Gronthar 0 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 W dniu 26.02.2021 o 14:59, EH_Gosu napisał: Całkowicie zrozumiały temat. Kurde jak kupowałem mojego RTX 3090 STRIX OC to około 8k za niego dałem, teraz taka sama karta po 15k+ chodzi. Obecnie RTXy 3080 stoją po 9-11K. Istne szaleństwo co się wyrabia na rynku. A, niestety sytuacja może potrwać nawet do polowy 2022 roku jak nie dłużej. Oby się ten czarny scenariusz nie ziścił. No ja mam dylemat, posiadam 2070S gigabyta na 20 miesiacach gwarancji jeszcze, i sie gryzę z myślami, sprzedac, nie sprzedac nawet nie wiem ile bym mógł za niego wziąć, i ile dopłacić do namacalnego upgrade, jak radzisz? Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 (edytowane) @GrontharW obecnej sytuacji kartę możesz sprzedać za ~3.5tys w zależności od modelu. Niestety po sprzedaży nic nie kupisz sensownego i zostanie Ci czekanie na spadek cen. Ja też się biłem z myślą sprzedaży i ostatecznie podjąłem decyzję. Kartę wystawiłem tylko dlatego że jest dobra cena a ja gram teraz bardzo rzadko i nie mam ciśnienia na coś wydajniejszego. Edytowane 28 Lutego 2021 przez DjXbeat 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Cytuj Link to post Share on other sites
JanekD 76 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 2 godziny temu, DjXbeat napisał: To "kiedyś" i "dziś" wygląda tak samo. Nie ma żadnego mechanizmu który zmusza górników do zakupu dedykowanych kart do kopania! Oni wolą gamingowe wersje z racji możliwości odsprzedaży kart gdy krypto padnie. Wyobraź sobie sytuacje gdzie górnik kupuje 500kart CMP-HX i na nich kopie. Po pół roku krypto pada i kopanie przestaje być całkowicie opłacalne. Górnikowi zostaje 500 sztuk kart, które do niczego innego jak kopanie się nie nadaje i nic z nimi nie zrobi. Gdyby górnik miał normalne wersje kart to zaczął by je sprzedawać na rynku wtórnym odzyskując sporą część środków, które w nie zainwestował. Żaden mechanizm tego nie przeskoczy. Górnicy zawsze będą wybierali karty gamingowe! Tylko, że przy założeniu że 3060 i CMP mają to samo TDP (ok. 170W) a 3060 kopie o połowę wolniej to zakup 3060 do kopania się nie opłaca, nawet jeśli go później sprzedamy. Obliczenie poniżej - przy czym założyłem, że ETH jest constatns po 1'300 USD za sztukę a 3060 kosztuje 4k PLN a CMP 2k PLN (za to 3060 da się później opchnąć za 1000 zł a CMP nie). USD/PLN 3.7 GPU 3060 CMP CRYPTO CURRENCY ETH ETH 1 ETH PRICE (USD) 1 300.00 1 300.00 1 ETH PRICE (PLN) 4 810.00 4 810.00 GPU MHs 22.00 44.00 GPU PRICE (PLN) -4000 -2 000 GPU RESELL PRICE (PLN) 1 000.00 0.00 GPU POWER USE (W) 170.00 170.00 COST PER KWh (PLN) 0.62 0.62 POOL FEE 1% 1% ETH MINED / DAY 0.0011 0.0022 MINING GROSS PROFIT (PLN) 5.26 10.53 POOL FEE (PLN) -0.05 -0.11 ENERGY COST/DAY (PLN) -2.52 -2.52 NET PROFIT (PLN) 2.69 7.91 NET PROFIT / YEAR 983.55 2 885.95 IRR 3 YEAR -1% 133% IRR 2 YEAR -16% 112% IRR 1 YEAR #NUM! 44% 3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Bitcoin oraz Etherum notuje spadek od kilku dni, ceny kart stoją w miejscu. Znakomicie. Teraz to się nawet nie "odkopie" nadpłaty. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof Miś 120 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 (edytowane) 2 godziny temu, JanekD napisał: Tylko, że przy założeniu że 3060 i CMP mają to samo TDP (ok. 170W) a 3060 kopie o połowę wolniej to zakup 3060 do kopania się nie opłaca, nawet jeśli go później sprzedamy. Obliczenie poniżej - ... Kurczę, Forumowiczu JanekD zaimponowałeś mi logiczno-ekonomicznym przedstawieniem tematu. Pytanie jak to wygląda w realiach np.: chińskich lub każdych innych gdzie kopiarki zajmują całe hale, a karty kupuje się pewnie po innych cenach w przypadku, gdy kupujemy po kilkaset sztuk. Jeszcze raz - szacun. Z innej beczki - od kilku dni na OLX są do kupienia RTX 3080 w cenie poniżej 4000 zł (w tej chwili widzę za 3600 zl z Sosnowca). Macie jakieś zdanie na ten temat? Ogłoszenia często są zdawkowe, pisane jakby ktoś używał translatora że wskazaniem na język RU lub UA. Edytowane 28 Lutego 2021 przez Krzysztof Miś Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 4 minuty temu, Krzysztof Miś napisał: Z innej beczki - od kilku dni na OLX są do kupienia RTX 3080 w cenie poniżej 4000 zł (w tej chwili widzę za 3600 zl z Sosnowca). Macie jakieś zdanie na ten temat? Ogłoszenia często są zdawkowe, pisane jakby ktoś używał translatora że wskazaniem na język RU lub UA. Czy potrzebujesz jeszcze jakiś wyjaśnień, aby wywnioskować czy ogłoszeniodawca jest uczciwy? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof Miś 120 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 .Wątpliwości mnie się mnożą, ale a nuż ktoś z takiego źródła nabył kartę, która kosztuje wszędzie indziej dwa razy więcej i cieszy się nabytkiem. Ja na OLX często kupuję i regularnie sprzedaję i zastanawiam się jak ktoś mnie może oszukać skoro się tam pofatyguję osobiście i będę chciał kartę na miejscu dokładnie sprawdzić. Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 2 minuty temu, Krzysztof Miś napisał: będę chciał kartę na miejscu dokładnie sprawdzić Ciekaw jestem, jak to wykonasz? Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof Miś 120 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Pofatygowałbym się z własnym komputerem. Wszak niektóre osoby prezentują otwarte pudełka. Perspektywa zapłacenia kilku tysięcy złotych, a raczej brak zaufania, zdeterminowałaby mnie do takich kroków. Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Proszę Cię....nie przesadzaj. Już to widzę, jak rozkładasz u kogoś swoje zabawki, instalujesz kartę i poświęcasz minimum....godzinę? na testy. A jeśli ktoś uprawiał górnictwo na takiej karcie, to obok na pewno będą widoczne okruszki.....sorry za ironię. Dla mnie to nonsens. Ale jeśli coś Ci to da, to może i warto. Zależy jeszcze, po jakim czasie ktoś będzie taką kartę sprzedawał. Bo jeśli po pół roku, roku, to masz przecież jeszcze biegnącą gwarancję. Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof Miś 120 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 W sumie masz rację Forumowiczu marko22. Bez sensu gadam. No nic. Zadałem pytanie i czekam na odpowiedź na OLX. Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 ETH spada, prawdopodobnie od tych newsów o ELONIE MASK ile tam miliardów stracił ;o 3 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 6 godzin temu, DjXbeat napisał: Nie ma żadnego mechanizmu który zmusza górników do zakupu dedykowanych kart do kopania! Jest prosty mechanizm. Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Zdelegalizować bitcoina 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Jak ktoś potrzebuje kopać, a nie może kupić kart dla graczy (bo ich nie ma), to kupi dedykowaną pod kopanie, bo mu "kasa ucieka". Wyliczy kiedy karta mu się zwróci i będzie na plusie. Błędne założenie, ze karty do kopania zostały pokazane i żadna się nie sprzeda. Jest wybór, to kupuje się co się chce. Nie ma wyboru, to na bezrybiu... Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 1 godzinę temu, wodego napisał: Jest prosty mechanizm. Ja napisałem w kontekście wyboru między normalną karta a dedykowaną do kopania. Górnicy najpierw wykupią normalne karty a w późniejszym czasie jesli to będzie się opłacało dedykowane. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof Miś 120 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 ETH w zasadzie pikuje w dół. Ciekawe co ma na to wpływ, bo nigdzie nie widzę żadnych alarmujących informacji co do genezy tego spadkowego trendu. Cytuj Link to post Share on other sites
DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 (edytowane) W dniu 21.02.2021 o 20:35, droid napisał: Ja tu widzę niektórych obrońców kopania na karcie, wiem że to ich majątek, kupili robią co chcą. Nie rozumiem tylko negowania odnośnie blokowania przez Nvidia kopania. Niech Nvidia zrobi już porządek wsadzając ten limiter kopania. Będzie spokój. A januszom i mirkom biznesu proponuję wziąć się za normalną prace. Ja osobiście nie jestem obrońcą/przeciwnikiem kopania na karcie, bo jak słusznie zauważyłeś każdy w dowolny sposób zarządza swoim kapitałem. Nie sądzę aby jakiemukolwiek górnikowi przeszkadzała blokada Nvidii. ETH nie jest jedynym crypto, które można kopać. Revenue 3060 Ti 4.44$ 3060 3.42$ Ostatnie zdanie jest jakąś małomiasteczkową filozofią, zupełnie mi niezrozumiałą, a przede wszystkim pozbawioną LOGIKI. Pracując mnożysz kapitał, który inwestujesz według własnego uznania i pomysłu. Część kapitału mam w akcjach, część w krypto, część w koparkach. Nazywa się to dywersyfikacją portfela. Osobiście bardzo nie lubię hipokryzji, a już szczególnie idealizowania otaczającego Świata. Mieszkam sobie w małej mieścinie. Moim sąsiadem jest Waldek policjant. Wracam wieczorem do domu przekraczając dopuszczalną prędkość od 20km/h. Waldek stoi skampiony w szuwarach i mnie zatrzymuje. Jak zgaduję 99% procent użytkowników forum nie powie siema Waldek zapomniało mi się, przybij pionę kupię Ci piwo. Wszyscy z pokorą przyjmą mandat, bo tak stanowi prawo i wewnętrzne sumienie. Inny przykład: Moja mama/teściowa jest chora, a szpital przepełniony. Dziwny zbieg okoliczności sprawił, że żona jest proktologiem. Nie poproszę Jej, aby pomogła teściowej dostać się do szpitala poza kolejnością. To jest kur..a nieetyczne i krzywdzące dla innych. Moja ciocia jest kanarem w pociągu, którym jadę. Mówi nie kupuj biletu. Ja dzielnie biegnę do kasy biletowej, kupuję bilet relacji Wąchock - Knurów bo tak nakazuje mi sumienie. Odnosząc do siebie. Znalazłem gościa na allegro, który miał na sprzedaż "x" kart graficznych. Kij mnie obchodzi skąd i od kogo miał, kogo zna, a kogo nie zna. Zapłaciłem, koniec tematu. Mój Ojciec 15 lat pracował w US Korpo- IT. Przez pół życia (od 3086) miałem firmowe darmowe komputery. Nigdy nie miałem z tego powodu wyrzutów sumienia. A teraz wierzcie w ten kolorowy Świat, w który z pewnym natręctwem wierzycie. Układy i znajomości TO ZŁO WCIELONE gdy ich nie posiadamy. Gdy jednak ów takie posiadamy jest git. W dniu 21.02.2021 o 19:08, joker5513 napisał: Każdy krok który uprzykrzy życie tym górniczym debilom ogrzewającym planetę bez krztyny sensu, jest dla mnie jak balsam. I Każdy krok, który uprzykrzy życie graczom ogrzewającym planetę bez krzty sensu jest dla mnie jak balsam. Edytowane 28 Lutego 2021 przez DarkSideOfTheMoon 2 4 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 12 minut temu, DarkSideOfTheMoon napisał: Każdy krok, który uprzykrzy życie graczom ogrzewającym planetę bez krzty sensu jest dla mnie jak balsam. Dobre . Zamiast grać w bezsensowne gry marnując prąd, ludzie powinni uprawiać warzywa, żeby zmniejszyć głód na świecie. Te warzywa powinni za darmo oddawać głodującym. Zamiast kupować bezsensownie flaszkę na weekend, te pieniądze powinni wrzucać do skarbonki przy monopolowym. Te pieniądze pójdą choćby na pomoc chorym dzieciom... 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 3 godziny temu, Krzysztof Miś napisał: ETH w zasadzie pikuje w dół. Ciekawe co ma na to wpływ, bo nigdzie nie widzę żadnych alarmujących informacji co do genezy tego spadkowego trendu. To się nazywa korekta zawyżonego kursu. ETH dalej jest +100% od 1 stycznia. 35 minut temu, DarkSideOfTheMoon napisał: Mój Ojciec 15 lat pracował w US Korpo- IT. Przez pół życia (od 3086) miałem firmowe darmowe komputery. Nigdy nie miałem z tego powodu wyrzutów sumienia. Ale nie wiem, sugerujesz że kradł te komputery, czy co? Bo pozostałe przypadki wydają się łamaniem prawa/obyczajów, a sam wiem, że często firmie bardziej się opłaca dać, po wymianie na nowszy, komputer pracownikowi jako "bonus" niż się jebać ze składowaniem i odsprzedażą za relatywne grosze. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Fundusz reprezentacyjny, który sam ustalał. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 1 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 10 godzin temu, DarkSideOfTheMoon napisał: Każdy krok, który uprzykrzy życie graczom ogrzewającym planetę bez krzty sensu jest dla mnie jak balsam. Ty na poważnie czy coś nietentego pod kopułą? Gracz który popyka sobie 2-3 godzinki dziennie solo czy z kolegami w jakąś grę online ma tak dewastujący wpływ na środowisko? Tym bardziej w czasach wmawianej nam zarazy... Większy niż jakiś głąb odpalający 64 x RTX 3080 24h/365dni w roku żeby ukopać wirtualny, spekulancki środek płatniczy? idź kopać dalej ... 5 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Marucins 87 Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Oczywiście. Nie maco stawać znaku równości między koparką z dziesiątką GPU a blaszakiem... bo jeśli tak to trzeba wywołać do tablicy grajków na komórkach. A co. Im też należą się bęcki - to już "dwójki" bez telefonu zrobić nie można... Ale największy bałagan i tak robi przemysł. Elektryczne auta - ale nikt nie mówi o produkcji ogniw do nich, poza tym żywotność takich akumulatorów. Dalej w czarnej D. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3762 Napisano 1 Marca 2021 Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Auta elektryczne to chwilowa ucieczka ekologiczna. Nikt nie myśli o tym na poważnie. Przyjdzie wodór... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts