Skocz do zawartości

Moje przygody z retro komputerem

Recommended Posts

Chyba mamy dość podobne ustawienia, choć nie mam niektórych opcji, które u ciebie widać. Różnice, jakie zauważyłem - Memory Read Wait State u ciebie jest 1 W/S, u mnie 3. Cacheable RAM Address Range u ciebie 32 mb, u mnie 64. Shadow RAM Option u ciebie Both, u mnie Main. Nie wiem czy to istotne różnice? Video Bios Area Cachable mam teraz włączone. 

Nie wiem, czy widziałeś, co dopisałem do ostatniego postu na poprzedniej stronie?

Edytowane przez kamiledi15

Możliwe. Ściągnąłem też wersję dyskietkową Fields of Glory, ale z jakiegoś powodu nie działa - odtwarza się część intra, a potem jest czarny ekran, tak jakby kolejna część intra nie chciała się odpalić i nie da się tego ominąć.

Jeszcze jedno pytanie - mam program Fdisk do obsługi partycji. Jak może pamiętacie, miałem dwie partycje - dysk C i D. Skasowałem partycję D, ale jej rozmiar nie dołączył się do dysku C - tak więc teraz dysk C ma pojemność 348 mb, choć cały dysk ma pojemność 504 mb. Jak dołączyć brakujące megabajty do dysku C?

Choć to i tak jest trochę za mało - według etykiety mojego dysku powinien mieć 730 mb. Czemu więc cały dysk ma tylko 504 mb?

20201123-230951.jpg

Hm, przywróciłem partycję D:, ale czegoś tu nie rozumiem: 

20201203-112309.jpg

Total disk size - 504 mb. Partycja C: - 348 mb. Wolna przestrzeń - 330 mb. Jakby nie liczyć, wychodzi 678 mb w sumie. Skąd te 504 mb?

Zrobiłem extended Dos Partition, a na tym Logical Dos Drive i do partycji przypisała się litera dysku D. Tylko nie daje się otworzyć - wyskakuje Error, Non-Dos disk. Czy w takim razie muszę na niej instalować Dosa, żebym mógł z niej korzystać? Chcę ją mieć po prostu jako magazyn plików. Najprościej byłoby mieć jedną dużą partycję, ale to też mi nie wychodzi - z tego co wyczytałem Fdisk na to nie pozwala, więc ściągnąłem dwa programy - Partition Resizer i Partition Magic. W każdym wywala błędy. Co mogę zrobić? 

20201203-122229.jpg

Przeleciałem też dysk Scandiskiem, nie znalazło problemów.

Dysk C: oczywiście działa. Ale w tej chwili mam do dyspozycji tylko te 348 mb. 

Partycję po utworzeniu musisz sformatować. Żeby stworzyć jedną partycję musisz usunąć 1) dysk logiczny 2) rozszerzoną partycję 3) podstawową partycję. Dopiero następnie możesz utworzyć nową partycję podstawową i ją sformatować. Trzeba pamiętać żeby była ustawiona jako bootowalna a format najlepiej zrobić od razu /S żeby zostały przeniesione podstawowe pliki DOSa. Na dysku masz podaną pojemność 730MB, ale to wynika z geometri, po sformatowaniu będzie nieco mniej. Druga sprawa to przelicznik - czy MB jest liczone jako 100KB czy 1024KB.

Ok, dzięki - sformatowałem dysk D: i zaczął działać. Co prawda nadal nie rozumiem, skąd się wzięło Total size = 504 mb, skoro system pozwolił mi do obu partycji przypisać w sumie 678 mb, ani czemu Partition Magic wywalał błędy, nawet gdy nie było wtedy partycji D:. 

Co do formatowania partycji C: - nie mam dyskietek instalacyjnych Dosa, więc po takim zabiegu mogłoby się okazać, że komputer się stanie nieużywalny. Próbowałem niedawno nagrać je samemu, żeby mieć na przyszłość, ale gdy sprawdzałem odpalił się z nich program instalacyjny, po czym wyskoczył komunikat, że mam włożyć pierwszą dyskietkę, choć pierwsza była w środku. Oczywiście dyskietki były bootowalne i chciałem tylko sprawdzić, czy to działa. Nie wiem czy to dlatego, że Dos już był zainstalowany, w każdym razie trochę to ryzykowne. Kupiłbym oryginalne dyskietki, ale na Allegro są za 99 złotych, a to trochę za dużo. Może zrobię to kiedyś jak uda mi się dorwać je gdzieś taniej.

Po co kupować? Sformatuj dyskietkę z parametrem /s i skopiuj na nią polecenia format oraz sys na wszelki wypadek. Najlepiej dokopiuj sobie wszystkie sterowniki, autoexec.bat, config.sys i co tam potrzebujesz. Jeśli system wystartuje z tej dyskietki to będziesz mógł formatować dysk i pliki systemowe (msdos.sys, io.sys i command.com) zostaną przeniesione. Tak naprawdę to nic więcej do podstawowej pracy DOS nie jest potrzebne. DOS ma konstrukcję cepa, wszystko jest proste i da sę zrobić ręcznie, żadnych instalek nie trzeba.

Nawiasem mówiąc jeśli pamięć pozwoli to zmniejsz te Wait State'y, trochę prędkości odzyskach. Ściągnij sobie też CheckIT dla DOS - to było podstawowe narzędzie testowania sprzętu.

No właśnie tak jak piszę, nagrałem je sobie sam, system się odpala z nich i uruchamia instalator Dosa, ale po chwili wywala komunikat "Włóż dyskietkę instalacyjną numer 1.". A przecież cały czas jest w środku właśnie ta dyskietka. Stąd moja obawa, czy przy właściwej instalacji nie stanie się to samo, bo nie wiem, czy to jakieś zabezpieczenie, czy coś źle zrobiłem, czy to po prostu kwestia tego, że Dos już jest zainstalowany i instalator się pogubił. Ja to odpaliłem tylko na chwilę w celu sprawdzenia, czy działa.

To jeszcze raz przeczytaj - nie jest potrzebny żaden instalator. Dyskietkę trzeba sformatować jako systemową i tyle. Instalator nie robi nic innego niż kopiuje pliki i jeśli jakiegoś brakuje to się pewnie gubi. Pliki możesz skopiować samodzielnie, skroić instalację do swoich potrzeb i zostać bohaterem swojego DOSa! Config i autoexec też najlepiej układać samemu bo instalator dorzuca elementy które niekoniecznie potrzebujesz. Najlepiej też opanować tworzenie menu i zrobić sobie kilka wersji dla różnych ustawień pamięci.

15 godzin temu, Tymianek napisał:

Parę screenów - tak dla ciekawości ;). Zdjęcia nie najlepsze :(...nie miałem nic lepszego pod ręką, mam nadzieję, że będą czytelne....?

Moja płyta:

v3An4Bl.jpg

Koprocesor to unikat. Druga sprawa, że w grach z tego okresu mało istotny :)

Hm, czyli jak po formacie skopiuje się pliki na czysty dysk to od razu działa? Nieźle :) Ale na razie to tak zostawię, bo ktoś mi zasugerował, że Dos nie lubi dużych dysków i lepiej mieć dwie mniejsze partycje, żeby nie było problemów. 

W każdym razie chyba to koniec moich kłopotów z komputerem (bo nie wiem czy pisałem, z Rarem też już sobie poradziłem). Przejściówki do CF chyba nie będę montował, bo w końcu po to kupiłem stary komputer, żeby używać go jak za dawnych lat, więc dyskietki poszły w ruch :) Tylko myszka i cd-rom to luksusy, których wtedy nie miałem. W tej chwili chyba jedyny problem to te nagrane płyty w cd-romie, ale kupię kilka tych CD-R Gold i sprawdzę, czy działają. W każdym razie ogromne dzięki za pomoc i poświęcony czas i przepraszam za moją niewiedzę, dużo się nauczyłem.

W dniu 3.12.2020 o 00:23, Tymianek napisał:

xqQz49S.jpg

Internal Cache Memory masz wyłączone. Próbowałeś na włączonym ? Ta opcja włączą/wyłącza cache L1 w CPU więc różnica w wydajności powinna być wyraźnie odczuwalna.

Na razie wszystko gra :) Płyt jeszcze nie kupiłem, więc nie miałem o czym pisać. Za to kupiłem sobie ciemniejsze klawisze do klawiatury (zostały komuś i sprzedawał za 15 złotych), więc może klawiatura nabierze bardziej retro wyglądu. Kupiłem też grę Colonization na płycie. Jak mi to wszystko dojdzie, to zamówię ze 3 złote płytki.

Dobra :) Docelowo i tak poluję na jakąś ciekawszą klawiaturę. Szkoda, że większość była robiona na jedno kopyto - ciężko znaleźć coś, co się wyróżnia. Pamiętacie tą klawiaturę za 400 złotych? Wyglądała super, więc miałem nadzieję, że nikt tego nie kupi i sprzedawca wystawi to później taniej, ale... Ktoś to jednak kupił! Szkoda, ale może jeszcze trafię na coś ciekawego w dobrej cenie. Wśród myszek była zdecydowanie większa różnorodność, ale idealną myszkę już mam :)

No tamta faktycznie się wyróżniała wyglądem, ciekawe czy były też taka ciężka jak ta moja pracowa ;) 

A zobacz sobie tą klawiaturę, ma nietypowy kształt i mimo, że w ogłoszeniu jest PS/2 jest na DIN:

https://allegro.pl/oferta/retro-klawiatura-ps2-key-tronic-9964678576

Bądź ta https://allegro.pl/oferta/retro-klawiatura-peacock-mitsumi-din-9964664704

Tu zaś masz z przełącznikiem AT/XT https://allegro.pl/oferta/klawiatura-101-at-xt-stary-duzy-din-9927527957

Dwie pierwsze - ciekawe, ale wyglądają na nieco nowsze, więc trochę by nie pasowały do mojego sprzętu. Jak wiesz, szukam możliwie jak najstarszego sprzętu :) Z tego typu klawiatur ciekawa była też pofalowana Chicony. Trzecia -zbyt podobna do tej, którą teraz mam. W dodatku na minus brak loga firmy, co trochę zubaża jej wygląd. Wskaźniki "Locków" praktycznie identyczne jak u mnie. Na plus - ciemne klawisze (ja sobie dokupiłem, ale chyba te moje nie są aż tak ciemne - ale zobaczymy, jak będą wyglądać, gdy już dojdą) i spiralny kabelek (którego u mnie niestety brakuje). Ja bym potrzebował ciężkiej klawiatury mechanicznej, z wysoką górą, tak jak ta za 400 złotych :) Ale nie jestem takim desperatem, żeby płacić za to tyle kasy.

To jest całkiem ciekawa rzecz:

https://allegro.pl/oferta/zabytkowa-klawiatura-hyundai-rt101-din5-vintage-9984520008

Szkoda, że stan nieznany...

W dniu 7.12.2020 o 19:49, Fenio napisał:

Internal Cache Memory masz wyłączone. Próbowałeś na włączonym ? Ta opcja włączą/wyłącza cache L1 w CPU więc różnica w wydajności powinna być wyraźnie odczuwalna.

Nie ma czegoś takiego jak L1 cache w „podstawowych” wydaniach 80386DX… w ogóle tam nie ma czegoś takiego jak cache – takie rzeczy to dopiero klony np. od Cyrixa zawierających także instrukcje z i486.

Płyta z tego wątku jest wyposażona w AMD NG80386DX, cache tylko na płycie głównej (external).

W dniu 3.12.2020 o 00:41, kamiledi15 napisał:

(...)według etykiety mojego dysku powinien mieć 730 mb. Czemu więc cały dysk ma tylko 504 mb?

(...) Skąd te 504 mb?(...)

Stąd: BIOS bez translatora ->

CHS(BIOS_Int13 && spec_ATAv2) * rozmiar_sektora = 1024 * 16 *63 * 512B = 528 482 304B = 528MB = 504MiB

Aby to obejść jest kilka rozwiązań:

1.       Easy way -> Software driver - zainstaluj DDO. Osobiście nie lubię takich atrap ale pobawić się można i samemu zdecydować.

Tu masz cały set zabawek: http://vintage-pc.tripod.com/hdd_utils.html

2.       Intermediate way -> poszukaj na portalach sprzedażowych kart Enhanced BIOS na ISA – zależy co znajdziesz, zawierają translatory LRG lub LBA, teoretycznie powinny obsługiwać dyski z limitem z przedziału od 8,4GB do 137GB. Występują jako karta z samym ROM-em lub jako kontroler (E)IDE + ROM.

3.       Hard way -> poszukaj kogoś kto ma taką kartę, zrzuć binarkę, wypal ja na epromie (27Cxxx) i włóż np. do karty sieciowej która posiada gniazdo na RPL – nie potrzebujesz żadnego sterownika, binarka ma boot signature wiec program zostanie odpalony przed oddaniem kontroli do OS-a dokładnie jak w Intermediate way.

4.       Super hard way -> spatchuj sobie BIOS:

a.       obsługa 4kC, 12 bitów na CYL już jest zarezerwowane w obszarze CMOS, teraz wartość wpisana ręcznie jest obcinana do 1024 i tak przekazywana do OS  – 4095 * 16 * 63 * 512B = 2 113 413 120B = 2,02GiB

b.       na translator bit-shift, 8 bitów jest już zarezerwowanych na HEAD w obszarze CMOS – 1024 * 240 * 63 * 512B = 7,38GiB

c.       hiper hard way: rozszerzony translator 24-bit LBA, pre ATA-6 – 137GB

*masz Win 3.11 – FAT16 – max. partycja to 2GiB, chyba że spatchujesz go do obsługi FAT32.

** w praktycznie każdym powyższym przypadku musisz się liczyć z możliwością „zamazania” zawartości dysku gdyż każda opcja czy to DDO, który zmienia MBR (+instaluje dysk na nowo), czy translatory które przeliczają geometrię spowodują iż sektory będą inaczej „poukładane” niż do tej pory.

# dysk został przygotowany przez poprzedniego usera na innym kompie który obsługuje ECHS stad wartości w fdisk pokrywają się z pojemnością dysku, jednakże z obecnym BIOSem każde odwołanie do zawartości dysku wykraczające poza granicę 504MiB będzie skutkowało bad sectorem a dokładniej bledem nieodnalezionego znacznika sektora CHS. Bad sector oczywiście nie zostanie oznaczony na dysku bo jest poza granicami "osiągalności" ...ale przy źle napisanych BIOSach może skutkować przewinięciem i oznaczeniem błędu na sektorze wynikającym z żądanego_C-1024 (sektor został odnaleziony ale posiada "błędny" identyfikator).

O rany. Dzięki za wszystkie rady, ale ja po prostu przywróciłem dwie partycje i teraz na obu mam w sumie 678 mb. To jest chyba górna granica tego dysku, bo wiadomo, że zawsze rzeczywista pojemność jest trochę niższa niż wskazywana przez producenta. 

Ja tymczasem zaryzykowałem i kupiłem klawiaturę w stanie nieznanym. Pamiętacie tego Zenitha, który miał lampki locków na klawiszach i bardzo mi się podobał? Też miał stan nieznany, w dodatku zepsute nóżki i naderwany kabel, a ktoś go kupił za 270 zł. W dodatku miejsce, w którym zwykle klawiatury mają lampki locków było puste. A ja teraz trafiłem klawiaturę Escom, która też ma lampki locków bezpośrednio na klawiszach, w dodatku nic nie jest urwane, świetny stan, a jeszcze w miejscu po standardowych lockach ma ładne logo. Datowana na 1991 rok. Ile zapłaciłem? 20 złotych :) Stan nieznany, ale chyba warto zaryzykować. Trzymajcie kciuki. Co prawda na zdjęciach widać, że niektóre klawisze są bielsze od innych, więc widocznie były wymieniane, ale czytałem, że można je "postarzyć" :) Drugi minus - klawisze są chyba opisane po niemiecku. Ale nie jest to duży problem, a może to nawet lepiej, bo będzie się jeszcze bardziej wyróżniać. Tak więc trzymajcie kciuki, żeby działała :)

Złote płytki też już zamówiłem i czekam na dostawę. 

Proszę:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/klawiatury-retro-ps2-din

Tu jest opisana:

https://deskthority.net/wiki/Fujitsu_FKB4804

Jak nie będzie działać to trudno, 20 złotych to nie majątek. A te lampki na klawiszach mi się bardzo podobają, bo niewiele jest chyba klawiatur, które mają takie coś. 

• BlackCoffe zmienił tytuł na Moje przygody z retro komputerem