manfred_papa 0 Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 (edytowane) Dzień dobry Mam laptopa lenovo gamming 3 - z dyskiem jak wyżej. podczas instalacji pokazuje że jest 1 dysk - 0 mb. Nie można nic utworzyć w disk part widać tylko disk 0 - i zero danych. Dysk oczywiście wersja 512 gb NVME Nie mogę znaleźć sterowników do tego dysku a każde inne wywalają dysk z okna gdzie się Tworzy partycje. nie mam możliwości przełożenia i sformatowania w innym. ktoś może pomóc ? Lenovo Ideapad Gamming 3 - 15IMH05 - Dysk M.2 NVME Samsung MZALQ512HALU-000L2 PM 991 Problem Z instalacją Windowsa 10 lub windows 7 z oryginalnego pendrive i klucz. W diskpart nie ma możliwości zmiany MBR na GPT. Przy próbie instalacji LINUX również nie widziało dysku. Dysk Jest po wymianie razem z Płytą główną. na gwarancji. - Poprzednie padło podczas aktualizacji. Edytowane 7 Września 2022 przez manfred_papa tagi Cytuj Link to post Share on other sites
LordAnpu 30 Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Jeżeli masz pamięć usb z instalatorem Windows 10 to zmienił bym Boot Mode na UEFI. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4852 Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Nie wiem czy w tym wypadku ma to znaczenie, ale tez rzuciło mi się w oczy dlaczego masz ustawione bootowanie legacy zmień to na UEFI i wtedy próbuj. Dwa widzę nieaktualny BIOS też ma wpływ na obsługę dysku. Cytuj Link to post Share on other sites
maniek9200 1 Napisano 8 Września 2022 Udostępnij Napisano 8 Września 2022 instalator Startuje itd, ale podczas wyboru dysku jest dysk ale 0 mb następnie po próbie załadowania sterowników dysk znika.. nawet według info z pomocy lenovo. niby ahci lub raid miało pomóc nic nie daje. Uefi zmienione. pendrivy 2 jeden jest w gpt a drugi w mbr i są windowsy 10 oba z narzędzia MS, Cytuj Link to post Share on other sites
LordAnpu 30 Napisano 8 Września 2022 Udostępnij Napisano 8 Września 2022 58 minut temu, maniek9200 napisał: następnie po próbie załadowania sterowników dysk znika.. nawet według info z pomocy lenovo. Ręcznie ładujesz sterowniki pobrane dla twojego komputera? Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 8 Września 2022 Udostępnij Napisano 8 Września 2022 Aktualizacja biosu raz. Zmiana Legacy na Uefi dwa. I wtedy wróć. Sprawdź dokładnie osadzenie dysku w gnieździe. Sterownik nic nie da, kiedy już bios nie rozpoznaje tego dysku. Sterownik jest dla systemu. Cytuj Link to post Share on other sites
maniek9200 1 Napisano 8 Września 2022 Udostępnij Napisano 8 Września 2022 aktualizacji nie mam jak zrobić bo nie mogę dorwać biosa z pendrive zmieniłem już probowałem to samo jest cały czas. osadzenie dysku w gnieździe poprawiłem. na stacjonarce w m.2 to samo jest nie można wgrać windowsa. znika dysk a pliki ładuje wg zaleceń serwisu lenovo i ze strony lenovo. teraz wpiąłem dysk w stacjonarkę i chce go przekonwertować jakoś za pomocą programu ale nie mogę, Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4852 Napisano 8 Września 2022 Udostępnij Napisano 8 Września 2022 Ten dysk wygląda na uszkodzony. Kontroler gada, ale nie ma dostępu do pamięci. Tak padł mi pendrive. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 8 Września 2022 Udostępnij Napisano 8 Września 2022 Tak jak wyżej, albo padł NAND/kanał kontrolera, albo geometria poszła... (zrób konwersje na GPT i zobacz jak się zachowa) Nie ma za bardzo innych możliwości Cytuj Link to post Share on other sites
maniek9200 1 Napisano 8 Września 2022 Udostępnij Napisano 8 Września 2022 aktualizacji nie mam jak zrobić bo nie mogę dorwać biosa z pendrive zmieniłem już probowałem to samo jest cały czas. osadzenie dysku w gnieździe poprawiłem. na stacjonarce w m.2 to samo jest nie można wgrać windowsa. znika dysk a pliki ładuje wg zaleceń serwisu lenovo i ze strony lenovo. teraz wpiąłem dysk w stacjonarkę i chce go przekonwertować jakoś za pomocą programu ale nie mogę, właśnie próbuje zrobić konwert na gpt nie może błąd 45 lub 6 próbuję zaktualizować lub cokolwiek zrobić nie ma szans wywala błąd skanuje jeszcze zobaczymy. Podpiąłem do slota m.2 - podłączyłem dysk ssd z windowsem z innego lapka i tak mi się udało nawet go zobaczyć w windows w moim komputerze ale nie ma szans ... jakies jeszcze pomysły ? Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 9 Września 2022 Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Piszesz, że na kilku maszynach do dysku nie ma dostępu. Dysk ewidentnie trup. Nie wiem, oczekujesz jakiegoś zaklęcia które go wskrzesi czy jak? Niestety nie ma takich cudów. Cytuj Link to post Share on other sites
maniek9200 1 Napisano 9 Września 2022 Udostępnij Napisano 9 Września 2022 tzn mi bardziej chodzi o to że w windowsie go widzi - na stacjonarce, ale nie ma dostępu do Niego.. lipa.. Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 9 Września 2022 Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Dysk nowy czy używany? Jak nowy - gwarancja. Jak nie, idziesz do sklepu po drugi. Nikt tu więcej nic nie wymyśli. Co z tego, że dysk jest widoczny, jak nie ma widocznej pojemności pamięci na nim. To na czym chcesz cokolwiek instalować? Na kontrolerze? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 9 Września 2022 Udostępnij Napisano 9 Września 2022 a crystaldiskinfo coś raportuje, daj screena z niego. Jeśli nie da się przekonwertować na GPT, to niestety pewnie padła NAND / kanał kontrolera, windows będzie widział SSD bo sam kontroler SSD żyje, ale kontroler SSD nie ma dostępu do NAND z jakiegoś powodu. Na 99% trup i to dość rzadki, bo padła NAND / kanał kontrolera, a nie cały kontroler jak to zwykle bywa, ale pokaż co ci crystaldiskinfo pokazuje. pm991 chyba nie wspiera flashowania firmware z samsung magician prawda? Cytuj Link to post Share on other sites
LordAnpu 30 Napisano 10 Września 2022 Udostępnij Napisano 10 Września 2022 Pokaż też jak dysk wygląda w "Zarządzanie dyskami". Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts