orbik 1417 Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia Godzinę temu, marik81 napisał: Napisałem wyraźnie dwa razy: "1 mkw" i "powierzchnia wielkości europalety". jakby się tak czepiać to to nie są jednakowe powierzchnie Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia Racja. Tą europaletę podałem dla większego zobrazowania powierzchni, choć ma powierzchnię troszkę mniejszą niż 1 mkw. Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia Godzinę temu, marik81 napisał: Racja. Tą europaletę podałem dla większego zobrazowania powierzchni, choć ma powierzchnię troszkę mniejszą niż 1 mkw. 1ep ma powierzchnię 1m² Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 1ep ma powierzchnię 1m²No nie ma. 1.2x0.8 daje 0.96m² Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 1 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia Nie. Napisałeś o ustawieniu ludzi obok siebie... Czy naprawdę uważasz, że ludzie zamieszkają w nano kawalerkach o powierzchni jednego metra? Gdzie będą pracować? Skąd wezmą żywność? Co z odpadami, energią i całą infrastrukturą? Dobitnie pokazałeś, że kompletnie nie rozumiesz tematu... Popisałeś się Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia Nie. Napisałeś o ustawieniu ludzi obok siebie...Masz rację, mogłem napisać jeszcze "przed sobą i za sobą", mój błąd. Niemniej napisałem wyraźnie, że każdemu przysługuje 1m².Wiesz, nie chodziło mi o to, by tych wszystkich ludzi upychać w tym prostokącie, mikro kawalerkach, czy co tam jeszcze wymyślisz, organizować im pracy, zakupów czy potrzeb fizjologicznych, bo i po co? Czy ja to gdzieś napisałem co insynuujesz?Chodziło o to, by pokazać jak mało miejsca na ziemi zajmują ludzie.Inaczej licząc. Gdyby każdemu człowiekowi przydzielić pewien obszar, na samym tylko lądzie, to miałabyś do dyspozycji, Ty i tylko Ty, prostokąt o wymiarach 150m x 130m.I proszę nie pisz, że "a co jak trafi mi pustynia, lub Himalaje czy Antarktyda",bo nie o to w tym porównaniu chodzi.Populacja ludzka zajmuje 2% lądów na ziemi.Skoro ja nie rozumiem tematu to proszę, pozwól mi zrozumieć i wytłumacz mi to, czego wg Ciebie nie rozumiem. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia Co tu się dzieje... Ludków jest ~8 miliardów, więc jak każdemu dasz 1m2 to zajmą powierzchnię 8000km2 (0,00157% powierzchni ziemi). W sumie można by ich x-krotnie stackować w górę i wtedy byłoby x-krotnie mniej. Na ziemi mamy 149 milionów km2 lądu, więc średnio na 1 ziomka przypada 1,86ha ziemi. PS. Wygląda jakbyś policzył, że ludków jest 8 milionów xD Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia W przybliżeniu 0.019km² na człowieka, czyli obszar ok 150m x130m.Gdzie mam błąd? Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 12 Kwietnia Udostępnij Napisano 12 Kwietnia Szkoda, że nie mam screena przed edycją, gdzie pisałeś w poście, że chodzi o prostokąt 4km x 4,5km. Cytuj Link to post Share on other sites
anemus 228 Napisano 13 Kwietnia Udostępnij Napisano 13 Kwietnia (edytowane) @marik81 ale o co ci w ogóle chodzi? Bo sobie coś tam przeliczasz co nie ma większego sensu. Tylko to z cyklu wiedzy bezużytecznej. Ważniejsze, że 145 osób z ha jak zakłada UE się nie da w skali globu wyżywić (nawet w UE te statystyki są przeszacowane o 30-40%). EDIT A mówimy o diecie pozwalającej w dobrym zdrowiu przeżyć 40-50 lat Edytowane 13 Kwietnia przez anemus Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 13 Kwietnia Udostępnij Napisano 13 Kwietnia Szkoda, że nie mam screena przed edycją, gdzie pisałeś w poście, że chodzi o prostokąt 4km x 4,5km.Tak przyznaję, faktycznie tyle tam było napisane. Jednak nie pasowało mi to zbytnio, dlatego post edytowałem. Mój błąd.@marik81 ale o co ci w ogóle chodzi? Bo sobie coś tam przeliczasz co nie ma większego sensu.Powtarzam kolejny raz, bo chyba ciężko z czytaniem ze zrozumieniem u niektórych. To miała być tylko taka ciekawostka, żeby zobrazować jaką powierzchnię planety zajmują ludzie. Nie chciałem ich żywić, organizować im pracy czy czasu wolnego, coś w stylu pytania: "ilu ludzi zmieści się w maluchu?" Raczej nikt by nie pisał, że przecież nie będą mogli tam jeść, spać czy wydalać, albo ile szacuje UE.Z mojej strony wszystko w tym temacie. Cytuj Link to post Share on other sites
Gryphus 4426 Napisano 13 Kwietnia Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 10 godzin temu, FeX napisał: Co tu się dzieje... Ludków jest ~8 miliardów, więc jak każdemu dasz 1m2 to zajmą powierzchnię 8000km2 (0,00157% powierzchni ziemi). W sumie można by ich x-krotnie stackować w górę i wtedy byłoby x-krotnie mniej. Na ziemi mamy 149 milionów km2 lądu, więc średnio na 1 ziomka przypada 1,86ha ziemi. PS. Wygląda jakbyś policzył, że ludków jest 8 milionów xD Drapacze chmur z boxami jak u Japończyków i git A gościowi chodziło chyba o wielkość zajmowanej powierzchni (odnośnie przeludnienia a nie wyżywienia) ale już koniec tematu. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 14 Kwietnia Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 1 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 14 Kwietnia Udostępnij Napisano 14 Kwietnia Spoiler 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 15 Kwietnia Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 1 2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 17 Kwietnia Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 4 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 17 Kwietnia Udostępnij Napisano 17 Kwietnia ta flaga w coś za dobrym stanie , a i herb nie pomaga 2 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 17 Kwietnia Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 5 Cytuj Link to post Share on other sites
DarkFalcoN 2629 Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 3 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 7 Cytuj Link to post Share on other sites
DarkFalcoN 2629 Napisano 18 Kwietnia Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 1 2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gryphus 4426 Napisano 19 Kwietnia Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 1 3 3 Cytuj Link to post Share on other sites
DarkFalcoN 2629 Napisano 19 Kwietnia Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 4 Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 19 Kwietnia Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 5 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts