Skocz do zawartości

Recommended Posts

Godzinę temu, zbiku90 napisał:

Masz darmowe GFN? Na płatnym jakość jest wyższa podobno, może ktoś potwierdzi?

Na darmowym nie ma RT oraz możesz grać godzinę na raz (na płatnym 6h) i czasami trzeba czekać w kolejce.

W sumie główna wada taka, że jak mam na steamie 84 gry w bibliotece, to na GFN da się grać w 28.

Pogram jeszcze trochę za free i się zastanowię czy kupić subkrypcję.

Edytowane przez JanekD

Wycofałem swoje zamówienie z początku stycznia na 3060ti OC od gigabyte za 2450. Nie ma sensu kupować karty skoro przez tą sytuację gry na nową generacje się opóźnią bo będzie brakowało konsumentów. Biada tym co nie wytrzymali i kupili jak ktoś tutaj ze zdjęciem gabena w avatarze.

• Lubię to 1
  • Smutne 1

[2550 zł]  Gigabyte RTX3060Ti Eagle OC  (przedsprzedaż)
 [2600 zł]  MSI RTX3060Ti Ventus 2X OC  (przedsprzedaż)
 [2600 zł]  Gigabyte RTX3060Ti Eagle (przedsprzedaż)
 [2600 zł]  MSI RTX3060Ti Gaming X Trio (przedsprzedaż)
 [2600 zł]  Gigabyte RTX3060Ti Gaming OC (przedsprzedaż)
 [2660 zł]  Gainward RTX3060Ti Ghost  (przedsprzedaż)
 [2660 zł]  Palit RTX3060Ti Dual  (przedsprzedaż)
 [2800 zł]  Gigabyte RTX3060Ti Gaming OC Pro (przedsprzedaż)
 [2900 zł]  MSI RTX3060Ti Ventus 3X OC (przedsprzedaż)
 [2900 zł]  Gigabyte RTX3060Ti Aorus Master  (przedsprzedaż)

[3700 zł]  Gigabyte RTX3070 Eagle  (przedsprzedaż)
 [3700 zł]  MSI RTX3070 Ventus 3X OC (przedsprzedaż)
 [3800 zł]  Gigabyte RTX3070 Eagle OC (przedsprzedaż)
 [3800 zł]  MSI RTX3070 Gaming X Trio (przedsprzedaż)
 [3850 zł]  Asus RTX3070 Dual Gaming (przedsprzedaż)
 [3900 zł]  Asus RTX3070 Dual Gaming OC (NIEDOSTĘPNY)
 [3900 zł]  MSI RTX3070 Suprim (DOSTĘPNY)
 [4000 zł]  Palit RTX3070 GamingPro  (przedsprzedaż)
 [4100 zł]  Gainward RTX3070 Phoenix GS (przedsprzedaż)
 [4300 zł]  Asus RTX3070 ROG Strix Gaming OC (przedsprzedaż)

[4700 zł]  MSI RTX3080 Gaming X Trio (przedsprzedaż)
 [4800 zł]  Gigabyte RTX3080 Eagle OC (przedsprzedaż)
 [4950 zł]  Gainward RTX3080 Phoenix (przedsprzedaż)
 [5000 zł]  MSI RTX3080 Ventus OC 3X (przedsprzedaż)
 [5000 zł]  Palit RTX3080 GamingPro (przedsprzedaż)
 [5000 zł]  Gigabyte RTX3080 Gaming OC (przedsprzedaż)
 [5000 zł]  Asus RTX3080 TUF Gaming (przedsprzedaż)
 [5100 zł]  Palit RTX3080 GamingPro OC (przedsprzedaż)
 [5100 zł]  Gainward RTX3080 Phoenix GS (przedsprzedaż)

[7200 zł]  PNY RTX3090 Gaming Uprising Epic-X (KOTLET)
 [8000 zł]  Zotac RTX3090 Trinity (DOSTĘPNY)
 [8000 zł]  PNY RTX3090 XLR8 Gaming Revel (NIEDOSTĘPNY)
 [8100 zł]  MSI RTX3090 Ventus OC 3X (przedsprzedaż)
 [8500 zł]  Inno3D RTX3090 iChill X4 (NIEDOSTĘPNY)
 [8700 zł]  Gigabyte RTX3090 Eagle OC (przedsprzedaż)
 [8800 zł]  Palit RTX3090 GameRock (DOSTĘPNY)
 [9000 zł]  MSI RTX3090 Gaming X Trio (przedsprzedaż)
 [9100 zł]  Gainward RTX3090 Phoenix (DOSTĘPNY)
 [9100 zł]  Palit RTX3090 GamingPro OC (DOSTĘPNY)
 [9100 zł]  Gigabyte RTX3090 Gaming OC (DOSTĘPNY)
 [9200 zł]  Palit RTX3090 GamingPro (DOSTĘPNY)
 [9200 zł]  Gainward RTX3090 Phoenix GS (DOSTĘPNY)
 [9500 zł]  Asus RTX3090 TUF Gaming (przedsprzedaż)
 [9600 zł]  Asus RTX3090 TUF Gaming OC (przedsprzedaż)
 [9600 zł]  Asus RTX3090 ROG Strix Gaming OC (przedsprzedaż)
 [9600 zł]  Gigabyte RTX3090 Aorus Master (NIEDOSTĘPNY)
 [10500 zł]  Palit RTX3090 GameRock OC (NIEDOSTĘPNY)

KOPANIE INFO:

• Kurs ETH = 4557 zł
  • Koszt energii za 1kWh = 0,55 zł

Model  Wydajność  Pobór energii  Kasa na miecha  Koszt energii na miecha  Na czysto na miecha
RTX3090 121MH/s 290W 1003 zł 115 zł 888 zł
RTX3080 98MH/s 224W 812 zł 89 zł 723 zł
RTX3070 62MH/s 117W 514 zł 46 zł 468 zł
RTX3060Ti 60MH/s 120W 497 zł 47 zł 450 zł

Ceny MSRP za Founders Edition:

• RTX3090 = 7000 zł = zwrot inwestycji w nie całe 8-miesięcy
  • RTX3080 = 3400 zł = zwrot inwestycji w nie całe 5-miesięcy
  • RTX3070 = 2400 zł = zwrot inwestycji w lekko ponad 5-miesięcy
  • RTX3060Ti = 1900 zł = zwrot inwestycji w lekko ponad 4-miesięce

Edytowane przez mutissj
  • Lubię to 2
1 godzinę temu, mutissj napisał:

RTX3060Ti = 1900 zł = zwrot inwestycji w lekko ponad 4-miesięce

Spoko, ino jak się ma MSRP do faktycznej ceny, o dostępności nie wspominając. Czytając ostatnie 2 strony tego wątku dochodzę do wniosku,  że trzeba anulować złożone zamówienie.. 

• Lubię to 1
3 godziny temu, Cubano napisał:

psioczycie że nie ma kart, a  dobrze wiadomo kto się do tego przyczynił, po co niepotrzebnie grzać atmosferę w białych rękawiczkach?  Jest temat o kartach to piszcie wszystko na ich temat a nie jaka jest dziś wartośc RTH BKC czy inne skróty którzy tylko wtajemniczeni wiedzą a nikogo innego to nie obchodzi

Jak już mam kartę to czemu nie mam na niej zarobić? :D Przy obecnych cenach zwróci mi się w niecałe pół roku, później jeszcze pójdzie do kogoś jako używana że niby tylko pulpit wyświetlała i od czasu do czasu youtube i interes się kręci :D Zróbcie screeny bo za pół roku na giełdzie będzie zadbana, nigdy nie kopiąca ani podkręcana rx 5700 xt xD

2 godziny temu, plebs napisał:

Biada tym co nie wytrzymali i kupili jak ktoś tutaj ze zdjęciem gabena w avatarze

Okazuje się że ci co kupili 3080 poniżej 5k albo 3060 ti poniżej 3k to zrobili interes życia. Pokopią parę miesięcy przy obecnych cenach i się zwróci :D

• Popieram 1
Godzinę temu, zbiku90 napisał:

Okazuje się że ci co kupili 3080 poniżej 5k albo 3060 ti poniżej 3k to zrobili interes życia. Pokopią parę miesięcy przy obecnych cenach i się zwróci :D

Że niby ktoś kupuje karte TERAZ żeby móc sobie pograć i zamiast tego kopie przez 24/7 przez 6 miesięcy żeby sie zwróciło? Ciekawe co z tej karty zostanie po takim kopaniu przez pół roku czy dłużej. 

Edytowane przez plebs
  • Popieram 1
Godzinę temu, plebs napisał:

Że niby ktoś kupuje karte TERAZ żeby móc sobie pograć i zamiast tego kopie przez 24/7 przez 6 miesięcy żeby sie zwróciło? Ciekawe co z tej karty zostanie po takim kopaniu przez pół roku czy dłużej. 

Sprawna karta zostanie... nie wiem co wy myślicie, że silikon się zużywa jak karta działa czy co?

Jak ktoś kopie to raczej robi to na wysokim efficiency. Undervolt na rdzeniu, max power w 60-kach, wiatraki na 100% (wiatraki są projektowane, żeby działać cały czas na 100%). Do tego karta na stałym obciążeniu nie ma wahań temperatury jak przy normalnym użytkowaniu.

59 minut temu, plebs napisał:

przez pół roku

Jak wytrzyma pół-roku 24/7 to nic wielkiego się nie stanie, można powiedzieć że jej life-time się skróci o jakieś ~10%

a jeśli pół-roku nie wytrzyma to znaczy że slaby egzemplarz się trafił

Generalnie wszyscy moi znajomi łącznie ze mną kupiliśmy w 2017 roku około 40x sztuk Radeonów RX580 8GB od XFX GTS XXX i:

do 6-miesięcy:

• 2x zdechły całkiem i na gwarancję poleciały

do 12-miesięcy

• 5x miały lekko terkoczące wentylatory momentami

do 2 lat

• 8-12x terkotały im wentylatory

powyżej 2 lat

• 3x jeden z dwóch wentylatorów ledwo się kręcił

Co ciekawe w mojej osobistej koparce nie miałem problemów z wentylatorami, prawdopodobnie dlatego że dosyć często odkurzałem mój sprzęt,

a moi znajomi po części mieli to w d.... i raz na miesiąc sprzątali czy rzadziej, i wiadomo od brudu łożyska mogły się szybciej zużywać.

Dodam też że jeden egzemplarz nie przeszedł procesu reklamacji sprzedawca odrzucił z powodu zbyt dużego brudu (kolega przy koparce miał zwyczaj palić papierosy xD) i musiałem zabawić się w serwisanta, zamówić wentylatory od chinola i wymienić je.

28 minut temu, mutissj napisał:

Dodam też że jeden egzemplarz nie przeszedł procesu reklamacji sprzedawca odrzucił z powodu zbyt dużego brudu (kolega przy koparce miał zwyczaj palić papierosy xD) i musiałem zabawić się w serwisanta, zamówić wentylatory od chinola i wymienić je.

Poważnie? I to zrobił legalnie? Konia z rzędem temu, kto pokaże w instrukcji użycia i montażu karty graficznej zapis, jak często i w jaki sposób należy ją czyścić.....

• Haha 1
Godzinę temu, marko22 napisał:

Poważnie? I to zrobił legalnie? Konia z rzędem temu, kto pokaże w instrukcji użycia i montażu karty graficznej zapis, jak często i w jaki sposób należy ją czyścić.....

Gwarancja jest dobrowolnym świadczeniem producenta/sprzedawcy i może jej nadać dowolne warunki itp. Mógłby nawet nie dać w ogóle.
Dlatego ZAWSZE w PL oddaje się na coś co się nazywało kiedyś "rękojmia" a dokładnie chodzi o szczególne warunki sprzedaży konsumenckiej. Warunki tego reguluje ustawa i są bardzo korzystne dla konsumenta. Wiem że jakieś zmiany były, ale z tego co pamiętam do 6 miesięcy od zakupu jakąkolwiek usterkę uznaje się za wadę ukrytą, i to sprzedawca musi udowodnić że jest inaczej. Całość okresu rękojmi to 2 lata.

Przykładowo kupiłem w 2014 roku tablet, po 5 miesiącach nagle zaczęła się bateria rozładowywać w 5 minut (w jakiejś grze, ale wcześniej mogłem z 2 godziny grać), a podczas ładowania oryginalną ładowarką nie było jednolitego ładowania, tylko góry i doliny, czyli ewidentnie coś lewego z baterią/płytą. Dałem na rękojmie, a "rzeczoznawca" sklepu odpisał, że jak się ma bluetooth włączony to się szybciej bateria rozładowuje. Na szczęście to była rękojmia, a odpowiedź dostałem powyżej 14 dni od zgłoszenia, więc wg ustawy w 14 dniu bez odpowiedzi automatycznie uznali moje roszczenie. Wystarczyło im maila z sygnaturami wyroków sądowych wysłać i miałem zwrot kasy.

• Lubię to 1

Powinien być oddzielny temat o zakupie kart, 100 stron offtopu

Dużo ludzi ma te karty, kto chciał kupił, tanio już raczej nie będzie...

U mnie w Toruniu dostawa kart raz na tydzień , wystarczy śledzić ich fb, strixów nie ma ale coś się wybierze 

www.facebook.com/TrytonTorun

https://www.tryton.com.pl/index.php

136739043_3776682455723127_9203998880166

135740735_3768946093163430_3147185890530

w xkomie 3 min po premierze 2grudnia miałem 2 szt zamówione to mi na drugi dzień odpisali , że najwcześniej 4 stycznia, przejrzałem inne sklepy i okazało się, ze  w MedExp mają gainwardy i pality, 4 grudnia już  karta w kompie siedziała, tak to jest jak się wszyscy rzucają na 3 sklepy, a zapominają, że taki towar to większość sklepów agd obecnie sprzedaje

• Popieram 1

Ja mam już drugiego Palita nic nie narzekam , miałem gtxa 1080 3 lata zero problemów

3080 przeszedłem kilka gierek wd:legion , cod black ops cold war (bardzo krótki) rdr2 żadnych problemów z kartą ,

aluminiowy backplate, dobrze znosi oc do +100 na rdzeniu pamieci do +1100

Stwierdzam po raz kolejny,że sklep morelle czy tam makrele że to nie sklep a stan umysłu...Pomijając już fakt że na 8 zakupów u nich 4 przyszły mi używane albo po zwrotach bo rozpakowane,noszące ślady użytkowania a miały być NOWE żaden outlet itp.To tym razem zamówiłem ponad miesiąc temu RTX3080 TUF i teraz uwaga :D Pisało PRZEDSPRZEDAŻ-CZAS REALIZACJI ZAMÓWIENIA OK 2 MIESIĄCE ... Zamówiłem,od razu spytałem który jestem w kolejce.Dostałem odpowiedz że 360:cry:Myślę sobie no ok.Kompa będę składał nowego w okolicach marca więc są 3 miesiące czasu więc spokojnie powinna karta być u mnie do tego czasu :)Tydzień temu piszę do nich drugi raz z pytaniem czy coś się zmieniło,była jakaś dostawa i który jestem w kolejce,gość mi odpisuje że 320 :D Pytam czy może zamówienie się wydłużyć niż 2 miesiące tak jak jest napisane,mówi że na 100% nie :)Dzisiaj minął tydzień jak pytałem i postanowiłem znowu napisać.Pytam o to samo jak wygląda sprawa dostępności,który jestem w kolejce i teraz najlepsze :D Po ok 10 minutach oczekiwania,kobitka mi odpisuje że jestem 323 w kolejce mimo że ponoć tydzień temu byłem 320 :DTo na koniec dodała że na ten model karty czyli TUF od WRZEŚNIA zrealizowali 8 zamówień :roll::roll::co:No to skoro oni realizują ok 10 zamówień na 3 miesiące to ja dostanę kartę jak będzie już seria RTX 5xxx ?Nie rozumiem w ogóle po co można zamawiać u nich karty skoro dostepność jest ZEROWA bo nie można inaczej tego nazwać skoro dostają 8 kart na 3 miesiące ...Poniżej zrzut z rozmowy dzisiejszej,ale mnie zagotowała :facepalm:

66ce8feb79c5.png

• Haha 1

Pytanie do malkontentów. O czym byście tu pisali? O ile podkręciliście swoje karty? Jest dział podkręcanie od tego. To jest temat ogólny a teraz taką mamy rzeczywistość i śledzę ten wątek aby być na bieżąco. I tak żeby nie posty @mutissj to nie miałbym w ogóle rozeznania jak to wygląda od strony kopaczy i to samo tyczy się użytkowników dzielących się swoimi zakupami bądź próbami...

• Lubię to 1
  • Haha 1

@Szy3ki

Jest Pan około 323 w kolejce, może 300 a może 350, jakie to ma znaczenie? Kart nie ma, nie było i nie wiemy kiedy będą ale zamawiać dalej można ( w promocyjnej cenie, jedyne 4999pln!). W ogóle to proszę nie zadawać pytań i nie zawracać du*y. No cyrk :D

Edytowane przez zbiku90
  • Lubię to 1

No to z racji tego, że jak sami określiliście temat jest obszerny, nie za bardzo mogę rozeznać się z moim pytaniem.

Jako że odpowiedzi na moja reklamacje dalej nie mam, a siedzę w mieszkaniu weekend to mi odwala, zastanawiam się jaka kartę 3070 wziąć. Fakt, nie mam odpowiedzi od Gigabyta, także jeszcze nie skreślam Aorusa tak definitywnie. Oczywiście, jak oddadzą mi nowa kartę to pytanie będzie nieaktualne.

Zastanawiam się nad:
- msi gaming
-Asus tuf gaming
-ewentualnie znowu Aorus, jak oddadzą kasę i liczyć na to, że moja spalenizna była przypadkiem jednostki a nie całej linii.

Pomijam jakieś eagle i inne 2wentylatorowe grzejniki.

Widziałem ostatnio w proshopie i gdzieś jeszcze Asusa ale z blokiem wodnym zamiast normalnego wiatraka. Na ile to może się opłacać? W sensie nigdy nie robilem i nie myślałem o własnym LC i nie mam absolutnie pojęcia jakie mogą być koszty części dla samej grafiki

Podziwiam wszystkich tych którzy na własne życzenie stali się darmowym kredytodawcą dla takich moreli. Zamówiliście, wpłaciliście pieniądze a oni nimi zupełnie za darmo obracają. Jaki hojny i dobroduszny jest nasz naród. Przypominam że oni wam darmo nic nie dali. Jak się będziecie sadzić to wam zwrócą kasę, to co ona miała zarobić to już zarobiła. Z biznesowego punktu widzenia są geniuszami ;) O jakie pieniądze chodzi to można dość łatwo oszacować , wystarczy przeliczyć ilość kart które czeka w kolejce ,pomnożyć przez ich cenę i odjąć gdzieś 1/3 bo tyle osób zapewne wzięło za pobraniem.

Edytowane przez pablo_gda
  • Popieram 2