Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do pisania SMS'ów jest ok, jakość dźwięku na słuchawkach jest przeciętna.

Odnośnie przeglądania internetu - na WP8 jest bardzo ograniczony wybór przeglądarek. Jest IE, który ja po kilkunastu minutach odrzuciłem (chyba jedyną zaletą jest pasek adresu na dole, przy WP8.1 ma być nowa wersja IE). Jest też UC Browser (jej używam, o wiele wygodniejsza od IE) czy Maxthon Browser (nie sprawdzałem, ale dobre opinie). Są też inne przeglądarki, które raczej dostają słabe oceny, opinie nie są zbyt przychylne.

W sklepie jest całkiem sporo aplikacji, jednak w Google Play jest znacznie więcej, podobnie w AppStore. Brakuje wielu oficjalnych aplikacji, a ich zamienniki od MS często są beznadziejne (trzeba wybierać coś od mało znanych deweloperów, często są lepsze niż te od MS). Na plus należy zaliczyć szeroki zakres płatności za aplikacje.

Sam system nie jest zły, ale brakuje wielu całkiem podstawowych rzeczy, a MS obija się z ich wprowadzeniem. W 8.1 część braków zostanie uzupełniona, lecz większość nadal pozostanie. No i tak jak chudy121080 pisał, dosyć szybko się nudzi.

• Popieram 1

czy znajdę w sklepie też coś podobnego do Endomondo z Androida ponieważ sporo biegam a aplikacja jest bardzo przydatna :)

Jest oficjalna aplikacja Endomondo. //edit. jest również Runtastic w wersji darmowej i płatnej (17,49zł)

Edytowane przez matty.mmc

Czyli z internetem może być problem ... tutaj jest minus spory :/ ponieważ z internetu bd korzystał dość sporo to jest dla mnie jeden z głównych celów dla telefonu po za esemesowaniem ... i słuchaniem muzyki , a jak wypadają zdjęcia i jak prezentuje się ta nawigacja od Noki ? Podobno wypadają nieźle więc czekam na opinie kogoś kto korzystał :) 

Do pisania SMS'ów jest ok, jakość dźwięku na słuchawkach jest przeciętna.

Odnośnie przeglądania internetu - na WP8 jest bardzo ograniczony wybór przeglądarek. Jest IE, który ja po kilkunastu minutach odrzuciłem (chyba jedyną zaletą jest pasek adresu na dole, przy WP8.1 ma być nowa wersja IE). Jest też UC Browser (jej używam, o wiele wygodniejsza od IE) czy Maxthon Browser (nie sprawdzałem, ale dobre opinie). Są też inne przeglądarki, które raczej dostają słabe oceny, opinie nie są zbyt przychylne.

W sklepie jest całkiem sporo aplikacji, jednak w Google Play jest znacznie więcej, podobnie w AppStore. Brakuje wielu oficjalnych aplikacji, a ich zamienniki od MS często są beznadziejne (trzeba wybierać coś od mało znanych deweloperów, często są lepsze niż te od MS). Na plus należy zaliczyć szeroki zakres płatności za aplikacje.

Sam system nie jest zły, ale brakuje wielu całkiem podstawowych rzeczy, a MS obija się z ich wprowadzeniem. W 8.1 część braków zostanie uzupełniona, lecz większość nadal pozostanie. No i tak jak chudy121080 pisał, dosyć szybko się nudzi.

Po prostu trzeba sobie postawić pytanie. Czy chcemy telefon używać jako zabawki, czy jednak do tego, do czego został przeznaczony? Ja mam dosyć Androida. Przy niskiej ilości pamięci (SD, ROM), tnie się. Przy kilku aplikacjach uruchomionych, tnie się. Przechodzę na WP8.  :)

Zdjęcią są bardzo dobre (L920), lecz tryb automatyczny ma problem z balansem bieli.

Co do przeglądania internetu - mi UC Browser w zupełności wystarcza, lecz na laptopie używam Firefox'a i tu pojawia się problem (nie ma FF ma WP8, brak synchronizacji).

Nawigacja Nokii jest całkiem dobra, lecz o ile się nie mylę to nie pozwala na ustawienie punktów przelotowych i nie pokazuje fotoradarów. Jest też konkurencyjna nawigacja Yanosik, która pozwala na te rzeczy, jest bardziej elastyczna.

@Banjo

Jak kupujesz budżetówki z Androidem to co się dziwisz. Pewnie w dodatku miałeś Samsungi?

Co do przeglądarki, kazdy ma swoje preferencje, ale do sporadycznego surfowania IE spełnia swoje zadania.

Co do nawigacji... Wypowiadałem się na jej temat już w kilku tematach, głownie o wadach (poszukaj jak chcesz).

Jeżeli byłby ktoś zainteresowany to opisze wszystkie wady i zalety jej używania w miare obiektywnie jak będę potrafił (poruszam się głównie po małopolsce, więc jako takiego odniesienia na cały kraj nie mam, ale pewne doświadczenie już zebrałem). Byłby to dłuższy post, więc szkoda się produkować jeżeli nie byłoby zainteresowania. Póki co dodam, że jeżeli gdzieś przeczytasz, iż Here Drive/Here Drive + jest jakaś super ekstra nie-wiadomo-jaka-świetna to szkoda czasu nawet czytać tego typu recenzje.

A ja jestem b.zadowolona z Nokii Linii 920. W końcu mam telefon, którego nie chce zmieniać po 2 miesiącach. Androida miałam już dosyć w telefonie, więc postanowiła kupić telefon z innym systemem. Padło na WP8.

Jeśli chodzi o internet polecam Google One. Super szybko wyszukuje, ewentualnie UC Browser.

Z nawigacji się nie wypowiem bo jeszcze nie korzystała z Herę+.

Zdjęcia super wychodzą, nie narzekam. Polecę Nokia Camera, Nokia Glam Me. Zdjęcia naprawdę fajnie wychodzą.

Z Nokii lepiej mi się pisze aniżeli z telefonu z androidem.

Muzykę często słucham, jestem zadowolona z odtwarzanego dźwięku.

Nie zastanawiaj się i bierz tą lumię 920:-)

Lumia 720 to też nie High End - L720 ma w końcu DOKLADNIE takie same flaki jak najtańsza L520, jest to telefon dla ludzi, którzy cenią przedewszystkim czas pracy. 

Saiya-jin - jak Chcesz to porównaj L720 z telefonem na Androdzie z oferty Sony, Samsunga czy HTC o takich samych parametrach :) A ja też dam linka :) : http://www.spidersweb.pl/2013/07/nokia-lumia-720-recenzja.html

IE - ja nie uzywam nic innego. Działa szybko, wystarczy poptrzeć na syntetyczne benchmarki. UC Browser mi się nie podoba, wolę IE.

Nawigacja - bardzo dokładne mapy, ale brakuje mi dwóch opcji - punktów Via i możliwości dodania Punktów jak Fotoradary. Po za tym nie nażekam, na 100% dziąl lepiej niż AutoMapa na Androidzie :) Z plusów świetnie działa informacja o korkach.

Aparat - Lumia 920 ma rewelacyjny aparat, jeden z najlepszy w smartfonach, jasne szkło. Jeśli chodzi o zdjęcia jest w ścislej czołówce. I potwierdza się tu fakt, ze nie Mega Pixele ale jakość optyki jest ważna  :) Z1 ma 20 MPix a zdjęcia robi znacznie gorsze niż 8 Mpix w Lumi 920. Stabilizacja optyczna, szybki i dobrze działający autofocus - aparat to bardzo mocna strona L920.

Dźwięk - dobry, nawet bardzo dobry, pod warunkiem, że kupimy lepsze słuchawki, te fabryczną sa slabe, jak damy trochę lepsze to dźwięk mamy na dobrym poziomie. Nie oszukujmy się telefon + MP3 - nigdy nie zagra nam jak sprzęt wyższej klasy. Ja uzywam zamiennie słuchawek Nokia Purity by Monster WH-920 oraz a-Jays Five for Windows - i jestem bardzo zadowolony z dźwięku. Dodam, ze mam dwa audiofilskie odtważacze HiFiMAN i AK120 z kilkoma topowymi słuchawkami - mam więc porównanie, 

Do wad L920 można zaliczyć krotki czas pracy, ale to wada większości mocnych smartfonów, potrafi się też nagrzać przy intensywnej pracy, np. graniu w zaawansowane gry. Jest też ciężka, jak lubię czuć telefon, ale wielu woli lżejsze konstrukcje.

Ogólnie Lumia 920 to kawał solidnego sprzętu, który jest bardzo szybki, wydajny. Ja po pół roku z Lumią 720 i po miesiącu z L920 - stwierdzam, że mimo wielu wad - Lumie dają użtkownikowi najważniejszą rzecz : ŚWIĘTY SPOKÓJ. Po latach z Androidem zacząłem cenić stabilnosc, płynność, szybkość i prostotę. Bardziej od możliwości wgrania następnego "códownego" :)  ROM'u i kolejnej nakładki zacząłem cenić to, że jak odbieram telefon to się nie zacina  :) Do tego mamy świetną integrację Poczty, Kalendarza  - mam dwa komputery, w domu i pracy, tablet na Win 8.1 (Venue 11 Pro) i Lumię 920 - całość świetnie współpracuje ze sobą. Znacznie lepiej niż w usługach Google.

Jak tylko Bing w Polsce zacznie jeszcze trochę lepiej wyszukiwać :) to porzucę Google całkowicie, choć musze przyznać, ze Bing się już całkiem niźle sprawdza. :)

Edytowane przez Ravir
  • Popieram 1

Lumia 720 to też nie High End - L720 ma w końcu DOKLADNIE takie same flaki jak najtańsza L520, jest to telefon dla ludzi, którzy cenią przedewszystkim czas pracy. 

Saiya-jin - jak Chcesz to porównaj L720 z telefonem na Androdzie z oferty Sony, Samsunga czy HTC o takich samych parametrach :) A ja też dam linka :) : http://www.spidersweb.pl/2013/07/nokia-lumia-720-recenzja.html

IE - ja nie uzywam nic innego. Działa szybko, wystarczy poptrzeć na syntetyczne benchmarki. UC Browser mi się nie podoba, wolę IE.

Nawigacja - bardzo dokładne mapy, ale brakuje mi dwóch opcji - punktów Via i możliwości dodania Punktów jak Fotoradary. Po za tym nie nażekam, na 100% dziąl lepiej niż AutoMapa na Androidzie :) Z plusów świetnie działa informacja o korkach.

Tja... kogo obchodzą benchmarki jak z poniższego filmiku widać iz nie mają przełożenia na rzeczywistość. Chyba jednak te 512 ra doskwiera....

http://youtu.be/z1u_nZ6Diuw?t=15m47s

Tu masz pokazane. Xperia L szybciej wczytuje strony od Lumii 720. A przecież Xperia L to nie żaden high end.

To jest też smutne: http://youtu.be/wg-y7ajbTHs?t=10m39s

:wariat:

Xperia L to bardzo fajny telefonik tylko ma wadę taką jak wszystkie soniacze. Emulowane klawisze. NA co to i komu ? Ani to wygodne ani ....

Zależy do czego - ja po pół roku z L720 nie odczuwałem problemu z 512MB - na Androidzie tak, 512 MB to porazka. Na WP8 działa płynnie i nie ma stresu. Zreszta Lumia 720 to dośc specyficzny telefon - idealny dla ludzi, którzy chca miec dobry aparat, troche większy ekran i długi czas pracy. To taki telefon do pracy a nie zabawy. :)

W cenie L720 mamy Lumię 820 - która ma 1GB i lepiej się nadaje dla graczy.

Mam prównanie między L720 i L920 - i w moim przypadku nie widać róznic w wydajnosci - fakt, że nie grem, nie odpalam 10 stron naraz. Głównie dzwonię, sprawdzam pocztę, nawiguję - za to czas pracy L920 jest o połowe krótszy niż L720. ::)

Jak kupujesz budżetówki z Androidem to co się dziwisz. Pewnie w dodatku miałeś Samsungi?

Mam aktualnie HTC Desire Z. Miałem HTC One. Zamulał strasznie, przy pełnym zapełnieniu pamięci. Miałem S3, to ciągle na gwarancję latał ze względu na plastik. Kontakty potrafiły na nim otwierać się do 10 sekund. Desire Z to chwilowy telefon, który zostanie zamieniony na Lumię 920.  :ups:

Zależy do czego - ja po pół roku z L720 nie odczuwałem problemu z 512MB - na Androidzie tak, 512 MB to porazka. Na WP8 działa płynnie i nie ma stresu. Zreszta Lumia 720 to dośc specyficzny telefon - idealny dla ludzi, którzy chca miec dobry aparat, troche większy ekran i długi czas pracy. To taki telefon do pracy a nie zabawy. :)

W cenie L720 mamy Lumię 820 - która ma 1GB i lepiej się nadaje dla graczy.

Mam prównanie między L720 i L920 - i w moim przypadku nie widać róznic w wydajnosci - fakt, że nie grem, nie odpalam 10 stron naraz. Głównie dzwonię, sprawdzam pocztę, nawiguję - za to czas pracy L920 jest o połowe krótszy niż L720. : :)

Tylko co z tego, skoro w cenie Lumii 720 kupisz spokojnie telefon z Androidem i 1 GB RAM. Czas pracy też nie powala:

Redakcyjny test odtwarzania filmu SD z zasobów sieci Wi-Fi zmusił akumulator Xperii M do poddania się po 8 godzinach i 35 minutach - to przeciętny, ale jednocześnie dość przyzwoity, jak na smartfon firmy Sony wynik.[/size]

W czasie naszego standardowego testu odtwarzania filmu SD poprzez sieć Wi-Fi 720-ka pracowała [/size][/font][/color]całkiem długo jak na Lumię - 4 godziny 20 minut. Dla porównania, tańsza [/size]Lumia 620 działała w tym teście tylko przez 2 godziny i 35 minut, a droższa Lumia 820 także uzyskała słabszy od 720-ki wynik - 3 godziny i 46 minut.[/size]

Edytowane przez Saiya-jin
  • Popieram 1