Skocz do zawartości

Co ostatnio kupiliście?

Recommended Posts

Ej jak coś to mój tekst z ziemniakami to nie tyczyło się pytania kolegi sony156. Ale ważne jest to, że mój txt wylądował w złotych myślach :/

EDIT: Ej nie chce was smucić ale u mnie w Szwajcarii GTX560 kosztuje 700 zł

DOWÓD :

http://www.pcp.ch/product-1a15702288.htm?parnr=12832879

czyli dokładnie przeliczając :

CHF : 258,95

PL : 780 zł

A na Szwajcarskie zarobki (ok 2500 - 4000 CHF) karta jest śmiesznie tania :D

Z resztą wpisujcie co chcecie w szukaj na www.toppreise.ch

np. Intel 2500k za 600 zł

Gość Kotecek

Kartę Orange za 25 PLN :)

Myślę kilka rzeczy do kompa kupić jeszcze w tym tyg.

460L PB98 - ~2900km, 15.8L/100km.

Nie ma tragedii... :D

F-22 przy prędkości 2 Machów zużywa 588 l. paliwa lotniczego/100km

Abrams 392 l. (pewnie ON)/100km

PZ VI Tygrys Królewski - 70 ton, spalanie droga/teren 600/1000 l. (pewnie ON)/100km... ale one to wyjątkowo łakome były chyba. :)

Koenigs Tiger był możliwy do rozwalenia tylko nalotem powietrznym, żaden czołg ani żaden pocisk ppanc. nie mógł zniszczyć jego pancerza. Do tego maybach 650KM był dużo za słaby na tiger'y :) Do tego działo w porównaniu do 1-ki 120mm czyniło go niszczycielem na polu bitwy. Jeden problem, Hitler za poźno zaczął je budować. W dodatku pamiętam opis jednego czołgisty brytyjskiego. Było tak:

"Strzeliłem w niego, a ten jak gdyby nigdy nic odwrócił się i strzelił we mnie. Straciłem wtedy pół załogi."

Gość Kotecek

Generalnie Niemcy w tym czasie mieli rewelacyjny sprzęt (czołgi, samoloty odrzutowe, rakiety, "komputery", radary, U-Booty, możliwe że spodki ale to tylko hipoteza, pracowali nad atomicą chyba) ale wszystko było za późno wprowadzane... ale to chyba dla ludzkości, mimo wszystko dobrze :) Potem to dostało się w ręce Amreykanów i Rosjan, którzy zaczęli rozwijać ich technologie w swoich celach i teraz mamy loty w kosmos :D

No i właśnie źle, bo przez to amerykanie zrzucili bomby atomowe. Teraz jeszcze Rosja sprzecza się z Chinami, Korea z USA i jeżeli dalej tak pójdzie to będzie WWIII. Za Koreą postawi się ChRLD, na Koreę pójdzie USA, a na Chiny Rosja. Problem w tym, że nawet USA i sama Rosja razem wzięta raczej nie odeprze ChRLD...

Gość Kotecek

Jak by Niemcy wygrali to może by źle na Zachodzie nie było. Problemu ZSRR/Rosji i komunistów też nie. Polaków też by nie było albo by Ci co przeżyli by wojnę i okupację mieszkali jako niewolnicy w pseudo państewku z Uralem a Niemieccy wojskowi by ćwiczyli na nich swoje umiejętności i sprzęt...

Może dobrze, że tak się stało jak się stało... Jak by Hitler nie rozpętał z kolei wojny to tez by było źle... Stalin by zajął na początku lat 40. całą Europe i mieli byśmy Euroazjatycki Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich... może by się rozpadł w latach 90. ale my teraz żyli byśmy jak w kołchozie... Ci co przeżyli by lata bezwzględnej stalinizacji... nie takiej jak była u nas w latach 50. ale takiej jaka była na Ukrainie w latach 30.

Może II wojny nie będzie... chyba ludzie nie są aż tak głupi... nikt na tym nie skorzysta raczej... a jeśli skorzysta to na bardzo krótką metę.

II wojnie światowej zawdzięczamy natomiast duży postęp techniczny, który po jakimś czasie zawitał w naszych domach.