Skocz do zawartości

Ada Lovelace - wątek o kartach RTX 4000

Recommended Posts

Przewaga nad 4080 non-Super w granicach błędu pomiarowego. Nie wiem jak w pl ale w Se są 4 modele po MSRP i tuf wyprzedany (ale było z tego co widziałem ~30 sztuk na wszystkie sklepy w całej Se) - tyle że MSI, Gigabyte i Inno3D dostępne. 

8 minut temu, Rebelmind napisał:

Nie wiem jak w pl ale w Se są 4 modele po MSRP i tuf wyprzedany

Nad Wisłą są trzy modele poniżej MSRP (4899, 4859 i 4852 zł). Wciąż można je kupić. 

20 minut temu, Rebelmind napisał:

Jakbyś Artoczku rzucił kodem na -10% to bym szarpał chyba :P

X-kom jedzie na marży poniżej 1% :wariat: Jakby oni rzucali kuponami po 10% to Raków Częstochowa by stracił sponsora. 

Pany a powiedzcie czy jeżeli ja nie muszę mieć takich wodotrysków jak śledzenie promieni, to czy jednak Radeon RX 7900 XT nie będzie lepszym wyborem do 1440p i ewentualnie w niektórych grach do 4K zamiast zamiast RTX 4070 Ti Super? Osobiście preferuję wyższą rozdzielczość i przynajmniej 60 FPS-ów nad RT przy którym trzeba się poprzyglądać żeby ten efekt widzieć. O obciążeniu karty i spadku FPS-ów już nie wspomnę. W testach które przeglądałem jest nawet wydajniejsza (Radeon) w tych rozdziałkach. Oczywiście bez RT. Mogę się mylić, ale czy ta oferta poniżej nie jest atrakcyjna? Napiszcie proszę co o tym sądzicie.

https://www.krsystem.pl/msi_radeon_rx_7900_xt_gaming_trio_classic_20g_gddr6_320bit-item-70911.html?64336&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=64239279-ff09-9137-b8b3-e32a85a86d93

Edytowane przez login1969
5 minut temu, joker5513 napisał:

Damn mogli ta dzisiejsza premier nazwać RTX 4080 cheaper. Że to nie bedzie wiele szybsze to się można było spodziewać, ale żeby było identyczne?? :co:

to był eksperyment, ile można dowalić do ceny, musieli coś tam w końcu obniżyć bo się nie sprzedawało za dobrze.

Godzinę temu, login1969 napisał:

Pany a powiedzcie czy jeżeli ja nie muszę mieć takich wodotrysków jak śledzenie promieni, to czy jednak Radeon RX 7900 XT nie będzie lepszym wyborem do 1440p i ewentualnie w niektórych grach do 4K zamiast zamiast RTX 4070 Ti Super? Osobiście preferuję wyższą rozdzielczość i przynajmniej 60 FPS-ów nad RT przy którym trzeba się poprzyglądać żeby ten efekt widzieć. O obciążeniu karty i spadku FPS-ów już nie wspomnę. W testach które przeglądałem jest nawet wydajniejsza (Radeon) w tych rozdziałkach. Oczywiście bez RT. Mogę się mylić, ale czy ta oferta poniżej nie jest atrakcyjna? Napiszcie proszę co o tym sądzicie.

https://www.krsystem.pl/msi_radeon_rx_7900_xt_gaming_trio_classic_20g_gddr6_320bit-item-70911.html?64336&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=64239279-ff09-9137-b8b3-e32a85a86d93

Wszystko zależy w jakie gry grasz i jakie bediesz grał. Ale jeśli w gry w 60fps bez RT to jak najbardziej nie ma sensu dopłacać do rtx. 

14 minut temu, login1969 napisał:

Jeżeli chodzi o gry to te topowe i starsze i najnowsze z dobrą grafiką ( Avatar, The Last of Us, Metro ) Alan Wake 2 w którego na razie zagrać nie mogę.

To sam zdecyduj czy podobnej wydajności karta od nvidii droższa o 1000zł jest Ci potrzebna z szybszym RT. Zawsze za te 1000zł złotych możesz kupić nowe pamięci , dysk itp , czy mieć po prostu więcej fps w RT.

https://proline.pl/msi-geforce-rtx-4070-ti-gaming-x-trio-12gb-gddr6x-dlss-3-p8116740

Tu masz 40 gier na słabszym bracie RX7900XT , wszystkie są grywalne w twoich 60FPS a na RX7900Xt będzie około 30% więcej FPS i tak.\

Edytowane przez Kawabonga
24 minuty temu, login1969 napisał:

Jeżeli chodzi o gry to te topowe i starsze i najnowsze z dobrą grafiką ( Avatar, The Last of Us, Metro ) Alan Wake 2 w którego na razie zagrać nie mogę.

Jeżeli chcesz grac w tytuły takie jak np Alan Wake 2 to bez rt strasznie tracą na klimacie, to nie są wodotryski tylko już codzienność, i będzie tego coraz więcej a juz na pewno w tytułach AAA. AMD niestety z RT to jest generacje do tyłu, tak samo jak FSR i ich wersja generowania klatek.

• Popieram 1

Jasne. Chciałbym jeszcze się dowiedzieć jak rzeczywiście wygląda to śledzenie promieni w praktyce czyli w trakcie grania. Jest to pytanie do osób które korzystają, włączają tę opcję w grach na swoich kartach. Czy rzeczywiście po włączeniu RT czy PT jest opad szczęki i wtedy warto byłoby dopłacić do tego parę stówek biorąc RTX 4070 Ti Super niż Radeona 7900 XT. Czy jest rzeczywiście gra warta świeczki bo ze screenów w sieci porównujących w różnych grach RT i bez RT ja osobiście nie widzę różnicy lub różnice są bardzo mało widoczne. Opowiecie coś o tym Panowie? Chciałem zaznaczyć że mam już swoje lata a ten komputer ze stopki jest bodajże 8 w mojej "karierze" i zawsze siedziały w nich karty zielonych i powiem szczerze że mam awersję do kart AMD chociaż nie mam z nimi żadnego złego doświadczenia...nie wiem dlaczego ale nie mam do nich jakoś zaufania. Ale jeżeli zostanie powiedzmy 1000 zł w kieszeni a wydajność bez RT będzie taka sama jak przy karcie NVidii  to chyba warto rozważyć kupno Radeona? Co o tym myślicie?

16 minut temu, login1969 napisał:

Jasne. Chciałbym jeszcze się dowiedzieć jak rzeczywiście wygląda to śledzenie promieni w praktyce czyli w trakcie grania. Jest to pytanie do osób które korzystają, włączają tę opcję w grach na swoich kartach. Czy rzeczywiście po włączeniu RT czy PT jest opad szczęki i wtedy warto byłoby dopłacić do tego parę stówek biorąc RTX 4070 Ti Super niż Radeona 7900 XT. Czy jest rzeczywiście gra warta świeczki bo ze screenów w sieci porównujących w różnych grach RT i bez RT ja osobiście nie widzę różnicy lub różnice są bardzo mało widoczne. Opowiecie coś o tym Panowie? Chciałem zaznaczyć że mam już swoje lata a ten komputer ze stopki jest bodajże 8 w mojej "karierze" i zawsze siedziały w nich karty zielonych i powiem szczerze że mam awersję do kart AMD chociaż nie mam z nimi żadnego złego doświadczenia...nie wiem dlaczego ale nie mam do nich jakoś zaufania. Ale jeżeli zostanie powiedzmy 1000 zł w kieszeni a wydajność bez RT będzie taka sama jak przy karcie NVidii  to chyba warto rozważyć kupno Radeona? Co o tym myślicie?

Opadu szczęk nie zaliczysz na 100% ;)

Aby pograć komfortowo w np AW2 RT to i tak musisz mieć kartę pokroju RTX4080. A jest wiele innych gier gdzie nie potrzeba takiej mocy karty. Frame generator i DLSS, FSR to nie jest cud świata , pomaga w graniu ale z tym też jest różnie, ma swoje problemy .

21 minut temu, login1969 napisał:

Oczywiscie ze gram z RT, gry tracą bez tej technologii, nie słuchaj ludzi którzy nie grali z RT DLSS i FG na porządnej karcie NV, różnic vs natywny obraz się nie dopatrzysz. O tym ze to działa kiepsko najczęsciej wypowiadają się ludzie którzy mają karty AMD (bo tam faktycznie jest to słabo zrobione) albo mają karty low end które nie sa w stanie wygenerować odpowiedniej ilosci FPS żeby było z czego ten Frame generator napędzić, ew poprzednie generacje które tego nie obsługują.

• Popieram 2

@login1969 Moim zdaniem jak kasa nie gra roli to dopłacasz 1000zł i masz RTX4070Ti super o tej samej wydajności co RX7900XT + szybszy RT i mniej pamięci vram.

Jeśli wybierzesz RX masz 1000zł w kieszeni i wg mnie takie same przyjemne doznania z gier jak na nvidii , grałem wiedzmina3 i nie uważam że gra była słaba bo nie miała RT. CB2077 grałem, też uważam że bez RT nie jest słaba.  

literówki
14 minut temu, Kawabonga napisał:

@login1969 Moim zdaniem jak kasa nie gra roli to dopłacasz 1000zł i masz RTX4070Ti super o tej samej wydajności co RX7900XT + szybszy RT i mniej pamięci vram.

Jeśli wybierzesz RX masz 1000zł w kieszeni i wg mnie takie same przyjemne doznania z gier jak na nvidii , grałem wiedzmina3 i nie uważam że gra była słaba bo nie miała RT. CB2077 grałem, też uważam że bez RT nie jest słaba.  

RTX 4070Ti super ma 16GB vram, nie wprowadzaj w błąd. I moze spróbuj zagrać w te gry na dobrym sprzęcie i potem sobie porównasz różnice. Do single player gier to żal nie brać czegoś co obsługuje nowe technologie.

edit, widze że zmieniłeś info o ilości pamięci.

Edytowane przez r1023
  • Popieram 1