jarrino 3912 Napisano 24 Października 2018 Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Leto,pentax na wystawę a samsung do gazety (fakt)... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
QubaKpl 1842 Napisano 28 Października 2018 Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Wschód słońca w Mucilgani, niesamowity spektakl tego dnia Riomaggiore - jedne z lepszych miasteczek Cinque Terre 4 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 28 Października 2018 Udostępnij Napisano 28 Października 2018 (edytowane) Quba,powiesz mi jaką przesłonę dałeś na ostatniej fotografii ? Czas był długi (łódki) to wiem a przesłona i na co ostrzyłeś ? Edytowane 28 Października 2018 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
QubaKpl 1842 Napisano 29 Października 2018 Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Quba,powiesz mi jaką przesłonę dałeś na ostatniej fotografii ? Czas był długi (łódki) to wiem a przesłona i na co ostrzyłeś ? 2 minuty naświetlania, filtr Haida ND 3.0 + Haida ND 0.9 Grad SE + Polar Nisi nc cpl, F13, ISO 100, ostrze zawsze na 1/3 kadru od dołu czyli tutaj na kamienie na 1 planie Taki mini poradnik dla zainteresowanych jak robić dobre foty krajobrazu: 1. Światło jest wszystkim, wschody słońca/ zachody to jest mus i nie m przeproś, raz się uda a raz nie 2. Porządny statyw od 600zł w góre ( Manfrotto, Benro, Gitzo, Slik, RRS), musi być stabilny jak skała, waga około 2kg, za lekki też nie może być, najlepiej karbonowy bo nie wchodzi tak w reakcje ze słoną wodą 3. Pilot do zdalnego wyzwalania migawki, polecam bezprzewodowy 4. Lustrzanka/Bezlustro z dobrą dynamiką tonalną tak żebyśmy potem np. mogli wyciągać z cieni dużo informacji czyli polecam Sony/Nikon/Fuji 5. Obiektywy 14-24 lub 16-35/70-300 6. Dużo wcześniejsze zaplanowanie miejsc i zaznaczenie punktów na google maps, dodatkowo sprawdzenie po której stronie będzie światło przez strone The Photographers Emphemeris, część miejsc jest pod wschód a część pod zachód słońca ! 7. Wschód/zachód przysłona F13/ISO 100/Czasy to zależy 8. Ostrość na 1/3 kadru od dołu czyli zazwyczaj ten dolny pkt af 9. Dobre jakościowo filtry !! obecnie najlepszy stosunek jakość/cena to Haida polecam takie filtry jak: ND 3.0, ND1.8/ ND0.9 Grad SE i (polar nc cpl + holder z Nisi V5pro lub Haidy) 10. Obróbka - warto poświecić tutaj parę miesięcy/lat na naukę i zakup porządnych tutoriali od fotografów: Ryan Dyar/Enrico Fossati/ + panel RayaPro (youtube) Programy : jako wywoływarka raw polecam koniecznie Capture One Pro 11 - lepszy detal/kolor/wyciąganie cieni przepaleń od Lr/ potem idziemy do PS CC + Nik Collection i robimy resztę rzeczy pokazanych w tutorialach. Efekty po jakimś czasie przyjdą Portale do codziennych obserwacji/inspiracji - 35photo.ru 1x.com Najlepsi fotografowie - Marc Adamus, Daniel Kordan, Ryan Dyar, Enrico Fossati, Paweł Kucharski, Krzysztof Browko, Raymond Hoffman, Alex Noregia 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 29 Października 2018 Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Dodam kilka zdjęć.. to też dobry poligon żeby zobaczyć co ja źle zrobiłem w porównaniu do zdjęć @@QubaKpl 1. Miałem filtr ND, miałem mało czasui stąd zdjęcie z ręki, nie zrobiłem 3 lub więcej ujęć z różnym naświetleniem, ani nawet nie poszedłem w ETTR stąd rozpiętość tonalna tylko i wyłącznie średnia, a przez to zdjęcie z którego można było wyciągnąć cuda, wyszło tylko zwyczajnie: 2. Statyw tutaj by zrobił robotę, bo mógłbym pojechać z czasem znacząco, przymknąć do 9-11. I byłoby zdecydowanie więcej dramatyzmu, a tak wyszło jak wyszło... 20180916-DSCF4147-Pano-1 3. Prawie dobrze.. ale bez historii, chciałem ująć tą formację skał, wyszło ok, ale nic poza tym na tym zdjęciu nie ma, ot krajobraz który d... nie urywa. 20180623-IMG_20180623_143840-Pano-104 4. Horyzont, a zwłaszcza wierzchołki po prawej w d... miejscu kadru, mocne punkty pogubione. Sam horyzont nijak do reszty. Generalnie fotka do powtórzenia, najlepiej nie składać z 3 ujęć a zrobić z dwóch ujęć 12mm. 20180930-DSCF4174-Pano-10 Nie ma się czym chwalić, ale zdjęć z takimi błędami to ja mam od ch..olery 3 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 29 Października 2018 Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Bambo, a masz to w RAW-ach? Aż mi się nie chce wierzyć, że nie idzie tego lepiej powyciągać? Głównie chodzi mi o zdjęcie numer 2. Z tego co widzę to problemem jest też to UWA - mydło po brzegach jest dość okrutne i niestety to rzutuje na całość. Poniżej jest zdjęcie zrobione z ręki, jak nie trudno się domyśleć w miarę poprawnie był naświetlony witraż a fresk był CAŁKOWICIE niewidoczny - w tym miejscu byłą czerń. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
QubaKpl 1842 Napisano 29 Października 2018 Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Dodam kilka zdjęć.. to też dobry poligon żeby zobaczyć co ja źle zrobiłem w porównaniu do zdjęć @@QubaKpl 1. Miałem filtr ND, miałem mało czasui stąd zdjęcie z ręki, nie zrobiłem 3 lub więcej ujęć z różnym naświetleniem, ani nawet nie poszedłem w ETTR stąd rozpiętość tonalna tylko i wyłącznie średnia, a przez to zdjęcie z którego można było wyciągnąć cuda, wyszło tylko zwyczajnie: 2. Statyw tutaj by zrobił robotę, bo mógłbym pojechać z czasem znacząco, przymknąć do 9-11. I byłoby zdecydowanie więcej dramatyzmu, a tak wyszło jak wyszło... 20180916-DSCF4147-Pano-1 3. Prawie dobrze.. ale bez historii, chciałem ująć tą formację skał, wyszło ok, ale nic poza tym na tym zdjęciu nie ma, ot krajobraz który d... nie urywa. 20180623-IMG_20180623_143840-Pano-104 4. Horyzont, a zwłaszcza wierzchołki po prawej w d... miejscu kadru, mocne punkty pogubione. Sam horyzont nijak do reszty. Generalnie fotka do powtórzenia, najlepiej nie składać z 3 ujęć a zrobić z dwóch ujęć 12mm. 20180930-DSCF4174-Pano-10 Nie ma się czym chwalić, ale zdjęć z takimi błędami to ja mam od ch..olery No nr 1 byłaby lux tylko wiadomo statyw, panoramka i ze 2 naświetlania Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 29 Października 2018 Udostępnij Napisano 29 Października 2018 (edytowane) @@cooger, oczywiście RAF, oczywiście jest 14-bit, nie mam teraz kompa na którym mam tą fotkę, dało się nieco wyjechać i odzyskać jeszcze co nieco, ale szumu pojawiało się jeszcze więcej niż widać, więc to i tak kompromis no dobrych kilka EV za mało.. Może gdyby na prawdę nad tym popracował w PS, osobną maskę na niebo dał, trochę pokombinował może udałoby się więcej uzyskać.. pewnie jeszcze wróce do tej fotki sprawdzić @@QubaKpl, wiem.. wiem ale po trasie z Krakowa do Łysej Polany, z Palenicy B. na Rysy, do Chaty pod Rysami i spowrotem... czasem człowiek nie myśli już racjonalnie i nie chce mu się sięgać do plecaka, jeszcze wiedząc co go zaraz czeka pod schroniskiem i na asfalcie... Wiem, wiem.. wymówki. Tak czy inaczej mam zamiar się poprawić... Edytowane 29 Października 2018 przez Bambo1983 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 29 Października 2018 Udostępnij Napisano 29 Października 2018 2-ce dodałoby historii mocne wykadrowanie na te paski, bez całego kontekstu. Tak sądzę w każdym razie. Czasami w krajobrazie to właśnie długa ogniskowa sprawdza się lepiej niż krótsza. Dobrze by też byo kogoś posłać na tę górkę w czerwonym wdzianku Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 29 Października 2018 Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Dobrze by też byo kogoś posłać na tę górkę w czerwonym wdzianku Nie miałem serca tego żonie powiedzieć To oczywiście jakieś tam bardziej losowe strzały z kolekcji, te które na pierwszy rzut oka widać, że mają coś spartolone, albo te, które aż tak boli, że nie zrobiłem czegoś inaczej. A tak przy okazji to cały czas mam w głowie i w planach do zrobienia fotkę w górach właśnie dłuższą ogniskową, już nawet wiem gdzie. Myślę, że dobrze spłaszczy obraz wtedy i tło wyjdzie bliżej drugiego planu.. oczywiście będzie to wymagało N podejść ale może, może... Cytuj Link to post Share on other sites
QubaKpl 1842 Napisano 31 Października 2018 Udostępnij Napisano 31 Października 2018 ,,Moja bajka,, 15 sekund światła i okno na wzgórza Toskanii 3 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13234 Napisano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Wiem. Niezbyt imponujące, ale to zawsze Saturn. 4 Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 W sumie jako ciekawostka całkiem spoko Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Saturn Mógłbyś opisać co i jakim sprzętem robione Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13234 Napisano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Nikon Coolpix P900 + marny statyw. A ustawień to nie pamiętam, zdjęcia z wakacyjnego przesilenia. Po prostu sprawdziłem kąt i kierunek dla polski, wycelowałem, pobawiłem się ustawieniami i pstryk. Edytowane 25 Stycznia 2019 przez MiK 1 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 aa ok. Myślałem, że jakiś teleskop wchodził w grę. Cytuj Link to post Share on other sites
TheDawidex 127 Napisano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Niestety trochę rozmazane, bo zrobione podczas jazdy Pełnia z jednoczesnym zaćmieniem, uwiecznione 21.01.2019 iPhone 6s 1 Cytuj Link to post Share on other sites
qvazi 15 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Fajne. Mi osobiście podobają się te zdjęcia z długim czasem naświetlania. Cytuj Link to post Share on other sites
QubaKpl 1842 Napisano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Toskański ogród http://i.imgur.com/G6lm1ur.jpg Ponidzie, domek http://i.imgur.com/uHDoQpF.jpg 7 Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2297 Napisano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Chyba najlepsze zdjęcie jakie zrobiłem. Nawet nie musiałem używać specjalnie photoshopa, z wyjątkiem odczytania raw'a i kadrowania.Wyszedł dziwny efekt glow, możliwe że przez filtr uv kiepskiej jakości. Nie ma też się co oszukiwać, mój sprzęt jest amatorski, ma swoje lata, nie jest szanowany..No i cągle ta sama modelka, bo to moja żona Jak mnie prosi to robie jej zdjęcia. Mnie fotografia, może z racji braku czasu, braku wolnych środków finansowych.. niespecjalnie juz interesuje. 4 Cytuj Link to post Share on other sites
fenixpol 236 Napisano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Toskania w obiektywie iphona Mazda max-5 Najbardziej znana agroturystyka w dolinie 5 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Limfox Napisano 5 Maja 2019 Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 To może i ja odświeżę trochę wątek. Tutaj mazury. DSCF0604 by Lukasz Lewandowski 2 Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 22 Maja 2019 Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 1 Cytuj Link to post Share on other sites
QubaKpl 1842 Napisano 6 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Klon http://i.imgur.com/SKFyE9k.jpg Aleja drzew http://i.imgur.com/Cn3nU0y.jpg 5 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 30 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 (edytowane) Koń jaki jest,każdy widzi...Wyścigi Służewiec,padok. Arab Amin. Przepraszam, pomyliłem tematy. Miało byś w fotografiach, a wyszło, że mam ogiera araba Sory... / przeniesione / worm Edytowane 26 Września 2019 przez worm 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts