Skocz do zawartości

Windows 10 Temat zbiorczy. Wrażenia, wątpliwości porady

Recommended Posts

Od jakiegos czasu mam windowsa 10 tylko i wylacznie ze wzgledu na to ze na win 7 nie moge aktualnie odpalić wiecej niz 2 monitorow. Byc moze wymiana grafiki pomoże. Co do windowsa co jakis czas wyskakuje komunikat ze windows ran into trouble and needs to restart. Bez żadnych ostrzeżeń wyłącza sie i nic zrobić nie moge. To samo na windowsie 8.1. Żadne poradniki na internecie nie pomagaja. 

• 3 tygodnie później...

Czy jest jakiś sposób żeby windows 10 zapamiętywał położenie ikon na pulpicie? Po wybudzeniu z uśpienie ikony są poprzestawiane. Taki problem mam na 1 z 3 komputerów z win10.

Problem znany ale i rozwiązany: http://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/windows_10-start/ikony-pulpitu-zmieniaj%C4%85-po%C5%82o%C5%BCenie/c6444fb8-b7ff-4671-af1c-3ea0217b9416?auth=1

A ja dzisiaj zauważyłem inny bajer. Korzystając z narzędzia do robienia W10 ISO nie ma juz opcji W10/W10 Pro. Można tylko wybrać x86/x64. Pomimo wcześniejszej aktualizacji W7 Pro do 10 Pro (przebiegła pomyślnie, zrobiło wersję Pro), czysta instalacja robi W10 Home. Cale szczęście odkopałem starego pena z W10 Pro.

Czy można już jakoś zablokować automatyczne aktualizacje na Windows 10?

Czy ten problem z telemetrią już jest rozwiązany? Czy da się to zablokować?

Czy na Windows 8.1 też są automatyczne aktualizacje? Użytkownik komputera w odniesieniu, do którego się pytam, korzysta z Aero2 i musi mieć kontrolę nad tym kiedy system się uaktualnia.

ad 1. W wersji Home tylko przez zewnętrzny program chyba.

ad 2. Szereg wpisów w pliku hosts i da radę.

ad 3. Przecież na 8.1 można wyłączyć aktualizacje automatyczne. Tak samo mam zrobione na tablecie.

1. Nie zalecam nikomu sztucznie blokować aktualizacji automatycznych. To jedna z największych "miejskich a raczej internetowych legend" jakoby usługa Windows Update była zbędna. Jedyny jej minus,że zabiera transfer, jeśli ktoś ma limitowany internet.

2.Telemetrię i inne wynalazki można zablokować programem np. DoNotSpy lub O&O ShutUp10

Czytałem troszkę o windowsie 10. Bo do laptopa zamierzam zakupić windows 10 HOME 64bit PL. Powiedzcie mi bo wyczytałęm, że windows update nie będzię możliwy do wyłączenia automatycznych aktualizacji. Jak te aktualizacje wpływają na wydajność komputera. Czy może być tak, że np w 1 dzień gram przy 200 fps a na drugi dzień będzie aktualizacja i będzie 100 fps? czy nie zdarzy się tak i te aktualizacje nie wpływają na wydajność i będzie ciągle duża ilość fpsów?

i przez te automatyczne aktualizacje nie bedzie mniej fps niz na np windowsie 8.1 ?

Panowie, krótka piłka, bo polując na laptopa wyszedł ciekawy temat:

Mianowicie czy jest ktoś w stanie powiedzieć, czy testową 90-dniową wersję Windowsa 10 (oraz 8.1) można wykorzystywać do komercyjnych celów (czyli najzwyczajniej w świecie zainstalować ją na firmowym laptopie)?

Jedyna wartościowa informacja, jaką w tym temacie znalazłem, brzmi następująco:

Things to Know

This is evaluation software that is designed for IT professionals interested in trying Windows 10 Enterprise on behalf of their organization. We do not recommend that you install this evaluation if you are not an IT professional or are not professionally managing corporate networks or devices.
źródło: https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-10-enterprise (w części Preinstall Information)

Wynika z tego, że wersje Enterprise Windowsa są wręcz wskazane dla osób zajmujących się sprzętem w firmach, a nie dla użytkowników indywidualnych... Co więcej, trudno chyba inaczej i skuteczniej ocenić użyteczność danego systemu operacyjnego w firmie, niż właśnie poprzez zainstalowanie go na komputerach pracowników...

Niestety żadnych licencyjnych punktów EULA odnośnie tych wersji próbnych Windowsa nie znalazłem, a nie ukrywam - ma to dla mnie znaczenie przy zakupie sprzętu (jeśli faktycznie mogę wstrzymać się z zakupem OS-a przez 90 czy 270 dni, to siłą rzeczy mogę na dzień dzisiejszy przeznaczyć te pieniądze w lepszy hardware).

Jeśli ktoś ogarnia jakkolwiek ten skomplikowany bądź co bądź temat, będę wdzięczny za rozjaśnienie tematu  :)
Edytowane przez enzzo

Przecież napisałem wyżej: użytkownik komputera w odniesieniu, do którego się pytam, korzysta z Aero2 i musi mieć kontrolę nad tym kiedy system się uaktualnia. Do uaktualniania przychodzi do mnie skorzystać z kablówki. Dlatego zanim zrobię aktualizację do 10 muszę mieć, wiedzieć czy to w tym konkretnym przypadku ma sens.

Dlatego proszę o konkretne odpowiedzi. Zrobiłem upgrade do 8.1, ale nawet nie jest w nim konkretnie napisane jaka to wersja, czy Home czy inna, tylko Windows 8.1, a jako producent widnieje Samsung. Podejrzewam, że to Home, bo to był pre-instalowany system.

Edytowane przez z15m2

Ludu, rozważam przesiadkę z 8.1 na 10... pamiętam jak na początku był spory rumor o to że Windows wysyła do MS na bieżąco co i jak się dzieje na kompie. Wówczas pojawił się szereg programików do blokowania niektórych raportów.

Jak to wygląda obecnie, Win 10 dalej przesyła do MS na bieżąco co i jak? Jaki program warto użyć tutaj żeby blokować takie działania o ile się da.

Jakie zalecenie przy przesiadaniu się na Win 10? co blokować, doinstalować itp.?

Pytanie jeszcze jedno - reinstlacja systemu. Mam win 8.1 i zrobie update do 10. Wówczas przy każdej reinstalce musze robić win 8 i upgrade do 10 czy tez można zrobić jakiś nośnik po update aby mieć na stałe win 10 na płycie/pendraku.

Legendy już krążą o szpiegowskich funkcjach w Win 8.1/10. Tak naprawdę MS zbiera tylko te informacje, które mają na celu zweryf. w jaki sposób użytkownik używa systemu aby w przyszłości wprowadzać ulepszenia. Jeśli ktoś trzyma na dysku dane wrażliwe to ok ale powinny być odpowiednio zabezpieczone np. zaszyfrowane. Ja dla spokojności w ogóle nie przechowuje takich danych na kompie podłączonym do sieci. MS daje użytkownikowi wybór - może zechcieć nie wysyłać do korporacji wielu danych.

Pytanie jeszcze jedno - reinstlacja systemu. Mam win 8.1 i zrobie update do 10. Wówczas przy każdej reinstalce musze robić win 8 i upgrade do 10 czy tez można zrobić jakiś nośnik po update aby mieć na stałe win 10 na płycie/pendraku.

Po zrobieniu update do Win10 i przejściu aktywacji możesz sobie zrobić np. Ghostem obraz partycji systemowej i w razie np. crashu - odtworzyć z płyty lub pendrive'a.