Wento 1825 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Masz sporo racji, w zasadzie dzisiaj wiele produktów jest szytych tak aby zacząć nawalać po okresie upływu gwarancji. Nie zmienia to też faktu, że w zasadzie producenci mogą pisać co chcą, można im tylko zaufać. Znam osobiście ludzi, którzy wolą wydać raz dużą sumę, kupują dobry komputer i wcale nie oznacza to, że są osobami z dużym budżetem i wymieniają sprzęcik co pare lat na nowy. 2 Link to post Share on other sites
trybcio86 269 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Nie w kazdym kregu jest tak jak mowi Nowaj. Sa ludzie ktorzy kupuja po to tylko high endowy sprzet zeby wytrzymal przez kilka dluzszych lat bo nie chca w pozniejszym czasie bawic sie w zamiane procesora, grafiki itd. Nie siedza na codzien w tych sprawach dlatego raz na kilka lat wykladaja wieksza gotowke na taki sprzet. Duzo osob tak sklada komputery np na komunie. Link to post Share on other sites
cesasz 5522 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 zasadzie lepszej jakości komponenty mają na to kluczowe przełożenie. Parafrazując...W przypadku płyt gównych te lepsze komponenty kończą się na dodrukowaniu napisu "Ultra Srable", "Sralitary Class" i co generacje zwiększanie numerku - co by lepiej wyglądało. Aaaa no i w tych lepszych płytach gównych można spotkać "wydzieloną" sekcję dla karty dźwiękowej, która i tak będzie dupna... Sa ludzie ktorzy kupuja po to tylko high endowy sprzet zeby wytrzymal przez kilka dluzszych lat bo nie chca w pozniejszym czasie bawic sie w zamiane procesora, grafiki itd. Nie siedza na codzien w tych sprawach dlatego raz na kilka lat wykladaja wieksza gotowke na taki sprzet. Mowa tutaj o budżetowych rozwiązaniach do gier, a Ty zacząłeś klepać o high endzie. "Jak to mówią młodzi ludzie... masakracja" 2 Link to post Share on other sites
trybcio86 269 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) @ kamil zych Znam osobiście ludzi, którzy wolą wydać raz dużą sumę, kupują dobry komputer i wcale nie oznacza to, że są osobami z dużym budżetem i wymieniają sprzęcik co pare lat na nowy. ja mowie o tym samym ale musisz sie na sile do mnie przyczepic bez powodu Edytowane 30 Grudnia 2014 przez trybcio86 Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Płyty główne z większą ilością dupereli i bajerów mają zasadniczą wadę - większą ilość dupereli i bajerów które mogą się zepsuć. Z reguły polecamy płyty ze średniej półki, czasem średniej-niższej, które są pewne i sprawdzone pod kątem opłacalności i jakości. Poprzedni piec miałem na GA-P35-DS3L, jakby nie patrzeć, średnia półka (jeśli za niską przyjmiemy miniaturki i biurowce) a służy już 7 rok. I pal licho, że ja to ja i mamy jeden przykład, ale zachwalana gromko MSI Z77-G43 to płyta za bagatela 300zł (na okres jej triumfu; i to z OC) i po 2 latach robi robotę w wielu kompach, nikt nie narzeka na dławiki, kondensatory, <wpisz własne> (...), a ile Maximusów, Mpowerów i płyt za 700zł+ było obsmarowanych w ostatnich kilkunastu miesiącach, to aż żal liczyć. Więc nawet na naszej forumowej próbie użytkowników widać jasno i wyraźnie, że płytę kupuje się jak garnitur, dopasowaną. A batalii FX vs. i5 to nawet nie zaszczycę komentarzem dłuższym niż jedno zdanie. Jaki jest koń, każdy widzi. 6 Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Jaki jest koń, każdy widzi. Coś mi mówi , że przez moje wystąpienia w tym temacie co niektórzy nie skapują tego wyrażenia 2GB w 99% przypadków starcza. Mam rozbudowaną scenę i to bardzo i waży 1.3GB na GPU. Przy renderze masz możliwość ile ma alokacji do pamięci zrobić. CPU w tym trybie to strata czasu. A do viewport nie ładujesz textur do pamięci, tak to każdą kartę zapchasz. Przy katach 1Gb masz problem dość często, ale kto na poważnie robi w tym programie z kartą 1GB. Nawet nie chce mi się pisać... Fakt , że w ogromnej ilości przypadków starcza ale powiem Ci , że nie bez powodu ludzie kupowali "Tajtany" do stacji roboczych. No i teraz faktycznie EOT. Na temat wszystko już zostało tutaj powiedziane. 2 Link to post Share on other sites
Cacek93 2397 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 @Nowaj, co do podpunktu pierwszego to nie płoną, ale mają statystycznie krótszą żywotność . No to jak wytłumaczysz fakt, że na płyty producent daje tyle samo gwarancji (2-3 lata), skoro masowo się psują? Poza tym moje dwie płyty na H61 powinny już dawno dokonać żywota, a tymczasem jedna siedzi nadal w komputerze kumpla z i5 2400 + HD7870 (dokładnie to najtańsza płyta, H61M-P20), a druga w moim drugim PC z i3 2120 + GTX 460 i nic i się przez lata nie stało... Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Gwarancja zależy od gestii producenta. Nikt nie mówi, że cos tu się masowo psuje. Twierdzisz, że dwie płyty powinny już dawno dokonać żywota, przy zakupie płyty masz gdziekolwiek napisane "działa 3 lata!"? Tu tylko chodzi o to, że lepsze układy najzwyczajniej są logicznie mniej awaryjne. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez Crout Link to post Share on other sites
maxforces 444 Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Nie w kazdym kregu jest tak jak mowi Nowaj. Sa ludzie ktorzy kupuja po to tylko high endowy sprzet zeby wytrzymal przez kilka dluzszych lat bo nie chca w pozniejszym czasie bawic sie w zamiane procesora, grafiki itd. Nie siedza na codzien w tych sprawach dlatego raz na kilka lat wykladaja wieksza gotowke na taki sprzet. Duzo osob tak sklada komputery np na komunie. To w tym wypadku AMD odpada w pierwszej kolejności. Masz high end http://i288.photobucket.com/albums/ll168/maxforces/lg.jpg idiota by złożył na AMD. W dużej mierze to osoby co nie znające się na kompie a jest ich znacznie duża większość idzie do sklepu patrzy na cenę i kupuje. Mało co go obchodzi co jest w środku bo się nie zna. I takich jest 95%. My tu o budżecie 1100zł a tu posty high end. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez maxforces Link to post Share on other sites
trybcio86 269 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 A ty myslisz ze w PL i7 masowo staja na polkach?? w wiekszosci sklepow mozna od reki dostac co najwyzej najslabsze i5 lub owego Fxa . Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 A więc towaru, który nie stoi na półce w sklepie u pana Zdzisia w Pcimiu Dolnym, kupić się już nie da ? Poza tym - WTF ? Czyżby teraz "argumentem" za FX'ami miałaby być ich dostępność na prowincji ? O high-end'owych komputerach komunijnych na AMD już nawet nie chcę wspominać, bo to była jedna z najbardziej złotych myśli tego roku. 1 Link to post Share on other sites
ShFil 13 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Fxy wydajnościowo konkurują z Nehalem; Westmere'm, a nie z Sandy; Ivy; czy Haswellem. Nie jest to jeszcze przestarzała technologia, w końcu pełnowartościowym tickiem był ostatnio tylko Sandy bridge, ale jest ona nieopłacalna. W cenie fx 8320 otrzymujemy i5 750, płytę i chłodzenie. Gdy ta zostanie ona podkręcona do 4GHz ma już poziom 2400. Dwa lata temu(okres papierkowej premiery Vischery), gdy dobierałem podzespoły do mojego kompa zastanawiałem się, czy wziąć i5 3470, czy czekać na fx 8320. Zawsze, gdy chcę coś kupić i wybieram między dwoma przedmiotami, robię suchą kalkulację. Liczę plusy jednej i drugiej opcji. Gdyby jest remis wybieram to co darzę większą sympatią. Ale jak fx przegrywał kilkoma punktami... Edytowane 30 Grudnia 2014 przez ShFil Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 A ty myslisz ze w PL i7 masowo staja na polkach?? w wiekszosci sklepow mozna od reki dostac co najwyzej najslabsze i5 lub owego Fxa . No i co z tego, geniuszu? Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Gdymy przed kazdym z Was postawiono 4 komputery ( dwa kompy na Fxach i dwa na intelu) bez podania specyfikacji , wlaczonego frapsa i kazano wam pograc w kilka gier i powiedziec ktory z nich jest ktory okazalo by sie jak bardzo potraficie sie mylic. Gdy macie podane cyferki, wykresy i inne technikali latwo sie mowi ktory lepszy ale ludzkie oko jest omylne nawet nie wiecie jak bardzo. O czym Ty w ogóle piszesz? Jeśli wszystkie konfiguracje wyciągną 60 FPS, to nie ma szans, by zauważyć różnicę. Za to jeśli FX będzie wyciągał 40 FPS, a i5 50 FPS, to różnicę wychwycę od razu. Ilość idiotyzmów w tym temacie jest porażająca. Edytowane 31 Grudnia 2014 przez Tycha 5 Link to post Share on other sites
Blashix 137 Napisano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Zastanawia mnie jedna rzecz, otóż to FX 4300 ma 95W i pod obciążeniem pobiera 125.6W, a FX 6300 ma też 95W i pobiera 139.8W z czego te dodatkowe pobory Wat? A i5 4440 ma 84W i pod obciążeniem ma 86.8W. 95W-84W=11W więcej ma FX. 139W-86W=53W więcej od i5 4440. FX 6300 z 95TDP nie powinien pobierać tyle samo co FX 4300 95TDP ? I czemu aż taki duży pobór pod obciążeniem tych FX ? Test: http://www.purepc.pl/procesory/jaki_procesor_kupic_wielki_test_100_procesorow_intel_i_amd?page=0,51 Edytowane 31 Grudnia 2014 przez Blashix Link to post Share on other sites
maxforces 444 Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 TDP nie przekłada się na W. TDP jest dla producentów chłodzeń i producentów płyt. Z czego to się bierze inne architektury, inny proces wytwarzania itd.... 2 Link to post Share on other sites
Blashix 137 Napisano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Ale mimo wszystko opłaca się dopłacić do i5 niż kupić taniej FX'a i dopłacać miesiącami za prąd. Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) kierując się tylko i wyłącznie poborem prądu (pomijając wydajność itp.) - nie edit: mówimy o "standardowym" użytkowaniu, a nie sytuacji gdzie komputer chodzi pod pełnym obciążeniem cpu 24/7 Edytowane 31 Grudnia 2014 przez bossk 2 Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Ale mimo wszystko opłaca się dopłacić do i5 niż kupić taniej FX'a i dopłacać miesiącami za prąd. Jak odliczysz wszystkie stałe, abonamentowe, zmienne i obliczysz różnicę to starczy na paczkę wykałaczek i może na knopersa... 3 Link to post Share on other sites
trybcio86 269 Napisano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) czym Ty w ogóle piszesz? Jeśli wszystkie konfiguracje wyciągną 60 FPS, to nie ma szans, by zauważyć różnicę. Za to jeśli FX będzie wyciągał 40 FPS, a i5 50 FPS, to różnicę wychwycę od razu. Ilość idiotyzmów w tym temacie jest porażająca. a jesli nie bedziesz wiedzial matole ktory komputer jest ktory i jaki osiaga 50 fps to dalej bedziesz sie upieral ze to napewno jest fx a nie np pentium G3xxx. To wlasnie pokazuje wasze uprzedzenia do amd ze nie majac frapsa jestes w stanie goplym okiem wylapac spadki z 60kl do 50 kl i powiedzie to jest fx. Sorry ale bzdyry to teraz piszesz ty. Ja juz swoje udowodnilem ze nie majac zadnych danych na temat specyfikacji komputera i liczby klatek jestes w stanie powiedziec co jest co. Wrozbita maciej przy tobie wymieka chlopie Co za dużo - to niezdrowo. Udanego urlopu. Nowaj Edytowane 31 Grudnia 2014 przez Nowaj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Ja juz swoje udowodnilem Oj tak, ponad wszelką wątpliwość. Jeśli chcesz mogę załatwić odpowiednie skierowanie. a jesli nie bedziesz wiedzial matole ktory komputer jest ktory i jaki osiaga 50 fps to dalej bedziesz sie upieral ze to napewno jest fx a nie np pentium G3xxx. Matoł jest tutaj jeden. Jesteś nim ty. 1 Link to post Share on other sites
zielone_ciastko 4615 Napisano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Wydajność nie jest, mój drogi, kwestią gustu. Zakup sprzętu widocznie gorszego, za większe pieniądze, to działanie wbrew logice. Kwestią gustu jest wybór obudowy (chociaż nawet tutaj powinno się patrzeć na sprawę dość chłodno). Jeśli ktoś, podczas wybierania bebechów, nie uwzględnia współczynnika cena/wydajność, a "gust" to daleko nie zajedzie. Dalej stwierdzam, że to kwestia gustu... w każdej dziedzinie naszego życia. Przecież najwydajniejszyb telefonem jest AJFON na słabszych podezspołach z megaoptymalizacją systemową.. a jednak. Tak samo podzespoły i sentyment do marki. Kwestia gustu. Edytowane 31 Grudnia 2014 przez zielone_ciastko Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Raczej odwrotnie. Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Ehh, wyzwiska tylko potwierdziły, że nie ma po co dyskutować z osobą, która prawdopodobnie wpisuje swoje IQ w nicku. FX jest lepszy, bo nie jestem w stanie określić modelu procesora na podstawie tego, co widzę na monitorze podczas gry. Ale ze mnie matoł. 4 Link to post Share on other sites
Cacek93 2397 Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Przecież zawsze można odpalić to ze nie majac zadnych danych na temat specyfikacji komputera i liczby klatek jestes w stanie powiedziec co jest co Nie jestem też w stanie udowodnić czy w środku jest R9 290, czy GT640 8GB, bo nie mam żadnych danych, czujesz już ten paradoks? Masz dużo czasu na przemyślenia, więc mam nadzieję, że zrozumiesz. 3 Link to post Share on other sites
Recommended Posts