BlackCoffe 14071 Napisano 10 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Pamiętam, że w pracy właśnie jak padł kabel z wtyczkami do portów szeregowych to było kombinowanie bo nie każdy chciał działać z powodu tego podziału na wersje z C i bez. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 11 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 (edytowane) Mysz już do mnie jedzie, a w międzyczasie czy potraficie znaleźć, z którego roku pochodzi moja klawiatura? Mam dokładnie tą: https://allegro.pl/oferta/klawiatura-din-samsung-kb1l001saxaa-sdl1500-bcm-9855013488?snapshot=MjAyMC0xMC0zMVQxMzoyNzo1OVo7YnV5ZXI7NGZhNjVmNThkODE1Yzk0YzBhYjNhYTdlNGM1ZjI4OWRhMDNhMWViZTY3NGQwYWQ1OTE3MjQxMmI3ZjZlNzY3MA%3D%3D I niestety w Googlach nie mogę znaleźć nic na jej temat. Może chociaż przybliżony rok produkcji? Edytowane 11 Listopada 2020 przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 11 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Ona wygląda identycznie jak klawiatura jaką mam przy swoim kompie od stanowiska z Autolabem. Gdyby nie to, że twoja jest na duży bolec a moja na PS/2 bym powiedziała, że to ten sam model. Na plombie gwarancyjnej widziałam 99,ale to raczej niemożliwe. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 11 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Raczej musi być z pierwszej połowy lat 90-tych. Poza tym w rzeczywistości wygląda trochę starzej niż na zdjęciach i jest trochę pożółkła, ale to akurat dobrze, bo nadaje jej to fajny wygląd. Ale przyznam, że kusi mnie ta klawiatura: https://allegro.pl/oferta/stara-klawiatura-din-hyundai-btc-5060-bcm-9908814035 Ciekawy układ klawiszy, no i wiek - Google podaje rok produkcji 1986/1987 Oj kusi, kusi. Gdyby udało mi się ją zdobyć (choć wątpię, bo już jedna osoba licytuje), to tą moją bym sprzedał. Dziwne trochę, że Google nie zwraca dosłownie żadnych informacji po wpisaniu modelu tej mojej klawiatury. Zwykle pokazują się choć podstawowe informacje, a na temat tej z nowej aukcji jest bardzo dużo informacji w internecie. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 11 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Samsung era końca pentium i początku celeronow. Hyundai - możesz się zdziwić jak będzie do XT. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 11 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Muszę zrobić przegląd swoich starych klawiatur na duży bolec, może znajdę coś ciekawego Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 11 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 (edytowane) W internecie jest sporo informacji o tej klawiaturze. Znalazłem: "The BTC-5060 is a clone of the IBM Personal Computer AT keyboard keyboard." z kolei o klawiaturze, której jest klonem, znalazłem: "The Personal Computer Advanced Technology (PC AT), released in 1984, was the successor to the IBM PC and XT." Czyli ta klawiatura jest klonem innej, która pasuje chyba do XT i PC. Więc ta z aukcji z tego co rozumiem powinna pasować też do pc, choć nie jest to jasna informacja. Chyba zaryzykuję, zawsze mogę sprzedać Chyba, że umiecie znaleźć jasną informację, że nie pasuje? Edytowane 11 Listopada 2020 przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 11 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Tutaj kogoś zdecydowanie pogięło https://www.olx.pl/oferta/klawiatura-din-5-at-zabytkowy-konputer-stary-retro-vintage-pc-101-102-CID99-IDvuABx.html#5e22044691 Za to tu się zastanawiam czy ona jest taka specjalnie czy się połamała https://www.olx.pl/oferta/klawiatura-din-ps2-CID99-IDGlE4y.html#5e22044691 Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 11 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Ta druga specjalnie jest taka złamana, miałem kiedyś taką. Że niby bardziej ergonomiczne, bo można sobie obie części bardziej rozstawić, ale niezbyt to praktyczne. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 11 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 I chyba mimo wszystko jest niewygodna? Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 11 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 (edytowane) Po prostu trzymałem obie części złączone razem, wtedy używa się jej jak zwykłej klawiatury Ale jest jeden kabel więcej, który łączy obie części. Może się to ewentualnie przydać do chowania i przenoszenia, bo można złożyć klawiaturę na pół. Wysłałem pytanie do sprzedawcy, czy ta klawiatura zadziała na pececie, czy tylko na XT (ta z aukcji, którą ja pokazałem). Może odpisze. Ale chyba zaryzykuję. Bardzo niska cena za taki zabytek, trzeba brać Zawsze potem można sprzedać, jeśli nie zadziała. EDIT Znalazłem taką stronę: http://www.vcfed.org/forum/archive/index.php/t-67575.html A na niej takie zdanie: "Hyundai BTC-5060 keyboard (IBM PC/XT compatible). Unlike normal IBM PC/XT keyboard, this one contains leds." Czyli chyba zadziała Jeszcze jeden szczegół - jak widać na zdjęciu, brakuje klawisza F2. Szukam w internecie i nigdzie nie znalazłem takich klawiszy do kupienia - są albo pełne kolorowe zestawy klawiszy, albo czarne, takich szarych po prostu nie ma. Zakładając, że wygram aukcję i że zadziała, macie pomysł, gdzie taki klawisz zdobyć? Oprócz oczywiście kupowania trzeciej klawiatury i przekładania z niej klawisza. Edytowane 11 Listopada 2020 przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 11 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Klawiatury są w standardzie xt i at. Jeśli nie ma przełącznika to nie są zamienne. Klawisza nie kupisz wiec imo zakup bez sensu. XT od Hyundai to był mój pierwszy pc, jaka to była klawiatura to nie pamiętam, ale przelacznika nie miała. Tak na nią patrzę to może nawet taka sama. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 11 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Ok, ale zapis "IBM PC/XT compatible" nie oznacza, że będzie pasować? Jeśli klawisza nie dokupię to rzeczywiście zakup bez sensu, ale będę polował na podobną kompletną. @BlackCoffe - co do nietypowych klawiatur ciekawie wygląda jeszcze ta: https://allegro.pl/oferta/zabytkowa-klawiatura-pc-chicony-din5-dzielona-fala-9913016558 Widziałem ją już wcześniej i ta aukcja wisi już dość długo, ale stan nieznany za 80 złotych nie zachęca. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 11 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 A takie klawiatury widziałam, mam w pracy kilka klawiatur tej firmy [na PS/2] i powiem Ci, że jestem z nich zadowolona, dobra firma. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 11 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Ten napis oznacza dokładnie to co napisano - kompatybilne z XT. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 11 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 No dobra, czyli pewnie by nie zadziałała. A spójrz jeszcze proszę na tą: https://archiwum.allegro.pl/oferta/klawiatura-pc-nokiadata-sprawna-dzialajaca-i9363718430.html Już jest sprzedana, ale sprzedawca pisze, że zadziała nawet na współczesnych maszynach. Myślisz, że na mojej maszynie też by zadziałała? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 11 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Ale brzydka! Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 11 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 (edytowane) Czy ja wiem, po prostu brudna Pytam z ciekawości. Edytowane 11 Listopada 2020 przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 12 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Widać tan napis AT wiec pewnie tak. Tyle ze to nie jest klawiatura z czasów 386. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 (edytowane) Czyli jest to klawiatura warta rozważenia - wybacz BlackCoffe, ale ciągnie mnie do rzeczy starych i nietypowych Druga połowa lat 90-tych to już nieco nowsza technologia. Dzięki za odpowiedzi, na razie uciszam się i czekam na mysz. Edytowane 12 Listopada 2020 przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 12 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 wybacz BlackCoffe, ale ciągnie mnie do rzeczy starych i nietypowych Gdyby nie brak miejsca już dawno bym miała retro kompa z retro myszką i klawiaturą Nie brud mi się nie podobał bo z tym płyn do mycia szyb się rozprawi tylko ten dziwny kształt Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 (edytowane) Ja miejsca też nie mam za dużo, ale wpakowałem komputer na półkę, do tego długi przedłużacz na klawiaturę i mogę grać z kanapy na telewizorze Więc obok siebie stoją dwa komputery, które dzieli prawie 30 lat. Będę musiał jeszcze dokupić przedłużacz do myszy, jak już zadziała. A mysz czeka już w paczkomacie, więc wieczorem będę testował. Klawiaturę na razie odpuszczam, ale będę śledził aukcje, może trafię jeszcze coś ciekawego. Edytowane 12 Listopada 2020 przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 12 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 30 lat to furda. U mnie stoi i czeka na remont maszyna do obróbki blachy z lat 30tych Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 12 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 U mnie w pracy siedzą obok siebie komp z win 98 i komp z 10, nie muszę mówić, który sprawia mniej problemów? Napisz koniecznie co z myszką. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 (edytowane) Cooger, a używasz tej maszyny? BlackCoffe - a po co wam w pracy komputer z Windows 98? Pytam z ciekawości, bo to ciekawe. Ja nie przepadałem za Windows 98, bo był dość powolny - komputer dosowy włącza mi się kilka sekund, a wyłączyć go można w pół sekundy guzikiem. Nowy komputer z dyskiem ssd i Windows 10 - jego już guzikiem nie wyłączę, ale i tak niewiele gorzej. Ale odpalenie i zamknięcie Windowsa 98 trochę trwało, poza tym częste problemy ze sterownikami i odpaleniem gier - w Dosie też nie zawsze było różowo, ale w Win98 chyba jednak było gorzej. Jedna gra wymagała tego, druga czegoś innego i ciągłe kombinowanie z ustawieniami. Teraz Win98 mam tylko na wirtualnej maszynie, a tam wszystko śmiga całkiem dobrze, więc raczej nie planuję kupowania trzeciego komputera z tym systemem. Ostatnio pod jednym filmikiem z komputerem Win98 autor powiedział nawet, że te walki z odpaleniem gier to część uroku i zabawy z Win98 Wolę chyba jednak Dosa pod tym względem, bo 99% gier odpalam i działa od razu. Edytowane 12 Listopada 2020 przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts