ODIN85 1023 Napisano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Godzinę temu, joker5513 napisał: Kupić to TLOU czy nie kupić? nie ukrywam że ograłbym sobie komfortowo na PC. RTX 3090ti w 3440x1440 powinien sobie poradzić jako tako ~60FPS. Dobrze że ta karta przynajmniej problemu z niedoborem VRAM nie ma Jak jesteś fanem gier fabularnych ze skopanym zakończeniem to tak Tylko wtedy będziesz skazany na zagranie w Part 2 bo ona naprawia z nawiązką zakończenie Part 1. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2784 Napisano 5 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Grałem już w obydwie na PS4. Pierwsza część jest w mojej osobistej top 2 wszechczasów. Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1023 Napisano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 A to zbędny zakup. Chyba że chcesz potestować to w tym przypadku Steam pozwala na zwrot po 4h. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 32 minuty temu, joker5513 napisał: Pierwsza część jest w mojej osobistej top 2 wszechczasów. Co jest top1 jeśli można spytać? 54 minuty temu, r1023 napisał: nie chodzi tu o sprzęt i ilosc pamięci tylko zwyczajnie o niechlujnie przygotowany port. Nie, wcale. 780ti jak wychodziło z 3GB VRAM to też wszyscy pisali że gry w 1080p NIGDY nie będą potrzebowały więcej. Kiedyś to były zoptymalizowane gry nie to co teraz Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2784 Napisano 5 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 1 minutę temu, zbiku90 napisał: Co jest top1 jeśli można spytać? Witcher trzeci oczywiście 1 2 Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 2 minuty temu, zbiku90 napisał: Nie, wcale. 780ti jak wychodziło z 3GB VRAM to też wszyscy pisali że gry w 1080p NIGDY nie będą potrzebowały więcej. Kiedyś to były zoptymalizowane gry nie to co teraz Oczywiście że będą potrzebowały ale akurat ten tytuł jest przykładem braku kompetencji. NIe wiem co wiesz o optymalizacji gier ale wnoszę że siedzisz w gamedevie. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Ja nie siedzę w Gejmdewie, ale się otarłem. Można mieć dobrze działającą grę ujowo napisaną oraz ujowo działającą grę dobrze napisaną (wariantu skrajnego celowo nie biorę pod uwagę). Jedną i drugą można następnie przeportować na inną platformę i ponownie można uzyskać analogiczne efekty. Faktem pozostaje, że coraz mniej gier jest pisanych od podstaw (bez korzystania z gotowych, dużych modułów), a jeszcze mniej jest dobrze (czytaj. z poszanowania ogólnie przyjętych standardów) napisanych od początku. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Godzinę temu, r1023 napisał: Oczywiście że będą potrzebowały ale akurat ten tytuł jest przykładem braku kompetencji. IMO to bardziej przykład na dymanie klientów i hamowanie rozwoju branży przez NV. Ale to tylko moja opinia, nie musisz się z nią zgadzać. Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 2 godziny temu, Rebelmind napisał: Ja nie siedzę w Gejmdewie, ale się otarłem. Można mieć dobrze działającą grę ujowo napisaną oraz ujowo działającą grę dobrze napisaną (wariantu skrajnego celowo nie biorę pod uwagę). Jedną i drugą można następnie przeportować na inną platformę i ponownie można uzyskać analogiczne efekty. Faktem pozostaje, że coraz mniej gier jest pisanych od podstaw (bez korzystania z gotowych, dużych modułów), a jeszcze mniej jest dobrze (czytaj. z poszanowania ogólnie przyjętych standardów) napisanych od początku. Gra dobrze napisana wcale nie musi być dobrze zoptymalizowana, bo to nie tylko kod ale masa innych czynników które na optymalizację się składają. 1 godzinę temu, zbiku90 napisał: IMO to bardziej przykład na dymanie klientów i hamowanie rozwoju branży przez NV. Ale to tylko moja opinia, nie musisz się z nią zgadzać. Bo jakaś firma olewa port znaczy ze jest to wina firmy robiącej sprzęt ? Jakby na stacji nalali Tobie zamiast paliwa wody do baku to miałbyś pretensje do stacji czy do auta że nie jedzie ? Jak juz nawet na steam refundują tego crapa jak leci to raczej nie jest to wina sprzętu. Niestety ten tytuł nie jest triumfem amd tylko porazką naughty dog. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Ale to przecież nie pierwsza gra w której 8GB jest problemem. A z czasem będzie jeszcze gorzej. U AMD najlepsza karta z takim VRAMem kosztuje 1300-1400zł, a u NV 2x tyle. Powtarzam się ale wystarczy spojrzeć na speckę konsol i wszystko staje się jasne. Porty na PC próbują się ratować swapowaniem z RAMem, ale to nie ten rząd prędkości i przepustowości. Podobnie granie z HDD odchodzi do lamusa, co parę lat temu jeszcze było nie do pomyślenia. Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 To jest bardzo zle zrobiona gra, a pisanie ze NV hamuje rozwój branży to są totalne kocopoły - RT,DLSS itd, w takim wypadku AMD by tą branże cofało bo co najwyżej próbuje kopiować rozwiązania NV i to przeważnie z marnym skutkiem albo są dwie gen do tyłu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2023 Rozwiązania AMD są gorsze ale przynajmniej otwartoźródłowe (póki co) i nie wymagają dopłacania do własnościowego sprzętu. Gdyby nie to właściciele np. Pascali nie mogliby korzystać z Freesync czy FSR, bo NV się na nich wypięła na zasadzie kupcie nowszą kartę biedaki. Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2023 Te ich rozwiązania zwyczajnie nie sa na tyle dobre, albo amd nie ma takiej pozycji na rynku żeby za to kroić kase, i tak jak pisałem tylko kopiują pomysły za chwile będzie FG od AMD . Więc nie wiem gdzie Ty widzisz hamowanie branży. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2023 NVidia imho nie hamuje rozwoju branży, ale hermetyzuje: jeśli chcesz nowe technologie to musisz kupić ich produkt. A, że są to zamknięte rozwiązanie, ZAZWYCZAJ nie działające lub źle działające na ich starszych produktach... Gdy AMD odpowiada porównywalnie dobrą, otwartą alternatywą to i Nv zaczyna wspierać tę alternatywę (patrz Freesync). Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2182 Napisano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2023 W końcu i AMD i NVDIA to korpo, NVIDIA ładuje miliardy zielonych w rozwój to nie będzie za darmo AMD udostępniać, chce wyeliminować konkurencje - wiadomo. Płacisz - wymagasz, masz. Jeśli chcesz najlepszego rozwiązania dopłacasz W AMD znów dział gpu nie ma wielkiej kasy - otwarte rozwiązania - kod poprawiany przez wszystkich - dobrze wygląda marketingowo ale jak by były tak dobre jak nvidia to by wszyscy tego używali. Jakby zamienić miejscami AMD i NVDIA, AMD robiłoby to samo wiec nie ma co sobie dorabiać do tego ideologii:) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2023 47 minut temu, Rebelmind napisał: NVidia imho nie hamuje rozwoju branży, ale hermetyzuje: jeśli chcesz nowe technologie to musisz kupić ich produkt. A, że są to zamknięte rozwiązanie, ZAZWYCZAJ nie działające lub źle działające na ich starszych produktach... Gdy AMD odpowiada porównywalnie dobrą, otwartą alternatywą to i Nv zaczyna wspierać tę alternatywę (patrz Freesync). Amd robiłoby to samo gdyby mogło, zobacz w procesorach trochę odrobili i jak ładnie skorygowali ceny procek/płyta, w kartach jedyna nowość jaka zaprezentowali to dipsplay port 2.0 do 8k, reszta czyli fsr itp to kopiowanie i próba gonienia konkurencji. Freesync jest ok ale nikt kto miał Gsync raczej się nim zainteresuje, tak samo jak mam wybór DLSS a FSR to wybiore DLSS bo jest lepsze, moze to nie hermetyzacja a poprostu próby robienia czegoś pod konkretny sprzęt a nie pod wszystko co jest na rynku. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2023 3 godziny temu, Rebelmind napisał: jeśli chcesz nowe technologie to musisz kupić ich produkt Najlepiej z najnowszej serii... 3 godziny temu, wrobel_krk napisał: Jeśli chcesz najlepszego rozwiązania dopłacasz ...I z wyższej półki żeby mieć choćby te 12GB VRAM. Nie zapominajmy że chcieli wciskać 4070ti jako 4080 15 godzin temu, r1023 napisał: pisanie ze NV hamuje rozwój branży to są totalne kocopoły - RT,DLSS itd Masz rację, źle się wyraziłem. Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1023 Napisano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2023 4 godziny temu, Rebelmind napisał: NVidia imho nie hamuje rozwoju branży, ale hermetyzuje: jeśli chcesz nowe technologie to musisz kupić ich produkt. A, że są to zamknięte rozwiązanie, ZAZWYCZAJ nie działające lub źle działające na ich starszych produktach... Gdy AMD odpowiada porównywalnie dobrą, otwartą alternatywą to i Nv zaczyna wspierać tę alternatywę (patrz Freesync). Jedyne co hamuje rozwój branży to konsole. Ubisoft kiedyś powiedział wprost że ich gry wyglądają wszędzie tak samo żeby konsolowcy nie płakali że u nich jest brzydziej. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
emilstw 118 Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Panowie mam pytanko. Która bardziej się opłaca? 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 @emilstw Bierz obydwie, wybierz jedną, drugą odsprzedasz z zyskiem 1 Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 ten outlet chyba żyje w innej rzeczywistości, nadal mamy boom na kopanie i gen 40xx jeszcze się nie pojawiła. Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1023 Napisano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 Na przyszłość proszę się zapoznać z działaniem allegro a wtedy takie dziwne ceny nie będą dziwiły Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 Mogliby zatrudnić jakiegoś praktykanta/stażystę żeby im skorygował ceny jak mają zamiar to kiedykolwiek sprzedać. Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1023 Napisano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 To jest celowe zewyżenie ceny. Oni nawet nie mają tej karty. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
soda 387 Napisano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 4 godziny temu, ODIN85 napisał: To jest celowe zewyżenie ceny. Oni nawet nie mają tej karty. To co się w takim razie stanie jak klikniesz kup teraz? Jest napisane, że dostawa jutro. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts