jou300 22 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Teraz o tym się mówi. Co jest złego w prywatnych placówkach. Patrz USA ile zgonów. Bezdomni są nie leczeni. Po za tym zachowanie opozycji świadczy o chorobie dwu biegunowej lub ostrej schizofrenii. Raz mówią tak, a raz nie. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez jou300 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Na początku to bym zaorał ministra rolnictwa, i to solidnie. Chodzi o jego wypowiedź na temat sprowadzanego przez niektórych mleka. Ciekawy jestem co by tłumok powiedział, gdyby inne kraje tak zrobiły z importem rolnym z Polski. Co byś wtedy totalny jełopie powiedział rolnikom eksportującym? Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Ponieważ jestem dość mocno powiązany z OSM Piątnica to powiem tak. Udziałowcy tej firmy to sami rolnicy którzy sami od siebie mleko kupują i jeżeli ciągną z zachodu to co ma do tego minister w zasadzie to rolnik rolnika dyma. Wola ciągnąć tańsze żeby sobie dać więcej za swoje i kasa się zgadzała. To właśnie wolny rynek. Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Patrz USA ile zgonów. Bezdomni są nie leczeni. Po za tym zachowanie opozycji świadczy o chorobie dwu biegunowej lub ostrej schizofrenii. Raz mówią tak, a raz nie. Mieszkałem w USA w latach 90, nawet musiałem skorzystać z ich pomocy medycznej. Był to właśnie prywatny szpital, a ja posiadałęm ubezpieczenie grupowe z firmy w której pracowałem (więc nic mnie zabiegi i pomoc nie kosztowały). Już wtedy tamtejsza służba zdrowia była o całe lata świetlne lepsza niż nasza. U nas mijają lata, a jest jakbyśmy się zatrzymali w miejscu (miałem napisać w prl-u, ale wtedy akurat służba zdrowia była na lepszym poziomie). Poza tym teraz mam już swoje lata i niestety muszę korzystać z obecnej u nas służby zdrowia. Nie chce mi się nawet opisywać, określę to jednym słowem - chcesz żyć = nie korzystaj ze służby zdrowia. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gryphus 4426 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Mieszkałem w USA w latach 90, nawet musiałem skorzystać z ich pomocy medycznej. Był to właśnie prywatny szpital, a ja posiadałęm ubezpieczenie grupowe z firmy w której pracowałem (więc nic mnie zabiegi i pomoc nie kosztowały). Już wtedy tamtejsza służba zdrowia była o całe lata świetlne lepsza niż nasza. U nas mijają lata, a jest jakbyśmy się zatrzymali w miejscu (miałem napisać w prl-u, ale wtedy akurat służba zdrowia była na lepszym poziomie). Poza tym teraz mam już swoje lata i niestety muszę korzystać z obecnej u nas służby zdrowia. Nie chce mi się nawet opisywać, określę to jednym słowem - chcesz żyć = nie korzystaj ze służby zdrowia. Co do naszej służby zdrowia, ja bym ujął to tak: "Trzeba mieć zdrowie aby chorować". 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Zdrowie i pieniądze. Na wizytę u specjalisty czeka się od kilku miesięcy do nawet 1,5 roku (ja tak miałem ostatnio). Więc co z tego, że pracowałem przez 41 lat, że płaciłem składki zdrowotne - i tak teraz muszę płacić i umawiać się prywatnie. Dzięki temu na wizytę czekam max 2 tygodnie i mogę rozpocząć leczenie. Za np 1,5 roku myślę, że albo choroba sama by ustąpiła, albo ... tak czy inaczej nie potrzebowałbym już leczenia E: A nawet jak już się doatniesz na oddział - leżeliście w szpitalu ostatnio? Widzieliście jak to działa, ile jest personelu, jakie wyposażenie? Jakie podejście do pacjenta? ... to polecam poleżeć ...(szczególnie temu z pingwinem w awatarze). Tak jak pisałem 30 lat temu w USA służba zdrowia wyglądała o lata świetlne lepiej niż obecna publiczna u nas. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez Succubus Cytuj Link to post Share on other sites
Gryphus 4426 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Zdrowie i pieniądze. Na wizytę u specjalisty czeka się od kilku miesięcy do nawet 1,5 roku (ja tak miałem ostatnio). Więc co z tego, że pracowałem przez 41 lat, że płaciłem składki zdrowotne - i tak teraz muszę płacić i umawiać się prywatnie. Dzięki temu na wizytę czekam max 2 tygodnie i mogę rozpocząć leczenie. Za np 1,5 roku myślę, że albo choroba sama by ustąpiła, albo ... tak czy inaczej nie potrzebowałbym już leczenia E: A nawet jak już się doatniesz na oddział - leżeliście w szpitalu ostatnio? Widzieliście jak to działa, ile jest personelu, jakie wyposażenie? Jakie podejście do pacjenta? ... to polecam poleżeć ...(szczególnie temu z pingwinem w awatarze). Tak jak pisałem 30 lat temu w USA służba zdrowia wyglądała o lata świetlne niż obecna publiczna u nas. A najczęściej ten sam lekarz przyjmuje właśnie szybciej, prywatnie w gabinecie należącym do NFZ. Ja tak miałem, tak to 6 miesięcy czekania, a prywatnie w tym samym gabinecie, ten sam lekarz po 15-ej przyjął mnie za 500 zł. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez Gryphus Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Audi, ale jak można pierdzielić takie głupoty, jak minister? Napisałem wyraźnie, co by powiedział, jakby cała unia to samo zrobiła u siebie i nic z Polski nie kupowała? Wiadomo, że zawsze, wszędzie dochodzi do jakichś mniejszych lub większych przekrętów, ale tego się całkowicie zlikwidować nie da. Jak napisałeś "wolny rynek"... Cytuj Link to post Share on other sites
JoJoPieniaczopulos 49 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Mieszkałem w USA w latach 90, nawet musiałem skorzystać z ich pomocy medycznej. Był to właśnie prywatny szpital, a ja posiadałęm ubezpieczenie grupowe z firmy w której pracowałem (więc nic mnie zabiegi i pomoc nie kosztowały). Już wtedy tamtejsza służba zdrowia była o całe lata świetlne lepsza niż nasza. U nas mijają lata, a jest jakbyśmy się zatrzymali w miejscu (miałem napisać w prl-u, ale wtedy akurat służba zdrowia była na lepszym poziomie). Poza tym teraz mam już swoje lata i niestety muszę korzystać z obecnej u nas służby zdrowia. Nie chce mi się nawet opisywać, określę to jednym słowem - chcesz żyć = nie korzystaj ze służby zdrowia. Tylko nie mów, że popierasz prywatną służbe zdrowia. Popierają ją tylko ignoranci nie zdający sobie sprawy, że ten brak kolejek wynika z faktu, że ludzi nie stać na usługi a nie z magicznych zarządów i ręki wolnego rynku. U nas na NFZ wydajemy ok 5% PKB. Niemcy wydają prawie 2x tyle a Amerykanie o połowe więcej niż Niemcy, tak TANIA jest prywatna słuzba zdrowia w USA. Ludzie do spzitali jeżdzą uberem bo boją się rachunku za karetke. cZęsto nie podejmują w ogóle leczenia bo po co skoro i tak nie mają na to kasy. Ubezpieczenia są drogie i nie pokrywają wszystkiego a do tego mimo ich wykupienia i tak do pewnego poziomu rocznie, trzeba płacić za każdą wizytę, dopiero po przekroczeniu, ubezpieczenie zaczyna działać. Amerykański system jest efektywny dla klasy wyższej. Dla średniej już jest dyskusyjny a w przypadku klasy "fizycznych" mamy do czynienia z darwinizmem i tyle. Osobiście w PL szpitalu byłem 3 krotnie. 2 x jako dziecko i dobrze wspominam. Raz jako dorosły pare lat temu i powiedzmy, że szpital nie wyglądał jak z lesnej góry, ale w zasadzie działało wszystko ( choć brakowało klimy) Był toł stary szpital a raczej jego połówka bo drugie skrzydło się spaliło. Niedługo potem wybudowano nowy, znacznie wyższy i bardziej rozbudowany. Karmili całkiem znosnie ale szkolna stołówka. Obiady były spoko. W wielu szpitalach bardzo sie pogorszyło karmienie gdy sprywatyzowano własnie gastronomie w nich. Pojawił się prywatny podmiot kumpla królika, który oczywiście musi się nachapać więc w tym samym budżecie zaczał robić mikro porcje i totalny szajs lub robic dobre posilki ale zasysajac znacznie wiekszy budzet. To samo w szkołach sie dzieje. W samorządach takie wały się odstawia, że się w głowie nie mieści. Poza tym od lat trwa program modernizowania szpitali - tak słyszałem od okgoś z rodziny pracującego w SŻ, i że wygląd placówek się mocno poprawia. Jesli chcemy sprawnej, dobrze wyposazonej i okadrowanej musimy płacić więcej. Jeżeli komu sie wydaje, ze za te pieniadze co obecnie wydajemy na SŻ, sektor prywatny zrobi rozwiąże problemy to naprawę powinien się obudzić i zejść na ziemie bo nałykał się za przeproszeniem bajek róznych publicystów czy polityków. Nic nowego opozycja raz mówi nie, drugi raz tak. W przypadku szpitali jest to samo. Kolejne poletko by spróbować się uwłaszczyć. Oprócz szpitali po cześci już robili to ze szkołami. będzie i próba wjazdu do energetyki a na końcu transport publiczny. Kompletnie bezuzyteczna kasta, która zamiast budować własne biznesy, rozwijać jakieś technologie, to jedyne co ich interesuje to uwłaszczanie się na usługach publicznych. Tfu. bo tu nic nie trzeba wymyslić, Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez JoJoPieniaczopulos 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez Succubus Cytuj Link to post Share on other sites
Arthass 541 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Rozumiem, że usługi publiczne mają działać na zasadzie dynamiki płatników i beneficjentów, czyli zwykłej społecznej redystrybucji dóbr, bo to najbardziej sprawiedliwy system? A najlepiej niech w ogóle państwo (czytaj PiS) znacjonalizuje sektor prywatny. Po co on komu? Przecież płacenie za siebie jest takie niesprawiedliwe...Zdałem sobie ostatnio sprawę z pewnego oczywistego faktu. PiS i jego elektorat to zgodnie z definicją faszyści.Kilka najważniejszych cech jakie wymienia definicja: kult państwa (nacjonalizm), łamanie demokratycznych swobód i praw obywatelskich (a eskalacja trwa od lat i pewnie dopiero się rozkręcają), statolatria, totalitarne silne przywództwo, terror państwowy i solidaryzm społeczny. Pasuje jak ulał. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez Arthass 2 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 W zasadzie idąc tokiem myślenia że ponad połowa ludzi to debile, zostaje tylko dyktatura PiSu, bo jak inaczej zapanować nad kretynami. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Audi, ale to nie matematyka, że dwa minusy, to plus... Jeśli debilami zaczną rządzić inni debile, to będzie niebawem tragedia... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Arthass 541 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Jeśli debilami zaczną rządzić inni debile, to będzie niebawem tragedia... Debilami zawsze rządzą debile. Kogo innego mogą wybrać do władzy debile? Większość elektoratu PiS wyznaje ideologie faszystowską, ale żyją w radosnej nieświadomości tego faktu. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez Arthass 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Arthass, a jak jest z katolicyzmem i faszyzmem, czy to się nie kłuci? Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Ideologię faszystowska znajdziesz w każdej opcji, zależy jak podejdziesz rozmówcę. Bo to takie jak Kali ukraść krowę. Równie dobrze mogę powiedzieć że lubię czarnoskórych, tylko że ich u mnie nie ma. https://medianarodowe.com/nazywaja-cie-faszysta-pewnie-dobry-czlowiek/ Swoją droga, jak debilami będą rządzić złodzieje, cwaniacy i oszuści "oczywiście mowa o Peło" to przybędzie bezdomnych, biednych itp. Dlatego moje stanowcze nie dla Peło i koniec śpiewki. Walczycie z komuną, ciekawe podejście do tematu. Według mnie żaden ustrój nie jest zły, lub dobry. Każdy ma wady i zalety. To ludzie są ku.... A walka z ludźmi z PZPR to nie jest wspieranie PO które zawzięcie ich chroni. Także przestańcie pierniczyć że komuna zła i głosować za PO bo się zaczynam zastanawiać do którego oddziału zaszeregować takich ludzi, mądrych czy debili? Teraz może dotrze dlaczego twierdzę że komuna zła nie była. Natomiast każdemu kto był kimś znaczącym w PZPR, ZOMO, ORMO itp. dałbym dziś 1200zl emerytury i niech się cieszą że szkoda mi amunicji. No jeszcze tych co się na biegiem do solidarności przenosili bym jakoś też dręczył. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez AudiAWX Cytuj Link to post Share on other sites
Arthass 541 Napisano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Arthass, a jak jest z katolicyzmem i faszyzmem, czy to się nie kłuci? Katolicyzm to odłam chrześcijaństwa. Zależy pod jakim względem chcesz to rozpatrywać, bo sam katolicyzm... jakby to wytłumaczyć. Masz ideę państwa i masz konkretną (jedną z tysięcy możliwych) inkarnację wizji modelu państwa. Sama idea daje Ci podstawowy szkielet struktury, ale sposób w jaki wykorzystasz tą strukturę - nadasz jej fizycznych kształtów, "obleczesz" w fizycznie "ciało" to już zupełnie inny temat. Jak można się domyśleć, część z tych inkarnacji modelu państwa może być bardziej lub mniej wypaczona, skorumpowana. Podobnie jest z katolicyzmem - czy mam ten katolicyzm rozpatrywać w kwestii współczesnej inkarnacji wizji pierwotnej ideologii chrześcijańskiej? Trzeba zaznaczyć jedną kwestię - sam faszyzm rozumiany jako doktryna polityczna (myśl polityczna) to tylko jedna z wielu jego możliwych aplikacji. Faszyzm, jako "idea źródłowa" nie dotyczy doktryny politycznej. Faszyzm jako system filozoficzny nie jest domyślnie zjawiskiem pejoratywnym. Jak każda idea, która zostaje zastosowane w formie odgórnego, przymusowego systemu społecznego staje się wypaczony, bo mamy do czynienia z kolejnymi odmianami wizji utopijnego społeczeństwa - produkujących w rezultacie dystopie społeczne. Faszyzm jako ideologia polityczna jest w wielu punktach sprzeczny z ideologią chrześcijańską. Ideologia chrześcijańska kładzie nacisk na jednostkę, jej świadomy i dobrowolny wybór w zaprowadzeniu na ziemi "królestwa Bożego" - co jest odrębnym, bardziej zawiłym tematem, ale definitywnie nie dotyczy to fizycznych aspektów organizacji społeczeństwa, które są tematem doktryn politycznych. Faszyzm polityczny zawiera w sobie przede wszystkim elementy terroru, represji i przymusu społecznego, co kłóci się definitywnie z ideami wolnej woli, godności oraz niezbywalnych praw wolnościowych jednostki znajdujących się w centrum filozofii chrześcijańskiej. Dobro, zgodnie z filozofią chrześcijańską, jest produktem świadomego i dobrowolnego wyboru jednostki, a nie wymuszonych odgórnie regulacji. Chrześcijaństwo nie uznaje takiej postawy jak "cel uświęca środki" - dla tej filozofii użyte środki są wręcz ważniejsze od "szlachetności" celów, bo to metody ich realizacji nadają im tej szlachetności. Spora część przykazań oscyluje właśnie wokół właściwości stosowanych metod w dążeniu do celu. "Dobrymi chęciami wybrukowane jest piekło" - refleksja dla wyznawców każdych form marksizmu. Faszyzm polityczny neguje idee demokratyczne (powstałe na filozofii chrześcijańskiej) oraz liberalne, które są nieodłącznym filarem filozofii chrześcijańskiej. Ponadto, faszyzm promuje kult wodza, czyli bałwochwalstwo. Kontynuując konfrontację kolejnych wartości faszyzmu politycznego, mamy nacjonalizm. Tutaj "diabeł tkwi w szczegółach" Nacjonalizm może przybierać różne formy, a granica między zgodnością z filozofią chrześcijańską leży w elemencie uznawania słuszności stosowania form agresji społecznej. W przypadku faszyzmu politycznego, forma tego nacjonalizmu dozwala, a wręcz promuje stosowanie takich form agresji społecznej, tak więc jest niezgodna z filozofią chrześcijańską. Kult siły - ponownie, nadstawianie drugiego policzka nie jest tutaj preferowaną opcją Militaryzm - kolejna forma agresji społecznej, organizująca jej strukturę zgodnie z wojskowymi standardami interakcji. O ile same zasady interakcji w obrębie służby wojskowej ograniczają się do indywidualnego wyboru uczestnictwa w takiej strukturze, to narzucanie takich zasad w obrębie wszystkich płaszczyzn życia społecznego realizowane jest wbrew woli jednostki. Centralizacja państwowa życia społecznego. Ponownie, godzi to w prawo do działań wynikających z samodzielnej aktywności społeczeństwa. Państwo nie służy w takiej formie jako szkielet formowania się dobrowolnych interakcji społecznych, ale jest celem tych interakcji. Państwo przestaje być dla ludzi - ludzie są dla państwa. Wchodzimy tutaj w problem przedmiotowego traktowania jednostki, a więc postrzegania jej jako narzędzia państwowego. Nie można tego pogodzić z ideami humanizmu promowanymi przez filozofię chrześcijańską - to forma odczłowieczenia jednostki. Jeśli filozofia chrześcijańska przyjmuje, że w każdym człowieku znajduje się element boski, to działania służące uprzedmiatawianiu jego osoby godzą w tą świętość. Aktywna walka z odmiennymi doktrynami. Czyli ponownie, stosowanie terroru społecznego. Własność prywatna jest dość specyficznie postrzegana przez faszystów. Co prawda uznają jej istnienie za niezbędne, ale jednocześnie jej funkcja zostaje sprowadzona do celów nadrzędnych interesów narodowych, zgodnie z postawami nacjonalizmu oraz solidaryzmu społecznego. Tak więc jest to taka wypaczona wizja własności prywatnej, ponieważ domyślną ideą stojącą za własnością prywatną jest możliwość swobodnego i dobrowolnego rozporządzania własnym mieniem, co tutaj nie jest respektowane. I ciekawa cecha faszyzmu politycznego to jak niektórzy wskazują występowanie neo-poganizmu. Jako dygresję wtrącę, że katolicyzm wyznawany przez sporą część naszego narodu można podciągnąć pod ten termin, ponieważ opiera się na rytualizmie, uprzedzeniach i bałwochwastwie, a nie świadomych rozważaniach filozofii chrześcijańskiej oraz stosowaniu jej zasad w życiu codziennym. W mojej ocenie, dewocjonalny katolicyzm stanowiący element polityki PiS, z którym utożsamia się jego elektorat to właśnie forma neo-pogaństwa. To wypaczona, skorumpowana inkarnacja tych idei sprowadzona do narzędzia promowania ideologii marksistowskiej. W głowie się nie mieści, że można tak bardzo zbeszcześcić wiarę swoich przodków, by sprowadzić ją do politycznego narzędzia propagandy marksistowskiej! Marksizmu, który gardził i szczerze nienawidził chrześcijaństwa. To plucie tej religii w twarz w formie najbardziej ohydnego i perfidnego świętokradztwa. To dlatego tak nie cierpię tej partii. To co zrobili tej religii, to w jaki sposób ją politycznie uprzedmiotowili do realizacji swoich zbrodniczych, marksistowskich planów jest niewybaczalne. To tak jakby ktoś zabił Ci matkę, zgwałcił jej trupa, a potem ostentacyjnie przyszedł na pogrzeb publicznie okazując akty swojej żałoby z powodu jej śmierci. Nie dość, że zbeszcześcili religię to uzurpatorsko przedstawiając się jako jej jedyni właściwi przedstawiciele pod postacią tej paskudnej, zdeformowanej inkarnacji aktywnie przyczyniają się do zabicia jej ducha w kolejnych pokoleniach, które dostrzegają hipokryzję i fałsz prezentowanej przez nich postawy "katolickiej". Brawo, marksiści byliby dumni z towarzyszy wspólnoty PiS. Zniszczą chrześcijaństwo od środka - nie poprzez represje i zakazy, ale w wyniku dobrowolnego znienawidzenia przez kolejne pokolenia hipokryzji tego chorego, powykręcanego w agoniach, oszpeconego obrazu jej pierwotnych wartości. Wybaczcie PiS i spółka. Nie jesteście chrześcijanami, ani nawet katolikami. Jesteście neo-poganami podszywającymi się pod tą religię. I to jest ohydne. Ludzie, którzy zapoznali się ze źródłami chrześcijaństwa i wartościami będącymi fundamentem jej filozofii, doskonale o tym wiedzą. Zawsze przywodzi mi to na myśl ten kawałek, który pięknie obrazuje metaforyczną narrację początków chrześcijaństwa w obrębie imperium Rzymu oraz prześladowania i groteskowe mordowanie apostołów: I remember the first war, the way the sky burned The faces of angels destroyed I saw a third of Heaven's legion banished And the creation of Hell Upadek Rzymu: I stood with my brothers and watched Lucifer Fall Powrót do współczesności. Fałszywi chrześcijanie: But now, my brothers aren't my brothers Współczesne odchodzenie kolejnych pokoleń od wiary chrześcijańskiej przez imposterów podszywających się pod jej wyznawców i wykorzystujących ją jako narzędzie własnej propagandy: Turned away by a misrepresentation Stained glass and white washed tombs The hearts of those who spoke to you Were never homes to the God they tried to show you They spoke out of prejudice and ritualism Jeśli chodzi o faszyzm filozoficzny, to inny temat i w zależności od sposobu aplikacji odpowiedź nie jest oczywista. Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez Arthass 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Audi, a ty naprawdę nie widzisz ilu starych komunistów jest w pisie? To ich też trzeba ukarać a nie sadzać na stołkach.... Cytuj Link to post Share on other sites
Arthass 541 Napisano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Wbrew propagandzie dobrobytu demagogów przy władzy. Mówi przede wszystkim o głupocie postrzegania ekonomii jako "zero-sum game" forsowanej przez lewicowych populistów. To na czasie. "Tarcza Antykryzysowa". Absurdy "nieuczciwej ceny", czyli kolejny krok do uzależniania obywateli od państwa. Brak towarów na rynku = uzależnienie od systemu państwowego, który będzie go dostarczał. Panowie, idziemy w stronę PRL 2.0, a niektórzy temu przyklaskują. Nie wiem czy z głupoty czy z własnych interesów. Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez Arthass 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 O WOW! Dzięki Arthass. Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 @@Arthass, ten sam gość przypadkiem nie jest denialistą klimatycznym? IMHO, delikatnie mówiąc, nie jest to wiarygodna jednostka. Cytuj Link to post Share on other sites
cyceron 0 Napisano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Powiem szczerze, że liczę na to, że wybiorą Gowina na marszałka sejmu i uda się w bezpieczny sposób rozładować ten kryzys. Cytuj Link to post Share on other sites
Presidente 177 Napisano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Denialistą klimatycznym jest najbardziej Matuszak jeśli chodzi o WEI Cytuj Link to post Share on other sites
JoJoPieniaczopulos 49 Napisano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Rozumiem, że usługi publiczne mają działać na zasadzie dynamiki płatników i beneficjentów, czyli zwykłej społecznej redystrybucji dóbr, bo to najbardziej sprawiedliwy system? A najlepiej niech w ogóle państwo (czytaj PiS) znacjonalizuje sektor prywatny. Po co on komu? Przecież płacenie za siebie jest takie niesprawiedliwe... Zdałem sobie ostatnio sprawę z pewnego oczywistego faktu. PiS i jego elektorat to zgodnie z definicją faszyści. Kilka najważniejszych cech jakie wymienia definicja: kult państwa (nacjonalizm), łamanie demokratycznych swobód i praw obywatelskich (a eskalacja trwa od lat i pewnie dopiero się rozkręcają), statolatria, totalitarne silne przywództwo, terror państwowy i solidaryzm społeczny. Pasuje jak ulał. Jeżeli kolega żyje w oblęzonej twierdzy PIS i jedyne co mu się rzuca na mysl gdy nie ma argumentów to jakieś PIS PIS PIS to raczej cięzko będzie na jakikolwiek rozmawiać. Polecam odwyk bo nie jesteś w stanie prowadzić merytorycznych dysput. bo ty argumentów nie przyjmujesz. Jesteś nastawiony na demagogiczne nawalanki. To nie mój poziom. Preferuje system Europejskiej słuzby zdrowia niż amerykańskiej. znacznie efektywniejsza a do tego tańsza. A ty tam sobie toń w odmętach PISwego oblężenia, faszystów i innych bzdur dla ekstremy politycznej. Arthass, a jak jest z katolicyzmem i faszyzmem, czy to się nie kłuci? Faszyści byli ateistami, wywodzili się z socjalizmu tak samo jak czerwoni, tyle, że oni akurat byli przeciwni internacjonalnej rewolucji. Dosć powiedzieć, że sam Mussolini pisywał dla socjalistycznej gazety i został z niej wywalony za niesprzyjanie internacjonalizmowu tak jak czerwoni. Sama nazwa Faszyzm wywodzi się z Fasci di combatimento, gdy kombatanci wracający z I WW zawiązywali związki kombatanckie by nawalać się z komunistami, którzy w tym czasie próbowali zdestabilizować i przejąć kraj. No a wojskowi jak to wojskowi, musza mieć nad wszystkim władzę i stąd zamordyzm i socjalizm.Po drodze do tego ruchu przyłączało się wiele innych co też miało wpływ na kierunek działań. W skrócie. Ich pogląd wobec kościoła był taki, że planowali go w długim terminie rozwalić, tak jak i komuna. Sami faszyści się rozlecieli bo nie było tam żadnego podłoża filozoficznego. Jeżeli chcesz dopasować kościół do czegoś, wg norm klasycznych, to do systemów Monarchicznych prędzej. Ale to też już mało aktualne w dzisiejszych czasach. Obecnie istniejące Monarchie są fasadowe i pełnią rolę maskotek. Jak ktoś miesza chrześcijaństwo czy tym bardziej katolicyzm z faszyzmem to po prostu znak, że to osoba nie warta uwagi, bawiąca się w trolling i prowokowanie, nie posiadająca wiedzy i niezdolna do używania racjonalnych argumentów. Swoją drogą historycznie komuniści mieli w zwyczaju uważać za faszystów każdego kto przeszkadzał w rewolucji. Ot taki paradoks. Takie było oficjalne stanowisko kominternu. Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez JoJoPieniaczopulos 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Mi się najbardziej podoba technologia walki politycznej. PO dostaje swoją własną bronią. Trzeba przyznać jedno, skuteczna. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts