Skocz do zawartości

Co ostatnio kupiliście?

Recommended Posts

2 godziny temu, pendzel_3 napisał:

Czyli jeśli dobrze rozumiem sugerujesz, że te wszystkie "marketowe" czujniki czadu są niebezpieczne?

Krzywdy Ci nie zrobią, ale nikt Ci nie zagwarantuje, że ostrzeże Cię to na tyle szybko by nic się Tobie nie stało, w dzień to jeszcze ale najgorzej jest w nocy gdy się śpi.

Wszystko zależy od tego jak daleko masz od potencjalnego źródła Tlenku Węgla. Bardzo ważna jest też wysokość, na której taki czujnik się znajduje i gdzie.

Gazex generalnie jest w Polsce wiodącym producentem takich czujników, czułośc zależy od wersji (ceny),

Dostajesz certyfikat kalibracji i raz na trzy lata powinien być kalibrowany ponownie, normalnie jeszcze raz w roku powinno się sprawdzać czy poprawnie reaguje na dane stężenia. Gazex ma certyfikaty, akredytacje. To nie jest byle jaki shit.

Normalnie montuje się to w np. w jakiś parkingach podziemnych gdzie ilość miejsc parkingowych przekracza 10, tam ma dodatkowe zadania jak np. uruchomienie wentylacji czy też wystawienie sygnału dźwiękowo optycznego. Owszem w domu też można się w coś takiego pobawić, ale to droga zabawa.

Gazex ma też domowe czujniki, można je połączyć z np. alarmówką jeżeli ktoś ma, lub też pipczyk jak marketówka, ale ze znacznie czulszym czujnikiem.

Jestem przeciwny takim marketowym tworom, bo powierzasz właściwie życie urządzeniom, które nie były w żaden sposób badane czy nadzorowane.

Nie chcę hejtować jakoś mocno, bo faktycznie lepiej jakikolwiek niż żaden. Ale są po prostu lepsze urządzenia, które dokładniej mierzą i ostrzegą szybciej.

• Lubię to 2
  • Dzięki 1
  • Popieram 2
3 godziny temu, Andrew napisał:

Nie chcę hejtować jakoś mocno, bo faktycznie lepiej jakikolwiek niż żaden. Ale są po prostu lepsze urządzenia, które dokładniej mierzą i ostrzegą szybciej.

Nie no luz, właśnie o rzetelną odpowiedź mi chodziło, nie miałem czasu robić jakiegoś rzeczowego rozeznania. Inna sprawa, że przy włączonym piecyku gazowym na butlę to bałbym się zasypiać nawet z najlepszym czujnikiem.

Btw. Doszedł czujnik temperatury i wilgoci, w końcu zepnę właśnie to elektryczne ogrzewanie, będzie można odpalić to zdalnie.

XIL7cb8.png

• Lubię to 3
  • Popieram 3
5 godzin temu, Andrew napisał:

Ale są po prostu lepsze urządzenia, które dokładniej mierzą i ostrzegą szybciej.

Normy są ustalone co do działania takich czujników . Wiele lat używałem takiego Kidde jak miałem junkersy w łazienkach . I kilka razy widziałem na nim 999ppm . Zawsze było to w styczniu przy temperaturze na zewnątrz -20 albo więcej i bezwietrznie  . I pierwsze odpalenie piecyka rano i jest brak ciągu i spaliny się cofają i jak nie masz czujnika to nie wyjdziesz już z łazienki .  

detektor-czadu-tlenku-we_437932.thumb.jpg.0b7557ad09333373ac3083de521a3997.jpg

aktywacja czujników CO.jpg

• Lubię to 4
  • Popieram 4
5 godzin temu, Andrew napisał:

Dostajesz certyfikat kalibracji i raz na trzy lata powinien być kalibrowany ponownie, normalnie jeszcze raz w roku powinno się sprawdzać czy poprawnie reaguje na dane stężenia. Gazex ma certyfikaty, akredytacje. To nie jest byle jaki shit.

........ze znacznie czulszym czujnikiem.

Jestem przeciwny takim marketowym tworom, bo powierzasz właściwie życie urządzeniom, które nie były w żaden sposób badane czy nadzorowane.

Zamel jak i gazex spełnia PN ,oba są kalibrowane ,czujnik działa tak samo w obydwu ,a dokładność mierzenia jest taka sama.

GAZEX.JPG

ZAMEL.JPG

PN GAZEX.JPG

PN ZAMEL.JPG

• Lubię to 1
  • Popieram 3

Na początek dwie rzeczy, 

Deklaracje tego typu nie świadczą w żaden sposób o tym, że takie normy są spełnione. 

Wystawia je tak naprawdę producent, a papier jak dobrze wiemy przyjmie wszystko. Później weryfikuje to życie, albo jakieś organy. 

Nie są to urządzenia ppoż dzięki czemu jest tu taka wolna amerykanka. 

Odkopałem też starocie, 

https://decyzje.uokik.gov.pl/bp/dec_prez.nsf/0/31A5D9700DCA9175C12584C60031C6E4/$file/decyzja DNR-1-47-2019 z 14.10.2019.pdf

Tutaj było prowadzone postępowanie administracyjne właśnie przeciwko produktowi ZAMEL, który nie zadziałał odpowiednio na podawany gaz testowy. 

Podobno przyczynę usunięto, ale nie będę się zagłębiał. 

https://uokik.gov.pl/ogloszenia.php?news_id=15742

Tutaj testy jakiś losowo wybranych czujników, w tym też Gazex, który notabene dostał wynik negatywny. 

https://uokik.gov.pl/download.php?plik=21082

Tylko, że śmiesznie bo za zbyt szybkie reakcje. Jakby to była wada... Przy CO każda minuta jest na wagę złota.

Tutaj coś prostowali. 

https://uokik.gov.pl/ogloszenia.php?news_id=14228

Także odpowiadając na Twój post, to że ktoś napisał, że działa tak samo, nie znaczy, że jest to prawda. 

Ja generalnie znam te produkty,  pracuję z nimi, konserwuję je i przeprowadzam testy. Nie będę przekonywał do jakiegoś konkretnego produktu,

na stronie UOKiK są modele, które spełniają swoją rolę i to się chwali. 

Ale mimo wszystko firma, która ma status Akredytowanego Laboratorium Badawczego jest dla mnie bardziej wiarygodna od chińczyków, które są przepakowywane w Polsce i podobno tu testowane ;)

Edytowane przez Andrew
  • Lubię to 3
  • Popieram 2
W dniu 20.10.2022 o 18:40, karai napisał:

Taki domek dla małego Bigla.

Na razie śpi w plastikowym pudełku bo tak mu sie podoba.

Albo pod kołdrą w łóżku.

received_812200623361045.jpeg

received_1148793815750787.jpeg

Edytowane przez Lord_Krecitsqa
Makaronu ryżowego z Chin mi sie zachciało w trasie. Oczywiście do garnka cały sie nie mieści ani to połamać ani pokroić
  • Lubię to 4
  • Popieram 2