Skocz do zawartości

Napaść rosyjska na Ukraine 2022

Recommended Posts

Aż tak źle to pewnie nie jest że nie mają gdzie s**ć. Bo brak dostępu do kanalizy o niczym nie świadczy. Myślę że bezpiecznie bym podzielił tę wartość przez 3

Kwestia przydomowych szamb itd. 

Ale statystyka to jednak fajna sprawa. Dużo mówi. 

Aż tak źle to pewnie nie jest że nie mają gdzie s**ć. Bo brak dostępu do kanalizy o niczym nie świadczy.
Kwestia przydomowych szamb itd.

No właśnie nie.
Zobacz sobie tą grafikę, jest napisane "toaleta z odpływem ścieków do kanalizacji lub szamba".
To tylko pokazuje jak nie wiele trzeba aby sterować milionami ludzi.
Zwykły przekaż w rządowych mediach ....

Nie tylko w rządowych, we wszystkich.
Wypisz wymaluj ostatni tweet niejakiego Czuchnowskiego Wojciecha z GW, który raczej rządowych mediów nie ogląda.
Zaatakował kobietę w aucie, bo miała "Z" na tylnej klapie bagażnika.
Sprano mu mózg, że Zet to zło i zapewne wspiera ruskich, więc zaczął działać, nie przyjął w ogóle takiej ewentualności, że to "Z" może znaczyć coś innego. Tak właśnie działa indoktrynacja.
Wpis usunął, ale w internecie nic nie ginie
https://www.trendsmap.com/twitter/tweet/1511299529261436928

Swoją drogą ciekawe co z Radiem Zet się teraz stanie? Zorro już też nie obejrzymy, bo waląc szabelką "Z" wspiera ruskich.
  • Lubię to 1
W dniu 10.04.2022 o 17:56, marik81 napisał:

https://dorzeczy.pl/kraj/53669/ukraina-eksportuje-bron-do-rosji.html
Czyli teraz Ruskie używają broni do ataku na Ukrainę, która kupili od... Ukrainy?

Ogólnie mówiąc ...TAK .

Ukraina produkowała  masę sprzętu jak choćby silniki do samolotów ,Helikopterów    wojskowych  które w 90% szły  do Ruskich . Teraz ten sprzęt  wraca na UA i tam jest gruzowany .

.

70 żołnierzy rosyjskich zginęło w Melitopolu na południowym wschodzie Ukrainy z rąk "nieznanych patriotów" — podaje ukraiński wywiad wojskowy, przekonując, że są dowody na to, że w Melitopolu działa spontaniczny ruch oporu.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wojna-w-ukrainie-nieznani-patrioci-zabili-70-rosyjskich-zolnierzy-dzialaja-noca/rsyyc9b,79cfc278

Spontaniczny ruch oporu  czy jednak .... spec jednostka  bo rany głównie od noża (cięcie  gardła ,pchnięcie w serce ) .. przypadkiem  w okolicach Doniecka  20 podobnych ofiar ...

Choroszcz to za mało.. ruskie nawet umarłym nie przepuszczą. Ciężko skomentować taki debilizm. To się w pale nie mieści, takie byty które wpadły na ten pomysł trzeba izolować od reszty społeczeństwa. Coś tak głupiego się nie zdarza.. poza rosyjskim stanem umysłu.

• Lubię to 1

Ogólnie mówiąc ...TAK .
Ukraina produkowała  masę sprzętu jak choćby silniki do samolotów ,Helikopterów    wojskowych  które w 90% szły  do Ruskich . Teraz ten sprzęt  wraca na UA i tam jest gruzowany.

No ale czy tylko ja tu widzę nonsens? Nikomu się to nie wydaje dziwne, że w 2014 Rosjanie zajmują Krym, posyłają zielone ludziki na Donbas, czyli notabene okupują część Ukrainy a ta sprzedaje broń okupantowi? W 2016 roku, czyli dwa lata po zajęciu części Ukrainy, Rosja jest największym odbiorcą ukraińskiej zbrojeniówki!
Dla mnie to niepojęte, coś jakby Polska sprzedawała broń Niemcom w 1941.

• Popieram 1
8 godzin temu, marik81 napisał:

No ale czy tylko ja tu widzę nonsens?

Kasa to Kasa ...Biznes to biznes .....

Nikt nie patrzy na  skutki długo  falowe tylko na efekty tu i teraz ,aby kasa się zgadzała .

Przecież  części   niemieckich ,francuskich firm  również został znalezione w  zniszczonym ruskim sprzęcie wojskowym (marki Bosch ,Citroen.. i cos tam jeszcze było ) .

Pozostaje pytanie czy Ukraina ,Niemcy (bosch) ,Francja (citroen .. )  dostarczali części  świadomie  z ich przeznaczeniem ze będą wykorzystane w sprzęcie bojowym  czy jednak  nie mieli takiej wiedzy ?

Bo umowa umową ,ale z takim narodem jak Rosja to nic nie znaczy bo umowa to papier który ruskie mają w pupie tak samo jak życie swojego mięsa poborowego  w wieku 19-25lat  z  dalekiej tajgi .

Umowa ,kontrakt to  forma jakiegoś zaufania ....

A jak tu można mieć zaufanie do kacapów ....

• Popieram 1

Dlaczego nie zadziałały systemy przeciwrakietowe? może dawno ktoś podmienił na atrapę :menda: a oryginał służy w innej flocie.

Ruscy już pokazali światu cały swój nowoczesny arsenał. Tam się kradnie w armii od lat, co innego jest na papierze a co innego w rzeczywistości.

Może już dawno zdecydowaliby się na uderzenie atomowe gdyby nie fakt że 3/4 wyrzutni im nie odpali a do celu to doleci co dziesiąta rakieta. :rotfl:

Też piękna narracja o misji humanitarnej, wzruszyłem się. :D

Naczelny propagandziarz, w TVP też mamy takich kilku, z taką różnicą że nikt normalny u nas ich nie ogląda, szczekają sobie do twardego elektoratu który został przy teleodbiornikach.

• Lubię to 1
5 godzin temu, pendzel_3 napisał:

Dlaczego nie zadziałały systemy przeciwrakietowe? może dawno ktoś podmienił na atrapę :menda: a oryginał służy w innej flocie.

Z tego co czytałem to ostrzał rakietowy poprzedził nalot Bayraktara, który uszkodził radar pokładowy. Piękna to była akcja :) 

• Lubię to 2

Od 2014 ukraińska armia modernizowała się i szkoliła. 

Inna sprawa, że jak dostajesz dane wywiadowcze od USA z pierdyliarda satelitów i systemów monitorujących to masz przewagę informacyjną. 

Ja pierdziele, zaraz już będą 2 miesiące. 23 lutego, gdy inwazja była już pewna, myślałem że jak Ukraina wytrzyma tydzień to będzie dobrze. Po tygodniu i uruchomieniu pierwszych sankcji pomyślałem że po miesiącu rosji skończą się pieniądze. Obydwie prognozy były tak bardzo niecelne, zapowiada się raczej długa wojna na wyniszczenie, żadna strona się nie podda bez ogłoszenia swojego zwycięstwa. Niestety po drodze jeszcze dużo śmierci i zniszczenia :(

Sankcje z du*y jak Rosja dziennie ponad 250 mln dolarów ma z ropy i gazu sprzedawanego w Unii. Sankcje walą najbardziej zwykłych obywateli a nie w Putina. Ja bym mógł się poświęcić i kupować paliwo za 10zl nawet byle docisnąć Rosję ale to nie przejdzie w UE.

• Popieram 1