worm 17832 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 To po wypiciu tych puszek ustawiło się je na honorowe miejsce Zbierało się puszki po browarkach. Cała meblościanka na 3 metry długa i 4-5 puszek w pion. Jakbym to dzisiaj wyrzucił to chyba "zbieracze" wybraliby mnie na króla 2 Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 W mieście mieliśmy dewizową knajpę, ze śmietnika na tyłach zbieraliśmy kapsle (bo były większe niż po orszadzie) od wyskaczy i innych takich. Kapsle szły do gry w kapsle, która u nas była wyścigami kolarskimi. Głównie wyścig pokoju, bo innego u nas nie puszczali w TV. Kapsel miał od środka malowaną flagę kraju i nazwisko kolarza z tego kraju. Pamiętam tylko dwa nazwiska teraz, Olaf Ludwig i Zenon Jaskóła. Jako, że moje osiedle było przez 10 lat komunistycznym placem budowy osiedla robotniczego to trasy były tak długie, że graliśmy po 2 - 3 godziny jeden wyścig. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14072 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Też zbierałam puszki i to nie tylko po piwie I zapalniczki też 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Sporo ludzi chyba puszki zbierało . U mnie było jak u Worma , a to sąsiad z Niemiec przywiózł , a to znajomy z Australii . Najpożyteczniejszą rzecz jaką z puszki zrobiłem ( no ojciec mi zrobił ) to podłożył po plastrze pod panewki w moim fordzie , aby jeszcze trochę pojeździł 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Ja zbierałem foldery reklamowe i naklejki. Foldery z samochodami, a naklejki głównie z coli. Pisało się łamaną angielszczyzną list i przysłali. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
daryzda 1306 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 "To były czasy" [ Wiadomo młodość i czasy dojrzewania ! ] taki mały [ młody ] człowiek byle pierdołą się cieszył Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 (edytowane) Ale wracając do przedmiotów, to mało jest teraz rzeczy, które jak to się mówi można przekazać z ojca na syna Dług, geny i wp*****l Nie zapominajmy o kolekcji kapsli Chętnie przyjmę! Ja historyjek z gum nie zbierałem, ale pamiętam jak dostałem paczkę z USA od rodziny na początku lat 80. gdzie u nas raczej marnie było, to tam były cztery puszki koli, jakieś piwo (taka mała puszka jak po koli) i jeszcze jakieś lemoniadki (do dziś czegoś takiego u nas nie widziałem). To po wypiciu tych puszek ustawiło się je na honorowe miejsce i od czasu do czasu z westchnieniem zerkało zazdrośnie ... przez głowę przechodziła myśl - kiedy u nas takie rzeczy będzie można kupić. Daleko jechać nie trzeba. Jak miałem 12 lat to ojciec jako mechanik jechał ze znajomym do Helmutów sprowadzić automyjnię. Dziadek odpalił mi 200 marek na rower, bo sporo dzieciaków już miało "górale", a u nas pamiętam to tak ze 2-3 razy były droższe. Pal licho ten rower, bo w tej cenie nie dość, że go kupiłem, do tego licznik z 7 funkcjami (gdzie kumple mieli chyba po 3-5 więc byłem bogiem!), aluminiowy termos i dla ojca na kratę browara jeszcze starczyło to zostały jeszcze jakieś dzięgi co mi wymienili w Czechach i mogłem wydać w markecie... Panie to było 25 lat temu i nie wiedziałem co do picia sobie kupić! U nas dopiero niedawno powchodziły te niepomarańczowe Fanty czy Mirindy, a tam piłem coś o smaku białych winogron i chyba malin. Do dzisiaj jak o tym pomyślę to chętnie bym ten rower oddał za 2 zgrzewki tego co to było! Edytowane 15 Października 2020 przez buszi 1 Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Teraz będzie kolekcja starych porozbijanych telefonów która odrazu wyląduje w koszu. Ok, są tacy którzy będą mieli do przekazania, papiery waratościowe, kruszce, nieruchomości.. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17832 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Pisało się łamaną angielszczyzną list Były nawet gotowe identyczne teksty, które się po prostu przesyłało do wszystkich. Dostawałem katalogi z Lego, firm samochodowych i innych jak np. Carrera 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14072 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 A kto z Was zbierał karty telefoniczne do automatów? (gdy czasy automatów na żetony się skończyły) Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 A kto z Was zbierał karty telefoniczne do automatów? ja przez chwilę, ale z tego co pamiętam to szybko się nudziło jak nie miało się dostępu do kart z innych krajów. Pamiętam za to bardzo dobrze automaty na żetony z kręconymi tarczami.... wrzucało się takowy i dzwoniło z budynku po drugiej stronie ulicy a przechodnie podnosili słuchawkę, trzeba było ładnie wyczuć moment żeby żetonu za wtedy bagatela "trzy tysiące" (30gr po denominacji) nie połknęło.... ależ było frajdy. Jeden delikwent z cztery razy podnosił zanim się nie obciął że ktoś sobie robi z niego jaja. Ehhh... jak by się rodzice dowiedzieli do du*a w kratkę... Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14072 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Ja pamiętam jak się z kolegami bawiliśmy gdy pojawiły się pierwsze domofony. Wybieraliśmy różne nr lokali i uciekaliśmy Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Emeryci dalej zbierają Szkoda, że kolekcję małą, bo małą ale sprzed 30 lat wywaliłem już dawno temu, a teraz nawrót zbieracza jest. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14072 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Rozumiem, że ciekawe kapsle można Ci przysyłać? Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Jeśli czegoś akurat nie mam to dlaczego by nie. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14072 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Dam zdjęcie i sam ocenisz wtedy Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Ja zacząłem starą optykę kolekcjonować. Niestety żona nie podziela mojego zainteresowania, mówiąc eufemistycznie. Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Leto w takim przypadku nie masz wyjścia. W walce żona - hobby, musi wygrać to drugie. Inaczej będziesz się dusił pod pantoflem. O tu jest fajnie na wesoło 1 Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 16 Października 2020 Udostępnij Napisano 16 Października 2020 (edytowane) @@Succubus, Człowiek kombinuje jak może.. mówi że bezdomny zostawił na wycieraczce.. że to nie do niego paczka przyszła..że zaraz sprzeda. A jak wparowuje do pokoju to wolę przełączyć ekran na gołe baby, mniejsza awantura. Edytowane 16 Października 2020 przez leto87 2 Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2746 Napisano 16 Października 2020 Udostępnij Napisano 16 Października 2020 A kto z was zbierał puszki (kolekcjonersko) za dzieciaka . A ich miałem swego czasu ponad 1000 w pokoju nie tylko z pl ale rarytasy z Danii, Niemiec, Czech... I wszystko poszło w kosz 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 17 Października 2020 Udostępnij Napisano 17 Października 2020 to wolę przełączyć ekran na gołe baby, mniejsza awantura Taiaa, kiedyś wyłączał człowiek gołe baby i przełączał na grę, teraz odwrotnie... A kto z was zbierał puszki (kolekcjonersko) za dzieciaka W co 2. domu kolekcje puszek zdobiły pokoje i kuchnię, u moich rodziców rzędy puszek stały na wszystkich szafkach w kuchni. Ale to wynikało po części z ogólnego niedostatku i permanentnego braku wszystkiego w sklepach, więc jak człowiek dostał napój w puszcze z Niemiec Zachodnich lub innej Ameryki, to było prawdziwe święto lasu. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 18 Października 2020 Udostępnij Napisano 18 Października 2020 (edytowane) Zapach takich piwnych dekoracji chyba nie był najprzyjemniejszy?[nie wiem czy ewentualne płukanie całkiem likwidowało zapach] Edytowane 18 Października 2020 przez leto87 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 18 Października 2020 Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Jak wypłuczesz 2-3 razy nawet samą wodą to nie ma problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14072 Napisano 18 Października 2020 Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Oj tam, alkohol przecież szybko wyparowuje Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 18 Października 2020 Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Akurat trafiłem na artykuł o starych reklamach, więc wrzucę kilka dla przypomnienia 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts