PawelQ 107 Napisano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Szybkie pytanie.. Wymieniłem dysk z M4 na MX200 i pojawił mi się w trayu jako urządzenie wymienne. Podpięty jest tylko ten dysk (jako główny, systemowy). Jak się tego pozbyć? Specyfikacja kompa w podpisie, na lapku tego problemu nie mam. Cytuj Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Wylacz hot plug/hot swap w biosie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PawelQ 107 Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Nie widzę takiej opcji Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Takie pytanie czy jak teraz zaktualizuje win 7 do win 10 to przy wymianie sprzętu będę musiał instalować na nowo 7 i uaktualnienie czy już od razu 10 będzie można walnąć ?? Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Przy wymianie sprzętu bazowego: płyta, procesor,pamieć, być może też i dysk -będziesz musiał instalować wszystko od nowa bo po aktualizacji do Win10 - generuje się spec. identyfikator przypisywany do sprzętu. Darmowa aktualizacja do Win10 - tyko do 29.07.2016 (o ile MS nie przedłuży), po tej dacie gdy wymienisz sprzęt, trzeba będzie kupić nowy klucz do Win 10. Ten z Win7 po upgradzie będzie nieważny. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 @up - chyba,że to win7 box.... Cytuj Link to post Share on other sites
Skylaker 5 Napisano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Ponieważ na dniach dostanę złożony nowy komputer na platformie Skylake, a z poprzedniego "zabiorę" tylko win 8.1 box, to chciałbym Was podpytać, czy zostać na win 8.1 tak długo jak sie da, czy od razu zainstalować 10 (jak najlepiej zrobić upgrade jeśli już). Czy te problemy związane z aktualizacjami, samoczynnym odinstalowywaniem niektórych aplikacji, błędy, etc. dotyczą wszystkich użytkowników, czy jest szansa ze na najnowszej platformie będzie ok? Co radzicie? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Jak masz win8,1 box to jaki widzisz problem? Jak jakieś nieustające problemy (a jest ich coraz mniej) to wrócisz do 8,1.... Cytuj Link to post Share on other sites
Skylaker 5 Napisano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Dostrzegam ewentualnie taki problem, ze spędzę 2 wieczory nad instalacją softu i konfiguracją i po dwóch tygodniach okaże się, że zaczną sie różne cyrki typu odinstalowania programów, itd. Czy to nie jest czasem tak, ze jak przejdę na win 10, to stary serial number do win 8 nie zostanie dezaktywowany gdzieś na serwerach MS i nie będę mógł wrócić, mimo posiadania wersji box? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Z box jest tak jak zawsze. Nikt nie może ci odebrać prawa własności do zakupionej legalnie rzeczy (tu system). Sprawdzałem to u nich telefonicznie i potwierdzili.Nie wiem skąd ludzie takie legendy wyciągają. Odnośnie odinstalowywania programów słyszałem, ale u mnie się nic takiego nie stało. Programy i gry mam legalne. Możesz sprawdzić czy twój soft jest kompatybilny z dziesiątką,bo może to było przyczyną? Jeżeli zdarzy ci się problem z powrotem do 8,1 ,wystarczy telefon do Microsoft Polska. Mówię to z doświadczenia.... Cytuj Link to post Share on other sites
Skylaker 5 Napisano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 To jeszcze mam pytanie, czy już jest możliwość ściagniecia z serwerów MS obrazu systemu u po prostu użycia kodu win 8, czy trzeba wciąż bawić sie w upgrady aby uzyskać kod do 10, a następnie robić czysta instalację ponownie? Czytalem kiedyś, ze tak miało być docelowo.... Cytuj Link to post Share on other sites
Wallpy 820 Napisano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 @UP https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 http://9494.pl/firma/microsoft-polska- tu powinieneś się dowiedzieć. Myślę,że pierwszy raz to chyba tak jak było,czyli najpierw aktualizacja posiadanego systemu,ale pewien nie jestem... Cytuj Link to post Share on other sites
Abizer 241 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Cześć Wam. Moja sprawa dot. Windows 10 nie jest chyba raczej zbyt poważna dlatego nie ma sensu przyznawać jej rangi nowego tematu. Pamiętam że po instalacji GTA V były u mnie jakieś problemy z działaniem gry. W necie doszukałem się wówczas informacji, że może chodzić o "nieangielskie" znaki, bądź duże litery w nazwie konta w systemie. Wtedy jeszcze nie wyszła poprawka, która miała to naprawić. Od tamtej pory na dysku istnieje folder użytkownika o nazwie "m" . Zmiana nazwy konta wiadomo- zmienia tą wyświetlaną w systemie, ale katalog pozostaje. Wiem, że chodzi tu o czynność raczej kosmetyczną, ale chciałbym zmienić nazwę tego użytkownika. Żeby nie było w przyszłości podobnych problemów, niech już będzie bez tych polskich znaków, ale coś sensowniejszego . Przyznaję się bez bicia, że dawno w takie rzeczy się nie bawiłem i zwyczajnie nie chce nic zepsuć, dlatego proszę o wskazówki- co tu teraz trzeba dalej kombinować, żeby po prostu mieć drugie konto, ale takie samo jak tamto poprzednie? Tzn. na tym samym mailu (koncie Microsoft). Pytanie, czy aplikację się nie popierdzielą, w sumie zależy mi na 3 grach- wot, gta, FS 15 no i office. Czy da się np. tak zakombinować, że zrobić nowe konto, tamto usunąć żeby mail się zwolnił, potem zrobić jeszcze trzecie z tym mailem który ma być docelowo a to drugie usunąć? . Sam już nie wiem. Pozostaje potem jeszcze ta migracja danych/ustawień. Kurde, sprawa niby niewielkiej wagi. A może jest jeszcze jakiś inny, prostszy sposób o którym nie wiem? Edytowane 28 Stycznia 2016 przez Abizer Cytuj Link to post Share on other sites
loskaczos 0 Napisano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Panowie, właśnie zastanawiam się nad przejściem z 8.1 na 10, to prawda że win blokuje gry? Czy można to jakoś ominąć/oszukać? I czy ewentualnie nie będzie problemu z powrotem na 8.1 ewentualnie na wina 7? Cytuj Link to post Share on other sites
Wallpy 820 Napisano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Blokuje gry? Pierwsze słyszę. Mam Windows'a 10 od premiery i wszystko działa jak należy. Nie wiem jak z piratami więc się nie wypowiem, ale z oryginałami nie ma problemu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
F0rfrey 810 Napisano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Również potwierdzę. Oryginalnych gier i programów nie rusza. Jak z piratami - nie mam pojęcia. Cytuj Link to post Share on other sites
loskaczos 0 Napisano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 No właśnie o piraty chodzi nie wszystkich gier jestem w stanie kupić Cytuj Link to post Share on other sites
mst 6010 Napisano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 No to trudno. Dalsze pytania o pirackie gry będzie skutkowało ostrzeżeniem. Tutaj nie wspieramy piractwa i tym samym nie pomagamy rozwiązywać problemów związanych z takimi grami. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PawelQ 107 Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 (edytowane) Wylacz hot plug/hot swap w biosie W końcu znalazłem, nie jest to widoczna opcja od razu, trzeba wejść w konkretny dysk którego to dotyczy i tam wyłączyć (zapewne jakby ktoś chciał mieć np jeden dysk hot, drugi nie). Dzięki za wskazówkę. No właśnie o piraty chodzi nie wszystkich gier jestem w stanie kupić Gry ze Steam/Origin/Uplay działają jak trzeba. Mam 10 na trzech sprzętach i wszędzie wsio działa. Adobe PS CS6 również (mimo że na stronie chyba nie ma wzmianki o kompatybilności). Jednak znajomy miał problemy z jakąś starą "spiraconą" FIFĄ i deamonem, więc coś jest na rzeczy. Ja w sumie nie znalazłem jeszcze nic, co by działało na 7/8/8.1 a na 10 nie. Oczywiście mówimy o oryginałach. EDIT. Uwieczniłem niezły komunikat z W10 ;-) Niby logiczne, ale.. http://zapodaj.net/images/af39787b42019.png Edytowane 4 Lutego 2016 przez PawelQ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Bazylkiewicz 0 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 WitamMam problem z pewną rzeczą w windowsie 10. System mam na kompie od 3 tygodni. Bardzo irytuje mnie jedna kwestia. Niemalże codziennie na pasku na dole pojawia się ikonka tarczy (tak jak widać załączniku). Ikonka pulsuje. Jak najadę kursorem to pokazuje że pracuje (obraca się kółko) . I nie mogę uruchomić niczego innego na tym pasku. Normalnie z pulpitu mogę uruchomić np. przeglądarkę czy inną aplikację a z paska nic.Takie pulsowanie (i praca) trwa nawet kilka godzin. Nigdy nie dotrwałem do końca. Muszę przez klawiaturę wejść do "start" i uruchomić ponownie komputer.Jaka jest przyczyna tego stanu rzeczy? CZy to konserwacja systemu która uruchamia się kiedy chce? Czy można to jakoś zawiesić? Ustawić na inny czas? Wchodziłem we właściwości systemu i dalej do Zabezpieczenia i konserwacja / konserwacja i przestawiałem godzinę (zmień ustawienia konserwacji)....Ale na nic wszystko. I tak włącza się kiedy chce.Ma ktoś pomysł co z tym zrobić?? CZytając poniższe komentarze wydaje mi się że zrobiłem źle już w momencie aktualizacji systemu do 10. A czy teraz można to powyłączać? Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 A gdzie jest załącznik ? Cytuj Link to post Share on other sites
Fraor 1203 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Robił ktoś aktualizacje do 1511? Po zaktualizowaniu mam problem z otwieraniem preinstalowanych aplikacji M$ takich jak Kalkulator. Wyskakuje komunikat że "Nie można otworzyć aplikacji Kalkulator za pomocą wbudowanego konta administratora. Zaloguj się za pomocą innego konta i ponów próbę." Komuś też tak się dzieje i zna rozwiązanie? Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) @Fraor -Miałem to samo i nie wiem jak ale samo znikło. Uprzednio na swoim koncie nadałem sobie pełne prawa administratora. Troche o tym problemie na stronie Microsoftu, może coś pomoże: http://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/windows_10-start/nie-mo%C5%BCna-otworzy%C4%87-aplikacji-za/44772f96-b66c-4b5b-9065-821f75e208dc?auth=1 Edytowane 9 Lutego 2016 przez Marqvs Cytuj Link to post Share on other sites
Bazylkiewicz 0 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 A gdzie jest załącznik ? Załącznika nie załączyło. Nie wiem jak tutaj załączyć więc wstawiam linka: http://www.fotosik.pl/zdjecie/a2a8bbbbdfbcbbf9 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts