Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kwestia gustu

Wydajność nie jest, mój drogi, kwestią gustu. Zakup sprzętu widocznie gorszego, za większe pieniądze, to działanie wbrew logice. Kwestią gustu jest wybór obudowy (chociaż nawet tutaj powinno się patrzeć na sprawę dość chłodno). Jeśli ktoś, podczas wybierania bebechów, nie uwzględnia współczynnika cena/wydajność, a "gust" to daleko nie zajedzie.

• Popieram 4

Nie wiem czego wali 8, nie wiem czym jest "normalny"... Nie rozumiem tego zdania. W scenie trzeba byłoby powymieniać to i owo by przygotować ją do Cycles ale przecież zawsze do testu możną zaciągnąć samplową.

http://dl.dropbox.com/u/1742071/1m/BMW1M-MikePan.blend. Po otwarciu F12 i leci.

@Down

:facepalm: Nie mam pytań.

Scena była wybierana na FX waliło 8 wątków (wbudowany render). Jak ustawie ją na Cycles to jaja wychodzą bo nie idzie na wszystkich wątkach a na Intelu jest gorzej niż na FX. z wątkami na tej scenie. FX idzie na 6 intel idzie na 3. Dlatego się by zrównały. A tak poza tym ktoś używa Cycles na CPU, nie idzie po GPU CUDA lub OpenCL

TR na życzenie.

http://i288.photobucket.com/albums/ll168/maxforces/t1-4.jpg

http://i288.photobucket.com/albums/ll168/maxforces/t2-3.jpg

Edytowane przez maxforces
  • Popieram 2

Rachunki w 2015 wzrosną a lepiej wziąć i5, który ma 84W niż dopłacać do FX co miesiąc, który ma 95W :D

Wole dopłacić raz za procka niż co miesiąc kilka zł.

Edytowane przez Blashix
  • Popieram 1

Rachunki w 2015 wzrosną a lepiej wziąć i5, który ma 84W niż dopłacać do FX co miesiąc, który ma 95W Wole dopłacić raz za procka niż co miesiąc kilka zł.

i podobno ja pisze herezje ?

Gdymy przed kazdym z Was postawiono 4 komputery ( dwa kompy na Fxach i dwa na intelu) bez podania specyfikacji , wlaczonego frapsa i kazano wam pograc w kilka gier i powiedziec ktory z nich jest ktory okazalo by sie jak bardzo potraficie sie mylic. Gdy macie podane cyferki, wykresy i inne technikali latwo sie mowi ktory lepszy ale ludzkie oko jest omylne nawet nie wiecie jak bardzo.

Posiadalem procek FX w przeciwienstwie do niektorych i znam realne jego mozliwosci i nie zamierzam sobie lamac glowy iloscia kl/s jesli moje oko widzi plynny obraz.

• Popieram 1

@Blashix FX-8320 ma na poziomie 125W, poza tym pojęcie TDP u Intela i AMD to dwie pary butów.

Co prawda I5-4690K jest mocniejszy od I5-4460 i wcina więcej papu po OC. Jednakże, FX w stresie po OC wcina sto watów więcej (w bezpośrednim porównaniu z I5-4460 pewnie i więcej), to jest jednak różnica dla graczy, którzy lubią sobie posiedzieć :).

Edytowane przez Crout

W ogóle pojęcie TDP to inna para butów bo dotyczy wydzielanego ciepła.

A tak poza tym ktoś używa Cycles na CPU, nie idzie po GPU CUDA lub OpenCL

To miało brzmieć : "Kto używa Cycles na CPU? Nie idzie puścić po GPU?" ?

Idzie ale render przy pomocy karty ma swoje ograniczenia, np. VRAM. Scena musi się zmieścić.

• Popieram 2

To miało brzmieć : "Kto używa Cycles na CPU? Nie idzie puścić po GPU?" ?

Idzie ale render przy pomocy karty ma swoje ograniczenia, np. VRAM. Scena musi się zmieścić.

Z 2Gb kartą zrobi ci to najmierniej 4 razy szybciej niż na CPU. Nie kto normalnie nie puszcza na GPU Cycles. Na CPU szkoda zachodu i czasu.

2GB w 99% przypadków starcza. Mam rozbudowaną scenę i to bardzo i waży 1.3GB na GPU. Przy renderze masz możliwość ile ma alokacji do pamięci zrobić. CPU w tym trybie to strata czasu.

A do viewport nie ładujesz textur do pamięci, tak to każdą kartę zapchasz.

Przy katach 1Gb masz problem dość często, ale kto na poważnie robi w tym programie z kartą 1GB.

Edytowane przez maxforces

Miałem owego fx'a i byłem bardzo zadowolony z wydajności razem z gtx770 dawał ładnie radę. Zużycie energii wcale nie było takie duże jak niektórzy piszą, jakiś koleś robił kalkulację dla typowego użycia komputera ok 4 godz dziennie to różnica w cenie w stosunku do 4690k zwracała się dopiero po dwóch latach ( dość ciekawe) a i z chłodzeniem też kiepski argument ze fx potrzebuje lepszego collera. Teraz nam i7 haswela i jest bardziej gorący niż mój były fx.

To, że i7 z "K" jest po podkręceniu gorący, uważasz za argument w dyskusji na temat tego, że FX po OC potrzebuje lepszego chłodzenia niż i5 bez "K", którego podkręcić się nie da ?

http://media.giphy.com/media/oNKLBehxbnoqY/giphy.gif

• Popieram 4

Nie, nie, nie. 

Liczba argumentów za FX'ami jest dłuższa:

1. Tańsze płyty do Intel'a masowo płoną i poza zwiększonym ryzykiem dochodzi koszt zakupu gaśnicy proszkowej.

2. Polacy to cwaniacy i lubią kombinować, więc zamiast tańszego i wydajniejszego zestawu na Intelu, z budżetowym mobo, wolą kupić droższy i mniej wydajny zestaw na AMD, bo będą mogli go podkręcić, przez co nie będzie aż tak bardzo mniej wydajny niż ta tańsza opcja na Intel'u, zużywając przy tym o wiele więcej prądu i wymagając mocniejszego zasilacza.

3. Jak powszechnie wiadomo, tanie zestawy wyposażane są w co najmniej trzy RAID'y z SSD, więc minimalna liczba portów SATA3 to 8. Wielce wskazane jest 12.

• Popieram 9

Ja wiem w czym FX-8350 jest lepszy od intela a po podkręceniu go deklasuje, nawet i7-4790k :D

W ogrzewaniu mieszkania %-) Mam tu na myśli ilość wydzielanego ciepła w stresie a nie temperaturę układu. Tak, te 2 rzeczy mogą się różnić.

• Popieram 1

Masz na ten temat jakieś badania ? Dane producentów ? Informacje na temat deklarowanej żywotności poszczególnych podzespołów w płytach głównych ?

Jeśli nie, to takie gadanie naprawdę można wsadzić między bajki.

• Popieram 1

Ajj, jaki marketingowy bełkot. Miałem przypadki, w którym musiałem wymieniać kondensatory elektrolityczne(kiepskiej jakości) na płytach głównych. Ciężko mi podać bezpośrednie przykłady akurat z płyt głównych, ale ma to(w zasadzie powinno i musi) przełożenie na żywotność.

Edytowane przez Crout

Jeśli wierzysz, że napis "military grade components" na pudełku, oznacza, że do złożenia danego produktu użyto lepszych podzespołów niż do zmontowania innego produktu tej samej firmy to jesteś naprawdę naiwny.

To jest właśnie marketing. Obecnie mało który sprzęt jest projektowany "na lata", a z wieloletniego doświadczenia własnego, mojej rodziny i znajomych (nie mam na ten temat innych danych) mogę powiedzieć, że właśnie to te droższe i bardziej skomplikowane modele, czegokolwiek, psują się częściej i jest mniejsza szansa, że kilka lat po upływie gwary taki high-endowy produkt nadal będzie działał.

Powód jest prosty - ktoś, kogo stać na komputerowy high-end dość często go zmienia, więc działające 5 lat mobo ma na dobrą sprawę w poważaniu, bo w tym czasie będzie miał 3 kolejne.

• Popieram 1
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...