Popularne posty sid vicious 16131 Napisano 24 Maja 2014 Popularne posty Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Jak zaoszczędzić miejsce na dysku systemowym? Kilka prostych rozwiązań! Pamiętaj, operacje te wykonujesz na własne ryzyko i mimo iż nic złego nie powinno się wydarzyć, ja nie ponoszę odpowiedzialności za potencjalne problemy. [table][td]Pagefile.sys / Plik wymiany[/td][/table] Plik systemowy używany w dość rzadkich sytuacjach, gdy wymagana jest dodatkowa przestrzeń pamięci RAM. Jeśli menedżer zasobów pamięci potrzebuje dodatkowej przestrzeni, a nie może zwolnić jej z aktualnie używanych zasobów RAM, bądź gdy informacje do przetworzenia nie mieszczą się w pamięci fizycznej. Ogólnie mówiąc, dla każdego kto ma 8GB RAM (przy 4GB mogą się trafić bottlenecki), bezpiecznym jest pozbycie się tego pliku, bądź zmniejszenie go. Potencjalne ryzyko: Notyfikacje o braku pamięci; brak zrzutu pamięci podczas BSODa (bo do tego też jest on wykorzystywany) Jak go wyłączyć? (można też edytorem rejestru, ale kto zna takie sposoby nie będzie potrzebować takiego poradnika) 1. Zaawansowane Ustawienia Systemu -> karta Zaawansowane 2. Wydajność -> Ustawienia -> karta Zaawansowane 3. Pamięć wirtualna -> Zmień Aby wyłączyć ten plik: zaznaczamy []Bez pliku stronicowania -> ustaw Aby zredukować jego rozmiar: zaznaczamy []Rozmiar niestandardowy -> ustawhttp://i.imgur.com/85BzM0T.jpg Można dla świętego spokoju, ustawić sobie połowę totalnej pojemności naszej pamięci, choć osobiście nigdy nie miałem nieprzyjemności po całkowitym wyłączeniu. Można również, przenieść cały plik na inny dysk (np. magazyn HDD) aby zwolnić miejsce na systemowym SSD. [table][td]Plik Hibernacji[/td][/table] Komputer w stanie hibernacji, zrzuca zapis pamięci do tego pliku, co pozwala na obudzenie komputera ze wszystkimi zapisami dokumentów, opcji, aplikacji tak jak były. Dla osób które nie hibernują komputera, jest to więc plik zbędny. Jak go wyłączyć? Uruchamiamy wiersz poleceń (uruchom -> cmd) jako administrator (ppm -> uruchom jako administrator) i używamy jednej z komend. Aby wyłączyć plik wpisujemy: powercfg -h off Aby włączyć plik z powrotem: powercfg -h on Aby zredukować jego rozmiar o połowę (najniższa akceptowalna przez windowsa wartość: powercfg -h -size 50 [table][td]Co ponadto?[/td][/table] Dodatkowo, warto od czasu do czasu przeczyścić dysk standardowym, wbudowanym narzędziem - Oczyszczanie dysku. W karcie "Wiecej opcji" widnieje możliwość oczyszczenia pola "Przywracanie systemu i kopie w tle". Spowoduje to usunięcie starych punktów przywracania systemu, jeśli jeszcze takowe posiadamy. Warto opróżnić kosz, oraz pamiętać o tym, że pliki na pulpicie czy w domyślnym folderze pobierań "Pobrane" również znajdują się na dysku systemowym.Miłego zasypywania uzyskanych gigabajtów danymi! 11 Link to post Share on other sites
worm 17830 Napisano 24 Maja 2014 Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Myślę, że właściwie odnosi się to do posiadaczy dysków SSD. Dzisiaj praktycznie każdy, dysponuje co najmniej 500GB „talerzem" więc te parę giga chyba nie zrobi różnicy. Tak czy siak taki poradniczek się przyda Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 No można łupnąć ze 15GB lekką ręką (pusty system minus powyższe - 20GB), więc uznałem, że w dobie Titanfalli i Wolfensteinów które ważą po 50GB, wszystko się przyda. Link to post Share on other sites
worm 17830 Napisano 24 Maja 2014 Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Jasne, zwłaszcza jak ktoś ma sporo na dysku i zaczyna robić się ciasno Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 powercfg -h -size 50 się przydało, pliku wymiany nie korzystam od paru lat Link to post Share on other sites
walker 3324 Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 CCleaner nie zaszkodzi. W punkcie drugim zaznaczamy wedle uznania. 'Windows Update' odchudzi folder winsxs. Całość, w zależności od ilości zainstalowanych aktualizacji i programów może zwolnić 2-5GB http://i.imgur.com/SdS7stc.jpg Gdy odchudzamy systemową partycję warto poprzenosić z niej foldery muzyki/zdjęć/filmów. Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Czy zmniejszenie pamięci wirtualnej wpłynie w jakiś sposób na wydajność? Pytam,bo ostatnio sobie trochę jej dodałem Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 U Ciebie (2GB DDR2 RAM) może wpłynąć pozytywnie. Czyli dobrze zrobiłeś. Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 (edytowane) Początkowo miałem ustawione 3055Mb zmieniłem na 5000 MB,różnic wielkich nie odczułem,ale niech tak zostanie Co do oszczędzania miejsca na dysku to pamiętam,że MS Outlook nawet jeśli z niego nie korzystamy (tak jak to wygląda w moim przypadku ) tworzy sobie plik ( bodajże Outlook.pst),który zajmuje kilka Gb miejsca (u mnie było to prawie 10 Gb) Co prawda bez niego nie możemy używać z programu ( wywala okienko,żeby wskazać jego lokalizację/ponownie go utworzyć),ale jeśli ktoś z niego nie korzysta może zaoszczędzić trochę miejsca Również pozbycie się starych punktów przywracania zwiększy nam ilość miejsca Edytowane 31 Maja 2014 przez GRAABI Link to post Share on other sites
walker 3324 Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 W takim wypadku, gdy zacznie brakować pamięci fizycznej system wyświetli nam komunikat: http://i.imgur.com/A7yg51p.jpg I jeśli nie zastosujemy się do zaleceń, programy mogą przestać odpowiadać, a w szczególnych przypadkach system zabije procesy pochłaniające najwięcej pamięci. Nawet 8GB ramu to często za mało aby móc w spokoju działać bez pagefile. Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 A no powiększanie z dużego wiadra zapasowego na jeszcze większe może mieć mało racji bytu, ale z pewnością unikaj pomniejszania Traktuj to tak - 2GB fizycznego się zapcha, to trzeba mieć z czego korzystać i wtedy czerpie z tego co sobie dopisałeś. Na Twoje warunki i zapotrzebowania (wróżę z kuli) 3GB brzmi wystarczająco. Link to post Share on other sites
kubas246 135 Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Super z 20GB wolnego do 33GB w kilka chwil BTW Sid można prosić o link do tapetki? Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Oczyszczanie WinSxS Sprawdzenie, czy potrzeba:Dism.exe /Online /Cleanup-Image /AnalyzeComponentStore Jak potrzeba to: Dism.exe /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 O ile się nie mylę, ten sposób działa tylko na Win 8.1. Link to post Share on other sites
kubas246 135 Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Hmmm... dziwna sprawa. Od wyłączenia pamięci wirtualnej co pewien czas wywala mi komunikat o brakującej pamięci. Wszystko ok, ale z tego co widzę to mam wtedy zajęte poniżej 4GB, a ramu mam 6GB. Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Pewnie krzyczy z powodu pliku wymiany (pagefile.sys). Jak masz tam ustawione? "Bez pliku stronicowania" czy ustawiłeś manualnie na coś innego/mniejszego? Link to post Share on other sites
kubas246 135 Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Ustawiłem 1GB, dlaczego jednak krzyczy o za mało pamięci jeśli mam jeszcze ~2GB wolne? Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Alarmuje bo ma mało miejsca na Pagefile, a nie na RAM. Sprawdź to w łatwy sposób, wyłącz na chwilę całkowicie Pagefile i zobacz czy wtedy wyskakuje ten komunikat. Link to post Share on other sites
Atak_Snajpera 9 Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 W poradniku zabraklo kompresji ntfs. Ja mam ustawiona kompresje na PROGRAM FILES PROGRAM FILES (X86) PROGRAM DATA (ukryty folder) WINDOWS APPDATA (ukryty folder) oraz na folder dropboxa. Dzieki tej kompresji udalo mi sie odzyskac az 10 gb. Dla osoby z 112 gb ssd to prawie 10 procent extra. Link to post Share on other sites
worm 17830 Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 udalo mi sie odzyskac az 10 gb ok, a jak z wydajnością ? Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Kompresja i dekompresja plików w czasie rzeczywistym, na folderze Windowsa... no ja bym sobie tego nie zrobił. 1 Link to post Share on other sites
Atak_Snajpera 9 Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Pliki w folderze windows sa głównie odczytywane. Zapis wystepuje głównie podczas aktualizacji systemu.Dekompresja jest ultra szybka na dzisiejszych cpu. O ile pamietam kompresja ntfs została dodana wraz z windows 2000 czyli w czasach gównianego pentium iv. Testy kompresji ntfs http://www.tomshardware.com/reviews/ssd-ntfs-compression,3073.htmlInformacje dotyczące działania kompresjihttp://blogs.msdn.com/b/ntdebugging/archive/2008/05/20/understanding-ntfs-compression.aspx Edytowane 4 Czerwca 2014 przez Atak_Snajpera Link to post Share on other sites
tchibo 1 Napisano 28 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Ile trzeba miec pamieci ram zeby bezspiecznie wylaczyc plik wymiany w windows 10? Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 28 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 (edytowane) Zależy co robisz, przyjmuje się że zacząć wyłączanie można od 16GB ( choć czasem ludzie mają po 8 i mniej GB, bez problemów ), ale nawet przy 16GB mogą być problemy. Najlepszym sposobem jest ramdisk z plikiem wymiany w nim ( może być nawet 512MB i mniejszy, byle by aplikacje miały do czego się odwoływać i nie wywalać błędów ) Warto tez tam tamp-a wrzucić jak masz więcej ram-u i większy ramdisk ( mówię o normalnym użytkowaniu, bo dla niektórych 3,5GB tamp-a to za mało ) Edytowane 28 Lipca 2016 przez kokosnh Link to post Share on other sites
tchibo 1 Napisano 30 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Mam 32GB ram. Jak duży zrobić ramdysk i jakim programem? Co warto potem przenieść na ramdysk? Nie chce żeby komputer był niestabilny, bo to gorsze bez porównania od mulenia. Link to post Share on other sites
Recommended Posts