Skocz do zawartości

OFFTOPIC - rozmowy na każdy temat

Recommended Posts

Ten "ksiądz" powinien siedzieć i mieć całkowity zakaz pracy z dziećmi, ale to już zadanie policji/ prokuratury/ sądu.

Dokładnie. Moim zdaniem to zdanie wyczerpuje temat.

Osobiście bym go nie wypuszczał z pierdla.

Jeśli jakiś rabin lub imam zgwałci w Polsce dziecko to z pewnością o tym napiszę. Na krajowym podwórku świętymi krowami, którym praktycznie wszystko wolno, są jednak duchowni tylko jednego wyznania,

tylko i wyłącznie z faktu ze jest księdzem?

Oczywiście, że tak. Najczęściej są to zawiasy, o ile w ogóle dochodzi do procesu i skazania. Chyba najgłośniejsza sprawa tego typu w Polsce - Tylawa. Ksiądz molestował dzieci przez 30 lat. Dostał 2 lata w zawiasach. Po wyroku "pracował" w tej samej parafii. Hierarchia kościelna, z Michalikiem na czele, broniła go do końca, do upadłego. To wówczas padały słowa o dzieciach, które "kuszą księży".

Obecna gwiazda PiS'u - Piotrowicz, był wówczas prokuratorem i jako takowy dążył do uniewinnienia. Sam fakt, że takie stanowisko przedstawiał oskarżyciel to jedno, ale opinia, jakoby wkładanie dzieciom łap w majtki "nie miało charakteru seksualnego" to już kompletnie inny kaliber.

• Popieram 3

Jeśli chodzi o Tylawę to sprawa na pierwszy rzut oka mi mocno śmierdzi:

„Pokrzywdzeni zeznali – pisze dalej reporter – że ksiądz, za zgodą rodziców, nocował u siebie małe parafianki, rozbierał je do naga, kąpał, spał z nimi w jednym łóżku, całował, pieścił po brzuchu i wkładał palce w pochwę. Działo się tak przez 30 lat, aż ktoś (pewna dzielna kobieta) odważył się donieść”.

http://www.newsweek.pl/polska/stanislaw-piotrowicz-sprawa-ksiedza-molestujacego-dzieci,artykuly,374817,1.html

Za zgodą rodziców... W jakim celu, po co ? (z perspektywy rodziców). 

To raz. Dwa ,  zamieszana była żona Tylawskiego proboszcza greckokatolickiego.

Z tego co widzę media mocno rozdmuchały sprawę. Nie mam zamiaru bronić księdza ani wyroku. Nie twierdzę , że w postępowaniu nie było nieprawidłowości. Ale mam za mało danych by to komentować.

Ksiądz molestował dzieci przez 30 lat. Dostał 2 lata w zawiasach.

Nie ja jestem sędzią i nie mi to oceniać. Nie mam zielonego pojęcia jakie były dowody w tej sprawie. Osobiście dawałbym o wiele surowsze kary w przypadkach udowodnienia winy.

Jeśli wyroki są nie takie jak być powinny, lub nie ma ich wcale to przede wszystkim zarzuty winno się mieć do wymiaru sprawiedliwości. 

• Popieram 1

W dzisiejszych czasach żadnemu pedofilowi w wiezieniu nic się nie stanie, są bardzo dobrze izolowani od reszty więźniów. Przysługuje im znacznie więcej niż zwykłemu osadzonemu, potrafią ważyć jedzenie czy się zgadza waga, wymyślają różne fanaberie a administracja się na to zgadza. To samo dzieje się u zamożnych żydów w usa, też jest wszystko tuszowane w najgorszym wypadku odsyłają go do izraela. To jest mafia pedofilska, idzie siedzieć ten co nie ma układu i tak jest u nas. Powinni ich zamykać ale normalnie bez izolacji, zakładam się że żadem by już do tego nigdy nie wrócił.

• Popieram 1

Za zgodą rodziców... W jakim celu, po co ? (z perspektywy rodziców). 

Bo niestety tak to u nas wygląda i to praktycznie od zawsze, bo pisał o tym już Mikołaj Rej. Ksiądz jest na wsi figurą numer jeden, a jego słowo bardzo często jest prawem. Przypadków, kiedy całe wsie stawały w obronie oskarżanego księdza jest mnóstwo, a bardzo często również rodzice nie dowierzali słowom własnych dzieci i brali stronę oprawcy. No bo jak to możliwe - "taki dobry człowiek, muchy by nie skrzywdził..."

Klecha chce "uczyć" dzieci u siebie po nocach - co za problem? Toż tylko jakiś szatan mógłby się w tym czegoś złego dopatrywać...

• Popieram 5

kubbak nie wiem co rozumiesz przez doświadczenie  :wariat:

Te śmiecie często piszą skargi do ETPC w Strasburgu na warunki w jakich siedzą, traktowanie, jedzenie itd.

Nowaj ja sobie nie wyobrażam takiej propozycji ze strony księdza o nocne nauki, sam za młodu chodziłem na pielgrzymki, wycieczki ba nawet na dyskoteki w kościele. I na żadną łajzę nie trafiłem, raczej na normalnych księży ale tylko na jednego gdzie czuło się ze jest z powołania. 

• Popieram 1

potrafią ważyć jedzenie czy się zgadza waga, wymyślają różne fanaberie a administracja się na to zgadza.

To niestety prawda. Mam osobę z rodziny pracującą w areszcie. Administracja się "zgadza", bo nie ma wyjścia. Specjalnie niszczenie armatury łazienkowej, zatykanie odpływów żeby zalać celę/ wyhodować grzyba i potem napisać skargę (bywają przypadki że i do Trybunału Praw Człowieka). Montują potem takiemu nową np. umywalkę, a ten po 3 dniach mówi, że znowu "sama pękła". Udowodnić nic się nie da, bo nie wolno ich w celach nagrywać.  

• Popieram 3

Napiszę tak. Mam 59 lat,jestem po ciężkim wypadku w pracy,kilkanaście razy leżałem w różnych szpitalach i w żadnym z nich,żaden lekarz nie zażądał jakiejkolwiek opłaty,za szczególne traktowanie mojej osoby. Czy to znaczy ,że lekarze nie biorą ? Biorą,tylko akurat nie ode mnie...Kościół jest instytucją, a jej pracownikami są księża. Wykonują swój "zawód" lepiej lub gorzej. Specyfiką ich pracy,jest jednak instytucja kościoła i jej wartości,które szerzy. Dlatego społecznie są na cenzurowanym i ich błędy i wypaczenia (przestępstwa seksualne) są szczególnie komentowane przez społeczeństwo. Powinni podlegać obowiązującemu prawu,tak samo jak inni. Tak niestety nie jest,a szkoda...

są szczególnie komentowane przez społeczeństwo.

Te dewiacje i pedofilię chyba jednak zbyt mało Jarku. 

Jak już mleko kipi z gara dopiero pewne sprawy wychodzą na światło dzienne, bo nie mają wyjścia.

Zastanawiam się ile takich spraw pozostało wewnątrz niewielkich społeczności, np. wioskach, bo tak jak Nowaj wspomniał "ksiundz i listowy są świnci".

Powinni podlegać obowiązującemu prawu

Amen, Alleeluuja...

Tak niestety nie jest,a szkoda

Ciekawe kiedy/czy wezmą się wreszcie za kataniarzy. ;)