnością w warzone 2.0 na Radeonach ? Bo streowniki nvidii wołają o pomstę do nieba, tragedia :[.  Musiałem wrócić do starszych sterowników aby wogóle dało się jakoś grać, ale gliczy dalej pełno tylko crashy trochę mniej. 

zero problemów na nvidii wszystko śmiga bez problemu.

Jaką masz kartę? To masz szczęście, bo nawet ravensoftware napisał że wspopracuje z nvidia aby usunąć problem ciągłych crashy. 

W dmz wogóle wcześniej  nie mogłem, grać bo ciągle crash, teraz jest w miarę ok ale mało w to gram. Warzone crash co druga gra, dziwne kolory na teksturach. Czarny obraz robiący się co jakiś czas. Potwierdzenie w rozmowach na discordzie z innymi :sciana:

21 minut temu, Kawabonga napisał:

Jaką masz kartę? To masz szczęście, bo nawet ravensoftware napisał że wspopracuje z nvidia aby usunąć problem ciągłych crashy. 

W dmz wogóle wcześniej  nie mogłem, grać bo ciągle crash, teraz jest w miarę ok ale mało w to gram. Warzone crash co druga gra, dziwne kolory na teksturach. Czarny obraz robiący się co jakiś czas. Potwierdzenie w rozmowach na discordzie z innymi :sciana:

Singla ograłem bez problemów na 3080.

Skończyłem testować The Callisto Protocol (oczywiście po łatce z 15 grudnia, wcześniejsze wyniki nie nadawały się do publikacji...) i trzeba przyznać, że AMD zaskakująco dobrze tu wypada na tle RTX 4080, nawet (albo i zwłaszcza!) z aktywnym śledzeniem promieni:
https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/callisto-protocol-test-kart-i-procesorow.html

Jak widać, AMD też umie pod siebie optymalizować gry :) 

• Lubię to 2

Bardzo fajny post na Reddicie - KLIK!

Pewien gość zebrał wyniki z 15 recenzji Radeonów RDNA3 z całego świata i zrobił z tego tabelkę oraz wyliczył średnie. 

W rozdzielczości 4K nowy RX 7900 XTX jest średnio 37% szybszy od RX 6950 XT.