Skocz do zawartości

Moje przygody z retro komputerem

Recommended Posts

Mysz już do mnie jedzie, a w międzyczasie czy potraficie znaleźć, z którego roku pochodzi moja klawiatura? Mam dokładnie tą:

https://allegro.pl/oferta/klawiatura-din-samsung-kb1l001saxaa-sdl1500-bcm-9855013488?snapshot=MjAyMC0xMC0zMVQxMzoyNzo1OVo7YnV5ZXI7NGZhNjVmNThkODE1Yzk0YzBhYjNhYTdlNGM1ZjI4OWRhMDNhMWViZTY3NGQwYWQ1OTE3MjQxMmI3ZjZlNzY3MA%3D%3D

I niestety w Googlach nie mogę znaleźć nic na jej temat. Może chociaż przybliżony rok produkcji?

Edytowane przez kamiledi15

Ona wygląda identycznie jak klawiatura jaką mam przy swoim kompie od stanowiska z Autolabem. Gdyby nie to, że twoja jest na duży bolec a moja na PS/2 bym powiedziała, że to ten sam model. Na plombie gwarancyjnej widziałam 99,ale to raczej niemożliwe.

Raczej musi być z pierwszej połowy lat 90-tych. Poza tym w rzeczywistości wygląda trochę starzej niż na zdjęciach i jest trochę pożółkła, ale to akurat dobrze, bo nadaje jej to fajny wygląd. Ale przyznam, że kusi mnie ta klawiatura:

https://allegro.pl/oferta/stara-klawiatura-din-hyundai-btc-5060-bcm-9908814035

Ciekawy układ klawiszy, no i wiek - Google podaje rok produkcji 1986/1987 :) Oj kusi, kusi. Gdyby udało mi się ją zdobyć (choć wątpię, bo już jedna osoba licytuje), to tą moją bym sprzedał. Dziwne trochę, że Google nie zwraca dosłownie żadnych informacji po wpisaniu modelu tej mojej klawiatury. Zwykle pokazują się choć podstawowe informacje, a na temat tej z nowej aukcji jest bardzo dużo informacji w internecie.

W internecie jest sporo informacji o tej klawiaturze. Znalazłem: "The BTC-5060 is a clone of the IBM Personal Computer AT keyboard keyboard." z kolei o klawiaturze, której jest klonem, znalazłem: "The Personal Computer Advanced Technology (PC AT), released in 1984, was the successor to the IBM PC and XT."

Czyli ta klawiatura jest klonem innej, która pasuje chyba do XT i PC. Więc ta z aukcji z tego co rozumiem powinna pasować też do pc, choć nie jest to jasna informacja. Chyba zaryzykuję, zawsze mogę sprzedać :) Chyba, że umiecie znaleźć jasną informację, że nie pasuje?

Po prostu trzymałem obie części złączone razem, wtedy używa się jej jak zwykłej klawiatury :) Ale jest jeden kabel więcej, który łączy obie części. Może się to ewentualnie przydać do chowania i przenoszenia, bo można złożyć klawiaturę na pół.

Wysłałem pytanie do sprzedawcy, czy ta klawiatura zadziała na pececie, czy tylko na XT (ta z aukcji, którą ja pokazałem). Może odpisze. Ale chyba zaryzykuję. Bardzo niska cena za taki zabytek, trzeba brać :) Zawsze potem można sprzedać, jeśli nie zadziała.

EDIT

Znalazłem taką stronę:

http://www.vcfed.org/forum/archive/index.php/t-67575.html

A na niej takie zdanie: 

"Hyundai BTC-5060 keyboard (IBM PC/XT compatible). Unlike normal IBM PC/XT keyboard, this one contains leds."

Czyli chyba zadziała :)

Jeszcze jeden szczegół - jak widać na zdjęciu, brakuje klawisza F2. Szukam w internecie i nigdzie nie znalazłem takich klawiszy do kupienia - są albo pełne kolorowe zestawy klawiszy, albo czarne, takich szarych po prostu nie ma. Zakładając, że wygram aukcję i że zadziała, macie pomysł, gdzie taki klawisz zdobyć? Oprócz oczywiście kupowania trzeciej klawiatury i przekładania z niej klawisza.

Klawiatury są w standardzie xt i at. Jeśli nie ma przełącznika to nie są zamienne. Klawisza nie kupisz wiec imo zakup bez sensu.

XT od Hyundai to był mój pierwszy pc, jaka to była klawiatura to nie pamiętam, ale przelacznika nie miała. Tak na nią patrzę to może nawet taka sama.

Ok, ale zapis "IBM PC/XT compatible" nie oznacza, że będzie pasować? Jeśli klawisza nie dokupię to rzeczywiście zakup bez sensu, ale będę polował na podobną kompletną.

@BlackCoffe - co do nietypowych klawiatur ciekawie wygląda jeszcze ta:

https://allegro.pl/oferta/zabytkowa-klawiatura-pc-chicony-din5-dzielona-fala-9913016558

Widziałem ją już wcześniej i ta aukcja wisi już dość długo, ale stan nieznany za 80 złotych nie zachęca.

No dobra, czyli pewnie by nie zadziałała. A spójrz jeszcze proszę na tą:

https://archiwum.allegro.pl/oferta/klawiatura-pc-nokiadata-sprawna-dzialajaca-i9363718430.html

Już jest sprzedana, ale sprzedawca pisze, że zadziała nawet na współczesnych maszynach. Myślisz, że na mojej maszynie też by zadziałała?

Czyli jest to klawiatura warta rozważenia - wybacz BlackCoffe, ale ciągnie mnie do rzeczy starych i nietypowych :) Druga połowa lat 90-tych to już nieco nowsza technologia. Dzięki za odpowiedzi, na razie uciszam się i czekam na mysz.

wybacz BlackCoffe, ale ciągnie mnie do rzeczy starych i nietypowych

Gdyby nie brak miejsca już dawno bym miała retro kompa z retro myszką i klawiaturą :D Nie brud mi się nie podobał bo z tym płyn do mycia szyb się rozprawi tylko ten dziwny kształt :) 

Ja miejsca też nie mam za dużo, ale wpakowałem komputer na półkę, do tego długi przedłużacz na klawiaturę i mogę grać z kanapy na telewizorze :) Więc obok siebie stoją dwa komputery, które dzieli prawie 30 lat. Będę musiał jeszcze dokupić przedłużacz do myszy, jak już zadziała. A mysz czeka już w paczkomacie, więc wieczorem będę testował.

Klawiaturę na razie odpuszczam, ale będę śledził aukcje, może trafię jeszcze coś ciekawego.

Cooger, a używasz tej maszyny? 

BlackCoffe - a po co wam w pracy komputer z Windows 98? Pytam z ciekawości, bo to ciekawe.

Ja nie przepadałem za Windows 98, bo był dość powolny - komputer dosowy włącza mi się kilka sekund, a wyłączyć go można w pół sekundy guzikiem. Nowy komputer z dyskiem ssd i Windows 10 - jego już guzikiem nie wyłączę, ale i tak niewiele gorzej. Ale odpalenie i zamknięcie Windowsa 98 trochę trwało, poza tym częste problemy ze sterownikami i odpaleniem gier - w Dosie też nie zawsze było różowo, ale w Win98 chyba jednak było gorzej. Jedna gra wymagała tego, druga czegoś innego i ciągłe kombinowanie z ustawieniami. Teraz Win98 mam tylko na wirtualnej maszynie, a tam wszystko śmiga całkiem dobrze, więc raczej nie planuję kupowania trzeciego komputera z tym systemem. Ostatnio pod jednym filmikiem z komputerem Win98 autor powiedział nawet, że te walki z odpaleniem gier to część uroku i zabawy z Win98 :D Wolę chyba jednak Dosa pod tym względem, bo 99% gier odpalam i działa od razu.

• BlackCoffe zmienił tytuł na Moje przygody z retro komputerem